Šta je novo?

Skyline Belgrade [Stambeno poslovni kompleks | 100 000kvm]

KALENIC;146150461 je napisao(la):
Jedva sam nekako uspeo da slikam juri obezbedjenje prosto je zabranjeno.

29028119_1603810886405622_6043794467587096576_n.jpg


29025628_1603811006405610_3052736340224376832_n.jpg


Ovo je odlicna lokacija i vredno rade.Ovo ce Jevreji da rade kao Ada TC.

28872185_1603811016405609_7025591873687257088_n.jpg


28958916_1603811163072261_1393831404265013248_n.jpg


29066450_1603811369738907_8511371943574765568_n.jpg
Kalenić sa SSC
 
Apropo priče o obnovi MUPovog kompleksa i njegovom daljem korišćenju... evo izašao pre neki dan članak u Blicu o sudbini Generalštaba. Da skratim priču sa jedne strane praznog blebetanja na tri rečenice, situacija je sledeća: Ministarstvo odbrane ne zna ništa, pa upućuje na Direkciju za imovinu. Direkcija za imovinu jeste nadležna ali i nije baš nadležna, pa upućuje na Vladu Srbije. Vlada Srbije ne zna šta da radi jer Ministarstvo odbrane još nije pokrenulo postupak. U suštini j**e lud zbunjenog dok slepac orkestrira i tako u krug. Odma se setih MUPovog kompleksa i ove teme gde ispade da je svaka ruina u gradu ili spomenik kulture ili objekat od strateškog značaja koji se ne sme dirati.

Elem, za Generalštab sad je više nego jasno da se nikad neće obnoviti i da će ostati rupa, koja će jednog dana moći samo da se sruši i proda za bagatelu, ne bi li se skinula sa državnog budžeta. A samo 5 blokova od njega stoji jedan sličan kompleks nekada velike važnosti za državu, koji je bio građen na sličan način za jednog drugog korisnika sa jako sličnom organizacijom i načinom rada. E ako neko i dan danas, posle skoro 20 godina, misli da će Generalštab propasti, a da će MUPov kompleks zadesiti drugačija sudbina, šta da vam kažem... dream on. Divim se vašem optimizmu.

Uostalom evo pratimo razvoj situacije u budućnosti, pa se 2020. lepo vratimo na ovu temu pa vidimo kako idu naši planovi i želje. Pa opet tako 2025. Pa 2030. Pa tako sve do 2100. Na kraju krajeva, šta može da bude... Nije kao da ruševine postaju sve bezvrednije, opasnije i teže za obnovu kako vreme prolazi... Neka ga, neka stoji. Baš je super ovako. Pravi mali spomenik kulture.
 
Нечији снови за народ често могу бити кошмари. Зграда СУП-а је била споменик некултуре и тоталитаризма, споменик победе интернационале над српским народом.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=522376#p522376:3udcjqnq je napisao(la):
Delija » 05 Мар 2018 08:52 pm[/url]":3udcjqnq]Капирам да вам организам одбацује ово јер посткомуњарски мозак не може да процесуира приватну инвестицију у јавни простор на обострану корист.

Ово је основа проблема. Систематски испирани мозгови.

Основа проблема јесте у тој посткомунистичкој свести, у програмираним мозговима. Овде је Зума у једном посту написао суштину проблема: "инвеститор ће да заради на овом степеништу". И то посткомунистички мозак одбија као страно тело. Јер, зарадити је злочин за вешање очигледно. Значи акценат се усмерава на зараду, уместо на јавну корист која итекако постоји. А поготово се одбија могућност да приватна зарада и јавни интерес могу ЗАЈЕДНО бити испоштовани и да коегзистирају.

Па наравно да ће зарадити. И треба да заради. Цео развијен свет на који сви овде воле да се угледају се развио на основу симбиозе приватног и јавног интереса. Уосталом, заиста нема потребе да идемо даље од рођеног Београда.

У предратном Београду имали смо једнако злог инвеститора који је тако, зарађивао на јавном интересу. Лука Ћеловић. Мислим да сви знамо да је његов приватни капитал урбанизовао и саградио Карађорђеву улицу и све те лепе зграде које тамо постоје. Јел их он зидао да би народу биле лепе или да би зарадио? Па да би зарадио побогу. Чак постоји и паралела јер је Лука Ћеловић једну своју парцелу уместо да је изгради - претворио у парк који и данас постоји. Читао сам један чланак у новинама не тако давно који се бавио управо овом историјском чињеницом. Али, у том новинском тексту се опет провлачи та посткомунистичка свест - текст се базира на тези да је ето, Лука био тако широкогруд инвеститор да је уместо да зида зграде и ЗАРАДИ он - направио парк од којег нема зараду. Да ли схватате колико је та теза погрешна? А истина је потпуно супротна. Човек је формирао парк - да би зарадио. А како? Па тако што једна парковска јавна површина подиже вредност некретнина око ње и тај успешан трговац је то итекако знао. Један тако успешан трговац сигурно не би бацио грађевинску парцелу.
 
I ono bitno kod luke celovica trebinjca sve te zgrade i imovinu ostavio je beogradskom univerzitetu kao zaduzbinu da se skoluju i obrazuju buduce generacije
A zli komunisti to vec narodno po narodili tj nacjonalozovali
 
Ovo treba kroz sve razrede ponavljati od prvog osnovne do diplomiranja, dok ne utuvimo jednom za svagda.

it-is-not-from-the-benevolence-of-the-butcher-the-brewer-or-the-baker-that-we-403x403-nkaeyn.jpg
 
Jos kad bi to bilo na srb jeziku ako ce da ucimo malu djecu
 
Ove političko - ideološko - psihološke analize "našeg naroda" su na nivou tih nauka u osnovnoj školi. Bio bi potpuno beznadežan čak i pokušaj da se razmrsi konceptualni haos ideja i suprotstavljenih političkih propagandi koje stoje iza njih. Mogu samo reći da mi je sve jasnije da imamo tačno onakvu vlast kakvu zaslužujemo. I pri tome ne mislim na običan, neobrazovan narod, nego na ono što se kod nas vodi kao obrazovani sloj. Mnogi prosto slučajno imaju drugačije interese od onih na vlasti, i naoko suprotnu priču, ili su možda elokventniji ili obrazovaniji, ali način razmišljanja i temeljne ideje su im iste. Moraće da prođe puno vremena dok nas surova stvarnost malo iškoluje. Biće veoma bolno, ali to je uvek cena takvog obrazovanja.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=524298#p524298:wqx4rycb je napisao(la):
regentstef » 12 Mar 2018 09:14 pm[/url]":wqx4rycb]Ovo treba kroz sve razrede ponavljati od prvog osnovne do diplomiranja, dok ne utuvimo jednom za svagda.

it-is-not-from-the-benevolence-of-the-butcher-the-brewer-or-the-baker-that-we-403x403-nkaeyn.jpg
A ovaj citat Adama Smita je obična budalaština (sem u nekom toliko opštem smislu da je praktično neupotrebljv kao uputstvo). Onaj ko ne razume zašto treba da se zabrine, ne za kvalitet svog obrazovanja nego za način kako koristi elementarnu logiku.
 
Ovaj citat je osnova moderne ekonomske logike.

Ko to neće ili ne želi da vidi očigledno ima ideološki problem sa stvarnošću.

A evo ga i prevod, u nešto dužoj varijanti:

- Mi ne očekujemo ručak od naklonosti mesara, pivara ili pekara, već od njihovog čuvanja vlastitog interesa. Mi se ne obraćamo njihovoj čovečnosti, već njihovoj sebičnosti, i ne govorimo im nikada o svojim potrebama, već o njihovim koristima.
 
Treba li ZAISTA da objašnjavam zašto sebično ponašanje nije dovoljan uslov za konstruktivne društvene rezultate? Sebično ponašenje po defaultu proizvodi samo haos. SISTEM odnosa je taj koji PONEKAD upregne sebične nagone da proizvode opštu korist. To bi bilo kao da čovek koji je prvi put video vatru u parnoj mašini misli da je osnovna priroda vatre "dobra" i "korisna". Parna mašina je ta koja IZDVAJA jednu korisnu karakteristriku vatre. PARNA MAŠINA je ta koja je dobra i korisna. Vatra je samo "elementarana sila" (antički "elementi" su ovde odgovarajući teorijski okvir). Ona nija ni DOBRA ni KORISNA sama po sebi. Ne možemo reći da je to njena osnovna priroda, tj temeljni kvalitet. Ona "po sebi", nije ništa. A šta je NAMA zavisi kako se upotrebi. Za destrukciju ili za korist.

Ovo je dobra analogija za Adama Smita i njegovu krajnje nategnutu i netačnu tvrdnju, da je izvor blagostanja u kapitalizmu to što svako gleda kako da NJEMU bude najbolje. Kad ne bi postojala "parna mašina" i jak čelični kotao da ograniče destruktivnost vatre, tj sebičnosti, ni vatra ni sebičnost bi ne bi proizveli ništa dobro po nas.

Iz ovoga se vidi gde je napravljena logička greška. Iz celine je uzet jedan potreban ali ne i dovoljan element, pa zatim greškom zanemarivanja proglašen osnovnim pokretačem društvene dobrobiti: sebičnost, tj sopstveni interes. Da li se za vatru može reći da je pokretač onoga što mi želimo da dobijemo od parne mašine, tj koristan rad? Ne, mada se tako kaže, zato što vatra čas posla može biti i destruktivna, a to ne želimo, pa SAMA za sebe ne može biti ni pokretač "dobra" (nema nužne kauzalnosti). Bolji izraz je sirovina ili energija za proizvodnju nečeg drugog, dakle konačnog proizvoda te "fabrike". Samo zahvaljujući parnoj mašini, vatra, uz sve ostalo, na kraju proizvodi koristan rad.

Ukratko, sebičnost može proizvesti društvenu korist samo ako postoji jak sistem pravila koji obezbeđuje fer tržište, jake regulacione institucije i bar neki opšti okvir radnih i etičkih tradicija raznih vrsta. Zbog toga je pogrešno reći da kapitalista čini dobro drugima "zbog sopstvenog interesa". On to (nekada, u uređenom sistemu) čini zato što MORA. Sistem odnosa ga tera na to. Adamova reč "interes" u ovom citatu je manipulativna i propagandna jer krije prisilu a ne slobodnu volju. I rob radi za gospodara "zbog sopstvenog interesa", pa niko ne kaže da je njegov interes izraz njegove slobodne volje koja dokazuje da je robovlasnički sistem prirodan izbor onda kad svako gleda da radi šta je lično njemu najbolje. Robovlasnici su podesili pravila tako da je robu u interesu da radi za gospodara. Isto tako su u starim i razvijenim kapitalističkim društvima pravila podešena tako da sebično ponašanje na uređenom tržištu često (mada ne uvek) proizvodi opštu korist. Ne zato što ona proizilazi iz sebičnosti kako Adam kaže, nego zato ta osoba u TAKVOM sistemu nema izbora.

Iz ovoga vidimo da je primarni pokretač svega SISTEM ODNOSA U DRUŠTVU (koji definiše šta će kome biti intereres), a NE sebičnost, i gledanje tobože ličnog interesa. Ukratko, od tih odnosa i obrazovnog nivoa društva zavisi šta će proizvesti težnja za maksimizacijom isključivo lične dobrobiti: haos ili napredak. A Adam Smit u ovom citatu površnom čitaocu sugeriše nešto sasvim drugo. Kom smo tipu države i kakvim odnosima mi trenutno bliži pogodite sami, pa onda možete pretpostaviti i verovatne posledice sebičnog ponašanja u NAŠEM slučaju (a ne u Američkom ili Engleskom).
 
20180311_171519.jpg

Reci im zuma da otvore ulicu sramota sto su je zatvorili
20180311_170848.jpg


20180311_171408.jpg
 
Kakvo nezrelo trabunjanje je ovde prisutno...

Poredjenje osobe koja je napravla park na svojoj parceli sa kompanijom koja deo svog objeta pravi na tudjem zemljistu (delu ulice i parka).
Prava logika, svaka cast momci.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Ulica ce samo imati novu funkciju ulaz u garazu sad je slijepa to su tako odredili urbanisti planom na koji niko nije imao primjedbe
Da nije uslo u pripremu za gradnju niko ne bi ni obracao paznju kao sto nikog nije ni briga tj 95% gradjana
Opet ponavljam da li park i plato koji ce biti javna povrsina na privatnom placu
Treba odvojiti zidom armirano betonskim 2 m visine pa da se sa platoa ispred kula ide na trotoar pa u oark jer izmedju je zid
Zumu sam pitao on je rekao da sve ostane usto samo da se probije ulica ispod km i pripoji garaza ispod iste
Predlozio sam mu da predlog prosledi gradu o ne zeli tim da se bakce
Najlakse je pisati po forumu a nemrdnuti nigdje i nista ne preduzeti da nesto malakar mala sitnica ne bude bolja u ovom gradu
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=524361#p524361:igdydhhl je napisao(la):
direktor » 13 Mar 2018 01:56 am[/url]":igdydhhl]
20180311_171519.jpg


Reci im zuma da otvore ulicu sramota sto su je zatvorili
Kad su ove dve ulice ovako napola zatvorene sve zgrade su imale samo nekoliko spratova, nije bilo ni Beograda na vodi, ni Skyline-a, a zgrade policije i službe bezbednosti su bile čitave i još im je bio neophodan posebno kontrolisan pristup objektu. Da ne pričam kakav je tada bio intenzitet saobraćaja u gradu ili koliko je malo bio zauzet autoput. Normalno je da su TADA mislili da je ovo rešenje najbolje.

Tako da VI treba da odgovorite zašto uporno insistirate da sa ulicom sve ostane isto, da ostane javno nedostupna, kao u komunizmu, iako se apsolutno sve redom promenilo? Da li su Izraelci ovde policija pa i njima treba Drinska? Zbog čega poklanjate čitavu ulicu u saobraćajno ugroženom kraju iako će nam očajnički trebati, a niko je više ne zauzima? Zbog "velikog" doprinosa velikodušnih Jevreja u preoravanju asvaltirnog dela našeg parka i produžetka svog platoa na javnu površinu? Ako je to uravnotežena trampa istih vrednosti onda stvarno ne znam kako bi izgledalo kad to nije slučaj.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=524362#p524362:1jxaekfv je napisao(la):
laki72 » 13 Мар 2018 02:00 am[/url]":1jxaekfv]
Poredjenje osobe koja je napravla park na svojoj parceli sa kompanijom koja deo svog objeta pravi na tudjem zemljistu (delu ulice i parka).
Prava logika, svaka cast momci.

Ви се очито водите филозофијом да сто пута изговорена лаж мора постати истина? Е не мора постати истина. Лаж је лаж. Била и остала.

Јер је сада јасно као дан да нема говора о неразумевању пројекта или конкретне ситуације већ у намерно пласираној лажи и константном инсистирању на одржавању те лажи.
 
Zuma sad da se otvori kazes za tim ima potrebe traziti od mupa da otvori i tu ulicu da bude precica
Oko parka sam pitao jel bolje zid da je stavljen nisam dobio odgovor
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=524372#p524372:3omm1upl je napisao(la):
Zuma » 13 Мар 2018 03:44 am[/url]":3omm1upl]
Tako da VI treba da odgovorite zašto uporno insistirate da sa ulicom sve ostane isto, da ostane javno nedostupna, kao u komunizmu, iako se apsolutno sve redom promenilo?
Прво си опет свесно поновио ЛАЖ да улица неће бити јавно доступна. Биће.

А сад о бесмисленом продужењу најнебитније улице у граду:

Дринска технички и физички не може да се продужи.

Прво и основно, она не сме да се сече у нивоу са Кнеза Милоша због близине саме петље, односно изливне рампе. Једино је могуће да иде подземно. Хајде да хипотетички игноришемо подземне гараже МУП-а (које би иоле нормалној особи биле довољан разлог) и да се правимо да оне не постоје. Да не постоји цео комплекс зграда МУП-а који би требало разрушити. Дринска тунелски не може да се продужи јер нема где да изађе са друге стране. Та друга страна је изузетно стрма а иза комплекса МУП-а је буквално литица. Где та улица да изађе? Како на тако малој дужини да се савлада толика висинска разлика? Колико би то коштало? Да ли је то оправдана инвестиција за улупати у један сокак трећег приоритета?
 
Potencijalna buduća Drinska ulica može i da se pomeri 10, 20, 30 metara ka mostarskoj petlji, sa identičnim efektima o kojima Zuma priča - išla bi i dalje ispod parka i Kneza Miloša. Projekat Skyline apsolutno ne smeta takvoj trasi.
 
Deljenjem na dva dela slične veličine bi se praktično uništio park koji mora imati neku minimalnu i neprekinutu površinu zelenila u sebi da bi delovao kao park i imao bar neku mikro klimu različitu od običnog uličnog trotara sa mini travnjakom i jednim redom drveća. Znači da izgleda i oseća se kao mala zelena oaza, što je smisao svih gradskih parkova normalne veličine. A park je ovde i ranije bio neophodan zbog ogromne saobraćajne petlje, a tek će biti potreban zbog bitno većeg saobraćaja po autoputu, dodatka BNV-a, njegovih poprečnih ulica, zatim Skyline-a, i vrlo sličnog budućeg kompleksa preko puta. A ni fabrika piva neće večno ostati to što je danas.
 
Sta sve zuma nece pridodati svojoj argumentaciji buduce ovo buduce ono buduci kcs buduci prokop buduci bip buduci mup itd
 
To i jeste posao urbaniste. Da gleda u budućnost, da gleda CELINU i da razmišlja o funkcijama grada. A ne da mu se razmišljanje svodi samo na arhitekturu, na uživanje u lepoj fasadi i stepenicama.

Da li iko ovde stvarno misli da će ove dve odvratne ruševine ostati? Pri čemu je ovaj ostatak fabrike između glavne železničke stanice Prokop, auto puta i svih ovih kula. Kako ćete ONDA rešiti saobraćaj, uz već postojeći "najveći tržni centar na Balkanu" i Skyline? Samo mi nemojte ponovo spominjati auto put koji će magično rešti sve naše sadašnje i buduće probleme, pa svako bilo gde uz njega može graditi bilo šta sa XYZ spratova. Ako nam pritom pokloni stepenice. Jeste da je autoput jedini u gradu, ali je junak? Druge ulice nam u okolini i ne trebaju.

Pogledajte prilog 1
 
Izgleda da se Skyline zaista radi, broj baraka i mehanizacije je obecavajuc :) nek je sa srecom.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=524583#p524583:2acritfw je napisao(la):
Zuma » 13 Mar 2018 08:32 pm[/url]":2acritfw]Deljenjem na dva dela slične veličine bi se praktično uništio park koji mora imati neku minimalnu i neprekinutu površinu zelenila u sebi da bi delovao kao park i imao bar neku mikro klimu različitu od običnog uličnog trotara sa mini travnjakom i jednim redom drveća. Znači da izgleda i oseća se kao mala zelena oaza, što je smisao svih gradskih parkova normalne veličine. A park je ovde i ranije bio neophodan zbog ogromne saobraćajne petlje, a tek će biti potreban zbog bitno većeg saobraćaja po autoputu, dodatka BNV-a, njegovih poprečnih ulica, zatim Skyline-a, i vrlo sličnog budućeg kompleksa preko puta. A ni fabrika piva neće večno ostati to što je danas.
Ulazni portal može da bude skroz dole, čak i pre sadašnje Sarajevske ulice, pa bi se od parka uštinulo tek nešto minimalno. Ako se ikada bude i ostvario takav scenario da prolaz ispod Kneza Miloša postane neophodan, rešenje će postojati.

Javni interes je pogažen u projektu Skyline, ali ne saobraćajno ili urbanistički zbog ove priče sa parkom i Drinskom ulicom, već pre svega zbog netransparentnog načina prodaje i menjanja planskih dokumenata naknadno.
 
Vrh