Šta je novo?

Sportski događaji

Ovo u životu nisam video, ovoj Valensiji kao da je Muta trener. Šteta za one glupe poraze u prvim kolima, to nas može koštati top 8.
 
Radičević...Pa čovek se jednostavno nije uklopio u tim, pa je promašaj iz tog razloga. Neću da kažem da je loš igrač kada nije. Davidovac je svoje epizodne uloge do sada uglavnom dobro odigrao. A i dalje mi je najviše zao što svoju ulogu nije pronašao u timu i 95% je izbrisan iz planova Dušana Alimpijevića, Marko Kešelj.

Fener u sledećem kolu ima imperativ pobede, pa će Zvezdi biti teže da izvuče i častan poraz, a pobedu veoma teško. U dobrom je ritmu, ali umor polako stiže.
 
Pobeđen Mornar i prva pozicija na tabeli, prema primarnom cilju se ide kao treba. Sutra na vrućem terenu Ulker arene, protiv domaćina Fenerbahčea, pored Olimpiakosa i CSKA, najvećeg favorita za osvajanje titule, po meni ništa manje kvalitetan od prva dva, ali sa dodatnim imperativom odbrane trofeja. Zvezdini košarkaši, da bi pobedili moraju da ,,ostave srce na parketu,, , a i da imaju sreće. A nadam se da je Fener neće imati.
 
Fener je ipak nametnuo svoj ritam i Zvezda je izgubila, ali dobro i razumljivo je. Umor je stigao, ali sam mislljenja da putovanje izmara mnogo, za razliku od većine evroligaških timova koji imaju organizovane letove, košarkaši Zvezde putuju redovnim linijama, što automatski znači smanjeno vreme za trening i prikupljanje snage za utakmice. Neravnopravno.

Drugi protivnik u paklenoj nedelji Evrolige je Panatinaikos, koji je pobedio Makabi u ovom kolu. Taj tim bi čak mogao da dodam kao četvrti među ova tri favorita koja sam naveo. Ali Zvezda je na svom terenu i eto prilike za pobedu. Vremena za odmor i pripremu je malo. Ali je i njih izmučio ne tako lak protivnik, Makabi.
 
Novi poraz i to u ,,Pioniru". Mala je razlika koliko je bila loša igra, što se kaže, sami sebe su pobedili. Pred kraj su se videli neki trzaji, ali tada je već snaga bila pri kraju, nedovoljno za preokret. Da je PAO imao sreće, razlika bi bila veća, nego nije ni njih nešto išlo. I umesto da Zvezda to iskoristi, pobedila je sama sebe. Ali dobro, idemo dalje,...
 
Ovakvu utakmicu vredi i izgubiti. Da se bori 40 minuta, da se dere ceo pionir, da se igrace isprate desetominutnom pesmom nakon poraza, da se za celo poluvreme primi 27 poena. Konacno. Nije uslo par trojki, to je bila prevaga. Trojke 5/26? 19%. Sa nasih standardnih 35 % ne bi bilo ni blizu. Odbrana brutalna po prvi put ove sezone.
 
Odbrana nekako popusti u zadnjim momentima, 5 sekundi do isteka napada i protivnik postigne poene. To se više puta večeras videlo. I odbrana može bolje, ali bilo bi ovo bilo dovoljno da je Zvezda imala bolju realizaciju. Nekako nema nekog igrača koji može da ,,podigne,, sve ostale, kao što je to bio Kvinsi Miler. Možda će to biti Enis kada se uklopi, a daleko je još uvek. I da se nađe jedan klasičan centar, koji fali kao ne znam šta. Lesor ne može da igra na toj poziciji na koju je silom uguran, on je jednostavno četvorka, kao i Antić. Jedini Zvezdin igrač koji može da igra centra da to na nešto liči je Bjelica, koji takođe može da igra i na četvorci. A u kombinaciju sa jednom dobrom klasičnom peticom, ova tri igrača mogu da pruze bolje partije.

Makabi je pobedio Fenerbahče, to je iznenađenje.
 
Zvezda je pobedom u Evroligi zavrsila ovaj deo sezone. Mnogo je vazno što je ostvarena pobeda protiv Armanija, ali...

Prva četvrtina odigrana extra, a onda opuštanje u fazonu: ,,Ma gotovi su, razvalićemo ih 30 razlike kao ništa,,. I zamalo da na kraju vrag odnese šalu. Sledeci evroligaški protivnik je Žalgiris, koji je Zvezda u gostima zamalo pobedila, da je imala srece, a koji je trenutno u odličnoj formi i po meni najveće ovogodišnje iznenađenje, trenutno 4. na tabeli, a u top 8 je više od realnog za očekivati. Bice teško doći do pobede, teže nego u prvoj utakmici, iako je Zvezda tada bila gost, a sada je domacin.
 
Ja bih ipak rekao da je protivnik zaigrao bolje i vrlo efikasno koristio prednosti (da ne kazem mismatch-eve) u napadu. Feldin jednostavno ne moze da cuva Micova, a napad bez Feldina nije ni blizu kakav je sa njim na parketu.

Druga stvar, od nerealnih 0/7 za tri poena na pocetku, poceli su da pogadjaju sve, i otvoreno i preko ruke. A mi od nerealnih 5/5 pali nazad, teorija verovatnoce.

Vezano za ovo prvo, cestitke treneru sto je, pred kraj, ubacio psiho postavu sa Dangubicem i Lazicem u isto vreme, kad nam je odbrana trebala kao 'leba. Za pogodjene penale sve pohvale, ali ne zaboravite ko je iscupao zivu loptu i dodao Bjelici pred kraj, to je prelomilo mec. Za mene je Dangubic igrac utakmice.
 
Protivnik je zaigrao bolje, jer mu je dozvoljeno, iskoristio je opuštanje. Možeš ti nekoga da razvališ u prvoj četvrtini, ali to ne znaci da si dobio utakmicu. Neke ekipe igraju tako da na početku daju gas, posle odrzavaju, a neke, poput CSKA i Fenera, da drže egal u prvom poluvremenu, a posle u trećoj četvrtini dodaju gas i četvrtoj rutiski održe prednost. Ali je bitno da se prednost održi, pošto se napravi.

Inače, ko je u prilici može danas na meč sa Olimpijom u Pioniru, KK Crvena Zvezda časti navijače besplatnim ulazom.

Ta utakmica mora da se odigra tako da se pobedi, a da se igrači preterano ne potroše, jer je sledeći evroligaški protivnik neugodni Žalgiris, protiv koga se svakako ima veliki imperativ pobede, jer ga je Zvezda u gostima zamalo pobedila, a dodatni motiv je što je on pobedio mnoge evropske velikane i dobroj je formi, pa je i imperativ da se to prekine, što će biti veliki uspeh.
 
Pobeđena Olimpija. Idemo dalje,...Naredni protivnici po redu: Žalgiris, Budućnost, Efes, Cedevita, Himki, Makabi, MZT, Olimpijakos, Partizan, Baskonia, FMP, Armani,...Raspored da poželiš, nema šta.
 
Jako je teško poistovetiti se sa ovim timom i dalje, verovatno je i to razlog manje posete ove sezone. Greo'ta je što ne može da se nadje još par stotina hiljada evra, tim bi bio konkurentan za F4 i država bi trebala tu da nadje interes. Ajde ako već milion evra za Guduru ne možemo da odbijemo, a i šteta je sputavati ga u razvoju jer ide u veći klub i kod Željka, nekog Simona, Dženkinsa pa i Jovića bi lako zadržali da smo im malo digli plate. Sad svi igraju u nižem rangu takmičenja, a ovde bi bili bogovi, a tim bi bio, verovatno, najjači u istoriji. Još veća šteta što je F4 u Beogradu.

Sada neka nova lica gledamo, nov sistem, nov trener, novi dresovi, teško je to sve za navijače, ogleda se to na prodaji karata, dresova...Ne stvaramo ikone kluba koje bi privlačile publiku, prodavale dresove, gradile dinastiju. Kažem, ako već ne možemo da odbijemo Real i Fener za Kuzmu i Guduru, šta bih dao da makar još jednom čujem - Simooooonooooović.

I nešto mi je mnogo ova ekipa ,,amerikanizovana'' . Oslanjamo se previše na šut za tri poena, trener izgleda kao klasičan mladi američki karijerista, Ročesti - plej koji ne razigrava ekipu, Feldin - klasičan skorer, individualac, Lesor - atleta bez mozga i osnovnog poznavanja košarke, Danguba - slično, al' aj' naš je, Enis isto deluje kao divljak klasičan, Jovanović - klasično američko drvo kao onaj Plamli iz Nagetsa itd. Fali mi onaj naš šmek, šmek jugoslovenske škole, hvala bogu da je tu mali Davidovac.

Ali kako bilo da bilo, puna podrška ekipi.
 
Ni meni se ne sviđa amerikanizacija ekipe. Pod time naravno ne mislim da ne treba imati strance, ali ne da oni preprave ekipu. Enisa još ne bi otpisao kao promašaj, malo je tu da bi se uklopio u pravom smislu. Ali ono što Zvezdi fali je - K L A S I Č N A P E T I C A !!! Bez centra, drveta javorovog, kakvo je potrebno da se ima za neke bitne trenutke, ne može da se ima oslonac ekipe. Potreban je i lakši, više pokretni centar, kao što je Bjelica, ali potrebno je i ovo drugo. A jedini takav koga vidim u ABA ligi je, takođe stranac, centar FMP-a, Majkl Odžo. Takav igrač treba Zvezdi.

Uz takvog centra i nadu da će se Enis bolje uklopiti, možemo da se nadamo boljoj igri.
 
Teški centri su relikt prošlosti jer ne mogu da brane "pik en rol" (Marjanović je takav primer).

Kod trenutne postave Zvezde ne sviđa mi se što nemamo dobrog domaćeg igrača kakve smo imali prethodnih godina. Ajde što trenutno nemamo, ali čini mi se da niko nema potencijal da to postane (osim možda Davidovca i Dobrića koje bih maksimalno forsirao na lakšim utakmicama).
 
He he, Astrodule je rekao da je Marjanović relikt prošlosti, a nećete verovati šta se desilo nekoliko sati kasnije FOTO/VIDEO

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fXMfmfw-kf4[/youtube]

To što su teški centri relikt prošlosti, ne znači da nisu stvar budućnosti. Očekujem u narednih par godina neku ,,tešku'' ekipu koja će prebiti sve i osvojiti NBA titulu, a onda će od sledeće sezone svi njih da imitiraju.

No, i da se to ne desi, NBA je NBA, Evropa je nešto drugo. Radonjić je uvek imao konjinu pod košem, uprkos svim trendovima (Marjanović, Cirbes, Kuzmić). I u tome i jeste bila stvar uspeha, radiš nešto što drugi ne rade, furaš svoj film, a drugi nepripremljeni na to nemaju način da te brane. U eri ovih malih američkih plejeva, mi smo imali jednog Jovića, konjinu od dva metra na pleju.

Problem ove ekipe je što je slično koncipirana kao i 90 posto drugih ekipa u EL i ABA. Mi imamo iste plejeve, centre kao i drugi u Evropi, samo su naši jeftiniji tj.gora verzija njihovih odnosno bolja verzija od ovih iz ABA lige. I onda, u suštini, sve zavisi od šuta. Jović je mogao da ponudi neke druge kvalitete i time nadigra elitnog EL pleja, Ročesti je suštinski verzija za siromašne elitnog EL pleja i samo ako uz izvanredan šut može da nadigra istog.

I to bi sve bilo ok, nezahvalno je očekivati nešto u EL, da nema ABA lige. Plaše me Budućnost i Cedevita ako nas ne bude išlo. Naše neigranje EL bi bio ogroman udar na budžet, a Cedevita ili Budućnost bi se digli na nivo iznad nas naročito što ne mislim da bi se C.Gora i Hrvatska odnosili prema njima kao Srbija prema nama.
 
Sve zavisi kako se postavlja igra. Naravno da trener može da postavi igru oko teškog centra, ali će dobar protivnički trener to da iskoristi (Kokoškov u finalu EP).
Po mom mišljenju treneri u NBA su očajni i tamo se gledaju i neke druge stvari (šou biznis, a ne samo rezultat).

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=505490#p505490:1zis0dq6 je napisao(la):
Beki » Thu Jan 04, 2018 9:50 am[/url]":1zis0dq6]

Radonjić je uvek imao konjinu pod košem, uprkos svim trendovima (Marjanović, Cirbes, Kuzmić).

Cirbes je baš suprotno, undersize centar, ako ima na jedvite jade nekih 205cm, a i to je nategnuto.

Marjanović je u prvoj sezoni služio kao čunj za pretrčavanje u drugoj se popravio, mada je Radonja uvek na kraju svake neizvesne tekme igrao sa Cirbesom.

Kuzmić je taj pravi defanzivni centar, 213cm sa ogroooomnim ručerdama, ali što je još važnije neverovatnim radom nogu za to telo. Ona blokada na Judou i cela njegova kretnja u toj poslednjoj odbrani će se koristiti godinama kao primer kako centar treba da brani. Ali to su takvi rariteti, da je to baš teško naći. Ovako na pamet mi pada iz te kategorije Veseli i Ajon dolaze u obzir. Ostali visoki centri su ili prespori za tu visinu ili lagani bez mase tipa Plajs, Tomic kojima fali snage.
 
To što nije toliko visok za centra (208, sasvim solidno, al' aj'), ne znači da nije konjina. I radio je ono što mi negde fantaziramo da centar i treba da radi, nije kampovao na liniji za tri poena.

Jeste teško sad nabrojati te dobre klasične petice, ali nije niko od ovih naših došao kao gotov proizvod, već je ovde napravljen da bude ta zver. I nije reč samo o peticama, cela koncepcija je drugačija i traže se drugi tipovi igrača. Što je sasvim legitimno i ne kažem da znam bolje od ljudi iz Zvezde i generalno ne volim sad neko pametovanje po forumima i od mene ide puna podrška ekipi. Samo, eto, ova ekipa nije po mom ukusu jer znam koliko sam, kada smo mi igrali neku drugu košarku, mrzeo ekipe kao što smo mi sad. Neki Litvanci ili Hrvati ti daju 150 trojki uz procenat šuta od 90 posto, izgledaju protiv tebe kao Golden Stejt pa posle izgube tri zaredom. Ja sam uvek više vole kad mi pošteno prebijemo protivnika, stisnemo ga u odbrani da ne zna šta ga je snašlo nego kad mu ubacimo 20 trojki. I zato me plaše odlučujuće utakmice u ABA ligi. Jer u timu gde imamo 5,6,7 mladih i nekonstantnih igrača, ovi iskusniji, poput Bjelice i Ročestija, isključivo zavise od šuta i igraju od sjaja do očaja, ne baš u skladu sa godinama. Fali nam neki B plan, sigurica kad ne ide po planu A.
 
I ono što se ne vidi na prvi pogled kod sporih teških centara je to što protivnički bekovi imaju dosta šuteva (i koševa) kada je takav centar u igri (upravo iz lošeg branjena pik en rola).
 
A ovo što se tiče 150 trojki. NBA je pored svega istovremeno i pravo statističko blago. I upravo je proučavanjem statistike (a nećete verovati šta se tamo sve prati) došlo do zaključka da se više isplati šutirati trojke nego "duge dvojke".

Recimo imate 20 šuteva. Ako se šutiraju trojke 40 posto to je 8 pogodaka i 24 poena, a ako se šutiraju duge dvojke 60%, to je 12 pogodaka, ali isti broj poena. Psihološki za tim više znači tih 8 trojki, nego 12 dvojki, a kada na parketu imate 4 igrača koji mogu da daju trojku, onda lomljenje protivnika i ubijanje u pojam sledi vrlo lako.

Dalje, u NBA se forsiraju neki igrači nauštrb ekipe (Oklahoma i Vestbruk prošle godine). Njima je važnije da ako imaš ekipu koja ne može da osvoji titulu da se proda što više dresova i takve stvari. U takvoj ligi, naš Bjelica samo propada (psihološki), ali to trener traži.

Minesota igra sa po 5 igrača skoro 40 minuta i njima ni 5 lopti nije dovoljno. Zato je Bjelica za 12 minuta sinoć imao 0 šuteva i asistencija. Ali zato pare koje uzme, ne bi zaradio u Evropi.

Pa pogledajte koliko jedan timski igrač kao jokić uzima šuteva po utakmici, a koliko Porcingis. Tu se vidi ko je stvoren za NBA lidera, a ko nije. Jokić takav, atraktivni lider, nije. Takođe i Bogdanović. Uzima samo sigurne šuteve i ne pada mu na pamet da igra kao većina igrača (1-1 na silu).

Mnogi bi rekli da je bolje da su ostli u Evropi, ali ne zaboravite koliko se bolje zarađuje u NBA.
 
Obrana prvaka Aba lige je svakako prioritet među prioritetima, jer samo taj trofej vodi i naredne godine u evroligaško društvo.

Cedevitu i Budućnost, naravno ozbiljno shvatiti, protiv kojih mora da se ima veliki imperativ pobede u narednim utakmicama. Kod Budućnosti u gostima, a sa Cedevitom kod kuće. Očekivali smo prošle godine sa onim timom i F4, a sada i top 8 nije realno. CSKA, Olimpiakos, Real Madrid Panatinaikos, Žalgiris i Fenerbahče su, pa mogu reći sigurni u top 8, a ima mesta za još dva tima. A tu sa Makabijem, Himkijem, Broseom, Baskonijom, Unikahom, Barselonom i Valensijom treba izboriti. Necu da pocenim ni Efes, a ni Armani, a oba koja su trenutno na poslednjem i pretposlednjem mestu su daleko skuplji timovi od Zvezde.

Da nam je jedan klasičan centar i jedan igrač koji ,,razdrmava,, tim, kao što je to bio Miler, moglo bi realno da se očekuje više.
 
Ajde, Vestbruk i prošla sezona su jedinstven slučaj, ali i oni su svakako hteli titulu da su mogli. I sumnjam da je iko protiv dobrih rezultata, pogledaj samo cene ulaznica za utakmicu Golden Stejta pa onda pogledaj Sakramento. Bolji rezultati = više para. To što ne umeju mnogi, to je druga stvar.

Ja mislim da bi svako trebao da iskoristi najbolje ono što ima. Sad neka šnj NBA ekipa kopira Golden Stejt i na kraju naprave samo goru verziju Golden Stejta koja nije konkurentna nikom. A taj Golden Stejt igra takvim načinom igre zato što koriste igrače koje imaju. I bez tih igrača, taj sistem bi propao. Evo, do pre nekoliko dana je Kari bio povredjen i bili su duplo gora ekipa bez njega. Takodje, u NBA nema neograničenih budžeta kao u Evropi. Ne može Golden Stejt kao Real u fudbalu da dovede koga hoće, imaju ograničen budžet za plate, igrače dovode preko drafta i trejdova...Ti njihovi centri su tamo zato što nemaju para za bolje, da imaju neograničen budžet, ne bi oni imali ništa protiv nekog staromodnog, a vrhunskog centra, a i prilagodili bi ga, ne bojte se. Tako mislim da bi bilo bolje nekoj lošoj ekipi u NBA da uzme Marjanovića i da mu ogromnu minutažu i fura neki svoj stil, a Marjanovićev marketinški potencijal uopšte nije mali. Mnogo bi zanimljivija i bogatija bila košarka tako. Na šta sad liče odredjene ekipe u NBA, to je sramota. I hale bre prazne, nema tu ni para. Kokoškov je dobio Srbiju u finalu zato što je posle svih povreda i na kraju i Jovićeva, ta Slovenija bila i bolje ekipa od nas. Da je igralo bar 30 posto od povredjenih, mogao bi da se slika.

Tako mislim da bi i Zvezda trebala da koristi najbolje što ima, najbolje što Srbija ima, a ne da pravimo loše kopije stranih ekipa. Ko bre ima jednog Davidovca, pleja od 203, takve inteligencije? To je naš stil, zato smo to što jesmo u košarci, mozak Divca, Jokića, Bodiroge, Tea, Bjelice...Ne šut za tri ili atletske sposobnosti. Onog Jovanovića kad vidim samo, sve mi je jasno. Više od pola ekipe nam je izuzetno košarkaški neinteligentno.
 
Ma i te krš ekipe pokušavaju da kopiraju GS, pa im ne ide. Meni je užas to gledati. GS je polako sklapao sve kockice i napravili su zaista specifičan tim. Jeste Kari tu najvažniji, pa su se malo mučili bez njega, ali ne zaboravimo da se tamo igra 82 utakmice pre plej ofa i da se igra 3-4 puta nedeljno.

Dosta je povreda obeležilo ovaj početak, ali kada se svi vrate (već se polako vraćaju) i kada počne plej of, neće tu biti previše iznenađenja i biće mnogo bolja košarka za gledati.

ps: Mislim da se ne isplati praviti tim u NBA oko Marjanovića. Publika njega vidi pre kao maskotu, nego kao ozbiljnog igrača. A i pitanje je da li bi izdržao 2 nedelje sa 20+ minuta u igri. Jeste on jak i ogroman, ali on dobija toliko mnogo batina koje sudije ne sviraju.
 
U svakom slučaju, da završim ovu priču sa moje strane, poštujem svačije mišljenje i ne kažem da sam u pravu. Šta više, navijam da se pokaže da nisam.

Meni naša petorka, Ročesti - Feldin - Dangubić - Bjelica - Lesor, deluje kao petorka, recimo, nekog poljskog tima kada bi igrao EL. Bili bi poslednji ili pretposlednji, al' eto, mi to dižemo na neki viši nivo, strukom, tradicijom, atmosferom, navijačima...Ali ne vidim tu potencijal za konstantno dobre rezultate jer premalo koristimo ono što su naše prednosti. To je 5 prosečnih ili ispodprosečnih EL igrača koji se ničim ne ističu u odnosu na ostale, a uglavnom su gori po kvalitetu u odnosu na igrače na njihovim pozicijama u drugim EL timovima.

Mislim da je Srbin najbolji, kada prati trendove, al' opet fura neku svoju priču. Baš sam čuo Maljčike malopre i ta pesma je genijalna, čak i u svetskim okvirima, zato što, iako je u osnovi klasična novotalasna pesma, ima taj istočnoevropski, komunistički začin koji je čini sasvim jedinstvenom. Zapadna muzika, al' naš način. Kao što mi je besmisleno slušati bendove poput Artan Lilija, Repetirora...onda ću pre slušati originalne zapadne bendove koje su oni prekopirali.

Ili pošto smo na Beobuild forumu, mislim da se svi slažemo da je Beograd najlepši tamo gde je Beograd - Beograd. Tamo gde je Beograd sa uticajima sa raznih strana, al' opet na naš način, a ne puka kopija Istanbula il' Pariza, il' Dubaija il' Beča, Jer kopija, sa našim sredstvima, može da bude samo loša kopija.

Sa druge strane, da budem iskren, pitanje je da li smo mi uopšte imali ideju da igramo na ovaj način. Da li je taj Ročesti doveden zato što nam stilski odgovara ili je sa parama koje imamo najbolje rešenje? Možda je za te pare bio neki bolji organizator, asistent, al' opet, neke druge stvari su mu dosta lošije, tako da je Ročesti, sveukupno, najbolje rešenje jer za te pare ipak dobiješ neko ime. Al' to opet ne opravdava dovodjenje ovog Enisa, ok, možda se popravi u šutu, driblingu, al' je plej bezmozgaš, to je nešto što ne mogu da progutam u košarci. Kako je pokosio Gudurića debil, sve sam mu po spisku, makar sto puta bio naš igrač, Gudura je naše dete i reprezentativac. Taman je krenula da se razvija priča sa Davidovcem i onda dovedu Enisa, tu ne vidim neku tendenciju da se isfura neki naš fazon već se pravi ta klasična, moderna ekipa. Što je, po meni, gre'ota jer smo mi zemlja košarke sa jedinstvenom i jednom od najboljih škola košarke.
 
Taj Enis je na foru svih onih mladih divljaka kojih je NBA prepun. Osim brzine nema ništa specijalno. Više volim igrače kao što je Jović, ali on je imao koga da puni loptama pod koš, a mi ni takvog trenutno nemamo.
 
Vrh