ZvezdarkaVracaric
Intermediate
На згради у Курсулиној
ZvezdarkaVracaric":3sl0vehs je napisao(la):На згради у Курсулиној
Хвала аутору ове скулптуре. За сад још увек и мени непознатом. Курсулина, с непарне стране (од Макензијеве иду бројеви), зграда макло увучена од тротоара, негде око средине првог дела улице, пре Његошеве, на жалост, никако да упамтим тачан број. Потрудићу се следећи пут, јер релативно често туда пролазим. Могуће је да је и конкретна особа, јер овакву исту нисам нигде другде видела. (Модел је свакако била). До сад се ни ја нисам сетила негде да питам, прво о тој згради, а затим и осталом. Иначе, ово би била - глава, а не биста (биста подразумева оно што и значи наша реч за то - "попрсје").relja":hpmmi3vo je napisao(la):ZvezdarkaVracaric":hpmmi3vo je napisao(la):На згради у Курсулиној
Bravo! Hvala!
Nisam znao da u Beogradu postoji ovako nešto. Gde se tačno nalazi, na kojoj kući?
Kakva je šansa da je ovom bistom (ako je to pravilan naziv?) prikazana neka konkretna osoba?
Pažnja je posvećena detaljima, brkovi ne liče na "formacijske" , kakve možemo da vidimo na starim fotografijama iz Velikog rata...
ZvezdarkaVracaric":25kq3ub3 je napisao(la):Хвала аутору ове скулптуре. За сад још увек и мени непознатом. Курсулина, с непарне стране (од Макензијеве иду бројеви), зграда макло увучена од тротоара, негде око средине првог дела улице, пре Његошеве, на жалост, никако да упамтим тачан број. Потрудићу се следећи пут, јер релативно често туда пролазим. Могуће је да је и конкретна особа, јер овакву исту нисам нигде другде видела. (Модел је свакако била). До сад се ни ја нисам сетила негде да питам, прво о тој згради, а затим и осталом. Иначе, ово би била - глава, а не биста (биста подразумева оно што и значи наша реч за то - "попрсје").relja":25kq3ub3 je napisao(la):ZvezdarkaVracaric":25kq3ub3 je napisao(la):На згради у Курсулиној
Bravo! Hvala!
Nisam znao da u Beogradu postoji ovako nešto. Gde se tačno nalazi, na kojoj kući?
Kakva je šansa da je ovom bistom (ako je to pravilan naziv?) prikazana neka konkretna osoba?
Pažnja je posvećena detaljima, brkovi ne liče na "formacijske" , kakve možemo da vidimo na starim fotografijama iz Velikog rata...
relja":2z3bthe7 je napisao(la):Kursulina 17.
https://www.google.rs/maps/@44.80026,20 ... 6656?hl=sr
Brzom pretragom na Google-u, nađoh ovo:
http://beogradskonasledje.rs/wp-content ... inovic.pdf
strana 4, crtež:
Сл. 5. Ограда на имању Удружења ратних инвалида, Курсулина 17, 1:25, 1933.
Da li je broj 17 i tada bio na istom placu - pa, verovatno... Udruženje ratnih invalida, glava vojnika iznad ulaza....
Вожд":3lhoio2k je napisao(la):Pre nekoliko dana, za sada nepoznate osobe su na spomeniku na ulazu u Spomen park Jajinci iscrtali kukasti krst i ispisali "UF87", "Smrt komuni" i četiri S.
Дошљак":19pefk0e je napisao(la):Тужно је што у тим крајевима који су били највећа стратишта Београђана у 2. светском рату буја неонацизам под окриљем хулигана. Сећам се када сам једном у граду видео једног радовца са мајцом на којој је писало "Логор Бањица", згрозио сам се.
Вожд":1jdp3gqa je napisao(la):Pre nekoliko dana, za sada nepoznate osobe su na spomeniku na ulazu u Spomen park Jajinci iscrtali kukasti krst i ispisali "UF87", "Smrt komuni" i četiri S.
relja":1jdp3gqa je napisao(la):Njihovi prioriteti nisu da narede MUPu i tužilaštvu da u roku od 45 minuta identifikuju idiote koji su nacrtali kukasti krst u Jajincima.
U njihovoj svesti to je samo dobra prilika za slikanje dok radnici peru spomenik.
Dođe im isto kao i slikanje za prilog o šahovskom turniru u domu penzionera.
Гага":2kn5it9h je napisao(la):Снимљено у Пољској, исто једна од земаља која је доста страдала од нациста. Али шта рећи:
И на предњем поклопцу и на поклопцу за сипање горива су налепнице са "свастиком"
Гага":benaalnt je napisao(la):Таблице овог Аудија су иначе ЦД !!!!!!!!!!!!!!!!
Вожд":2vgw9yon je napisao(la):Ustaše pretile Milki Forcan
S. Vukašinović | 29. 07. 2015. - 21:37h izmena vesti 11:18h | Foto: Z. Ilić, Printscreen HRT | Komentara: 53
Na obeležavanju Dana ustanka u Drugom svetskom ratu u Srbu, ustaški ekstremisti napali su delegaciju u kojoj su bili i Milorad Pupovac i Milka Forcan.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/578906 ... lki-Forcan
У тексту се, поред вести о нападу неоусташа на делегацију, износи податак да је госпођа Форцан (а не хрватска или српска држава) прикупила новац за обнављање споменика устанка (српског народа у НДХ) у Србу, интересантан податак.