Bulevar košta 22 miliona evra!
Pored 1,7 milijardi dinara koje će grad platiti "Balkan gradnji", u obnovu 2,5 kilometara Bulevara kralja Aleksandra biće uloženo još skoro 500 miliona dinara za infrastrukturne radove. "Elektrane" će se u posao uključiti sa 300 miliona iz gradske kase, "Vodovod" će dati 50, "EDB" 30, a "Zelenilo" 42 miliona dinara. Ni ovo nije sav novac koji će se sliti u Bulevar jer je moguće da će nabavka sadnica za nov drvored koštati dodatnih oko 50 miliona dinara
"ŠKOLOVANI" DRVORED ZA 27 MILIONA DINARA
Direktor JKP "Zelenilo Beograd" je u nedavnom intervjuu za Press rekao da pojedinačna cena "školovane" sadnice može biti između 700 i 2.000 evra. Prethodno je gradonačelnik Dragan Đilas najavio da bi ovakav odrastao drvored mogao koštati i oko 50 miliona dinara. Međutim, draškić je izrazio očekivanje da će doći do jednog ozbiljnog obaranja cene obzirom na količinu koja se kupuje, tako da bi oko 450 takvih sadnica moglo da se kupi za oko 600 evra po komadu, što ukupno iznosi oko 27 miliona dinara.
On je tada dodao i da će zbog veće starosti novih sadnica biti posađeno gotovo 200 stabala manje nego što je bilo prvobitno obećano.
Seča platna - osam miliona
I JKP "Zelenilo Beograd" će iz sopstvenog budžeta izdvojiti punih 42 miliona dinara za radove na rekonstrukciji drvoreda u ovoj beogradskoj ulici. Samo seča platana koštala je oko osam miliona dinara, a radili su je radnici "Zelenila" uz pomoć nekoliko firmi. U planirana 42 miliona, ipak, nije obuhvaćena nabavka odraslih stabala drvoreda. Trenutno postoji inicijativa da nju finansiraju neka društvenoodgovorna preduzeća, ali konkretnih dogovora još nema.
Ceo tekst na:
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/beograd/story/110386/Bulevar+košta+22+miliona+evra!.html
Post nikole stefanovica sa b92 bloga:
Ovaj tekst sam napisao na Blogu 'Platan 198' na sajtu B92, koji je otvorio Nebojša Krstić, koristeći kao uvodni tekst pismo koju mu je uputio naš Vladimir 'drveni advokat'.
Kolega Krstiću,
Dozvolićete da Vam se ovako obraćam jer smo završili isti (medicinski) fakultet, a i ja sam se malo bavio marketingom, nekih 33 godina, pa tako zaradih i penziju. Daleko od toga da sebe smatram velikim marketinškim stručnjakom i, priznajem, smatrao sa Vas takvim, posebno zbog visokog poverenja koje Vam je Predsednik ukazao. A onda, navedoste svog šefa na 'trulu dasku'!? Iznenada doživeh razočarenje, kako u Vaše savetničke sposobnosti, tako i u Vaše maretinško umeće! No, da budemo sistematični u nabrajanju Vaših, i pretpostavljam, Šaperovih grašaka, ali Vaš udeo u njima je veći, jer ste Vi Savetnik. Dakle:
1. Niste smeli da savetujete, ili da odobrite, ovu BRLJOTINU, najveću koju je do sada napravila Demoratska stranka, od postanka do danas! Jasno je, mislim na ekspresni pokolj platana u Bulevaru, odnosno na, do sada nezabeleženi, urbicid! Mogao je Veliki Gazda Srbije, budući finansijer nekoliko stotina hiljada novoizgradjenih kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora na Bulevaru, da to isto uradi i bez uništenja najlepšeg drvoreda u Beogradu, i da pritom zaradi dovoljno stotina miliona, pa da i deo za DS bude pristojan. Uz zadržavanje drvoreda zarada bi bila umanjena (zbog prilagodjavanja projekata budućih novogradnji drvoredu, uklapanju instalacija prema drvoredu, nešto manje parking prostora i sl.), ali šta je to prema ogromnoj šteti koju će DS pretrpeti, i to pre svega zbog sledeće greške - očiglednog laganja...
2. Ne znam kako, i ne znam zašto ste dozvolili Djilasu da se onako izbruka izgovarajući LAŽ da su platani truli i da je to razlog da se svi poseku??! Mnoštvo ljudi je videlo da su platani 'pucali od zdravlja', a samo sam ja snimio više od stotinu posečenih platana (postoje hiljade snimaka), i to na svim presecima, i ni jedan nije bio truo! Ddozvolićete, nisam šumarski inženjer, ali i mi lekari znamo nešto o bolestima, pa čak možemo da razlikujemo zdravo od trulog stabla. Time je definitivno u tu laž uvukao i predsednika Tadića, i celu DS, koja je za svagda izgubila poverenje mislećeg dela biračkog tela Beograda, a verovatno i cele Srbije. Ko može da glasa za stranku koja tako otvoreno laže svoje birače?! Znam, reći ćete, da je to mali procenat, ali to je odlučujući procenat na budućim izborima! Vaše spinovanje istine, kroz medije, koje ste ućutkali i naterali da prenose laži, a time ih i teško ponizili (pa jedva čekaju prvu priliku da vam to vrate!), može da deluje samo na naivnu 'gomilu', dok veliki broj ljudi ne možete varati! Možete sve ljude varati jedno vreme, i neke sve vreme, ali nikada sve, sve vreme!
3. Otvaranje ovog bloga Vam je dobra caka, mada vas je Filip Mladenović 'pročitao' sa pričom 'o dobrom i lošem policajcu'. Ali, šta Vam je trebalo da tako brzo obrišete moj komentar na Filipov tekst? A samo sam napisao da je i Tadić suodgovoran, i upozorio na 'gromobran' za Djilasa zvani 'karakas'! I priznajem, lepo ste bacili 'kosku' oko koje se sada učesnici na blogu svadjaju sa 'karakasom', a sam blog ste posvetili poslednjem komadu porodične srebrenine koju je lopov već izneo iz kuće! I eto, lopov će biti 'velikodušan', i ostaviti platan 198.
Poštenom i hrabrom momku Vladimiru Živanoviću svaka čast! Održao je 'očiglednu nastavu' iz odbrane zakonskih građanskih prava svima nama, i hvala mu što me je citirao u svom dopisu.
Pozdravljam Vas kolega Krstiću, uz žaljenje što na našem medicinskom fakultetu nismo imali ETIKU kao obavezan predmet. Doduše, neki od nas su je poneli iz svoje porodice.
Nikola Stefanović