Da li vam se dopada novo lice BG-a?
IZVOR: B92
Instalacija „Beogradska simfonija“, koju potpisuje belgijski umetnik Arne Kinze, od leta 2013. godine krasiće šetalište pored Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, na levoj obali Save.
„Već petnaestak godina dolazim u Beograd. Oduševljen sam energijom ovog grada. To zaista nije svakidašnje mesto. Zato sam, kada su me pozvali da jednu od svojih instalacija postavim u Beograd, sa zadovoljstvom to prihvatio“, priznaje Kinze, čije gigantske skulpture krase gradove u Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Libanu, Kini i SAD.
On ovih dana boravi u Beogradu gde je 11. juna u Mikser Hausu otvorio izložbu „Gradovi kao muzeji na otvorenom“. Postavka obuhvata fotografije i video dokumentaciju njegovih radova, a centralno mesto zauzimaju prikazi „Beogradske simfonije“, njegovog sledećeg projekta.
„Od mojih skulptura uvek očekujem da ožive prostor na kojem se nalaze. Skulpture na otvorenom se razlikuju od onih koje gledate u galerijama i muzejima. One koje su na otvorenom moraju da animiraju i slučajne prolaznike, da uvuku ljude u svoju priču“, izjavio je umetnik za B92.
Od „Beogradske simfonije“ očekuje da oživi šetalište kraj reke, da se uklopi u njegov mir i izazove sve one koji tuda prolaze. „Dobro je da umetnost izaziva reakcije i diskusije. Kada su prvi put predstavili Ajfelovu kulu, veliki broj Parižana bio je zgrožen, a danas je to jedan od najlepših simbola grada“, tvrdi Kinze, dodajući da je svoju instalaciju testirao i u Beogradu.
„Imao sam priliku da ljudima prikažem svoje delo i mnogi su bili oduševljeni idejom. Osim toga, ovakva instalacija postaviće Beograd na kulturnu mapu sveta.“
Na pitanje kako se odlučio baš za ovu lokaciju, Kinze kaže da je prvobitna zamisao bila Kalemegdan. „Međutim, kada smo se popeli na tvrđavu, pogled mi je u potpunosti zaokupila suprotna obala i znao sam da je to pravo mesto.“
Dimenzije njegovih, često i desetine metara velikih instalacija objašnjava time što gradski pejzaž doživljava kao veliko platno koje treba ispuniti ogromnim idejama i emocijama. Iako planira da instalacije na jednom mestu drži dve do tri godine, situacija je često drugačija jer se građani u većini slučajeva bore za to da delo ostane u njihovom gradu.
Osim što je lično otvorio izložbu i predstavio koncept novog beogradskog projekta, Kinze je 12. juna u Mikser Hausu održao radionicu „Instalacije u javnom prostoru - od ideje do realizacije“ u okviru koje su zainteresovani domaći umetnici, arhitekte i dizajneri sa njim razmenjivali svoje ideje umetničkim instalacijama na otvorenom.
Kinze je rođen 1971. godine u Belgiji, gde i danas živi.