Inicijativa mladih Roma da se podigne spomenik američkom reperu Tupaku Šakuru podelila je Marinkovu baru. Jedni su za, drugi protiv, a treći bi da voždovački Bronks dobije bistu Majkla Džeksona
Zaravan kod Dušanovačkog mosta... Mesto planirano za spomenik Tupaku
Dušanovac varošica mala, centar joj je Marinkova bara! A u centru već nekoliko dana vlada opsadno stanje. Kuda god da krenete, ulicom Đakona Avakuma, Peke Pavlovića ili Jaše Ignjatovića, svejedno, naletećete barem na jednu novinarsku ekipu. Doduše, Bara je i dosad bila omiljena tema ljudi od pera, ali se povod naše vizite prilično razlikuje od ranijih. Nije, dakle, reč o rušenju kuća, izlivanju septičkih jama, pucanju dotrajalih cevi ili komšijskih glava. Ne, bogami. Reč je o kulturi, ali ovde kao da ništa ne prolazi bez jakih emocija i uzavrelih strasti.
Tupak Šakur
Šakur ubijen u uličnom obračunu
Marinkova bara se podelila u vezi s čovekom za kojeg, po svemu sudeći, većina naših ljudi nije ni čula. Zato valja podsetiti da je Tupak Amaru Šakur (1971-1996) bio poznati američki reper, pesnik i filmski glumac. Reč je o muzičaru s najviše prodatih ploča u istoriji rep muzike, a tema većine njegovih pesama je odrastanje u nasilju, siromaštvu, rasizmu i uličnim bandama. U jednom od takvih okršaja je i sam stradao, pa upravo to protivnici postavljanja spomenika posebno ističu. S druge strane, oni koji misle drugačije kažu da je njegova tragična sudbina primer mladima kako se u životu ne valja ponašati i da je suština u muzici, a ne u tuči i nasilju.
Inicijativa Udruženja ljubitelja hip-hop muzike „Radivizije" da se baš ovde, tačnije kod Dušanovačkog mosta, podigne spomenik Tupaku Šakuru, poznatom američkom reperu stradalom u jednom od uličnih okršaja, podelilo je meštane voždovačkog Bronksa, popularnog naziva za Marinkovu baru. Jedni su za, drugi su, naravno, protiv, a treći hoće spomenik - ali neće Tupaka. I ko će sada sve to da razmrsi?
- A bre, novinari, je l' ste vi normalan čovek? - ljuti se
Sandokan Jovanović, koji očigledno teško podnosi nenadanu medijsku slavu. - Već treći dan svi pitaju me isto, k'o da se pa ja za nešto pitam.
Čuo sam za tog Tupana, kažu i da je američki Rom, al' zašto, bre, da mu ga mi dižemo? Nek' mu dižu njegovi Cigani. A mi da dižemo nekom našem Romu ili nekom bratskom ruskom Romu, to je u redu. Al' plašim se da će politika i ovde da se umeša.
Na Dušanovcu je, zapravo, došlo do generacijske podele. Mlađi podržavaju ideju jer veruju da će dobiti prostor gde će moći da se okupljaju, sviraju, repuju i pokažu šta znaju.
- Svuda na zapadu postoje mesta rezervisana za mlade, samo smo mi ovde u Bari prepušteni ulici - žali se
Stevan Stojanović, koji se nedavno doselio iz Nemačke i odmah postao
menadžer mlade romske grupe „Kendi kru", kojoj su upravo rep i hip-hop omiljena muzika. - Već smo nastupali na nekoj svečanosti povodom izbora, ali nam je najveći problem prostor za vežbanje. Sada brejk-dens vežbamo na ulici pa se često dešava da zaustavimo saobraćaj - kaže Stevan i poziva nas da uživo odgledamo njihov ulični šou.
Vidi, brate, u kakvim mi uslovima radimo... Mladi brejkuju na ulici, uz pesmu Sinana Sakića iz komšiluka
I doista, klinci repuju, brejkuju, dube na glavi, čine prave akrobacije u vazduhu, a sve to uz muzičku pratnju Sinana Sakića, koji neplanirano i neprilagođeno muzičkom programu, odzvanja s komšijskog radija.
- Eto, čujete - žali se mladi menadžer - kako da čovek u ovakvim uslovima stekne slavu jednog Šakura ili Majkla Džeksona?
Inicijativu da popularni muzičar dobije spomenik u Beogradu podržavaju i meštani Marinkove bare za koje se teško može reći da su ikada čuli za kontroverznog repera.
- Ma nema veze ko je čovek, važno je samo da je kulturno - tvrdi Salih Eminović. - Važno je i da se odmah postavi pravi spomenik, onaj od kamena, k'o na groblju! Jer, bude li od bronzu ili metal, neće dugo da se zadrži, pa će opet Cigani da ispadnu nekulturni.
Naselje kontrasta... Prepuni kontejneri i jahta u dvorištu
Starosedeoci Marinkove bare, međutim, smatraju da imaju toliko komunalnih problema da su priče o spomeniku zapravo ironija sudbine. Najbolje je, kažu, da im se svima unapred podigne spomenik jer, kada već nisu živeli kao ljudi, barem da za života vide trag sopstvenog bivstvovanja.
Teški dani za kulturu... Menadžer Stevan (desno) s članom grupe „Kendi kru"
- Više od četvrt veka pričaju da će da nas ruše - kaže
Zorica Nikolić. - I sada, umesto stanovi sa parket, grejanje, balkoni i terase, nude nam neki spomenik. Pa je l' to pošteno? Kontejneri nose tek kada se od smeća više i ne vide, kanalizacija se zapuši, pa ulicom idemo k'o kroz Veneciju. Zovu nas Bronks k'o da smo, bogati, u Švajcarsku, a nema se ništa. Pa koj'će nam onda i taj spomenik?
Marinkova bara doista izgleda skučeno i zapušteno. Iako je od centra Beograda udaljena na puškomet, vreme kao da je ovde odavno stalo. S jedne strane je pritiska brdo, s druge niški autoput, pa su se nekako i ulice suzile. Suzila se, rekli bismo, i ljudska duša.
- Ovaj svet baš ništa ne razume - kaže Stevan. - Niko nama ništa ne nudi, niti ovo ima veze s bilo čim što čekaju godinama. Ovo je možda samo jedna epizoda koja može barem na trenutak da razdrma sivilo, ali kao da se plašimo bilo kakvih promena. Čak i ako se spomenik ne postavi, a ja bih najviše želeo da on bude posvećen Majklu Džeksonu, nikom ništa. Bićemo nekoliko dana medijska atrakcija, pa opet dobro. Do sledeće akcije i sledećeg događaja.