Šta je novo?

Seča 500 stabala - drvored u Bulevaru Revolucije

Oko ove situacije zelenilo nije krivo,pise u projektu da mogu da kopaju pa su to radili.

Krivi su izvodjac radova Balkan Gradnja i Grad sto nije nadzirao radove.Verujem da ovo jedina stvar koja nije skarabudzena.

Danas stiglo 30 komada iz Belgije:

13929565464cbc68a24b3ad190321707_450x300.jpg

@vucko
Drago mi je sto su stigli tako veliki platani i to je super , Izvinjavam se ako je of topik (ili vec pisano ) :D
U pravcu aerodroma sa leve strane nalazi se neki veliki stari rasadnik u kome su sadnice postale velike isto kao i prispeli platani . S obzirom da nisam bas stručnjak interesu je me zasto takve velike ,, sadnice,, ne bi upotrebili i za neke dr. ulice :)
a pri tome ne trebaju devize a i tu su vec u Bgdu.

I onda ce opet za x godina platani da smetaju instalacijama, i ako su ove kasete to trebale da rese... :rolleyes:

Ali, jos jedno veliko :kk: i :vops: za "plataniste", uspeli ste na kraju ako ne da sacuvate platane na bulevaru onda da ucinite da budu dovuceni novi, bez protesta toga ne bi bilo, bravo!

Hvala,ne zaustavljamo se ovde.Ima jos stvari da se uradi oko bulevara ;)

Moram double postovati na obe teme,evo i ovde istog posta :)

Bese danas Mr.Drvosek u bulevaru.Bas lepo od njega.

Danas je zasadjeno 19 platana.

Poslah email jednom pejzaznom arhitekti koji radi za zelenilo u vezi ove armature i automobilskih guma.Taj arhitekta radi u zelenilu,ali ne Beogradskom.Cim dobijem odgovor postavljam ga ovde...

Cudna slucajnost,zelenilo je danas sadilo drvece na drugom mestu,evo kako je izgledalo,cisto da se zna sta bi dobio Bulevar da nije bilo protesta gradjana

1416366_zelenilo_v.jpg

vucko":224jg9vn je napisao(la):
...
Cudna slucajnost,zelenilo je danas sadilo drvece na drugom mestu,evo kako je izgledalo,cisto da se zna sta bi dobio Bulevar da nije bilo protesta gradjana
...
Utorak, 19. oktobar 2010.
Počela sadnja platana u Bulevaru kralja Aleksandra
...
– Bulevar ne može biti ceo sređen dok ne stignu platani. Sa Borkom i Jovanom vodio sam vrlo žustru polemiku u vreme kad je cela priča počinjala, ali i tada sam rekao da je to pobeda demokratije, jer smo sučelili argumente i došli do rešenja koje će biti najbolje za sve građane. Da budemo iskreni, na početku nismo razmišljali da ovde ponovo budu platani, ali akcija građana je bila jaka i velika i na kraju sam je prihvatio i ja i stručnjaci. Danas sadimo prve platane u Bulevaru kralja Aleksandra, trebaće im godina, dve ili tri da budu još veći, ali sam siguran da će još sto godina biti ukras ovog dela grada i celog Beograda – rekao je gradonačelnik Đilas, koji je zahvalio svima koji su imali poverenja u uspešnost projekta, kao i onima koji su imali kritike, poželevši da sam proces sadnje traje što kraće.

Jovan Ćirilov, jedan od stanovnika Bulevara kralja Aleksandra, izrazio je zadovoljstvo zbog ispunjenog obećanja o vraćanju platana u ovaj bulevar.

– Kada je doneta odluka da se ovde sade platani, rekao sam i gradonačelnik se složio, da je ovo pobeda demokratije, jednog grada i gradonačelnika koji održava obećanje. Evo, ovo je ispunjenje obećanja koje je visoko preko osam metara i koje će prolistati na proleće. Vidimo da je zdravo i stvarno se radujemo zbog velikog interesovanja, pre svega stanovnika bulevara, gde i ja živim – rekao je Jovan Ćirilov.

...
cala vest na: BEO Info

Ovo je dokaz da je pritisak potreban kada se brane prave vrednosti. Ali argumentovano i mirno. :pob:

Argumentovano, da. Ali batali ti sve argumente, da se ljudi nisu vezivali za drvo i legali pod saobraćaj, napravili uzbunu u gradu i po medijima, ništa od ovoga ne bi bilo. Potpisujem.

Evo odgovora od pejzaznog arhitekte:

"Miloše, ovakav tip kaseta , postavlja se zbog usmeravanja korena , predpostavljam da je guma zaštita za postavljenu cev i da je sadnica pozicionirana u njenoj sredini , kao da je u posudi ili u nekoj drugoj vrsti kontejnera.Žičana armatura nerpedstavlja problem , jer će koren prorasti kroz otvore i u potrazi za hranom i vodom naći sebi put.Za drvorednu sadnicu , navedena starost je sasvim korektna , ali navedeni naćin sadnje i mesto , uzidani ulični profil , sigurno će usporiti dalji razvoj ove veoma prilagodljive vrste , (Platan je vrsta koja ima neuobičajenu moć regeneracije , ali samo uz adekvatnu negu može opstati u navedenim uslovima , jer ne podnosi specifične gradske uslove )."

P.S.Nisam pitao u vezi cevi,mada to je jasno o cemu se radi.

Posle dva neuspela pokušaja, posečeni platani iz Bulevara kralja Aleksandra stigli do kupca
Trupci napokon našli mušteriju
AUTOR: B. R.
Posečeni stari platani, koji su propadali u rasadniku Zelenila, posle osam meseci dobili su kupca. Ukupno 287 kubika stabala prodato je jedinoj zainteresovanoj kompaniji, „Proaneza“ d.o.o., i to tek na trećoj licitaciji. Cena je spuštena za čak 300.000 dinara, jer se u prva dva kruga niko nije javio. Stabla su propadala, i za nekoliko meseci bila bi neupotrebljiva kao gorivo.

- Na trećoj po redu javnoj prodaji, javio se samo jedan kupac, „Proaneza“ d.o.o. Ponudili su da kupe debla po ceni od 754.589,21 dinar sa PDV, koliko je i određena suma u poslednjem licitacionom krugu. Nama nije poznato za šta će ova firma koristiti debla - izjavila je Gordana Miljojković iz JKP Zelenilo Beograd.

Celulozno drvo izdržalo je dve neuspele prodaje, ali je, od tada, vrednost debla opala za gotovo trećinu. Prvi oglas je, tako, objavljen 5. avgusta, kada su trupci stavljeni na licitaciju po ceni od 1.086.277 dinara, uključujući i PDV. Međutim, nijedan potencijalni kupac se nije javio. Tada je Komisija za prodaju stabala umanjila cenu za 20 odsto, pa je druga licitacija objavljena 15. septembra. Kako ni u tom drugom krugu nije bilo zainteresovanih, cena celuloznog drveta spuštena je na cenu ogrevnog drveta druge klase i platani su ponuđeni za iznos za koji su, na kraju, i prodati.

Inače, od naredne nedelje oko od 60 šlepera će razvoziti 427 kubika granja i panjeva za ogrev namenjen porodicama koje su socijalno ugrožene. Svako domaćinstvo će, u proseku, dobiti od sedam do osam kubika drveta.

http://www.danas.rs/danasrs/srbija/beograd/trupci_napokon_nasli_musteriju.39.html?news_id=202035

Veceras 21h utisak nedelje B92

Gosti: Jelena Karleuša, Borka Pavićević, Jovan Ćirilov i Nebojša Spaić

Jelena Karleuša - pevačica, Borka Pavićević - direktorka CZKD, Jovan Ćirilov - umetnički direktor i selektor BITEF-a i Nebojša Spaić - glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN

Bice show od emisije vala,bar ce JK i Cirilov da se uortace :lol: :lol:

E pa juce se prošetah lepo celim Bulevarom, ovi ,, Belgijanci ,, mladi lepi a naši (kresani) stari, kao neki invalidi sa perikom - fuj šta im uradiše

Tek sada kada nema onoko velikih krošnji, bulevar je otkrio svoje prelepo nebo i gomilu starih dama-zgrada koje su okružene polu uđericama. Prelepe fasde podosta orunule i dalje imaju svoj šarm . Prostor ispred opštine Zvezdara (i ona je za sredšivanje) sa pogledom na SD Lolu i faks je predivan-belosvetski, Da bi se zaokružila celina mora, da se umesto ,,Depoa,, napravi parkić ali to je već dr. tema
Ovako sa mladim Platanima bulevar mi izgleda lepše nego što je bio . Ima još tu posla ali gradu i ljudima dobre volje se zahvaljujem i na ovome.

Da sumiram emisiju utisak nedelje juce.

Platani su bili kao predlog pod nazivom "seme dobrog".

Glasalo je 2 gledaoca uzivo za njih,ali predlog nije bio utisak nedelje.

Jelena Karleusa je rekla da su platani njen utisak nedelje. :laugh:

Iako ova prezentacija ima zanimljivih poenti, moram reci da je "teorija zavere" malo nategnuta. Mislim cela ta ideja da sada Djilas, Spaic, Cirilov, Borka i Olja sede u nekoj podzemnoj prostoriji, kolju kokoske, piju krv i smisljaju kako da obmanu javnost dok se glasno cerakaju i Djile gladi persijsku macku u svom krilu su presmesne.

Mnogo jednostavniji odgovor je da je Srbija selendra. Pa, otidi u selo i provedi u kafani dva-tri dana, pa ce ti biti jasnije zasto stvari funkcionisu tako kako funkcionisu.

^^ :lol:

Slazem se da je ceo sklop preteran,mada odredjeni delovi imaju poentu.

Najvise mi upada deo u oci oko cirilova i borke pavicevic jer sam znam da se cirilov pojavio samo prvog dana a borka neki dan kasnije.Takodje,da su samo pricali o tome sta ce se saditi posle.Cirilov govor u skupstini,na skupstinskom odboru za ekologiju je bio dobar,dok je borkin bio u fazonu ua automubili bla bla,totalno je promasila temu i nije ni zucnula nista prakticno o seci.

Dolazimo do one situacije u kojoj je dilema da li delovati kao clan nekog sistema iznutra ili spolja...

Kao sto kazes,prosto smo takva zemlja i kockice se same spajaju.

Uzgred receno jos nekoliko stabala ispred opstine i jedno najblize vukovom spomeniku i time ce biti posadjena cela leva strana :kk:

Da se podsetimo odbora za ekologiju(slike preuzete sa facebook strane Cedomira Jovanovica)

http://www.facebook.com/album.php?aid=150207&id=239381824850

Drvosece(fali glavni)

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos...6433014850_239381824850_3446923_3894280_n.jpg

"gradjani"

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos...6433069850_239381824850_3446928_5237982_n.jpg

"Gradjani" 2

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos...6433054850_239381824850_3446927_7666272_n.jpg

Gradjani 1

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos...6439279850_239381824850_3446935_3952509_n.jpg

Gradjani 2(na njoj su i dva clana ovog foruma :) )

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos...16439264850_239381824850_3446934_432718_n.jpg

Pazi, Cirlov je covek dramaturg cija rec, buduci da se radi o uglednoj javnoj licnosti, ima izvesnu tezinu. Ali to ne znaci da je on uvek u pravu. Jednostavno ga treba posmatrati kao npr. jednog od forumasa Beobuilda koga svi uvazavaju i ima mnogo plusica u reputaciji.

Borka je, s druge strane, za mene malo u svakoj corbi mirodjija. Kao neki "nvoizam" fore radi. Ne kazem da je sve sto radi besmisleno, to nikako, ali cini mi se da ima potrebu da prica cak i kada realno nema sta pametno da kaze.

NVO mogu da ponognu gradjanima da artikulisu svoj pritisak na vlast, ali opet i one u krajnjem treba da budu pod izvesnim gradjanskim okom jer ako nije tako, onda postaju autistican salonski krug koji vise nikako ne vrsi drustvenu funkciju kako valja.

Olja je, opet, vec bas dugo u kreativnoj krizi i imam problem da s paznjom pratim njene emisije.

Jovin o seci platana pre neki dan u politici

borislav-jovin-prica-o-bulevaru-revolucije.jpg

I odgovor sutradan arhitekte sutradan

neko-prica-protiv-borislava-jovina.jpg

Jovin opet ide u krajnost :bash:

Upravo...Nazalost nije cuo za rec umerenost i kompromis.Ne shvata da se stari sistem nece vratiti nikada i da mora smanjiti retoriku da bi pokusao da ostvari makar deo svojih zamisli...

Мада има у тим Јовиновим речима нечега. Остао је утисак неке брзоплетости, ипак се пројектовало са једном врстом дрвећа, а засадила друга. Тај синхроплан где ко цеви и каблове да провлачи а где да се дрвеће сади, испаде да је договаран на лицу места. Ако се водоводна цев нађе испод касете за дрво, а пар их се и нашло, остаје утисак да се нису баш синхронизовали. Јовинову критику превасходно схватам као недовољно пажње у фази пројектовања, док се све то на папиру још дало предвидети и усагласити. Градоначелнику желим да следећи пут да од почетка до краја истраје у ономе што се мора па мора урадити.

Jovin ponovo o platanima

Hipokrizija
PISMA
Nisam poverovao svojim očima, gledajući na televiziji „Vesti u pola sedam“ - da je to ON... Ali fotografija objavljena u Danasu (20. oktobar) otklonila je moju sumnju - jeste, to je ON - zajedno sa Borkom Pavićević i Jovanom Ćirilovim, „predstavnicima građana“, došao je u Bulevar kralja Aleksandra gde je počela sadnja platana, kupljenih donacijama „nepristojno bogatih“ i „društveno odgovornih kompanija“...

Za gospodina Jovana i gospođu Borku - vraćanje platana, „a ne lipa ili grabova“ i ispunjeno obećanje „visoko osam metara“, „svojevrsna su pobeda demokratije“ i „dobar primer postizanja konsenzusa“ između NJEGA i njih dvoje, uspostavljen „posle žustre polemike“ koju je (ON) sa Borkom i Jovanom vodio u vreme kada je priča o sadnji platana počela, kada im je i tada rekao „da je to pobeda demokratije, jer smo sučelili argumente i došli do rešenja koje će biti najbolje za sve građane“... Za mene, ali i za više hiljada Beograđana, „Čuvara Platana“, brutalno ubijanje više od 400 zdravih Platana (biološki, uz stručno održavanje, mogli su da krase naš Bulevar i narednih sto godina) na osnovu lažnog svedočenja - „svi platani su truli“ - to je svojevrsna pobeda urbo-zločinačkog poduhvata Drvoseča (štićena kordonima policije), a ne „svojevrsna pobeda demokratije“... Premeštanje uskokolosečne tramvajske pruge u sredinu Bulevara - bez građevinske dozvole - samo zato da „Parking servis“ DS dobije lako pristupačnih i dobro naplativih 480 parking mesta - trijumf je neplanske - divlje gradnje, a ne demokratije... Pokolj, motornim testerama, više od 400 zdravih Platana, neviđen do danas na tlu Evrope, jeste - ekocid Bulevara - a ne „dobar primer postizanja konsenzusa“... Dolazak na Bulevar i izjava - JA kao gradonačelnik - „siguran sam da će ovi platani još sto godina biti ukras ovog dela grada i celog Beograda“, - vrhunac je hipokrizije.

Arhitekta Branislav Jovin

http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/hipokrizija.46.html?news_id=202454

Znamo da je Jovin malo kuku, ali ne mogu, a da se ne složim sa svime što je napisao u ovom poslednjem članku.

Дрва за огрев социјално угроженим породицама
29. 10. 2010.
Посечени платани из Булевара краља Александра ове зиме грејаће домове социјално најугроженијих породица у Београду, а првих десет кубика радници ЈКП „Зеленило Београд” данас су доставили Звездарцима Драгану Станојевићу и Стојану Ракићу, који због вишеструке инвалидности живе у тешкој материјалној ситуацији. Према списку најугроженијих становника Звездаре који је Општина доставила „Зеленилу”, огрев ће добити 31 породица од тога је 17 породица које имају особу са инвалидитетом.

Драган Станојевић из Рузвелтове улице веома је срећан што ће коначно заложити свој „смедеревац”, а пет кубних метара дрва биће му више него довољно да се огреје јер је претходних година знао да презими и са два кубика. Раднике „Зеленила” дочекао је и Стојан Ракић из улице Војводе Саватија, који се због своје инвалидности и недовољних примања нашао на списку за помоћ.

Додели помоћи присуствовао је је и председник општине Звезадара Милан Поповић, који је истакао да му је драго што посечени платани из Булевара одлазе на праве адресе, то јест онима којима је то најпотребније.

На Звездари већ шест година ради Канцеларија за особе са инвалидитетом, која служи као упијач њихових проблема, јер ако не знате који су њихови свакодневни проблеми, онда не можете ни да им адекватно помогнете. Драган је данас добио бесплатан огрев, а општина му је недавно уградила лифт који му је омогућио да после осам година изађе из сутурена и да живи нормално– рекао је Поповић.

У наредних месец дана на адресе 50 грађана сваког радног дана стизаће огревно дрво, а породице ће добијати по пет кубних метара., затим пет породица са списка Народне канцеларије и 15 породица са списка Федерације Рома Србије. Дрвна маса биће достављена и манастиру Свети Архиђакон Стефан у Сланцима, у чијем саставу је Народна кухиња - изјавила је Гордана Миљојковић, технички координатор ЈКП „Зеленило Београд”.

По завршетку ових испорука, „Зеленило” ће преостали огрев доделити грађанима који су се овом јавном комуналном предузећу самостално јављали преко Инфо-центра, након провере њиховог социјалног статуса у сарадњи са градским општинама и Центром за социјални рад.

http://www.zvezdara.com/index.php?option=com_content&task=view&id=825&Itemid=148

Mislim da je ovo sa covekom u ruzveltovoj veoma los primer.Trebalo bi da se preseli na prikladnije mesto za invalide,ako nema novca da se greje nije problem,ali ako to radi u sirem centru grada i to na drva,a ruzveltova je vec izuzetno zagadjena to je krajnje glupo.Opet kratkovid potez.

Vrh