Šta je novo?

Severna Tangenta, Most Zemun - Borča

Sto se tice pitanja o zamrzavanju Dunava, poslednji put je bio zamrznut (dakle ne sante nego led), slagacu vas 1996 ili 1997. Imam fotke, samo treba da ih iskopam... Znam da su se tad mnogi vlasnici camaca zeznuli pa su im korita bila unistena. Da, i stvarno je istina za mreznjenje Dunava u odnosu na Savu, on prolazi i kroz mnogo hladnije predele, skroz ispod Alpa + pritoke, dok Sava ima pritoke koje prolaze kroz toplija podrucja. Naravno i termocentrale tu imaju uticaja. Ali se zato cistoca Dunava i Save ne moze meriti...

Wile E. Coyote":1lvyx5ny je napisao(la):
Вероватно мислиш на Нови Београд. Ја мислим на Земун, кад се иде Т-6 па се наиђе на лакат који скреће лево ка Батаји и Новом Саду.
Аххааа, нисам знао да се онај лакат тако звао. Извињавам се, моја грешка :)

Mozda dobijemo viseci most,praksa biranja najskupljeg je vec prosla kroz most preko ade sto ne bi i ovde... :D

shmeksi":3oa4jp77 je napisao(la):
Treba da ima određenu zaštitu oko stubova ukoliko su oni u vodi, simple as that.
Jel zna neko kakva je to zaštita, šta to podrazumeva?
Jel mostovi u Novom Sadu imaju tu zaštitu?Ili kod Beške?
Ne razumem se u to a interesuje me...

Pa pretpostavljam da se led lakse hvata oko stubova, pa se tako pravi usko grlo za recni saobracaj, stoga se stavljaju neki materijali koji sprecajavu da do toga dodje... To je samo neka pretpostavka moja.

Kapiram, da bi se umanjilo nagomilavanje nadolazećeg leda oko stubova, most bi trebao da ima što manje stubova u koritu.

Pančevac, mislim, ima 4 stuba u koritu Dunava, a ovaj predloženi ih ima mnogo više.

Па пази, бар Кинезима не би био никакав проблем да направе висећи мост преко Дунава, који неће имати стубове у води, направили су такав мост преко Јангцеа, који је кудикамо шири него Дунав. Само, две ствари су у питању:

1. Паре (такав мост би коштао к'о Светог Петра кајгана);
2. Треба се сетити тога (што је много већи проблем, јер смо се безброј пута уверили какве идеје падају одговорним друговима на памет).

Svi mostovi na Dunavu imaju stubove u vodi, tako da još jedan ne menja ništa kada je plovidba u pitanju.

http://www.plovput.rs/mostovi_dunav.htm

Da su vremena malo bolja, ja bi prvi bio za to da se na Dunavu napravi nešto kao što se sada pravi na špicu Ade.
Ovako, neka naši novi drugari Kinezi malo preprave projekte prema našim potrebama.
Most nam treba za juče, pa neka naprave i nešto slično Ostružničkom, ja ću im biti duboko zahvalan.

2gxl5yt.jpg

novi most bugarska-rumunija

danube.jpg

liche :)

pre nekog vremena sam valjda na Diskaveriju gledao projektovanje nekog mosta, mislim u Kanadi. Oni su problem sa ledom rešili tako što je deo stuba koji je u nivou reke oblikovan kao kupa kojoj je odsečen vrh. Tako se nadolazeći led lomi na način sličan onom kako to rade ledolomci, tj. pritisak na stubove mosta je mnogo manji nego kada je stub u obliku valjka ili paralelepipeda.

pa bio je most, bila je neka voda i obale :p

Poenta je bila da ne mora viseći most po svaku cenu ako i jeftiniji sa stubovima u vodi može da bude efikasno zaštićen od leda.

Pa naravno, valjda i Rusi imaju mostove, a ne mi sa kvazi kontinentalnom klimom. (Dođite u Ilinois da vidite šta to znači. Ljudi najlonom oblepljuju prozore i drže ih zatvorenim celu zimu (po 3 meseca) zbog hladnoće... pa i ovde ima mostova sa stubovima u vodi.

bigvlada":1qhk2gel je napisao(la):
pa bio je most, bila je neka voda i obale :p

Poenta je bila da ne mora viseći most po svaku cenu ako i jeftiniji sa stubovima u vodi može da bude efikasno zaštićen od leda.
Ма питам те зато што Confederation bridge премошћава већу раздаљину, на већој дубини и са више хладних месеци годишње. Зато претпостављам да је такав дизајн претеран. А колико се сећам (немојте да ме држите за реч, ту емисију сам гледао пре неколико година па се не сећам баш сваког детаља, беше прича о премошћавању Беринговог мореуза?), тај облик стубова је патентиран, што би изазвало додатне трошкове.

А ако могу стубови у води, слажем се, зашто не? Греде су јефтиније и брже за изградњу, а нама мостови требају за јуче.

Ovaj predlog sa slike za most je veoma slican sa ovim mostom zeleznickim kod ostruznice a ako ne ledi kod njega na savi nece lediti ni ovaj na dunavu,znaju ljudi sta rade....:D

Nisam znao gde drugde da pitam za ovo...
Zna li neko postoji li neki plan ili ideja da se novosadski autpu, posle Kvantasa produzi pored groblja i spoji sa Dr Ivana Ribara??
Sa slike se vidi da je ocigledno to neko zamislio...ali sta se sa tim danas desava, zna li neko?

putg.jpg

O tome se baš pričalo pre koji dan na nekoj od tema, sad ne mogu da se setim kojom. Po GUP-u je to planirano kao magistralni pravac, ali mislim da do sada još niko iz vlasti nije spomenuo tu saobraćajnicu. Inače, njen uticaj bi isključivo bio saobraćajni dok ne bi imao nekog uticaja na atraktivnost zemljišta jer je veći deo namenjen groblju.

Ako Djilas zavrsi ta tri mosta do kraja mandada, kupicu kapu na buvljaku i skinutu mu kapu.

Vrh