Delija, hajde malo obrati pažnju šta pišeš: "lično je rekao čovek" a ne znaš mu ni ime, ni koji je dokumentarac u pitanju.
OK, verujem da si čuo da je neko to rekao na TV, i da je taj bio neki lokalni faktor u vreme SFRJ. To apsolutno ništa ne znači ništa, pogotovo ako je bio neki lokalni šefić.
Da li si znao da se u SFRJ decenijama mislilo da je Franjo Kluz, čuveni narodni heroj i jedan od prva dva partizanska pilota, sahranjen kod Omiša, tamo gde je i poginuo kada je sa Spitfajerom pao u Jadran? Da je spomenik pored tog zaliva proglašen za - grob? Neko je rekao da je tako, a ni taj nije znao.
A sve vreme je počivao u Beogradu, na savezničkom groblju, sahranjen kao RAFov pilot pod standardnim britanskim kamenim nadgrobnim spomenikom, ne pod petokrakom, već pod grbom RAFa i tekstom na engleskom, uklesan RAF-ov čin "Pilot Officer" (tj potporučnik po našem, dok mu je čin u partizanima bio - kapetan)? Grob mu uredno održava "Commonwealth War Graves Commission". Nisu ni znali kada je sahranjen. Pa se ćutalo kada se saznalo, naredili porodici da ćuti, pogotovo što su fabrike, škole, ulice i sl dobijale njegovo ime...
Slika:
http://www.pouke.org/forum/topic/33448- ... try1083613
I takođe, nije poginuo celi Radnički bataljon na Kadinjači (nezgodni svedoci na velikim proslavama), niti da je u Kragujevcu streljano čak 7 hiljada duša, ni da je KPJ ogranizovala demonstracije 27. marta...?
Uostalom, sa linka, koji nisi pročitao:
"
....
Ostoja Bobovac iz Valjeva | 07/07/2013 23:13
U testu se najverovatnije potkrala greska. Naime, groblje iz Prvog svetskog rata na kojem su sahranjeni tifusari, nalazi se nekih trista metara nize od spomenika Stevanu Filipovicu. Danas je tu romsko naselje Bair. Lokalne vlasti u Valjevu su 1923. godine, namerno tu naseljavale Rome u strahu da se mozda tifus ne ponovi. Tako pise u belesci sreskog nacelnika iz 17. avgusta 1923. godine. Njiva gde je danas spomenik pripadala do 1940. godine Slavku Radovanovicu iz sela Popare. On je 1940. godine umro i nije imao naslednika. Mislim da bi novinar trebao, pre nego sto nesto napise, malo da se potrudi i da proveri neke cinjenice. U valjevskom arhivu i u katastru, to je bar lako. Inace, moram da pohvalim Budu Novovica na odlicnom tekstu, u celini uzev!
Ostoja Bobovac iz Valjeva
....
Vladan Petrović | 08/07/2013 16:13
Moj deda je 1939 godine odtadašnjih vlasti dobio plac između Bobovčeve i Bairske ulice u Valjevu. Kopajući temelje pričao je, iskopavali su kosti vojnika koji su tu 1914 i 1915 sahranjeni. Imam nekoliko vojničkih oznaka koje su tom prilikom iskopane. Spomenik Stevanu Filipoviću je skoro 700m od moje kuće gore na brdu. Tako da gore gde je spomenik nije moglo da bude groblje. Gore su samo seoske njive koje se i danas obrađuju. A što se tiće rušenja, to je 90' godina radio Aca četnik ili Aleksandar Stefanović, a poznato je da on baš sa umom ne druži se najbolje. Valjevci su ponosni na to što imaju jedan takav monumentalni spomenik
....
"
Ne kažem da stručnjaci koji su trebali da znaju nisu poznavali činjenice, naravno da su znali, nego da su često na rukovodeća mesta postavljani nekompetentni ljudi koji posle u medijima pričaju gluposti. Kao i danas.