Šta je novo?

Skyline Belgrade [Stambeno poslovni kompleks | 100 000kvm]

sizif":2sq198r9 je napisao(la):
Неколико тачаква у старом делу града сасвим дозвољава зидање небодера. Једна од њих је локација МУП-а код Газеле, друга је Аутокоманда, трећа - обала Дунава, где га је предвидео и Лајбскинд. На овим местима ништа битно они не би заклонили, а представљали би дивне маркере, баш попут горепоменуте Београђанке.
Уколико погледате панораме старог дела Београда, увидећете да су све куле грађене на врховима брда. И Београђанка, Политика, Вождовац, Рудо, Булевар. Са изузетком Интерекспорта.
МУП је велико питање, јер заклања гребен, и такође било коју грађевину која ће једног дана бити иза њега изграђена. Такође, Београђанка би изгубила свој акценат, као својеврсни маркер центра града.
Аутокоманда је такође велико питање. Локација Делтиних кула је на најнижој висинској тачки тог краја, и много већи акценат ће и даље да имају вождовачки солитери. Гледано са улице, локација је добра, јер ништа не гуши, због близине аутопута и довољне удаљености од осталих објеката. Али, гледано из ваздуха, или замишљајући неку панораму, мислим да неће представљати никакав репер.
Изузетак је Либерскиндова кула. Иако није на врху гребена, та кула не би ничему сметала, јер је цела та београдска обала Дунава потпуно неугледна и досадна.

@stf
Male ispravke...
Beograđanka nije na vrhu. ;) Resavska se od Beograđanke "penje" ka Bulevaru, Kneza Miloša takođe.
Politika je trebala da bude sazidana na Terazijama (ili makar negde na poziciji zgrade Borbe) da bi bila na vrhu brda.

sizif":1v09831v je napisao(la):
Делијо,

Ево, по овом питању се углавном слажем са тобом.

Неколико тачаква у старом делу града сасвим дозвољава зидање небодера. Једна од њих је локација МУП-а код Газеле, друга је Аутокоманда, трећа - обала Дунава, где га је предвидео и Лајбскинд. На овим местима ништа битно они не би заклонили, а представљали би дивне маркере, баш попут горепоменуте Београђанке.
:kk:

Tome bih dodao i pocetak savskog amfiteatra kod Gazele.Na tom prostoru,blize Savskoj ulici i mostu bih voleo da vidim par kula.Onda ni plaza ne bi strcala. :) Spratnost bi se iduci ka staroj zeleznickoj stanici i ka Savi spustala a u ostatku amfitetra,blize zel. stanici bi voleo da vidim samo uredjene trgove,parkove i evemtualno neki reprezentativni objekat od nacionalnog znacaja,operu na primer ili neki ultra moderan muzej ,tik uz Savu i dizajniran od strane Zahe Hadid. :)

I da,na mestu nisovih rezervoara kod hipodroma bih roknuo bliznakinje orijentisane u pravcu Sava - Milosev konak.

Sto se ostatka starog grada tice,ja tu nista vise ne bih dir'o.

nenad78":3j4p5isq je napisao(la):
@stf
Male ispravke...
Beograđanka nije na vrhu. ;) Resavska se od Beograđanke "penje" ka Bulevaru, Kneza Miloša takođe.
Politika je trebala da bude sazidana na Terazijama (ili makar negde na poziciji zgrade Borbe) da bi bila na vrhu brda.
Мало цепидлачиш...:p пар метара висинске разлике је неприметно за кулу.

Na Zapadu nista novo....

09. 03. 2011.| 13:14
Sagiv Meger, direktor "Plaza Centra" za Srbiju i Češku - Ekskluzivno i luksuzno u centru Beograda

sagiv_meger_9311.jpg

Lokacija u beogradskoj ulici Kneza Miloša je apsolutno jedinstvena, rekao bih čak da je to jedna od najboljih lokacija na Balkanu. Za nas je to veoma prestižan, veoma specijalan projekat: kupiti zgradu koja je simbol destrukcije i pretvoriti je u lepu znamenitost grada.

Ovako je Sagiv Meger, direktor "Plaza centara" za Srbiju i Češku, prokomentarisao novi investitorski poduhvat koji očekuje ovu kompaniju. Naime, zgrada bivšeg saveznog MUP-a, teško oštećena u bombardovanju NATO 1999. godine, prodata je pre tri godine, posle četvrtog tendera, za oko 29 mil EUR izraelskoj kompaniji. Posle prikupljanja svih potrebnih dozvola, uskoro bi trebalo da na tom mestu počne izgradnja luksuznih hotela sa pet zvezdica, tržnih centara i poslovnih kula.

– Smatramo da je Srbija spremna da započne novi razvojni ciklus. Nama je to poznato jer se naš pristup pokazao kao uspešna formula i u Mađarskoj, gde smo ušli pre 15 godina, a prisutni smo i u više od 14 zemalja – kaže Sagiv Meger.

"Plaza centri" su na srpsko tržište ušli 2007. godine i već su investirali oko 100 miliona američkih dolara. Trenutno postoje tri projekta u Srbiji – dva u Beogradu i jedan u Kragujevcu, koji je već u izgradnji.

– Pre kupovine bilo koje lokacije pravimo detaljnu studiju izvodljivosti. Faktori koji igraju najvažniju ulogu u odlučivanju o održivosti projekta jesu makro uslovi u zemlji, zatim gradu, opštini, samo susedstvo... Veoma je važna pristupačnost i vidljivost lokacije, kao i naseljenost, odnosno populacija koja može da podrži projekat. Sve to zbog toga što u slučaju šoping centara mi nameravamo da izgradimo mesto gde ljudi mogu da provode svoje vreme, da kupuju, ali i da dovedu svoju porodicu, naprave rođendansku zabavu, odu u bioskop ili na kuglanje...

Kako će izgledati, odnosno šta će sve sadržati vaši projekti koji će biti završeni 2012-2014?

– Beograd Plaza je trenutno naš glavni projekat u Srbiji. Namera je kompanije Plaza centri da Beograd Plazu učini pravim draguljem Beograda. Projekat će obuhvatiti sadržaje različitog tipa i sastojaće se od hotela sa pet zvezdica sa 350 soba, poslovne kule i ekskluzivne šoping galerije. Ovo će biti mesto vrhunskog luksuza za građane Beograda, ali i za strance koji ga posećuju. Naš drugi projekat u Beogradu, Višnjička Plaza čeka građevinsku dozvolu, a postaviće novi standard modernih šoping centara u Srbiji. Sa površinom od 45.000 kvadratnih metara za zakup, činiće je brojni sadržaji, od modnih maloprodajnih objekata do zabavnih sadržaja. Ovo je inače kraj o kome niko ne brine, ne baš najprijatnije susedstvo u Beogradu. Ali mi smo lideri na tržištu i kada smo videli ovo mesto odmah smo znali da možemo to da promenimo. Dakle, ideja je da izgradimo verovatno najveći šoping centar u Beogradu.

A kada je reč o Kragujevcu?

– Grad Kragujevac je, što mnogi drugi ne mogu da vide, ali mi to možemo zahvaljujući iskustvu, grad koji će eksplodirati u narednih nekoliko godina. Oni imaju odličnu administraciju, jednu od najboljih na koje smo naišli u regionu, i veoma dobar tim ljudi koji rade u opštini. Stvoreno je vrlo dobro okruženje za investicije u Kragujevcu. Kragujevac Plaza će biti prvi i, verujemo, jedini moderan šoping centar u Šumadijskom krugu u narednih pet godina. Projekat je u izgradnji, a otvaranje je planirano za prvi kvartal 2012. godine. Kragujevac Plaza se sastoji od 22.000 kvadratnih metara površine za zakup, odnosno 110 radnji, sa dobro izbalansiranim odnosom maloprodaje i svih potrebnih usluga. Tu su i sale za kuglanje, bilijar, igrališta za decu. Ovo će biti mali grad u gradu.

Šta "Plaza centri" očekuju od ovih projekata?

– S obzirom na činjenicu da u ovom trenutku sebe vidimo kao veliku dodatnu vrednost tržištu Srbije, bićemo u mogućnosti da pružimo standard koji danas ne postoji. Nameravamo da postavimo standarde za buduće investitore i da razvijemo uspešne projekte ovde kao što smo to učinili u drugim zemljama. Kreiranjem kvalitetnih projekata, uz naše bogato znanje i iskustvo, nadamo se da stvorimo znatan profit za nas kao menadžere objekata, kao i za zakupce u našim šoping centrima, dok istovremeno najširoj populaciji obezbeđujemo visok kvalitet maloprodaje sa bogatim asortimanom i povoljnijim cenama. Još jedna dodatna vrednost koju donosimo kao strani investitori - mi ne preferiramo bilo koji poseban brend ili kompaniju. Mi već imamo veoma jasan, iskren, transparentan rad i bilo ko može da učestvuje u projektu ako se pokaže dovoljno dobrim i profesionalnim.

Kakvo je iskustvo "Plaza centara" kao stranog investitora u Srbiji?

– Mi smo u centralnoj i istočnoj Evropi prisutni više od 15 godina i upoznati smo sa svim teškoćama u procesu pribavljanja dokumentacije, odnosno dobijanja građevinskih dozvola za naše projekte različitih dimenzija. Pri ulasku na tržište Srbije, 2007. godine, znali smo da neće biti lako, što je inače karakteristično za zemlje u razvoju. Za razliku od drugih investitora kompanija Plaza centri je došla ovde na duge staze i spremni smo da trčimo ovaj maraton.

Možete li napraviti poređenje sa susednim zemljama? Šta bi to trebalo unaprediti?

– Ono što očekujemo od bilo koje države jeste transparentna, stabilna, pouzdana i efikasna administracija. Polažemo veliku nadu u novi Zakon o planiranju i izgradnji koji vidimo kao veoma značajan korak u olakšavanju priliva investicija u zemlju. Nadamo se da će implementacija ovog zakona biti brža i efikasnija, s obzirom na činjenicu da su do sada mnogi investitori odložili svoje poslovanje ili napustili Srbiju zbog nesigurnosti, što je posledica određenih propisa i spore administrativne procedure. Pored toga, iz našeg velikog iskustva znamo da su određene takse, posebno komunalna, zastarele. Preterano visoke takse, kao i način njihove implementacije, prema našem iskustvu, trebalo bi revidirati.

Kakvi su planovi "Plaza centara"?

– Trenutno smo fokusirani na tri glavne regije: Indiju, Sjedinjene Američke Države i Evropu. Vidimo značajan potencijal u Indiji, ali mi generalno ne ograničavamo sebe na bilo koju teritoriju, pošto smo međunarodna kompanija, imamo profesionalne mogućnosti da radimo bilo gde, imamo fondove i finansije, dakle ništa nas ne ograničava. U Srbiji smo imali veoma velike planove u početku. Mi i dalje imamo ideju da razvijemo celu zemlju, ali definitivno čekamo da budemo prihvaćeniji u Beogradu. Kada naši projekti u glavnom gradu Srbije počnu brže da se razvijaju svakako ćemo proširiti aktivnosti. Kompanija Plaza centri je fokusirana na Srbiju u celini i nastojimo da steknemo još lokacija u ključnim gradovima Srbije. Naša kompanija je došla ovde na duge staze – zaključuje Sagiv Meger u intervjuu za "Magazin Biznis".

Pola milijarde evra investicija

– Kompanija "Plaza centri" do sada je uložila približno 100 miliona američkih dolara u Srbiji i obavezala se da će investirati 500 miliona evra, uz otvaranje 5.000 radnih mesta u narednih pet godina. Naš osnovni cilj je da podignemo ekonomiju u celini, pružajući građanima Srbije kvalitetan smeštajni, poslovni i prostor za kupovinu i zabavu – objašnjava Sagiv Meger.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Magazin Biznis". Poziv na pretplatu www.nirapress.com )
Izvor Ekapija

Ovo se tice plaze na paliluli

Насловна > Градски огласи
Градски огласи
Уторак, 26. јул 2011.
Град Београд - Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове

Јавна презентација урбанистичког пројекта урбанистичко - архитектонског обликовања и разраде локације на грађевинској парцели - Палилула

На основу члана 63. Закона о планирању и изградњи („Службени гласник РС”, бр. 72/09, 81/09 и 24/11) и Правилника о начину јавне презентације урбанистичког пројекта („Службени гласник РС“, број 43/2010)

ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА
Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове

оглашава

ЈАВНУ ПРЕЗЕНТАЦИЈУ
УРБАНИСТИЧКОГ ПРОЈЕКТА УРБАНИСТИЧКО – АРХИТЕКТОНСКОГ ОБЛИКОВАЊА И РАЗРАДЕ ЛОКАЦИЈЕ НА ГРАЂЕВИНСКОЈ ПАРЦЕЛИ ФОРМИРАНОЈ ОД КП 159/6, 159/8, 274/2, 279, 280, 284/1, 284/2, 286/1, 286/2 И 302/7 СВЕ КО ПАЛИЛУЛА

1. ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА обавиће се у згради Градске управе, у Ул. 27. марта бр. 43-45 (сала 2 у сутерену) од 2. до 9. августа 2011. године, сваког радног дана од 9 до 15 часова.
2. Носилац израде предметног Урбанистичког пројекта је Биро за професионалне услуге и консалтинг „УРБО-ПРО“ Бранислав Поповић, диа, пр , Београд, Пролетерске солидарности број 12.
3. Идејно решења: „Chapman Taylor“ 10 Eastbourne Terrace, London; Идејни пројекат: „Машинопројект КОПРИНГ“ Добрињска 8а, Београд.
4. Носилац израде предметног урбанистичког пројекта у току одржавања јавне презентације даваће обавештења о урбанистичко архитектонском решењу Урбанистичког пројекта.
5. За давање обавештења о садржају јавне презентације овлашћена је Даниела Корица Пантелић, Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, Ул. Kраљице Марије број 1.
6. Заинтересована лица могу током јавне презентације да изврше увид у урбанистички пројекат, као и да своје примедбе и сугестије на планирана решења у писаној форми доставе Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, Ул. 27. марта бр. 43-45, најкасније до 9. августа 2011. године

:vops:

Ko li ce pre da pocne - Misko u Despota Stefana ili Plaza u Visnjickoj?

Fight, fight, fight
Smiley_Jerry_Jerry_Sign.gif

Mislim da ce Plaza prva jer gazda Misko nema ni render a ni sajt za lokaciju.

Enivej,veci promet ce imati delta jer je blize centru i na boljoj lokaciji u svakom slucaju.

Ne znam ni kolika je kvadratura famoznog "Delta lenda", niti koji su sve sadrzaji planirani u njemu, mada nesto imam utisak da je copy/paste "Delta citya". Istina, na odlicnoj lokaciji je. Cak mozes peske iz centra da dodjes, a prevozom ti treba 5 minuta. A pri tom Misko ima jos bolju lokaciju za TC koju drzi u rezervi za bolje dane - Autokomandu.

Plaza na primeru KG-a pokazuje profesionalnost i kada se ode na njihov sajt vidi se zaista impresivan portfolio. Verujem da ce cim srede papire krenuti u izgradnju trznog centra na Karaburmi (je l tako, to je administrativno Karaburma?). Jes' da narod nema para i da je zemlja u krizi, ali prostora za taj jedan TC s ove strane reka svakako ima. Izgradnjom Mirijevskog bulevara, to ce npr. biti najblizi TC nama iz ovog kraja. Pola sata kolima max. Zao mi samo sto nece biti gotov da gledamo poslednjeg Batmana u IMAX-u :(

Posto je ovo ipak thread o Beograd plazi, to mi tek nije jasno kako ce da im se isplati. Ono sto planiraju u Kneza Milosa je bas ambiciozno za Beograd u ovom trenutku.

Из Плазе звали мог другара нудећи му да, поред крагујевачког, резервише локал и у будућем београдском објекту. На његову примедбу да Делта намерава да до 2013. у близини Панчевца сагради свој центар, одговорили су му у стилу: "Дајте, молим Вас, па они до сада нису урадили ни идејни пројекат, а ми већ имамо готове све папире." Јесте да говоре из перспективе конкуренције, али и ја мислим да ћемо у Деспота Стефана много пре видети Плазу, него нови Делта Сити.

JohnnyLee":234kcj6g je napisao(la):
питање: шта је са зградом Савезног МУП-а?

Promenili su idejni projekat, cekaju da ga grad aminuje, pa da skupe pare da grade to cudo.

Minnheima":3ndmsno0 je napisao(la):
Je l' to ovo? :D

http://www.plazacenters.com/index.php?p=project&id=46

S obzirom da je ovo prvi put da za Belgrade Plazu postavljaju render, rekao bih da su ili vec dobili preliminarni amin ili su uvereni da ce tako biti.

Zivi pili pa videli...

OK ideja ali zdepasto i klasicno alavo na prostor. Ova niza kula je bas debela i zatvara pogled i NA a i IZ vise kule, a i ruzi celu kompoziciju. Naravno voleo bih da vidim bolje rendere ali se iz ove perspektive cini tako...

Gledajuci ovaj render, isprva mi se uchinilo da se radi o samo jednoj kuli. Mozda je i bilo bolje da se uradi tako, pa da se ne gubi cetvrtina fasade koja ce da gleda u, 15m udaljenu, drugu kulu i da ne vidi Sunca nikad nego da se ima jedan veliki atrijumski prostor koji spaja vishe nivoa (koji bi zauzimao prostor izmedju kula)

Kao dva krila leptira.
Ili jedro.
(Imam osecaj da ce poezija da se uplete u prodaju ovog koncepta.)
Zaista je tesko steci potpuni utisak na osnovu jednog ugla. Potreban je kontekst posmatran sa svih strana, pogled sa reke, uticaj na cuvenu siluetu Beograda, odnos prema ostalim urbanim markerima...
Ono sto mi se vec na prvi pogled dopalo je fasada koja me je podsetila na krljust. Za ostalo, potrebno je malo vise od jedne skromne slicice.

.

Izgleda lepo ipak bih voleo da pogledam to isto ali iz neke mnooogo bliže perspektive
pa da može da se kaže i po koja reč a ovako . . . . :(
Edit
Toliko je ovde od početka bilo različitih sličica, možda je ovo još jedna u nizu. . . . . ko zna na kraju na šta će ličiti. . . .
a sličicu izgleda su samo onako postavili , jer nisu se potrudili ni pozadinu prema stvarnom terenu da prilagode :(

Meni se bas dopada projekat Belgrade Plaza, kao i Visnjicke plaze.
Na plazinom zvanicnom sajtu stoji da je zavrsetak izgradnje 2014. godina.
Do tada bi trebalo da se aktiviraju u deltini projekti delta land i delta planet, a nadam se da ce nesto biti i sa trznim centrom u rajicevoj. Takodje west 65 je obecavajuci projekat!

Evo nesto bar ovako da ne bude samo priča , nego i prilog

Za ovo mi je trebalo kao amateru u peintu 5-6 min.
Stoji, da su trebali, da se potrude bar maaalo više. . . .toliko o nj. ozbiljnosti :(

vucko":1d2nf8e0 je napisao(la):
A i automobili sa obe strane idu samo ka nama :)
Вучко, ниси у праву.

Погледај мало боље цртеж. Тај део цртежа приказује улицу Кнеза Милоша "изнад" доњег дела Мостарске петље. Удуби се у цртеж, па ћеш видети да је са леве стране, силазни правац из Кнеза Милоша према мосту Газела и сајму, аутомобили који иду "право" иду у правцу Топчидерске звезде, а скроз десно на слици су аутомобили који "иду" према раскрсници Лондон.

U pravu si gago.To i objasnjava zasto vecina automobila ide u smeru ka nama a samo jedan desno na slici od nas.

Eto,kad nisam vozac pa nisam nikada prosao tom rampom ka mostaru :)

JohnyBgood":1wdw3mmp je napisao(la):
Minnheima":1wdw3mmp je napisao(la):

S obzirom da je ovo prvi put da za Belgrade Plazu postavljaju render, rekao bih da su ili vec dobili preliminarni amin ili su uvereni da ce tako biti.

Zivi pili pa videli...

OK ideja ali zdepasto i klasicno alavo na prostor. Ova niza kula je bas debela i zatvara pogled i NA a i IZ vise kule, a i ruzi celu kompoziciju. Naravno voleo bih da vidim bolje rendere ali se iz ove perspektive cini tako...
Nisu u pitanju dve kule, vec jedna u osnovi elipsasta.

Inace, na mapi je Srbija sa sve Kosovom i Crnom gorom.

stf":2l49t7tl je napisao(la):
JohnyBgood":2l49t7tl je napisao(la):
Minnheima":2l49t7tl je napisao(la):

Zivi pili pa videli...

Nisu u pitanju dve kule, vec jedna u osnovi elipsasta.

Inace, na mapi je Srbija sa sve Kosovom i Crnom gorom.

Onda mi se puno vise svidja resenje sa dve kule koje je na prethodnoj strani postavio Delija (mada mi je i tamo druga kula predebela, ali je problem puno manji nego ovde). Ja sam mislio da je ovo na liniji toga pa sam zato pretpostavio da su dve kule.

Vrh