Šta je novo?

Seča 500 stabala - drvored u Bulevaru Revolucije

shmeksi":7ufaj3cx je napisao(la):
Luci je događaj pratio sa balkona ;)
I ja sam:)
Sad sam skontao ko je luci :p

12:39 Izgleda da nema sece danas,bio sam u patroli do sada.Mada bicemo na ulici za svaki slucaj

Evo vesti iz 24 sata koja je moram reci jedina iskrena i ukazuje na obe strane

sečen prvi platan u Bulevaru, građani od danas uvode straže
mj - 19.02.2010. - 00:41
Prvi platan, preko puta kafane „Lipov lad", isečen je za manje od pola sata...
Prvi platan, preko puta restorana „Lipov lad“, isečen je za manje od pola sata, a građani koji se protive seči zakasnili su da spasu drvo.


TESTERA - U Bulevaru kralja Aleksandra juče ujutru pao je prvi platan. Građani iz udruženja „Sačuvajmo beogradske platane“ nisu na vreme uspeli da zaustave seču stabla, ali su sprečili radnike da izvade koren. Od jutros građani dežuraju u Bulevaru i najavljuju da će se, ako se seča nastavi, vezati za platane.
S druge strane, Grad najavljuje da će seča biti nastavljena. Inače, Odbor Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine, održan šest sati posle pada prvog platana, posle jučerašnje sednice zatražio je hitan sastanak sa gradonačelnikom Draganom Đilasom i da se, dok se sastanak ne održi, obustavi seča platana.
Đilas je sinoć izjavio da će u ponedeljak „sa zadovoljstvom” primiti predstavnike skupštinskog ekološkog Odbora i još jednom im objasniti razloge za seču platana.
Prvi platan, preko puta restorana „Lipov lad“, isečen je za manje od pola sata, a građani koji se protive seči zakasnili su da spasu drvo.
- Čuli smo testere. Međutim, dok smo došli, oni su već isekli stablo. Radnici su bili u pratnji policije. Hteli su da mu izvade i koren, međutim sprečili smo ih i onda su otišli. Organizovaćemo dežurstva na smenu i ostajemo pri svojim stavovima da branimo platane - kaže za „24 sata“ Miloš Živković iz Udruženja.
Sat vremena pre održavanja sednice Odbora Skupštine, na platou ispred Doma narodne skupštine nekoliko desetina građana protestovalo je zbog seče platana.
Iz Grada najavljuju da će danas biti uklanjana trula stabla sa leve strane Bulevara jer će se tu prvo raditi saobraćajnica. Nakon toga sledi drvored sa desne strane, a cela akcija trajaće 35 dana.

„Osiono sečenje platana je slika demokratije na delu. Mogu samo da dodam da oni koji su za sve ovo odgovorni seku granu na kojoj stoje.
Jovan Ćirilov, umetnički direktor i selektor Bitefa

platan.jpg


http://24sata.rs/vesti.php?id=68623
 
Bolno, ali neminovno


Da li su platani, koji čine jedan od najlepših drvoreda u Beogradu, morali da se pretvore u drvnu građu? "Stvar je vrlo jednostavna – u periodu od 1995. do 1997. stabla su orezana nepravilno i nestručno i vrlo brzo se pojavila trulež", kaže profesor Čedomir Marković, entomologije na Šumarskom fakultetu

914047_1377021_Bulevar_kralja_Aleksandra.jpg


Najavljena seča platana u Bulevaru kralja Aleksandra izazvala je mnogo reakcija kod građana. Sredinom januara direktor Gradskog zelenila Radovan Draškić kazao je da je to šok za koji sugrađani moraju da se pripreme navodeći nekoliko razloga za tu odluku. Pozvao se tada na starost platana, od kojih neki imaju i devedeset godina, kao i na problem bezbednosti. Naime, postoji opasnost da usled nevremena drvo ili grana padnu i povrede nekog ili unište imovinu. Rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra je već bila u planu, i po Draškićevim rečima, "kad se već sve radi i raskopava cela ulica, onda je to idealna prilika da posadimo nova stabla koja će u narednih pola veka biti drvored".

Postavilo se pitanje u javnosti kako je moguće da je jedan od najlepših drvoreda u Beogradu u takvom stanju i da li su oštre mere zaista neminovne.

Po pisanju ovdašnjeg dnevnog lista, ta stabla su doneta u periodu od 1920. do 1930. godine, i to na ime ratne odštete iz Prvog svetskog rata. Kao jedan od vidova reparacije, posađeno je zelenilo u različitim ulicama po sadašnjem centru Beograda. (Svakako da ne datiraju svi primerci u Bulevaru iz tog doba, jedan broj je sađen kasnije.) Životni vek platana je čak i do 300 godina, ali je dokazano da je on drastično kraći u gradskim uslovima i da dostiže oko jedan vek.

914047_pecurka.jpg

Kada je u pitanju drvored u Bulevaru, stručnjaci šumarskog fakulteta procenili su da bi tamošnjim devedesetogodišnjim platanima ostalo još najviše deset do 15 godina života. U proteklo vreme, rađene su dve studije koje su imale za cilj da procene zdravstveno stanje više od 500 stabala koja će sada, po svemu sudeći, biti posečeni. Kako stoji na sajtu Gradskog zelenila, rezultati studija iz 2005. i 2008. godine pokazali su da je ovaj drvored najosetljiviji u gradu. U prvoj studiji, koju su radili dr Nebojša Anastasijević i dr Vesna Vratuša, procenjeno je da bi najduži preostali period života platana iznosio deset godina i da bi ga za to vreme trebalo zameniti novim. Takođe, tada je predviđena i seča 32 stabla platana koja "zbog opšteg stanja u kome se nalaze predstavljaju opasnost za prolaznike, objekte, vozila i saobraćaj". Međutim, kada je stručna komisija izašla na teren da odobri seču, članovi komisije su utvrdili da je obim oštećenja stabala u drvoredu veći od onog koji je u studiji prikazan. Odlučili su da je neophodno obaviti detaljni pregled stabala u Bulevaru na potezu od Trga Nikole Pašića do Ustaničke ulice.

GREŠKE IZ PROŠLOSTI: Krivicu za tu seču "gangrenoznih" ekstremiteta beogradskih stabala, prema izveštaju koji potpisuje profesor Šumarskog fakulteta, snosi ekipa koja je ratnih godina nestručno održavala gradsko zelenilo. Ceh sada plaćamo. "Stvar je vrlo jednostavna, u periodu od 1995. do 1997. stabla su orezana nepravilno i nestručno i vrlo brzo se pojavila trulež. Kada smo pre dve godine radili našu studiju i videli u kom je drveće stanju, dogovor je bio da se uklone grane i skrate stabla. Međutim, ona su jako loše, a nisu ni sva podjednako oštećena. Onda bismo na kraju dobili stabla nejednake visine, čije bi krune bile od 1,5 do dva metra i to bi onemogućilo saobraćaj i smetalo ljudima," kaže za "Vreme" Čedomir Marković, profesor entomologije na Šumarskom fakultetu i rukovodilac projekta čiji je rezultat pomenuta studija iz 2008. prema kojoj se orijentiše Gradsko zelenilo. Kako je profesor Marković objasnio, pre petnaestak godina orezane su grane velikih prečnika. Na taj način su na stablima stvoreni veliki preseci, odnosno rane koje teško i sporo zarastaju. Problem je što one nisu nakon toga dezinfikovane i zaštićene efikasnim premazom i tako su stvoreni uslovi za masovnu pojavu gljive koja je ubrzo prouzrokovala centralnu trulež. Prema njegovim i rečima dr Dragana Karadžića, fitopatologa, na najvećem broju grana zdrava je samo rubna zona širine od tri do pet centimetara. Pošto se na tu usku zonu oslanjaju novoizrasle grane, čija je dužina i više od pet metara, postoji velika mogućnost obrušavanja. Takođe, masovna pojava truleži je duboko oštetila stabla.

914047_1377313_drvored_v.jpg

"Zamena drvoreda može da se vrši sukcesivno, pa da malo po malo dobijete novi u narednih deset do petnaest godina. A postoji mogućnost da se to uradi odjednom što je u ovom slučaju lakše jer se već vrši rekonstrukcija cele ulice", smatra Marković, dodajući da je mnogo lakše i obaranje stabala u takvim uslovima. Naš sagovornik takođe navodi da će premeštanje koloseka u srednji deo Bulevara ubuduće olakšati prilaz krošnjama.

Rekonstrukcija saobraćajnice podrazumeva i postavljanje ili menjanje različitih instalacija pa je moguće oštetiti korenje. Postoji i drugačiji način bušenja oko korenja, međutim, on nije isplativ ako bi se primercima iz Bulevara produžio život za samo jednu deceniju.

Prema informacijama iz Gradskog zelenila, planirano je da sadnja novog drvoreda okupi eminentne ljude iz struke koji bi se dogovorili šta je najbolje da se zasadi na njegovo mesto. U pitanju neće biti nove, mlade sadnice, već formirana stabla od sedam do deset godina. Sada se u razmaku od Vukovog spomenika do Ustaničke ulice nalazi 431 stablo. Od Batutove ulice do Ulice gospodara Vučića sačuvaće se 48 stabala, koja su boljeg zdravstvenog stanja i čine celinu. Takođe, 54 mlada stabla biće izvađena sa korenom i presađena na zelene površine u blizini. Prema predviđenim planovima, biće posečeno 329 stabala, a zasađeno 591 drvo. Sadnice će biti visoke najmanje pet metara i prečnika deset cenitmetara kako bi drvored što pre "oživeo". Po najavama Radovana Draškića, najverovatnije će biti zasađeni neki od srednjih lišćara čije krošnje neće moći da dotiču zgrade, semafore i kontaktne mreže.

Bulevar će nakon rekonstrukcije, kako najavljuju, biti sličan Nemanjinoj ili Ulici kralja Milana. Međutim, drvored će biti savremeniji jer se planira izgradnja sistema za navodnjavanje i zaštitnih kaseta, kojima bi se sprečavalo da korenje dotiče instalacije. (Poznato je i da se problemi se rastom korena ogledaju u oštećenjima na trotoarima i kolovozima, ali je moguće napraviti barijere koje usmeravaju rast korena naniže.)

Direktor Gradskog zelenila je govoreći o zameni drvoreda kazao da je svestan da će ona izazvati ljutnju Beograđana i da taj ogroman posao sigurno ne bi započinjali i navlačili gnev mnogih da nije "utvrđeno da je potrebno".

Planirana seča će početi uskoro iako još mnogim građanima to teško pada. Potpisuju peticije i traže načine da odgode ili spreče seču stabala evropskog bulevara srpske prestonice. No, po svemu sudeći, to je sada neminovnost.

Bitno je spomenuti za nauk nekoliko stvari.

Sve će se raditi u prisustvu stručnjaka jer kako je napisano u studiji iz 2008, imajući u vidu neka davna orezivanja: "Podučeni iskustvom koje smo do sada stekli, mišljenja smo da se svi radovi na sanaciji truleži u drvoredu moraju obavljati pod nadzorom stručnih lica ili institucija".

Poznato je koliko je drveće bitno jer, ne samo da oplemenjuje već smanjuje saobraćajnu buku, rasprostiranje čestica prašine i čađi. Takođe, poređenja radi, temperatura vazduha iznad parka leti je za sedam stepeni niža nego iznad susedne ulice. Dražen Tica, direktor sektora održavanja u Gradskom zelenilu, kazao je da su "stabla živa bića, kao i čovek. I životni vek platana zavisi od uslova u kojima su rasli." Otuda treba pažljivo čuvati neke buduće drvorede.


Bulevar će biti funkcionalniiji

Rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra počela je u subotu, 13. februara, bez obzira na sneg i led. U prvim danima radiće se geodetska merenja, ispitivanje stanja na terenu, uklanjanje kontaktne mreže, kioska, stubića i orezivanje bolesnih stabala platana, od Vukovog spomenika ka pijaci Đeram.

"Bulevar kralja Aleksandra od Vukovog spomenika do ulice Gospodara Vučića u dužini od oko 2,5 kilometara biće potpuno obnovljen. Zamenićemo svu podzemnu infrastrukturu, kolovoz, tramvajske šine i mrežu, trotoare i drvorede. Tramvajske šine, koje su bile u veoma lošem stanju, biće preseljene na sredinu ulice, što će doprineti većoj protočnosti saobraćaja. Posao košta oko 1,7 milijardi dinara, što je za 200 miliona manje nego što je prethodno procenjena vrednost. Izvođač je prema ugovoru dužan da ovaj projekat završi do 1. septembra. Posle toga Bulevar kralja Aleksandra izgledaće mnogo lepše i, što je važnije, biće funkcionalniji tako da narednih dvadestak godina u ovoj ulici neće biti potrebne veće intervencije. Građani koji žive u ovom delu grada imaće urednije snabdevanje grejanjem, vodom, strujom i sigurno će biti zadovoljni ", rekao je gradski menadžer Aleksandar Bijelić, koji je prisustvovao početku radova. Duž ovog dela ulice biće obnovljena kompletna infrastruktura, a u radovima će, pored gradskih komunalnih preduzeća – Vodovoda i kanalizacije, Beogradskih elektrana i Zelenila, učestvovati i Elektrodistribucija Beograd i Telekom. Govoreći o novom drvoredu u Bulevaru kralja Aleksandra, Bijelić je rekao da će posle rekonstrukcije duž ove saobraćajnice biti posađeno oko 170 stabala više nego što ih ima sada.

Automobilski saobraćaj funkcionisaće u početku neometano, dok će pojedine linije javnog gradskog prevoza promeniti svoje uobičajene trase. Tramvaji 5, 6 i 14 biće ukinuti, a na relaciji Ustanička (tramvajska okretnica) – Vukov spomenik uvodi se autobuska linija pod oznakom 6A. Na ovoj liniji će radnim danima putnike prevoziti 12, a vikendom deset autobusa. Izlazno-polazno stajalište za autobus 6A nalaziće se u Ulici kraljice Marije u terminusu sa linijama 27L i 32. Stajalište tramvaja kod Vukovog spomenika "Orašac" biće ukinuto. Tramvajska linija 7 saobraćaće na relaciji Omladinski stadion – Blok 45, dok će tramvaji sa oznakom 10 putnike prevoziti "preko" Vukovog spomenika trasom Beogradska – Bulevar kralja Aleksandra – Ruzveltova – Kraljice Marije – 27. marta i dalje redovnim putem.

Građani koji imaju sopstvene garaže, a zbog radova neće biti u mogućnosti da ih koriste, mogu uz ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu da obezbede povlašćene karte za parkiranje u JKP Parking servisu. Imajući u vidu da je ovaj prostor zoniran, svoje karte za povlašćeno parkiranje mogu da koriste u okolnim ulicama.
izvor:Vreme

Nisam siguran da link radi i za neregistrovane korisnike. PDF

Kao i vecina tema na beobildu u kojima se dosta raspravlja (a neretko i spamuje nepotrebno), ovu je tesko pratiti ako se pojavljujete jednom u nekoliko dana na forumu, ali verujem da ovaj text nije bio prenet ranije, a markirao sam (plavom bojom) neke od detalja koji su se postavljali kao pitanja koje sam primetio. Mozda to daa neka razjasnjenja, ili samo otvori nova pitanja ;)
 
teshke":3tp1vupy je napisao(la):
Prema informacijama iz Gradskog zelenila, planirano je da sadnja novog drvoreda okupi eminentne ljude iz struke koji bi se dogovorili šta je najbolje da se zasadi na njegovo mesto. U pitanju neće biti nove, mlade sadnice, već formirana stabla od sedam do deset godina.
Sve je to lepo, ali može da se zasadi i neka vrsta platana koja bi omogućila tih dodatnih 20 parking mesta koje Lucifer spominje i na taj način se nastavlja kontinuitet platana na tom potezu.

Problem je što se i dalje ne zna kojom vrstom oni planiraju da zamene platane, a mora se priznati da je amaterski od strane gradskih institucija kretati u sečenje nečega i govoriti da će biti više drveća posle, a ne reći koje je to tačno drveće.

Vučko, kako je prošao današnji dan?
 
shmeksi":2le0z6yh je napisao(la):
Problem je što se i dalje ne zna kojom vrstom oni planiraju da zamene platane, a mora se priznati da je amaterski od strane gradskih institucija kretati u sečenje nečega i govoriti da će biti više drveća posle, a ne reći koje je to tačno drveće.
Ja bih voleo da znam je da li negde već postoji ta količina drveća za zamenu, zdravih, opisanih kao stabla prečnika prečinka 10 cm?
Da li su neka stabla već rezervisana u nekom rasdniku i spremna da se presade duž Bulevara?

A ako budu naprvaljena parking mesta do trotoara, mogu slobodno da Bulevar preimenuju u Ulica kralja Aleksandra.
Na pravim bulevarima pešaci ne moraju da propuštaju jedni duge zato što trotoar nije dovoljno širok, kao u "rekonstruisanom" donjem delu Bulevara.
 
relja":136ygfex je napisao(la):
A ako budu naprvaljena parking mesta do trotoara, mogu slobodno da Bulevar preimenuju u Ulica kralja Aleksandra.
Na pravim bulevarima pešaci ne moraju da propuštaju jedni duge zato što trotoar nije dovoljno širok, kao u "rekonstruisanom" donjem delu Bulevara.
Trotoar će biti minimalne širine 3m celom dužinom rekonstruisanog dela, znači nikakav parking neće zalaziti na tu teritoriju
 
shmeksi":b0f56gwi je napisao(la):
Trotoar će biti minimalne širine 3m celom dužinom rekonstruisanog dela, znači nikakav parking neće zalaziti na tu teritoriju
Hvala za info.
Taj minimum od 3m bi trebao da bude minimum minimuma, ako se uzmu u obzir ulazi/izlazi iz zgrada, lokala, prodavnica. Niko ne hoda ramenom uz zid zgrade, niti tik do ivičnjaka parkinga.
Upravo sam uporedio - stao sam ispred 3 ormana koji su ukupno 3 metra široki.
Trotoar - ok, naravno, ima i užih po ulicama u Beogradu, ali kao što rekoh, ovo je - Bulevar.
Za takvu ulicu ("za ponos građana Beograda") to je mnogo usko.

I da, koliko im je stalo do bezbednosti građana od pretnje trulih grana: juče sam u Oml. brigada video dve poveće odlomljene grane koje leže negde u krošnji, pocrnele od dugog stajanja, "čekaju" da ih vetar obori. Tu sam više puta video i odlomljene grane koje su pale na trotoar (pored "Rodića"), jednom sam video i granu kako se lomi i pada. Zašto niko ne brine za našu bezbednost pod tim drvoredom?
 
Pa pazi, na nekim delovima će biti i 6.5m, pogledaj prvu stranu teme o rekonstrukciji.
 
shmeksi":3s71wvik je napisao(la):
Pa pazi, na nekim delovima će biti i 6.5m, pogledaj prvu stranu teme o rekonstrukciji.
Od 3 do 6,5m, kako gde. Baš lepo.

Nemoj da misliš da želim da polemišem sa tobom, ni ti ni ja nismo bili pitani za ovo. NJIHOVI argumenti su mi smešni.
Jasno je da pomeraju šine na sredinu ulice ne zbog protočnijeg saobraćaja, već zbog parkinga. Kako mogu da naprave protočniji saobraćaj kada će krajnja desna traka da se koristi za ulaz/izlaz sa parking mesta? Glavni motiv svega je zarada od parking mesta i niža izvođačka cena radova, sve ostalo je njima sporedno. Uostalom, vreme će pokazati.

Neka lepo promene ime ulice, neka se više ne zove "Bulevar" i sve će biti kako treba...
 
Svi pominju sledeću činjenicu: " u periodu od 1995 do 1997 stabla su orezana nepravilno i nestručno i vrlo brzo se pojavila trulež". Ko je kriv za to "nepravilno i nestručno"? Godina 1997 nije bila tako davno, verovatno mnogi "stručnjaci" Šumarskog fakulteta i Gradskog zelenila su i onda i sada radili istim radnim mestima.
 
shmeksi":iamfgqmt je napisao(la):
relja":iamfgqmt je napisao(la):
A ako budu naprvaljena parking mesta do trotoara, mogu slobodno da Bulevar preimenuju u Ulica kralja Aleksandra.
Na pravim bulevarima pešaci ne moraju da propuštaju jedni duge zato što trotoar nije dovoljno širok, kao u "rekonstruisanom" donjem delu Bulevara.
Trotoar će biti minimalne širine 3m celom dužinom rekonstruisanog dela, znači nikakav parking neće zalaziti na tu teritoriju
a letnje bašte koje sad ostaju cele godine iako se uglavnom ne koriste? one sužavaju trotoar na 1.5m bez obzira na to kolika je njegova ukupna širina. ulica kralja aleksandra je pravi naziv
 
dedinje":t85tdf4f je napisao(la):
Svi pominju sledeću činjenicu: " u periodu od 1995 do 1997 stabla su orezana nepravilno i nestručno i vrlo brzo se pojavila trulež". Ko je kriv za to "nepravilno i nestručno"? Godina 1997 nije bila tako davno, verovatno mnogi "stručnjaci" Šumarskog fakulteta i Gradskog zelenila su i onda i sada radili istim radnim mestima.
i 2008 je na istovetan nacin orezivano drvece.postavljao sam klipove sa pticama.

@shmeksi danas nije bilo nista.Bio je protest u 16h ispred opstine zvezdara,bilo je stotinak ljudi i bili su mediji.

Ne znam da li ce biti seca sutra ili prekosutra,objavicemo veceras ili sutra sve sumirane stvari koje su sumnjive od javnih nabavki u vezi bulevara,nedostatka planova,sinhronog plana i.t.d.
Ako nisam pomenuo u planu postoji stavka za drvece to je jos uvek u izradi kao.
Inace samo su pokazali one profile 5-5 6-6 i 7-7 kod djerma dok ostatak uopste nije uradjen...
Prvobitni plan je bio 3+3 trake+ tramvaji pa je preradjen u 2+2+tramvaji+parkinzi,inace izgubice se 65% prostora sadasnjeg trotoara.
Stay tuned...

Bottom line od jucerasnje sednice odbora za ekologiju,nisam stigao jos da prekucam teze koje sam zapisao,cim to uradim postavicu ih na net,oko 2 sata je trajala sednica.

Evo sta je receno na odboru: strucnjak iza studije Cedomir Markovic je rekao da je on preporucio sukcesivnu zamenu stabala. Zavod za zastitu prirode nikad nije dobio odgovor zasto je prosiren kolotrag. Draskic iz Gradskog zelenila je rekao da ne znaju ni kakvo drvece bi sadili niti su ga kupili, porucili, odlucili, i da izmedju ostalog cekaju da se zavrsi rekonstrukcija da bi se videlo sta tu uopste STANE. Niko nije imao odgovor na pitanje zasto nije radjena studija uticaja na zivotnu sredinu. Branislav Jovin, clan Akademije arhitekture Srbije iz nekadasnje grupe za metro koji je imao prilike da ima uvid u plan bulevara posle rekonstrukcije je rekao da tamo drveca uopste nema. Ne lazem, sve je to bilo na odboru, snimci postoje.


Zadnja vest,nikad do sada nije radilo zelenilo nedeljom ali evo pocinju u nedelju.Od opstine zvezdare liona je moguca seca,dok ce sad one mlade platane seci u produzetku bulevara sto pise u ovoj vesti da bi ti radili gde je sigurica,problem je sto nas napadaju sa vise frontova.Ali verujem da cemo se odupreti teroru zelenila beograd,jedino sa njima imamo problem.

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1378304

Danas mi je Jovan Cirilov rekao da mu je Draskicu u neformalnom razgovoru posle jucerasnje sednice rekao da bi on sukcesivno zamenjivao drvece i da ne bi sadio tako malo drvece ali nije na njemu i onda je klonuo glavom.Mislim da je sve jasno o cemu se radi...Cirilov se danas rasplakao nasred bulevara kada mi je to pricao.Nemam reci koliko mi je muka od svega ovoga,mozda sam subjektivan ali prosetajte se sami bulevarom i pustite i nase i njihove price pa sami napravite misljenje ili makar neku osnovu o svemu ovome... :(

Danas su u Bulevari na platanima bili gachci i cvrkutali su dok nije bilo previse saobracaja posle se nisu mogli cuti ali ih ima,na ovaj novi drvored ce jedino moci da se kace kaputi kada se stane kolima da se ide do banke.

6egoqg.jpg


2v0imwz.jpg


Zasto Djilas prica o bezbednosti a ne pominje koliko gradjana dnevno bude pokradeno,udareno od strane kola,budzovana u njima i.t.d.Ispada da su platani u Bulevaru glavni generator kriminala u Beogradu.

Uzgred receno pojavili su se ponovo dileri deviza kod Vukovog spomenika i prekoputa pa mi recite da su i za to platani krivi pa da se obesim javno na opstu radost DS-a koji mi malopre u ime opstine Zvezdara dolazi na vrata i trazi donaciju za neku javnu kuhinju kao da nemaju dovoljno novaca da sazidaju Tadz Mahal...
 
Izvinjavma se dobule postu

Protest zbog seče platana
19. februar 2010. | 22:34 | Izvor: B92
Beograd -- Protesti protiv seče beogradskih platana u Bulevaru kralja Aleksandra nastavili su se i danas.


Platani (Tanjug, arhiva)
Grupa građana koja smatra da platane ne treba seći, već lečiti i koja ne veruje da je 329 od 431 stabla toliko bolesno da im nema pomoći, okupila se ispred zgrade opštine Zvezdara.

Oni od nadležnih zahtevaju da im odgovore na pitanja poput onog da li je profesor Čedomir Marković radio elaborat o stanju platana po privatnoj narudžbini ili u ime fakulteta i da li postoji uzorak svakog dijagnostifikovanog drveta.

Mnogi od okupljenih smatraju da se loša briga o drvoredu koja je mnoga stabla oštetila ne može rešavati tako što će se iseći drvored.

Demonstrantima se pridružio i umetnik Antonije Pušić poznatiji kao Rambo Amadeus.

Građani su najavili novo okupljanje za ponedeljak u 16 sati.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=02&dd=19&nav_category=12&nav_id=412600
 
Platani su stidne dlacice Beograda. :p

Dizete preveliku frku, ne pobedjuje uvek dobro, ali nada uvek umire poslednja.
 
Zatos to nisi upoznao mene. lol Djilas nemoze udovoljiti svakom hiru zastitinika prirode.Mislim i meni je zao sto seku ta stabla, ali sta ces bice ruzno, bice.Treba ce dosta vremena da porastu.kada se nesto mora mora se.Evo primera podzemna garaza kod skupstine ce imati profit tek za 600 godina.Ali cilj opravdava sretstvo.Tako je isto sa paltanima.kad tad bi se morali iseci.I za dvadset godina bi izgledali ruzno kada bi se poslekli, ali ce sada kada se poseku za dvadeset godina izlgedati skoro pa taman.Budite optimisti ljudi, u svakom zlu ima nesto dobro. RIP za Paltane.

Nek me ispravi neko ako gresim.
 
Pre godinu dana sam kacio slike platana na kojima su se postavljale razvodne kutije, zakucavale instalacije za stablo. Sve to sam prijavio opstini Zvezdari, uredno platio taksu, ali odgovroa nikad nije bilo. Naravno jos jednom su korumpirani i nesposobni iz opstine Zvezdara sve to iskulirali, kao i mnogo puta do sada.Na 100m od opstine Zvezdara nicu bespravno podignuti objekti(nadzidjuje se zgrade u bulevarau koje se vide i iz aviona , ali i sa ulice), u bulavara, imamo kioske koji su i dalje nasred trotoara, letnje baste koje ostaju preko cele godine na trotoaru, i sve to na 100 m od zgrade opstine Zvezdara.
Evo jedne slike od prosle godine da se podsetite. Naravno samo sam ja to primetio, inspektori koji rade na 100 m odavde, to nikad nisu videli, niti podneli prekrsajnu prijavu.

 
BOKI SMOKI":1x74azbt je napisao(la):
Zatos to nisi upoznao mene. lol Djilas nemoze udovoljiti svakom hiru zastitinika prirode.Mislim i meni je zao sto seku ta stabla, ali sta ces bice ruzno, bice.Treba ce dosta vremena da porastu.kada se nesto mora mora se.Evo primera podzemna garaza kod skupstine ce imati profit tek za 600 godina.Ali cilj opravdava sretstvo.Tako je isto sa paltanima.kad tad bi se morali iseci.I za dvadset godina bi izgledali ruzno kada bi se poslekli, ali ce sada kada se poseku za dvadeset godina izlgedati skoro pa taman.Budite optimisti ljudi, u svakom zlu ima nesto dobro. RIP za Paltane.

Nek me ispravi neko ako gresim.
A JE L TI MOZES DA RAZUMES DA NECE BITI POSADJENI NOVI PLATANI. U projektu nisu predvidjene bastice za stabla platana, vec male bastice za drvece srednjeg rasta. 600 stabala drveca srednjeg rasta zajedno imaju velicinu 150 platana, a bice uklonjeno 400 platana.

Ovo uopste NIJE prica prirodnjackih zaludjenika, ljubitelja prirode istatijaznam cega. Ovo je prica ljubitalja demokratije i javnog interesa, gradjana koje neko pokusava da stavi pred svrsen cin mimo zakona planirajuci temeljnu rekonstrukciju ulice i secu 400 stabala kao sitan i redovan zahvat u rangu zamene asvalta. Ovo je prica gradjana kojima nije dozvoljeno da vide famoznu studiju o stanju platana koja je uradjena DVE GODINE nakon aktuelnog projekta kojim je njihova seca predvidjena. Ovo je prica gradjana koji ce se saplitati na trotoaru zato sto u vremenu u kome Njujork suzava kolovoze svojih avenija kako bi napravio biciklisticke staze i vratio drvece na ulice, zato sto neko u to isto vreme u Beogradu gleda kako da smanji pesacki trotoar i bastice za drvece kako bi povecao broj parking mesta za 20 od vuka do cvetka iako moze da pravi garaze za hiljade parking mesta ispod djerma, depoa, ili umesto udjerica na bulevaru. Ovo je prica o krsenju cl. 53 i cl. 74 Ustava, o tome da neko misli da moze da posece 400 stabala bez da i jednu recenicu napise o uticaju takvog reza na stanovnike bulevara. Ovo je prica o ljudima koji su prvi put seli u gradski autobus i videli gradski drvored sa dvadeset godina, koji sada imaju strah od velikog drveca, od visokih zgrada, od vozova koji idu po zemljom, prica o opstem unistavnjau Beogradu. - I, zbog svega tvoga tvoj komentar nije samo potpuno besmislen, nego i ti nista nisi shvatio.
 
i da... ovo je prica o tome da je neko vec dogovrio nabavku 600 stabiljki bogznakakvog siprazja iz bogznacijeg rasadnika i da su gradjani sada robovi tog privatnog dila.
 
Lucifer":35jfna3g je napisao(la):
i da... ovo je prica o tome da je neko vec dogovrio nabavku 600 stabiljki bogznakakvog siprazja iz bogznacijeg rasadnika i da su gradjani sada robovi tog privatnog dila.
+Parking dil.

Btw sece nije bilo danas,radovi se normalno odvijaju sto se tice skidanja bilborda,ostalo je jos cekalista sa desne strane da se skine.I sine se skidaju od cvetka ka djermu.

Evo jucerasnjeg stanja nacije,naglasavam da Draskic direktor zelenila a ni Markovic koji je radio studiju o drvoredu platana nisu smeli da se pojave pa su oba govornika bila gradjanska da se tako izrazim:)

Da li vlast pokazuje dovoljno brige o zaštiti životne sredine?
Učestvuju: Mihajlo Mitrović, Akademija arhitekture Srbije i Jelena Tinska, glumica.

http://blip.tv/file/3240207

Evo slike kada su hteli da uklone panj posle sto su zavrsile tv ekipe i predstava je zavrsena.U pozadini se vidi "sekac".


22365_1334061759070_1456838909_904626_3945048_n.jpg


15s3jns.jpg


Napravljen je i forum o beogradskim platanima
http://www.beoplatan.com/forum/
 
ono trulo parče stabla su bacili u zadnje dvorište moje zgrade, možda ga čuvaju za kasnije :rolleyes:
 
Pa hteli su da uklone dokaze odmah cim su zavrsili svoju predstavu,nas nekoliko sto je doslo tek posle sto su poceli da seku nismo mogli da ih zaustavimo,pa smo bar ovo uradili,bolje to nego da gledamo kao ovce dok rade sto su naumili.

@zaffa sad znam gde zivis :)
 
Tekst u blicu beograd o nemanju dovoljnog broja sadnica plat+ANA i kako ce moratri uvoziti iste lopovi :bash: www.blic.rs
 
Neizvesna obnova drvoreda u Bulevaru

Platani samo iz uvoza

Gradski čelnici počeli su pre tri dana sa sečom platana a da još ne znaju odakle će da nabave nove sadnice, pošto u celoj Srbiji ne postoji nijedan rasadnik koji uzgaja ovo drveće starije od četiri godine. U gradskoj agenciji za javne nabavke ne znaju ni kojim metodom će se vršiti nabavka. Jedina sigurna stvar je da će presađivanje obaviti JKP “Gradsko zelenilo”.

Grad želi da što pre ukloni 329 bolesnih stabala da bi rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra mogla da se odvija nesmetano. Pre nekoliko dana palo je prvo stablo, a umesto posečenih platana biće zasađene nove sadnice.
Dragana Tucović iz marketing službe Gradskog zelenila, rekla nam je da se čeka na dogovor stručnjaka Instituta za šumarstvo i Šumarskog fakulteta koji treba da utvrdi odakle i po kojoj ceni će se kupovati sadnice.

Uslovi za kupovinu sadnica su da budu pet metara visine, 10 centimetara u prečniku i 80 centimetara prečnika u korenovom busenu. One moraju biti rasadnički odnegovana za drvored. To su dimenzije stabala starih najmanje 10 godina. Sadnja platana se vrši ili u rano proleće ili u kasnu jesen kada miruje vegetacija. Zbog toga će sadnja 591 stabla biti obavljena verovatno na jesen. Sadnice će imati svoje kasete da se koren ne bi širio ka instalacijama i horizontalno-vertikalno zalivanje – objašnjava Tucovićeva.

Retko koji naš rasadnik ima ovu vrstu drveća, a i oni koji imaju ne odgovaraju “standardima” Grada. Među njima je preduzeće “Divkom” iz Beograda koje u svom sastavu ima rasadnik Bor - Igor Novaci. Međutim, tamo se mogu naći platani stari najviše tri, četiri godine.
– Naši platani nemaju više od četiri godine i koštaju od 2.500 do 3.000 dinara. Stabla stara deset godina i više koštaju deset puta više – tvrdi inženjer hortikulture Vlada Borojević.

Nešto starije primerke gaje u “Industrijskim plantažama”, rasadniku u Republici Srpskoj. Od direktora Daria Jokanovića saznali smo da se cena platana kreće od 10 do 30 evra po komadu, koliko koštaju njihovi platani stari do osam godina, visine do tri metra. To znači da kada bi grad i planirao da kupi stabla stara osam godina, morao bi za njih da plati 17.730 evra, ne računajući carinu i prevoz. Ako ipak budu insistirali na stablima starim 10 godina i više, koja koštaju najmanje 50 evra, onda bi za takav drvored morali da plate 29.550 evra.

Zakon o semenu reguliše uvoz

Uvezeno seme uz otpremnicu mora da ima fitosertifikat, sertifikat o sortnosti semena (OECD) i sertifikat o kvalitetu semena (ISTA). Uvezeno seme mora da ima deklaraciju izdatu od nadležnog organa zemlje izvoznice, a pri stavljanju u promet na teritoriji Republike obeležava se etiketom stručne organizacije koju je ovlastio ministar.
Seme biljnih vrsta koje nisu obuhvaćene sistemom OECD sertifikacije (dokument o sortnosti semena u međunarodnom prometu), kao i uvoz semena iz zemalja koje nisu članice OECD, mora da prati dokument o sortnosti izdat od nadležnog organa zemlje izvoznice. Kvalitet takvog semena mora da bude ispitan u skladu s ovim zakonom.
Bez plana za 2010. godinu
Prošle godine je uvezeno 48 tona šumskog drveća, za šta je plaćeno 65.000 evra, rekli su u Republičkom zavodu za statistiku Srbije. Privredna komora Srbije ne raspolaže podacima o broju sadnica koje će biti uvezene ove godine.
Izvor: Blic
Link: http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/177651/Platani-samo-iz-uvoza
 
Vrh