Archangel
Higher intermediate
pa... da su otpočetka zvali Panonski, možda bi e tako i zvao ali se u startu znalo ko će da ga gradi.
ne placa se kamata 12 godina,nego prve tri godine se ne placa nista ,a onda se otplacuje 15 godina glavnica+kamata,nije ti dobra ova racunica,interesuje me posto ne znam koju kamatnu stopu su uzeli ali bilo koju da uzmu ne moze 145 miliona posle 15 godina sa kamatom od 3 %da bude 175 miliona,mora preko 200 milionahazard":1651562y je napisao(la):Ajmo ljudi, to se uci u osnovnoj/srednjoj skoli
R = S*k*(1-k)^n / [(1-k)^n - 1]
R - rata
S - uk. suma pozajmice
k - kamatna stopa
n - broj rata
S = 145 miliona dolara
kamata je 3% na godisnjem nivou, po tekstu 15 godina uz 3 godine grejsa = 12 godina kamate.
Ako se kredit otplacuje jednom velikom ratom jedanput godisnje
n = 12
k = 0,03
R = 14,567 miliona dolara.
Ukupan trosak = R*n = 174,8 miliona.
Jesi bio ti u Bloku 45? Ili da te vodim kod komšije Etiopljanina kod mene na Miljakovcu? Imaš zgrade pune Palestinaca.Kakvi imigranti u Srbiji laugh
Што се тиче бивше Југославије, мислим да је једино Сарајево прави конкурент, а што се тиче Србије, тешко да има конкуренције, јер сви остали градови су сувише мали у односу на Београд.jovanovm":5usj3o02 je napisao(la):u Srbiji (i celoj bivšoj Jugoslaviji) postoje urbani centri koji su pandan i konkurent Beogradu.
Тачно тако. Срећа што је Смедерево (правац ширења конурбације који је, по мени, неправедно запостављен) са Београдом повезано копненом везом.jovanovm":5usj3o02 je napisao(la):Bez metroa funkcionišemo (ali neefikasno), bez mosta nema uopšte funkcionisanja. Da ne spominjem značaj za perspektivu konurbacije sa Pančevom.
Апсолутно. И не само овај, него још бар један на Дунаву и три (мостовска или тунелска) на Сави (од којих се један увелико гради ). По један на обе реке после 30 година чекања је врло обећавајући почетак. :kk:jovanovm":5usj3o02 je napisao(la):Bespredmetno je da o tome pričamo - Beograd kakav je već sada ima visoku gustinu naseljenosti, i potreban mu je ovaj most ko leba.
:laugh:zhaba":14grymg5 je napisao(la):Ali hit godine: most ce se zvati - Kineski!!! To ne samo da je vrlo komunisticki, nego je i krajnje degutantno!
No, istina ocajni smo, mostove nisu gradili decenijama a fale nam ko 'leba!
Sa strane sto je izgled mosta takodje u najmanju ruku 'ni fu ni fa' (nit smrdi nit mirise), ali dobro.
Dobrobit toga mosta ce valjda biti puno veca od ovih par navedenih detalja.
Kamata je 3%, pise u tekstu. U tekstu pise "rok otplate 15 godina sa grejs periodom od 3 godine" sto znaci od trenutka kada ti daju kredit, imas 15 godina da ga vratis, a prve 3 godine ne moras da placas nista. Mozda je onako kako ti kazes, ali onda su pogresili u tekstu.perhan":3h063vsq je napisao(la):ne placa se kamata 12 godina,nego prve tri godine se ne placa nista ,a onda se otplacuje 15 godina glavnica+kamata,nije ti dobra ova racunica,interesuje me posto ne znam koju kamatnu stopu su uzeli ali bilo koju da uzmu ne moze 145 miliona posle 15 godina sa kamatom od 3 %da bude 175 miliona,mora preko 200 miliona
Osim sto je to sve vise na nivou anegdote ili statisticke greske nego nekog trenda koji ce bitno uticati na broj stanovnika u Beogradu.jovanovm":2ovzrq1u je napisao(la):Jesi bio ti u Bloku 45? Ili da te vodim kod komšije Etiopljanina kod mene na Miljakovcu? Imaš zgrade pune Palestinaca.Kakvi imigranti u Srbiji laugh
Bespredmetno je da o tome pričamo - Beograd kakav je već sada ima visoku gustinu naseljenosti, i potreban mu je ovaj most ko leba.
Zar se ne uzima kredit od 170 miliona? Ja sam, izgleda, tu pogresio. Inace, koristio sam ovaj sajt: http://www.calculator.net/interest-calculator.htmlhazard":25e4fath je napisao(la):Kamata je 3%, pise u tekstu. U tekstu pise "rok otplate 15 godina sa grejs periodom od 3 godine" sto znaci od trenutka kada ti daju kredit, imas 15 godina da ga vratis, a prve 3 godine ne moras da placas nista. Mozda je onako kako ti kazes, ali onda su pogresili u tekstu.
Drugo, ako vec imamo neku poluinformaciju da je rata 15 miliona dolara, to odgovara mojoj racunici (14 i po) jer je 15*15 = 225, sto je na kredit od 145 miliona kamata veca od 3%.
Btw tebi racunica nije dobra, jer ako se uzima kredit od 145 miliona na 15 godina sa kamatom od 3%, onda je godisnja rata 12,15 miliona sto nam daje ukupan trosak od 15*12,15 = 182 miliona, dakle opet ispod 200.
Ovo ti je u vrlo optimistična procena, da ne kažem da je nemoguća. Samo prilazne saobraćajnice za most iznose beše preko 20 kilometara, a to baš ne može tako brzo da se gradi s obzirom na sve radnje koje prate jedan projekat takve veličine.JohnnyLee":kndex8dc je napisao(la):s obzirom da su to Kinezi, ne bi me inenadilo da završe za najviše godinu i po dana od početka gradnje.
znam da je neki Ribar.praguc":2e1dtjg7 je napisao(la):misliš li na naselje Dr Ivan Ribar... ne Ivo Lola Ribar
Primećuje li neko kako se već i pre bilo kakvog ugovora produžavaju prvobitno najavljeni datumi izgradnje (mislim da je fetiš naših političarima da najavljuju datume početka izgradnje za koje realno nisu sposobni da ispoštuju, setimo se sage mosta preko Ade).Izgradnja mosta počeće u oktobru ili novembru naredne godine, do kada će ugovor morati da bude ratifikovan u Skupštini Srbije. Celokupan posao, od projektovanja, gradnje i finansiranja, bio bi poveren kineskim kompanijama i bankama, a prema prvim procenama za izgradnju mosta i pristupnih saobraćajnica potrebno je oko tri godine.
relja, sve se više i više slažem sa tobom. Iako mi se strašno sviđa most kod Ade, moram da priznam da si bio u pravu, ma koliko sam ga ja onda zdušno branio.Najpozitivnije mi je što u priči sa ljudima već slušam kako razmišljaju o kupovini stana na onoj strani Dunava ok