Šta je novo?

Sportski događaji

Dvocifren broj ljudi me je zvao/bacio poruku za komentar tik posle meča sa Amerima, iznenađenje je bilo ozbiljno na odgovor da nisam gledao. :) Kasnio na tekmu, uredno upalio neki livescore, razlika const raste. Došao kući, rutinske, neizbežne obaveze... Čujem česta navijačka oduševljenja iz komšiluka svaki put kad nešto (pretpostavljam dobro) uradimo. Pratim livescore redovno, razlika raste, kao i oduševljenje u okruženja. Računam, Nole me pokidao, gledao ga samo u finalu i to prvi put posle par godina ceo meč, mada nisam sujeveran ni malo, daj da ne izbaksuziram, nastavljam na live. Razlika se topi, navijačka oduševljenja koja su najava promene rezultata sve ređa, grickam nokte, ne odustajem od odluke do kraja...

Konačno sam smogao snage da odgledam meč sa Amerima, vraćao, analizirao.

Elem, jedine čiste sudijske greške su bili koraci Embida na polaganju i možda onaj aut Djurenta! Situacija sa 4. faulom Jokića, trojkom i loptom sa strane čista kao suza, pogotovo što su sa druge strane 2 min ranije isto svirali LBJ i to uz blaži kontakt nad Jokom! Dakle kriterijum isti za obe ekipe, mada više prijao njima. To je sramota FIBE što im se prilagođava, ali to nije rešilo. One polaske u backcourtu na granici koraka ja isto nikada ne bih sudio recimo. U front courtu je drugačije! Rekao bih vrlo dobro odsuđena tekma sa ispodprosečnim brojem sitnih/krupnih grešaka!

Neverovatan šut za 3 obe ekipe praktično 3 četvrtine, mislim da su bili oko 50%. Pešić je napravio malu genijalnost sa zonom koja je išla od match up, da i veoma iskusno oko nekad nije sigurno da li je man to man ili zona, pa sve do vrlo jasne 1-3-1 i 2-3 zone. Zbunili smo ih baš lepo. To je strahovito teško izvesti, a da ne zbuniš SVOJU ekipu pre svega i ne sećam se da sam na ovom nivou to viđao (kao Skariolo nas ranije na nekom takmičenju npr). Čudi me iskreno da su nas od starta pustili toliko da igramo bez pritiska spolja većeg na naše generalno sporije ballhandlere (Australija im je dala vrhunski putokaz npr), a posle kad su nas stisli, dali smo neke bitne trojke i zato bili u egalu do kraja! Ipak, videlo se da smo dosta pali fizički već sredinom 3/4. Manja rotacija prosto. Kad je šut stao spolja, tj kad se vratio u neku statističku normalu, to je bio kraj! Dobrić je imao wide open spot up za +5 pred sam kraj, izašla, mesto toga sa druge strane kasni na offscreen za Karija ua 3 i njihov preokret za +1. To mi je nekako prelomilo. Da nije, uveren sam da bi u NAJMANJU ruku imali/branili šut za pobedu! Ne zameram mu ništa baš, dao je prethodne dve kad su ovi već dizali pritisak! Vidim i da se Piroćancu prebacuje što nije na kraju ubacio Avramovića, šta ja znam, nije Micić ništa loše uradio, rezonski je bilo, ok promašio nešto iz driblinga kad su nas već baš stisli. Možda bi viša sila vratila Avramu za to neko pozitivno ludilo koje ga je podiglo dosta iznad njegovog realnog nivoa, ali već je bio na 3/3 za 3 u prvom, ipak verujem statistici!

Sve u svemu, jedna fantastična tekma, baš je malo falilo, ali mislim pre svega zato što su oni bili taktički loši, sakrili smo karte na pripremnim i u grupi i iznedaili ih! Nije Ker coach Križevski jbg. Da se igra još 5x, ovo bi verovatno bila najmanja razlika kojom bi izgubili! Velika šteta baš, ali bez obzira na to, herojski je bilo, svaka čast momcima!

Mislim da je LAND klasična lažna korelacija, čak mi je logično i da ima negativnu korelaciju zbog manje gustine naseljenosti, ne mogu da se takmiče međusobno itd. Opšta populacija i broj samih poslatih mi je baš logično da ima najveći ponder, dakle veća baza i dobar rad kad su već prebacili normu!

Rusija i Japan imaju sličnu populaciju i GDP (po PPP). Ne želim ni da pogledam koliko puta su prvi veći kopnenom masom :) . Meksiko recimo, slična populacija, po PPP manje nego duplo manji od Japana, 6 veća teritorija.

Čak mi je i sam GDP po sebi lošp parametar. Bolji mi je % od GDP koji se izdvaja na sport! Pa onda dalji parametri kao npr genetska predispozicija, tj koliko ima sportova ukupno na OI i koju težinu ima genetska predispozicija Balkanaca i Azijata npr za svaki pojedinačan sport. Toliko je varijabli, da nema šanse ni približno dobar model da naprave. Svakako super zanimljivo, bilo bi lepo videti podrobnije analize.

Dvocifren broj ljudi me je zvao/bacio poruku za komentar tik posle meča sa Amerima, iznenađenje je bilo ozbiljno na odgovor da nisam gledao. :) Kasnio na tekmu, uredno upalio neki livescore, razlika const raste. Došao kući, rutinske, neizbežne obaveze... Čujem česta navijačka oduševljenja iz komšiluka svaki put kad nešto (pretpostavljam dobro) uradimo. Pratim livescore redovno, razlika raste, kao i oduševljenje u okruženja. Računam, Nole me pokidao, gledao ga samo u finalu i to prvi put posle par godina ceo meč, mada nisam sujeveran ni malo, daj da ne izbaksuziram, nastavljam na live. Razlika se topi, navijačka oduševljenja koja su najava promene rezultata sve ređa, grickam nokte, ne odustajem od odluke do kraja...

Konačno sam smogao snage da odgledam meč sa Amerima, vraćao, analizirao.

Elem, jedine čiste sudijske greške su bili koraci Embida na polaganju i možda onaj aut Djurenta! Situacija sa 4. faulom Jokića, trojkom i loptom sa strane čista kao suza, pogotovo što su sa druge strane 2 min ranije isto svirali LBJ i to uz blaži kontakt nad Jokom! Dakle kriterijum isti za obe ekipe, mada više prijao njima. To je sramota FIBE što im se prilagođava, ali to nije rešilo. One polaske u backcourtu na granici koraka ja isto nikada ne bih sudio recimo. U front courtu je drugačije! Rekao bih vrlo dobro odsuđena tekma sa ispodprosečnim brojem sitnih/krupnih grešaka!

Neverovatan šut za 3 obe ekipe praktično 3 četvrtine, mislim da su bili oko 50%. Pešić je napravio malu genijalnost sa zonom koja je išla od match up, da i veoma iskusno oko nekad nije sigurno da li je man to man ili zona, pa sve do vrlo jasne 1-3-1 i 2-3 zone. Zbunili smo ih baš lepo. To je strahovito teško izvesti, a da ne zbuniš SVOJU ekipu pre svega i ne sećam se da sam na ovom nivou to viđao (kao Skariolo nas ranije na nekom takmičenju npr). Čudi me iskreno da su nas od starta pustili toliko da igramo bez pritiska spolja većeg na naše generalno sporije ballhandlere (Australija im je dala vrhunski putokaz npr), a posle kad su nas stisli, dali smo neke bitne trojke i zato bili u egalu do kraja! Ipak, videlo se da smo dosta pali fizički već sredinom 3/4. Manja rotacija prosto. Kad je šut stao spolja, tj kad se vratio u neku statističku normalu, to je bio kraj! Dobrić je imao wide open spot up za +5 pred sam kraj, izašla, mesto toga sa druge strane kasni na offscreen za Karija ua 3 i njihov preokret za +1. To mi je nekako prelomilo. Da nije, uveren sam da bi u NAJMANJU ruku imali/branili šut za pobedu! Ne zameram mu ništa baš, dao je prethodne dve kad su ovi već dizali pritisak! Vidim i da se Piroćancu prebacuje što nije na kraju ubacio Avramovića, šta ja znam, nije Micić ništa loše uradio, rezonski je bilo, ok promašio nešto iz driblinga kad su nas već baš stisli. Možda bi viša sila vratila Avramu za to neko pozitivno ludilo koje ga je podiglo dosta iznad njegovog realnog nivoa, ali već je bio na 3/3 za 3 u prvom, ipak verujem statistici!

Sve u svemu, jedna fantastična tekma, baš je malo falilo, ali mislim pre svega zato što su oni bili taktički loši, sakrili smo karte na pripremnim i u grupi i iznedaili ih! Nije Ker coach Križevski jbg. Da se igra još 5x, ovo bi verovatno bila najmanja razlika kojom bi izgubili! Velika šteta baš, ali bez obzira na to, herojski je bilo, svaka čast momcima!

Mislim da je LAND klasična lažna korelacija, čak mi je logično i da ima negativnu korelaciju zbog manje gustine naseljenosti, ne mogu da se takmiče međusobno itd. Opšta populacija i broj samih poslatih mi je baš logično da ima najveći ponder, dakle veća baza i dobar rad kad su već prebacili normu!

Rusija i Japan imaju sličnu populaciju i GDP (po PPP). Ne želim ni da pogledam koliko puta su prvi veći kopnenom masom :) . Meksiko recimo, slična populacija, po PPP manje nego duplo manji od Japana, 6 veća teritorija.

Čak mi je i sam GDP po sebi lošp parametar. Bolji mi je % od GDP koji se izdvaja na sport! Pa onda dalji parametri kao npr genetska predispozicija, tj koliko ima sportova ukupno na OI i koju težinu ima genetska predispozicija Balkanaca i Azijata npr za svaki pojedinačan sport. Toliko je varijabli, da nema šanse ni približno dobar model da naprave. Svakako super zanimljivo, bilo bi lepo videti podrobnije analize.

U radu se spominje problem multikolinearnosti i u prilog tome je iterativno rađena prosta linearna regresija sa jednim parametrom u cilju determinacije najznačajnijeg prediktora. Slažem se da se ekonometrijska analiza može poboljšati inicijalnim redizajnom kovarijata(objašnjavajućih promenljivih) na način koji si naveo. Takođe mogli bi se uključiti podaci o zemljama i medalja sa svih Olimpijada, ali bi u tom slučaju morala da se koristi ekonometrija panel podataka.

Interesantan rad čisto da se stekne utisak šta otprilike može da se posmatra. Takođe morala bi da se napravi segmentacija između individualnih i kolektivnih sportova.

Mogli bi da sednemo i da napišemo rad, samo da se nađe malo slobodnog vremena. 🤣

Da, da, videh. Broj poslatih sportista kao najznačajniji logičan. Neuspeh Population-GDP modela mi je čudan. O nekim stvariuma pojma nemam (Artificial neural network techniques).
Svakako, specifikacija je previše pojednostavljena, slučajna greška prevelika. Samo iz glave sam izvukao potencijalne varijable. Ima tu sigurno i drugih, klima npr (nordijske, finansijski jake zemlje i uspeh na letnjim/zimskim), pa i sama kultura npr. Indija sa skoro milijardu i po, pa ih zanima samo kriket, bejzbol i šta ja znam šta još. Ima verovatno i do toga da određene države uspeh na OI transliraju u prestiž, tj da eventualni skok u medaljama oslikava kao neki progres i generalno bolji život (apsolutno sam uveren da ovaj naš dramoser gleda tako i da je kupovina ovih ruskih boraca pre svega sa tim ciljem). Pa onda političke borbe (blokovska podela npr), tj sigurno zemlje sa ozbiljnijim obrazovanjem kojima je bitan broj medalja, gledaju kako sa najmanje resursa da uzmu više medalja. Ono u fazonu da j da vidimo šta se ne igra ili imaš 2 meča do medalje ili su ti potrebni minimalni inputi ili daj da izmislimo sport koji se zbog uslova ne može igrati u siromašnijim zemljama npr i ubacimo ga na OI.

Dobro si primetio i za pojedinačne/timske sportove. :) Voleo bih da vidim taj model koji će dovoljno dobro da objasni kako država od 7m duša, spontanog rada sa bazom ( da ne kažem nesistematičnog), uzme toliko medalja u kolektivnim sportovima npr u ovom veku. Znači treba da rodiš 10 vrhunskih u kratkom periodu i tako u lupam 5 kolektivnih sportova koji su uzimali medalje u ovom veku npr, oba pola. Šta je tu dominantan X, suvi talenat ili možda vekovna borba na ovim prostorima? ;) Rimljani, Kelti, Turci, Sloveni...

Au Ljubo, kako si krenuo sa specifikacijom problema, naštimaćeš koeficijent determinacije na 99% 🤣.

Šalu na stranu, da, ima smisla sve što si spomenuo, a najveći rad bi bio na prikupljanju podataka.

Može i neuronskim mrežama da se rešava problem pored linearne regresije ali mi je to malo black-box rešenje, nije ništa komplikovano, funkcija cilja je drugačija nego kod linearne regresije (minimizacija sume kvadrata odstupanja) ali u toj metodi je glavni problem overfitting. Kako bi rekao jedan pametan quant koga znam: Smart methodologies fall in clever way.

Kako god, siguran sam da bismo samo sa redizajnom makroekonomskih parametara povećali R square na nekih 70-75% uz otklanjanje problema multikolinearnosti.

Basket 3x3:
"Srbija u finalu Evropskog prvenstva"

Eto šta se desi kad na veliko takmičenje pošalješ trenutno najbolje igrače...

I ove godine liga sampiona. Po novom sistemu, bice zanimljivih 8 utakmica, sta bude na njima bice.
Po meni ovo je bolji tim od proslogodisnjeg. Duarte je dobar dodatak

Poslednja izmena:
Čestitke Aleksandru Vučiću na ligi šampiona i na gašenju FK Partizan. Sjajan je posao odradio, valjda se konačno izlečio...

Predsednik države ne dozvoljava da se smeni uprava FK Partizan i pored dugogodišnjeg propadanja i propadanja... i to bi bilo to.

Па кад вас издржава, шта ћеш. Не ваља кад зависиш од социјалне помоћи. То ми цигани најбоље знамо.

Tako je. Onda je država reagovala u vidu Gasproma. Sada reaguje u vidu hipoteke na stadion.

Sipaju vam oni pare, imate 15 crnaca u timu. Radi i Zeka u pozadini, i cela mašinerija. Al nešto ne ide (njije išlo ni nama pre Terze, e sad, da li možemo da ga kloniramo, pa da vama damo jednog...).

Sipaju vam oni pare, imate 15 crnaca u timu. Radi i Zeka u pozadini, i cela mašinerija. Al nešto ne ide (njije išlo ni nama pre Terze, e sad, da li možemo da ga kloniramo, pa da vama damo jednog...).
jesu "moji" ali ovih 15 crnaca sto sam video sinoc ne vrede koliko jedan vas Slovenac. ove crnce kao da su skupljali po principu "je li gleadao neko od vas fudbal"
u svakom slucaju, nepomenik voli i daje zvezdi, isto tako voli da je partizan ovakav kakav je te ga i drzi tu gde jeste, taman da se ne raspadne sa upravom iz svog dzepa
samo mi nisu jasni ti ljudi u upravi, nisu navijaci "gradjanski glasaci", vec su ih ganjali, koliko im vredi to sto rade kad nece da se sklone?

Не знам ја баш да ли је тако, ретко буде да ти играчи дибидус не знају да играју - бар ми можемо да се присетимо случајева исмеваних играча који после заиграју за репрезентацију Аргентине - него кад не ваља нешто у клубу, онда некако ни играчи не покажу шта знају.

Можда је тренер, за почетак... Постоји вишак поверења у моћи неких људи међу партизановцима. А онда, омладинска школа, чији тимови, као Звездини пре 15 година, сад побеђују на снагу и на голове из корнера.

Sve se slazem, i ja se pitam sta je Stanoju trebalo da se vrati i ceo ovaj blrog od srpskog fudbala
Od go**na se pita ne pravi (figurativno, ne mislim nista licno lose o igracima, samo mislim da nemaju kvalitet)
Skola je razbijena (mislim da zvezda ima vise partizanove dece u svom timu), struka je razbijena, tim je razbijen, navijaci... jedino sto je jako je uprava koja je sve navedeno razbila

Vrednosti timova na transfermarktu dovoljno govore. Nije isto crnac od 5 miliona evra i crnac od 500.000 evra...

Već sam pisao o tome, ali ponoviću. Glavni cilj vlasti je zemljište na kome se nalazi Partizanov stadion. Vazura i Vučelić su postavljeni da odrade posao za taj cilj. Čim su postavljeni u klub, stavili su stadion pod hipoteku. Sada se ide ka tome da se Partizan dovede u stečaj, da bi se aktivirala hipoteka. Da bi se doveo u stečaj, ne smeju se dozvoliti pare od Evrope ili od prodaje igrača.
To će se tempirati pred završetak nacionalnog stadiona, znači za nešto manje od tri godine. Onda će država "spasiti" klub od gašenja (mora se paziti i na rejting) i prebaciti ga da igra u Surčin (da plaća zakup.
Ne pišem ovo tek onako, imam neke informacije od lika koji je blizak ekipi oko Đorđa Tomića. Eto i oni su pod pritiscima (možda i pretnjama) prekinuli svoju misiju spasavanja kluba.
U prilog ovog što pišem ide i spisak stadiona po Srbiji koji su planirani za renoviranje. Na tom spisku nema stadiona Partizana.
Oskar ne dozvoljava Vazuri i Vučeliću da odu iz kluba dok se posao ne završi. Da li je i Stanojević ušao u taj posao ili je samo glup, za sada ne znam.

P.S. Oskar se u jednom svom obraćanju na televiziji istrčao i ispričao deo ovoga što sam pisao. Ne mogu za sada da nađem taj snimak, jer treba vremena da se pregleda 250 obraćanja godišnje po dva sata u proseku.

Budžeti olimipjada i zimskih i letnjih. Olimpijadu da nam daju a ne neke EXPOe

2024: Paris ($8.2B)
2022: Beijing ($3.9B)
2020: Tokyo ($15.4B)
2018: Pyeongchang
($2.19B)
2016: Rio de janeiro (13.1B)
2014: Sochi ($51B)
2012: London (£6.5B)
2010: Vancouver ($1.26B)
2008: Beijing ($44B)2006:
Turin ($700M)2004: Athens ($15B)