I evo nas sada u smiraj leta, ove proste godine 2025. I evo mene opet u hodnicima sećanja, pred vitrinom na čijoj donjoj polici stoje tri knjige i jedno prazno mesto. I sada se pitam kao i svakog od onih devet prethodnih leta. Je li vreme? Je li vreme više, aman?
Imam određeno uvažavanje za one koji kažu: nemoj se ložiti. Korak po korak. Ne baksuziraj. Cenim to mišljenje, ali ja nisam od takvih, da ne kažem “od tijeh” poput moje pokojne babe. Ne, ja sam sagledao sve što mi u Letoniji ovoga avgusta i septembra možemo da pružimo, i ja ću vam sad reći – vreme je.
Vreme je za Nikolu Jokića. Ako su neki – a bilo ih je mnogo – smatrali da je to čovek kojeg ne zanima reprezentativni staž, prošlogodišnji nastup u Parizu odagnao je sve sumnje. Nikola je ličnim primerom pokazao koliko mu je stalo, i koliko želi da se ostvari kao šampion u dresu Srbije. Malo je nivoa igrice ostalo koje on još nije prešao. Ovo je jedan, i spreman je za njega.
Vreme je za Vasu Micića. On već godinama nastupa, i godinama se od njega nešto očekuje, ali on nikako da odgovori onako kako svi žele. Nagovestio je i on u Parizu da je prebacio u viši stepen, i da on to može. To da li hoće ne dovodi se u pitanje – ostao je u stroju čak i kada je doživeo porodičnu tragediju 2019. Vreme je da mu se sav taj trud pozlati.
Vreme je za Ognjena Dobrića. Ne mogu više da gledam onaj snimak protiv Amerikanaca. Promašio pa promašio, šta. Teška je sezona za njime, nije uspeo da se nametne u svojoj Zvezdi. Zato sad ima priliku da istera te demone i sve što ga tišti.
Vreme je za Filipa Petruševa. Inače je Filip odličan igrač, moderni, mobilni “visoki”, ali pored Nikole on procveta možda i više nego drugi. Bio je tu za svako okupljanje, i kad je bilo teško, i kad je bilo dobro. Trebaće mu ovaj uspeh.
Vreme je za Nikolu Jovića. Oduševio me je svojim odnosom prema nacionalnom dresu, oduševio me je kako je stisao zube i otišao u Pariz iako je znao da tu neće biti ništa mnogo za njega. Podsetio je na neka stara vremena, kad bi ljudi lagali doktore da zaigraju. Tipujem da će ostaviti jak utisak, jer je spreman da se upiše u istorijske udžbenike.
Vreme je i za Stefana Jovića. On je bio vojnik reprezentacije godinama, i prešao je ceo košarkaški put – od “ko je sad ovaj”, preko “dobro menja Tea” i “falio nam je protiv Slovenaca”, pa sve do “valja nam jedan takav iskusan da poveže redove”. Bio je sprečen da osvoji onu bronzu. Sad je tu da na pravi način završi svoju reprezentativnu karijeru.
Vreme je za Vanju Marinkovića. On nekim čudom ima tek dvadeset i osam godina, a čini mi se da ga gledam već dve decenije kako igra. Vratio se u Partizan, među svoje, i tiho, nenametljivo gradio karijeru pouzdanog reprezentativnog igrača uloge. Mnogi ga zaborave, mnogi posle toga i pričaju da je to bila njihova velika greška. Neko će ga i sada zaboraviti, i tom nekome će ubaciti četiri trojke.
Vreme je za Marka Gudurića. Pratim ga otkako se košarkaški “ispilio”. Prvi veliki intervju u životu dao je meni. Jedan je od retkih košarkaša kojima sam mogao onako drugarski da prigovorim zašto ovo a ne ono, jer mi nije uzimao za zlo. Godinama je bio dežurni tragičar, samo da bi i on u Parizu okrenuo novi list. Pre par meseci je postao prvak Evrope u klupskoj konkurenciji kao noseći igrač. Spreman je za stepenik više.
Vreme je za Aleksu Avramovića. Čačanski zvrk je tako upečatljivo odigrao svetsko prvenstvo u Manili da smo se svi zapitali kako je moguće da ovaj čovek ne igra ne u Realu nego u Lejkersima. Uvek nasmejan, uvek vedar, uvek raspoložen sa onim njegovim prepoznatljivim “maco” u razgovoru – na parketu, goniće svog čoveka sve do aviona, a i dalje ako zatreba. Dobri duh ove generacije, i on je zaslužio zlatnu medalju.
Vreme je za Nikolu Milutinova. Nije lako biti “dubler” Nikoli Jokiću – kako uopšte očekivati da neko odmeni somborskog superstara? A opet, kada se njegovo ime prozove, on uvek odgovori zadatku. U Manili je podsetio na Željka Rebraču iz najboljih dana. Većini reprezentacija bi on bio starter bez pogovora. Kod nas, on je još jedan od momaka. I to je ozbiljan kvalitet koji treba ceniti.
Vreme je za Tristana Vukčevića. Mogao je da igra za šest reprezentacija, i svaka bi ga jednako srdačno dočekala. Izabrao je Srbiju, zemlju za koju je (ili preciznije, njenu pravnu prethodnicu) igrao i njegov otac Dušan pre dvadeset i dve godine. Bio je to u suštini jedini logičan izbor. I on, kao i drugi, želi da bude baš ovde, na ovom mestu. I to me iznimno raduje.
Vreme je za Bogdana Bogdanovića. Za kapitena koji je uvek bio tu, za čoveka koji je sa godinama izrastao u simbol ove reprezentacije. Samo za vernost je zaslužio najsjajnije odličje, a kamoli sad košarkaške kvalitete da uzmemo da mu nabrajamo. U filmovima ovakvi kao on uvek pobede na kraju. Što sad Bogdan da bude izuzetak?
Vreme je i za Svetislava Pešića, i za njegov ceo stručni štab. Volšebno je bilo gledati kako se u ovih nekoliko godina Kari Pešić, godinama jedan od najznamenitijih “gromovnika” stare škole, čovek koji je umeo da oljušti tapacirung u svlačionici čistom snagom decibela ako ne ide sve kako treba, pretvorio u ono što Amerikanci zovu “player’s coach”. Ume on i dalje da podvikne, videli ste to u onom Netflixovom dokumentarcu. Ali utisak je da su on i njegovi igrači u kompletnoj košarkaškoj harmoniji. Da dišu kao jedan i da su svi posvećeni istom cilju.
Vreme je i za one koji neće biti u Rigi fizički, ali hoće duhom. Za Borišu Simanića. Za Uroša Plavšića. Za Ducija Ristića, čije su trojke protiv Turske bile katalizator košarkaškog preporoda. Za Duška Savanovića, za Miloša Teodosića, Vladimira Štimca, za Milana Mačvana, Novicu Veličkovića, Nemanju Bjelicu, Stefana Markovića i mnoge druge koji su svakog leta dolazili nasmejani u kamp reprezentacije sa namerom da nas obraduju. Oni možda neće dobiti svoj primerak zlatne medalje ako je Srbija zasluži, ali njihov trud održavao je reprezentativni plamen. Njihova imena će se zaslužno spominjati uz ovih dvanaest.
Vreme je i za nas navijače, za obične smrtnike u ovoj priči. Možda sam malo sebičan, ali vala je red da opet izađemo na ulice da proslavimo zlato. Davno beše poslednji put. Previše davno. Deca su se rodila, završila školu, bogami i fakultet, a mi i dalje čekamo.
Vreme je i da ja popunim to prazno mesto u polici koje čeka skoro četvrt veka. Očistio sam prašinu, obrisao krpom, uglancao. Ostalo je još samo da momci obave svoj deo posla, u šta sve manje i manje sumnjam. Podržaću ih jednako srčano koliko i vi koji ovo čitate.
Vreme je.
Sagledao sam sve što mi u Letoniji ovoga avgusta i septembra možemo da pružimo, i ja ću vam sad reći – vreme je. Davno beše poslednji put. Previše davno. Deca su se rodila, završila školu, bogami i fakultet, a mi i dalje čekamo
velikeprice.com