Pa baš lepo što je pokrenuta i ispunjena neka lokalna inicijativa, prijatno sam iznenađen.
S obzirom na sadašnje stanja društva ne može se mnogo zamerati, dobro je što je i ovo urađeno i baš me je razveselilo.
Ko u budućnosti bude radio ovako nešto, ipak bi, doduše, trebalo da konsultuje neku stručnu osobu, ali je za sada dobro da imamo jedan oakav spomenik istorijskom trenutku:
- Na ploči stoji 1512-2012 - format nadgrobnog spomenika. Naravno, kad su to jedini spomenici kojima se ljudi bave i koje obilaze, pa drugo nisu ni mogli da smisle. Doduše, ko zna, možda se planira uništenje naselja do kraja godine
--- spomenik stanju duha
- Datum je napisan pogrešno: 03. jun - piše se 3. jun, bez nule. ---- spomenik stanju (ne)pismenosti
- Neuklopljenost spomenika u okolinu (stvarno mnogo bolje deluje kada se posmatra izolovano) ---- spomenik nivou estetike
- Oblik falusa --- spomenik trenutnoj kreativnosti i celoj društvenoj patologiji sadašnjeg trenutka (stara vlast - obnavlja toranj, nova vlast - pilon na čuvenom mostu, mesna zajednica - ovo). I dalje bolje od simbola umornog falusa (krsta) koji je zavladao unutrašnjošću zemlje.
itd.
Još jedan divan budući istorijski izvor su i ove fotografije: crvena tkanina kao iz centrale KPJ-a prekriva ploču, ispred nje pop drži parastos; bivši drugovi se skupili u stado, pognuli glave i krste se. I sve to na spomeniku u obliku falusa, živom dokazu uvažavanja moći i podaničkih tendencija.
Ne znam kako se kome sve ovo čini, ali meni je ovaj "hepening" stvarno nenadmašan.