Ја бих отишао корак даље и рекао да су таква решења превазиђена.Homer Jay":iajlv197 je napisao(la):Zapravo statua ili poprsje su, po mom mišljenju, najdosadnija rešenja.
Bezaninac":3p2jp3p1 je napisao(la):S obzirom da sam bez ikakvog umetickog obrazovanja, drznucu se da kazem da mi je pobednicko resenje smesno i neozebiljno. Ocekivao sam statuu, ili barem bistu.
Homer Jay":2bftiewx je napisao(la):Daj spomeniku šansu. Kada ga postave, sedi ispred nejga i razmisli koji minut, možda te dodatkne, možda vidiš u njemu nešto više od ogromne stenčuge sa dve rupice
Homer Jay":2sy9ml4s je napisao(la):Daj spomeniku šansu. Kada ga postave, sedi ispred nejga i razmisli koji minut, možda te dodatkne, možda vidiš u njemu nešto više od ogromne stenčuge sa dve rupice
stf":2sy9ml4s je napisao(la):Ја бих отишао корак даље и рекао да су таква решења превазиђена.Homer Jay":2sy9ml4s je napisao(la):Zapravo statua ili poprsje su, po mom mišljenju, najdosadnija rešenja.
Људе треба поистовећивати са њиховом идејом, визијом или делом, а не физичким ликом. Физички лик је привремен и смртан, а идеја и мисао је вечна.
Победничко решење далеко боље приказује ко је био Милутин Миланковић, од класичне статуе или бисте која би била иста као и хиљаде других....још један бронзани кип...
Homer Jay":3qg4mfiy je napisao(la):Razumem, naravno. Zapravo, u poslednje vreme (koje čak predugo traje da bismo ga tako nazvali) sve češće se suočavamo sa sličnim dilemama. Ono što je, međutim, meni porazno je da mi se čini (na osnovu nekog ličnog iskustva) da se uvek povlađuje tom, uslovno rečeno, neobrazovanom delu stanovništva - što kumulativno dovodi do toga da se lestvica zahtevane moždane aktivnosti spušta sve niže i niže.
Sve češće se poteže taj argument "ali to narod voli". Da li mi zaista treba svu aprstraktnu i avangardnu umetnost da lišimo legitimiteta samo zato što je isuviše komplikovana prosečnom konzumentu "Pink kulture"!? Da li onda "Odiseja 2001" nije film? Da li onda Pikaso nije slikar? Da li onda Marina Abramović nije umetnica?
stf":akxkiabv je napisao(la):Реља,
наравно да ниподиштаваш. Рекао бих чак и да исказујеш велико непоштовање према уметности, као да је сматраш неважном за човечанство, бизарном, сувишном...
И ја могу да кажем да је то типично размишљање инжињера, али ме зграњава баш толико снисходљив став.
Прво ти је оправдано необнављање Моста Краља Александра, потом Добровића називаш "брендираним архитектом", подругљиво говориш о "културној баштини", уметнике на Старом сајмишту називаш "познатим уметницима", па сад Богдана представљаш као егоисту који се уздиже изнад жртава......
....заправо све уметнике представљаш као егоисте, саме себи довољне са похотним жељама да направе себи "референце" на туђим ликовима и делима....
Конкретно о делу. Два космичка тела носе име по Милутину Миланковићу и то ће тако бити вечно и то је велика част и то је оно што овај споменик наглашава. Ту информацију зна јако мало људи, и то је оно што треба да се ширем аудиторијуму приближи, а не црте лица самог Миланковића. Уосталом, велики број људи не зна ни како је човек игледао, те би свакако додатна табла са информацијама поред спомен обележја била потребна.
Симболика је много јача од било какве бисте којој ће голубови посрати главу.
Поново је на делу типична учмалост средине. У главама људи је споменик = биста и крај приче. Све остало је за подсмевање и вређање?
direktor":987jy9yh je napisao(la):Pa podsjeca na ukrstena slova U U zbog togsa su bili zgroyeni a zato ga tudjman nije srusio
Nego bilo bi dobro da pobroimo nestale spomenike i nestale fontane staue iz istih kao onu iz jdp a