Šta je novo?

Spomenici

Zaboravili ili nije u skaldu sa eu tendecijama
 
472_001.jpg

sa fpz od zvezdarka vracric
 
opština Savski venac je danas započela rekonstrukciju ove zaboravljene spomen-ploče. Završetak radova je u petak. Pravi se novi ram, čiste se naslage sa same table i pišu se nova slova.

IMAG1969_zpsb89ead24.jpg
 
Gdje se nalazi tabla nadam se slici kad radovi budu gotovi
 
Табла је у Адмирала Гепрата, близу "Монумента", ако се не варам...
 
Саша":ljoj1e5x je napisao(la):
Шарена/Пашина чесма тик уз Алфа-сити, у улици Живка Давидовића:

https://imageshack.com/i/iq0ue6tzj

https://imageshack.com/i/f0mOkNLWj

Хвала за фотографије Саша.
Просто је невероватно колико се непосредно окружење Пашине чесме променило..
Када сам је ишао фотографисати почетком двехиљадитих, изгледало је као да је време у том делу града одавно стало.
 
Блок зграда "Алфа-сити" у улици Живка Давидовића је завршен крајем 2013. године, а продаја је почела ове године. Према речима једног од продаваца до сада је продато око једне трећине станова од укупно њих 199. Види се да има и оних усељених. Ради и продавница Макси у приземљу зграде дуж улице Живка Давидовића.

Цена је 1.750 евра за стан на спољашњој страни, 1.650 евра за дворишну страну и 1.500/1.550 евра за станове у вишем и нижем приземљу (више и ниже приземље су једно изнад другог, у истој згради) - ти станови немају терасе.

Оно што ми се свиђа јесте то што зграде (ламеле) иду у круг (с три прекида) и тако праве пристојно унутрашње двориште ограђено капијама са свих страна, тако да је доступно само станарима. Допада ми се и то што су плафони високи 2,80 цм, иако мени не изгледају тако.
Квалитет материјала и опреме је нижи него у АБлоку. У улазима је по један лифт (за 12 или за 15 особа - али само ако су они некадашњи, ситни Кинези :mrgreen: ). Гаражна места су у подземном делу.
Околина блока је донекле неугледна, у сваком случају у нескладу с његовим изгледом. С горње стране је градилиште, а с десне стране, гледано одоздо, је рашчишћен терен, вероватно исто тако за градњу у будућности. Једини приступ блоку је из ул. Живка Давидовића. У плану је да се направи оно што продавац зове "променада" с леве стране, која почиње од изнад Пашине чесме и широким степеништем поред саме зграде иде нагоре - треба до Булевара, али, на горњем углу зграде и на путу тој променади још стоји једна непорушена стара кућа.

Има веома лепих станова, рецимо један од 61 квм с дворишне стране, двострани, на трећем спрату чини ми се, с дугачком терасом. Веома лепе и велике терасе имају станови на последњем спрату, с одличним погледом, због величине те терасе се продају 500 евра по квм.
Од продавца сам чуо да у све станове уграђују каде јер је тако по неком старом пропису који каже да у случају елементарне непогоде и ратних прилика оне служе за резерву воде! Први пут чујем за то, али звучи довољно блесаво да буде истинито. Каже да комисије за преглед то проверавају, као и да ли станови имају оџаке, који по сличним стародревним прописима такође морају да буду изграђени.


https://imageshack.com/i/f0peLCe4j
 
Evo svjezih slika spomenik NP je prijavlejn ogvorili su da je postupak sanacije u toku
dsc00942.jpg

fontana opet neradi koliko je ono kostala rekonstrukcija
dsc00940.jpg

Na spomeniku nikoli tesli stavljena tabla ovaj put kamena 4 po redu zbog sugradjana roma
dsc00900.jpg

Uzimanje 3d otiska spomenika na kalemegdanu da moze da se izlije ako ga neko ukrade
dsc00888.jpg

dsc00887.jpg
 
Добро би било да тако ураде за све споменике (до сад су, колико знам, за "Дечака с разбијеним крчагом" - Чукур чесма, и "Помирење" направили...
 
Никола и Евгенија Кики, у згради Клинике за опекотине, пластичну и реконструктивну хирургију, у Звечанској, некадашњој њиховој задужбини, која је тада била Болница Николе и Евгеније Кики за пострадале и сиромашне трговце. Успедох најзад да исфоткам. Прошли пут, пре око годину дана, ми не дадоше, уз обећање да ће ми се јавити и рећи кад да дођем. Но, пошто од тога ништа не би, ја јуче, пролазећи случајно тим крајем, реших да свратим. Ушуњах се на споредни улаз, поред портира који је све у 16 спавао, опружен по оним столицама у чекаоници, попех се на спрат, и снимих. За то време ме нико није ништа питао нити заустављао...

10610481_10204842827814859_8376897691244337694_n.jpg
 
CASTELBIANCO, +

Sigurno će biti i u vestima, ali ipak: gde je tačno postavljen ovaj spomenik?

Priznajem da izgleda mnogo bolje nego u prvim prikazima

direktor":1bbepbdc je napisao(la):

Voleo bih i da se spomenik Caru Nikolaju II ovoliko razlikuje od objavljenih rendera.
 
Tacno iza jarbola na kalemegdanskom vidikovcu. Otprilike 30 metara severno od one kucice za gudacke koncerte (poceo sam kao Velja Ilic da objasnjavam-ono vozilo sto ima ruku)
 
Muzički paviljon :)

Da, to je onda na zelenoj površini levo od Spomenika zahvalnosti Francuskoj, kada se ide u smeru prema tvrđavi.
 
Imate bing i stret viju pa se posluzite nemojte da nagadjate
 
То је споменик посвећен руским и српским војницима Првог светског рата.
Цар Николај и његова војска већ имају адекватан споменик у Београду..
На погрешном месту..
 
relja":3kgk9itc je napisao(la):
Znamo, već smo pričali o njemu :)

Знам, хтедох само да се изјасним по питању тог споменика, ако дозвољавате..
 
Елем,
својевремено, као млађи маштао сам о Мештровићевој фонтани у спомен Балканских ратова на Теразијама,
а на тргу Славија, попут Трга Српских ратника у Краљеву, споменик Браниоцима Београда (Верховској - Лукић), док сам споменик Руске славе (Верховској) такође "смештао" на неки од важнијих градских тргова, немајући разумевања за тадашње "надлежне" зашто и сами нису имали шлифа да овај град учине лепшим, када су већ имали "материјала"..
Сада то радити на овај начин..
Мислим да је депласирано.
 
Vrh