Šta je novo?

Severna Tangenta, Most Zemun - Borča

To bi trajalo samo 3 meseca,mogli bi ljudi da se stisnu.Ili da rade godinu dana samo vikendu i nocu kao gazelu i slicno,Ima vise kombinacija.

A i taj deo ruskog kredita je najizvesniji jer je jedini 100% gotov projekat,a kada bi se izgradio drugi kolosek,mogle bi pri stanici krnjaca da se naprave okretnice trocifrenih buseva koji sada idu na Bogosloviju i bg voz produzi dotle.

Tu most ne sme da bude nikako,narusio bi izgled usca save u Dunav,ratno ostrvo i.t.d.

Ja sam za to da tuda od dorcola se produzi podzemno treca linija metroa ispod Dunava za prekodunavska naselja.Ali to ce nazalost biti moguce tek za 20godina najmanje.Time bi stanovnici sa leve obale dunava mogli relativno brzo u centar grada,a ako bi hteli kolima,molim lepo imate tri mosta pa birajte :)

posto sam nov na ovoj temi, zamolio bih vas za jedan mali update.

pocela je gradnja mosta? i koji je rok za zavrsetak predvidjen?

sve most do mosta :D postacemo Venecija Balkana :D

Samo tri meseca? Teže malo, a i ne bi mogli da rade samo noću dok sređuju put. Uostalom i gazela se zatvara deo po deo. A i da rade samo leti, opet bi nastao haos. Već sada je stanje takvo da se za čas napravi haos i u sred jula/avgusta.

Bilo je raznih ideja o rešavanju saobraćaja za vreme radova (da samo gradski prevoz prelazi preko mosta u vreme špica uz neku liniju koja bi išla samo preko mosta, da se napravi ogroman parking sa banatske strane itd.) al' da ne gušim ovu temu time.

Sviđa mi se ideja za povezivanje sa Borčom. :kk: I meni je priča o mostu bila u najmanju ruku nategnuta.

vucko":1ocf1ufy je napisao(la):
Tu most ne sme da bude nikako,narusio bi izgled usca save u Dunav,ratno ostrvo i.t.d.

@Vucko, zasto ne bi bio tu most? Mostovi se grade prema potrebama sirenja grada.
I tacno je da bi u slucaju izgradnje mosta u nastavku Tadeusa Koscuskog Borca bila na 2.5km od centra, i dobila bi se saobracajnica koja vodi od centra ka severu a to je jedini ulazni pravac u Beograd koji za sad ne postoji pa svi moraju da kruze preko Pancevca.

Potreba za tim mostom realno postoji. Ne moze zbog vizura razvoj grada da bude ometan.

Resenje za Pancevac je mozda u izgradnji pontonskog mosta kao u Novom Sadu kada se gradila duga.
Ja zivim u Krnjaci i svaka intervenicja na mostu pravi zesci haos u celom gradu.
Inace moj predlog je da se promeni ime mostu jer to vise nije most sa dominantnim saobracajem ka Pancevu vec je to prevashodno gradski most koji povezuje CHachacha sa gradom. Odnos vozila je otprilike 70-30% u korist Zrenjaninca.

Porebno je pored Kineskog mosta isgraditi i pancevacki most koji bi bio blizi Pancevu a ovaj zrenjaninsiki doterati da podrzava 2 koloseka...

Pera Betmen":zo50a4ie je napisao(la):
Inace moj predlog je da se promeni ime mostu jer to vise nije most sa dominantnim saobracajem ka Pancevu

:rant: :laugh:

To je nezvaničan naziv mosta, odomaćio se, ne možeš da ga menjaš dekretom, već samo ako ljudi počnu da ga drugačije zovu. Ne znam da li je odnos saobraćaja preko mosta taj koji kažeš, možda imaš takav utisak zato što iz pravca PA dolazi široka saobraćajnica pa kada se stvari čep, duža je kolona na tvojoj strani. Mada, ne mogu ni da tvrdim da nije tako, s obzirom da se zrenjaninski pravac opasno izgradio poslednjih 10-15 godina.

A da treba most ka Adi Huji, treba. :kk:

Što se tiče pontona, laik sam za te stvari ali kažu da je to nezgodnije ovde jer je Dunav mnoooogo širi kod BG-a u odnosu na NS a i da je zemljište močvarnije na levoj obali.

spatiotecte":3er2a320 je napisao(la):
Ne moze zbog vizura razvoj grada da bude ometan.

Grad treba da ima i neke druge kvalitete osim da bude saobracajno funkcionalan. Ovo je jako plitko razmisljanje.

Bobb":192ur3aj je napisao(la):
spatiotecte":192ur3aj je napisao(la):
Ne znam koje si struke, ali jedno te molim. Nemoj nikad da se baviš arhitekturom i urbanizmom. Za dobrobit svih nas. ;)

a malo je i kasno za urbanizam i arhitekturu u bgu :laugh:

Bobb":1jj8elbz je napisao(la):
spatiotecte":1jj8elbz je napisao(la):
Ne znam koje si struke, ali jedno te molim. Nemoj nikad da se baviš arhitekturom i urbanizmom. Za dobrobit svih nas. ;)

Pa ja se upravo vec deset godina profesionalno bavim arhitekturom i urbanizmom posto sam arhitekta po struci. :)

Ne znam koliko si kompetentan inace da mi das ovakve savete... :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :kafa:

Ono sto mogu da zakljucim od ovog sto si napisao iznad je da zbog retrogradnih razmisljanja kao sto su tvoja ovaj grad tapka u mestu umesto da se uzdize u konstelaciju evropskih metropola.

Bobb-e dobro dosao u klub Zakline Gligorijevic, ona cuva vizure ovog grada :kk:

spatiotecte":7qah046s je napisao(la):
Pa ja se upravo vec deset godina profesionalno bavim arhitekturom i urbanizmom posto sam arhitekta po struci. :)

Ne znam koliko si kompetentan inace da mi das ovakve savete... :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :kafa:

Možeš se baviti i sto godina ali tvoje mašinsko gledanje na stvari je opasno. Ja sam u struci 15 godina, tako da nisam ni ja neko oličenje iskustva, ali jedno sam siguran. Finkcija NIKAD NE SME da bude jedini cilj kome se teži, čak i kad se radi o saobraćajnoj šemi grada. Ako to ne vidiš, ne razlikuješ se od saobraćajnog inžinjera, a predpostavljam da si arhitekta, ako se već time profesionalno baviš....
Da ne tupim dalje, predpostavljam da imamo dijametralne poglede na stvari, pa ne želim nikog niušta da ubeđujem ... :|

Bobb":262n74yz je napisao(la):
spatiotecte":262n74yz je napisao(la):
a predpostavljam da si arhitekta, ako se već time profesionalno baviš....

^^Upali duga kolega...

Inace nikad nisam rekao da funkcija treba da bude jedini cilj kome se tezi, ne znam gde si video da sam to rekao. Ja bas dajem mnogo vaznosti estetici kad projektujem.

I ne znam sta je van pameti da severno predgradje ima svoju dirktnu vezu sa centrom preko nekog novog mosta na Dunavu?

Sva ostala predgradja su povezana sirokim bulevarom sa centrom (Kralja alexandra, 29ti novembar, JNA, Vojvode Misica, Mihaila Pupina)

Jedino Borca i krnjaca moraju da kruze okolo da bi stigli u centar. (diskriminacija???)

A da su javili da ce Santiago Calatrava da pravi most preko Dunava u produzetku Tadeusa Koscuskog, doslo bi do opste euforije na forumu...

spatiotecte":3mdqpfls je napisao(la):
Bobb":3mdqpfls je napisao(la):
spatiotecte":3mdqpfls je napisao(la):

^^Upali duga kolega...
Šta htedoh reći, biti arhitekta i biti arhitekta po struci nije baš ista stvar...
Samo tvoje jedna rečenica, da ne mogu vizure da stoje na putu razvoju grada, donekle upućuju na tvoj stav prema gradskom ambijentu, tj stavljanje funkcije iznad svega.
Kako god, pravljenje mosta na dotičnoj lokaciji je lov na komarca sačmarom. Na stranu očuvanje estetike, vizura i koječega još, po meni je područje između Dunava i Dunavca izuzetno vredan ambijent, bar koliko je i Veliko Ratno Ostrvo koje je, koliko znamo, zaštićeno od bilo kakve gradnje. Bilo kakav most u tom delu bi bio prst u oko Beogradu. Šta je sledeće, most između Zemuna i Cara Dušana preko Ostrva kako bi Zemunci bili 3 km od centra?

Bobb":241q0e66 je napisao(la):
spatiotecte":241q0e66 je napisao(la):
Bobb":241q0e66 je napisao(la):

^^Upali duga kolega...
Šta htedoh reći, biti arhitekta i biti arhitekta po struci nije baš ista stvar...

Nije ista stvar tacno, ja imam diplomu arhitekte i licencu za projektovanje i izvodjenje radova a ti je nemas...

Tu smo se slozili...

Pa jel si ti majstor Bob ili arhitekta Bob? ;)

Pa ti si je mozda kupio ali ja nisam, to je nemoguce u Parizu...

Nego drugari,da se mi vratimo na temu? :)

Zna li neko kako ce izgledati taj privremeni most i dokle ce ga porinuti na Dunavu?Prvi put cujem za tako nesto pa me zanima kao radoznalog laika.

Šta, licenca je besplatna u Parizu? :D Blago vama, ali mislim da ti ona ne važi ovde :laugh:
Ok sad mi je jasna tvoja priča. Kad gledaš odatle, tvoja ideja zvuči dobro, ali stanje na terenu je sasvim nešto drugo. Ma koliko se to planeri trudili da dokažu, urbanizam nisu samo puki brojevi i statistika. Toliko od mene što se ove digresije tiče, over and out. ;)

Ja mislim da ti nisi arhitekta kao sto sebe predstavljas jer bi inace znao da Master diploma (bolonjska deklaracija) moze da se nostrifikuje u Beogradu a da se licence za projektovanje i izvodjenje nostrifikuju u inzenjerskoj komori. Tako da francuske diplome su potpuno vazece.

Nazalost, u EU, priznaju se samo 3 prve godine Beogradskog arhitektonskog fakulteta (sto je totalna nepravda slazem se) pa moraju srpski arhitekti da se doskolavaju jos 2 godine u Parizu za Master plus jos jednu godinu da polazu drzavni ispit kako bi dobili licencu.

Inace poznato mi je stanje na terenu, idem jako cesto u BG.

Ozbiljno receno drugari,posto je ovo postao chat izmedju vas dvojice imate privatne poruke ;)

Ubuduce brisem poruke koje nemajui veze sa ovom temom jer je ovo stvarno aktivno gradiliste a i jedino beobuild javlja to dok ostali mediji ¨Cekaju da pocne gradnja cim se pojavi glavonja xyz u kineskom kampu¨.

Kud sam i pomenuo taj most... Ova kiša izgleda baš nezgodno deluje na ljude. :)

vucko":73irtrzk je napisao(la):
Ja sam za to da tuda od dorcola se produzi podzemno treca linija metroa ispod Dunava za prekodunavska naselja.Ali to ce nazalost biti moguce tek za 20godina najmanje.Time bi stanovnici sa leve obale dunava mogli relativno brzo u centar grada,a ako bi hteli kolima,molim lepo imate tri mosta pa birajte :)

Heheh, metro :D
Bilo bi lepo kada bi bar postojeci BG voz nekako uspeli da (u Krnjaci) skrenu ka Borci. Nista od toga, jer je sve izgradjeno, i moralo bi se ici ka stanici Ovca, pa i onda ne bi imali kuda da ga proteraju, osim preko nasipa :lol:
Podzemna linija u podvodno naselje? Hm, nisam siguran, ali nismo u srednjem veku, tehnika je to... Uvodjenjem nekog metroa, voza, cega god, u Borcu bi bio pravi potez. Ogromno naselje (sa okolinom), mnogo ljudi i jedan most.
Obnova Pancevackog mosta sa zatvaranjem jedne trake ce biti haos. Kazem "ce biti' jer su tako i najavili. Koji ce tu kolaps nastati. Dovoljno ej da se pokvari jedan automobil, i da zatvori jednu traku na mostu i tu su kilometarske kolone (da li ka Zrenjaninu/pancevu, da li haos do centra grada). Zamislite zatvaranje cele jedne strane. Bilo je i toga, kada su otisli oni "cesljevi" sa strane ka gradu, pa su koriscene trake sa jedne strane, naizmenicno... katastrofa...

Samo da ne zaborave na Pancevac kada udare ovaj novi most. Bitno da 'rana moze iz PKBa i Imleka da se pretera, a raja neka se snalazi kako zna i ume... Sve je manje prostora za sirenje grada, a sada se otvara taj "treci Beograd", sto znaci jos ljudi i automobila. Renovirali Pancevac ili ne, ukoliko ostane sa 2+2 trake nista se nece dobiti, osim neke bezbednosti.

Vrh