Šta je novo?

Savski trg

Oni na renderu sa zastavama čekaju krunisanje Vučića, samo da ne padne Vučić pre završetka trga.
Pogledajte prilog N1 danas o ovom trgu i izjavu Gradonačelnika da je Vesić Gradonačelnik i blamantno obrazloženje zamenika gradonačelnika LJubljane koji je bio predsednik žirija za izbor Savskog Trga.

Bolje da ih sprečimo što pre i da vratimo železnicu nego da im dopustimo još jednu grešku u našem gradu. Da li nama baš treba taj spomenik i Beograd na Vodi i metro koji je vam bilo kakve pameti, i žičara koja će uništiti Kalemegdan, i privatizacija trolejbuskog saobraćaja, i onesposobljene protiv požarne instalacije u Vukovom Spomeniku...????
 
Ovo sto je Marone primetio kod pobednickog resenja jeste mozda i najveci problem kod ovog prostora.

Izmedju buduceg spomenika i sina ima jako malo mesta (oko 5m). Ok, spomenik moze da se gleda iz pravca slobodnih povrsina sa druge strane sina (iz pravca hotela Petrograd i iz pravca bolnice Sv Sava). Samo ne znam koliko ce biti prijatno za usi kada neko pozeli da "proseta" ispod figure spomenika u okviru njegovog podnozja i informise se sa detaljima koji ce biti ispisani (koliko sam razumeo) u slomljenom slemu.

Zapravo ovde kao i kod tri gradska trga opet imamo istu pricu gde su samo definisane povrsine kao koncept, a nista nije detaljno reseno jos uvek. Niti su definisane zelene povrsine (koji nizi dendro materijal ce ici gde), vrsta poplocavanja, mobilijar, prikaz trga sa kontaktnom mrezom i sl (verovatno su ti detalji objasnjeni u Starom dvoru? ). Donekle su definisani drvoredi i koje vrste bi se sadile, ali ne videh latinske nazive, njhovu maksimalnu visinu i sirinu. To je izuzetno bitno, jer ne zelimo da nam sade topole ili platane po obodu trga, jer ce zakloniti sve fasade.

Jedino bitno sto sam uspeo da vidim (sa puno zumiranja) je da je inspiracija ovog koncepta u train wheel-u sto pise ovde (skinuto sa Blicovog sajta):



Ako u realnosti spomenik zaista bude od 23m do 28m, a bice, sve ove vizuelizacije mozemo da bacimo u smece.

Dakle ista prica kao i do sada, povuci malo radijusa i osa, malo ih preseci, popuni malo sa livadama i drvoredima i posalji kao najjeftiniju opciju na konkurs. Dakle ono sto je najgore, mi zapravo i nemamo pravu sliku ovog tga sve do onog momenta dok se to sve ne zavrsi.
 
Ne znam zasto se spominje visina spomenika od 23 do 28m. U propozicijama konkursa pise da je 15m visine. Sto se vidi i na crtezima koji su dati uz konkursnu dokumentaciju.

evo sta pise:

Укупна висина сппмен пбележја сада је цца 15 м, дпк је кпмплекс уређеоа неппсредне
пкплине (пкругли платп сппменика, фпнтане и велике елиптпидне жардиоере) такпђе знатнп
смаоен.

...
 
Ja bi dodao samo jedan kratak komentar, posto sam citao i vesti da se najvaznija stanica metroa planira upravo ispod Savskog Trga, jer bi se tu ukrstale 2 linije i predstavljale bi saobracajni cvor.

Zar nije glupavo raspisati konkurs, potrositi 100.000evra pa onda cak i izvoditi nesto od toga, samo na povrsini ... da bi posle koje godine ponovo lupao ceo trg da bi se pravila ova stanica ... Svakako stanica metroa gde se ukrstaju 2 linije treba da ima ulaze i izlaze na vise mesta. Zar nije bolji redosled da se raspise ovakav konkurs ali da zadatak bude i stanica za metro, pa tek onda da se ide dalje u neku realizaciju.

Ovako deluje kao da ni sami ne veruju da ce tu biti metro, i kao da ni nemaju plan kuda ce ici trase. Pa hajde da resimo ad hok prostor, poplocavanje i sredjivanje fasade buduceg muzeja, pa ako bude metro onda cemo sve da lupamo, cupamo drvece, izmestamo tramvaj, spomenik itd. pa sve iz pocetka.
 
Na slikama sve izgleda lepše..U stvarnosti, Savski trg je mnogo manji nego što na ovim renderima izgleda:Pogledajte prilog 1Dok se ostavi širok trotoar ispred Hotela Petrograd, pa dođe ulica od četiri trake, pa onda ovaj trostruki drvored sa rendera - veoma malo prostora ostaje za pešački deo Trga, ni nalik predstavljenom sa današnjih rendera..
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=600309#p600309:2evlvcbo je napisao(la):
utopia » 05 Feb 2019 09:00 pm[/url]":2evlvcbo]Ja bi dodao samo jedan kratak komentar, posto sam citao i vesti da se najvaznija stanica metroa planira upravo ispod Savskog Trga, jer bi se tu ukrstale 2 linije i predstavljale bi saobracajni cvor.

Zar nije glupavo raspisati konkurs, potrositi 100.000evra pa onda cak i izvoditi nesto od toga, samo na povrsini ... da bi posle koje godine ponovo lupao ceo trg da bi se pravila ova stanica ... Svakako stanica metroa gde se ukrstaju 2 linije treba da ima ulaze i izlaze na vise mesta. Zar nije bolji redosled da se raspise ovakav konkurs ali da zadatak bude i stanica za metro, pa tek onda da se ide dalje u neku realizaciju.

Ovako deluje kao da ni sami ne veruju da ce tu biti metro, i kao da ni nemaju plan kuda ce ici trase. Pa hajde da resimo ad hok prostor, poplocavanje i sredjivanje fasade buduceg muzeja, pa ako bude metro onda cemo sve da lupamo, cupamo drvece, izmestamo tramvaj, spomenik itd. pa sve iz pocetka.
Poenta je u procentima i u tome da se ugrade dva puta umesto jednom. Za te stvari Vesic je akademik a Mali najbolji ucenik. Ugradnja i procenti su manji ukoliko se sve odjedanput radi, ali kad se to sve raskopava pa sklanja dva puta pa se opet ponovi kao sto je bilo obim radova je daleko veci samim tim i ulog. Tako da drzavna mafija je to, sve je to do tancina unapred razradjeno i isplanirano znaju oni itekako sta rade ne brini za to.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=600306#p600306:fn6b3tny je napisao(la):
utopia » 05 Feb 2019 08:51 pm[/url]":fn6b3tny]Ne znam zasto se spominje visina spomenika od 23 do 28m. U propozicijama konkursa pise da je 15m visine. Sto se vidi i na crtezima koji su dati uz konkursnu dokumentaciju.

file.php

Мало смо збуњени, пошто господин заменик градоначелника лично каже да ће имати 28 метара:

http://www.beograd.rs/cir/beoinfo/17573 ... r-grada_2/

Можда рачунају и овај корен испод земље са скице, мада је и са њиме укупно, и са крстом, око 24 метра. Према овој скици из конкурса, сама фигура Стефана Немање висока је 7,20 метара. А ево и фотографија, па неко може да процени је ли ово 7,20 метара:



 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=600306#p600306:8e1mc8zo je napisao(la):
utopia » Uto Feb 05, 2019 9:51 pm[/url]":8e1mc8zo]Ne znam zasto se spominje visina spomenika od 23 do 28m. U propozicijama konkursa pise da je 15m visine. Sto se vidi i na crtezima koji su dati uz konkursnu dokumentaciju.

Hvala na info. Kao sto smo i predpostavljali spomenik je dosta manji od spominjanih visina.

Svako pamti sta hoce i ignorise informacije koje mu ne odgovaraju.
 
file.php


Pokusao sam da prebrojim zastave na pobednickom renderu, i na nebu i na zemlji, zabrojao sam se negde kod 15.

Sta dalje?

Pa otprilike sledecim redom:

- bunt
- pad
- lustracija
- pristojnost
- blagostanje

:pob:
 
Piše National Day za taj render, tada su zastave ok, što da ne.
 
Već sam se jednom opekao tvrdeći da je konkurs za novi Savski most koji će zameniti Zarićev, namešten. Tada nije ispalo onako kako sam tvrdio da će biti, pa sam se čak i "javno izvinjavao" Malom i Vesiću na forumu, ali meni mnoge stvari u vezi sa konkursom za Savski trg "smrde".

- Prva stvar je da su svi nagrađeni timovi iz inostranstva na neki način već povezani sa Beogradom i gradskim vlastima. Prvonagrađeni Fenwick Iribarren već uveliko radi projekat Naci stadiona u Surčinu (bez konkursa, naravno), drugonagrađeni biro "Medprostor" iz Slovenije je već uradio projekat za skver na raskrsnici Palmotićeve i Džordža Vašingtona (taj projekat je, koliko sam razumeo, donacija grada Ljubljane čiji je zamenik gradonačelnika bio predsednik žirija ovog konkursa), a trećenagrađeni SWA group je već radio projekat Promenade u "Navodnom Beogradu" i to upravo u saradnji sa CEP-om.

- Druga stvar su nerealno kratki rokovi realizacije. Vesić kaže da će trg novi izgleda dobiti početkom jeseni!? Ako je konkurs tek završen pre par dana - koliko sad vremena treba da se te ideje pretoče u projekat za izvođenje radova? Koliko vremena da se izdaju lokacijski uslovi? Koliko vremena da se dobije građevinska dozvola? Koliko vremena da se odabere izvođač radova? Koliko da se završe radovi? To nas navodi na dve mogućnosti: a) Vesić laže (sasvim izvesno, to je aksiom, beše najavljivao i spomenik Đinđiću na novom Studentskom trgu za 15. godišnjicu atentata); b) sva projektna dokumentacija je već pripremljena, konkurs je sproveden pro forme, tek da se ispoštuju pravila.

- Iako je "Vesić laže" uvek najizvesniji odgovor za sve nedoumice u Beogradu, ne isključujem mogućnost opcije B iz prethodne stavke. Najpre, konkurs je bio anketni. Dakle, ne mora da bude baš onako kako predlaže pobednički rad, već on služi kao inspiracija. Imajući u vidu uslove konkursa - da se tretira samo deo Savskog trga ispred pokojne stanice, da je pozicija spomenika fiksirana, da su trase automobilskog i tramvajskog saobraćaja unapred definisane, da su zahtevane zelene površine - dolazi se do zaključka da je predmet konkursa manje-više bio "kakav ćemo kamen da stavimo, kakva će biti šara popločanja, gde će biti travica, gde drvce, gde klupica, a gde kantica". Dodatni razlog za razmišljanje u ovom pravcu je to što firma BNV finansira ove radove, što je pejzažni arhitekta Eagle Hillsa sedeo u žiriju, i što je početak radova na Savskom trgu bio najavljivan još za prošlu godinu, kada konkursa nije bilo ni u naznakama.

- I još jedna stvar koja mi je zapala za oko, to je tekst iz "Novosti" da je delegacija iz Srbije posetila atelje vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Moskvi, i autoru spomenika Stefanu Nemanji predstavila pobedničko rešenje španskog tima sa konkursa za Savski trg. Tekst je objavljen 3. februara u "Novostima", što znači da je napisan najkasnije 2. februara popodne. U delegaciji Srbije je bio Vesić koji je 2. februara gostovao na Pinku, a 1. februara na Studiju B (dakle bio je u Beogradu). U delegaciji je bio i Folić koji je 31. januara dao izjavu Tanjugu o pobednicima konkursa. Osim ako Folić nije dao Tanjugu izjavu u Moskvi, postoji osnovana sumnja da su gradski čelnici bili u Moskvi pre 31. januara, odnosno da su ruskom vajaru predstavili pobedničko rešenje pre objavljivanja rezultata konkursa.

I par stvarčica, nevezano za iznete sumnje:

- Spomenik je predimenzioniran, a problem verovatno jeste što ga jedan broj ljudi ne doživljava kao spomenik Stefanu Nemanji, već jednom drugom vladaru iz "novije istorije Srbije" maskiranom u srednjevekovnog župana.

- Metro stanica je, prema nekim izjavama gradskih čelnika (ha-ha), planirana iza Železničke stanice, a taj prostor nije bio predmet konkursa. Isto su za Trg rekli da će metro stanica biti otprilike na prostoru gde je sada Staklenac, a da će iznad nje biti Opera. Gde će onda ugurati kinesku garažu, bog te pita!?

- Besmislene su kritike Zidaru što se nije rukovodio konkursnim ograničenjima. STF i Delija mogu da posvedoče da plato ispred NBS nije bio predmet konkursa za Slaviju, pa su oni ipak dali rešenje. Kasnije su nagrađeni timovi sa konkursa dobili "bonus" da projektuju plato, i u svom rešenju su "macnuli" neke elemente rada naših kolega sa foruma. U nekoj široj slici, dobro je ponuditi i neke ideje koje bi mogle da oblikuju neke odluke ili konkurse koji će tek uslediti u (boljoj) budućnosti. Ideja nikada dosta i uvek je poželjno mišljenje "out of the box" :)
 
Homere bravo, jos da te dopunim. Najavljeno je prekjuce u medijima (Sputnjik evo slike) da ce za 15 do 20 dana biti izdata gradjevinska dozvola za radove na samom trgu!

Ovo u kombinaciji sa mojim nezvanicnim saznanjima koja sezu cak u 2017. a koja kazu da su brojne institucije bile pod pritiskom da sto pre spreme sam konkurs i sve sto ce se kasnije desavati, govori da ima elemenata u tome sto tvrdis.
 
Da potsjetim okretnica autobusa nije izmjestena sa trga tj nije pripremljeno mjesto za istu...
Takodje niko ne pominje vise spomenik koji postoji na trgu gdje ce isti biti izmjesten ili ostaje na trgu ....
Postu vise niko ne pominje
A ni uklanjanje barake kod bolnice se vec trebalo desiti ...
Niko ne spiminje ni ulaz u stanicu sava koji treba biti srusen i da se ona prekomponuje ....
 
Sve ovo se radi ubrzano zbog crkvenog jubileja..koliko 2017. nije obeleženo 800 godina od Stefanovog krunisanja - toliko će sada da se "praznuje za sve pare".. U tom cilju je i ubrzano ukrašavanje Hrama mozaicima, pa se završetak istog najavljuje do kraja ove godine..

Šta da se radi..i ćutanje Crkve očigledno može da se kupi..
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=600349#p600349:3sxerkuz je napisao(la):
direktor » 05 Feb 2019 11:16 pm[/url]":3sxerkuz]Da potsjetim okretnica autobusa nije izmjestena sa trga tj nije pripremljeno mjesto za istu...
Takodje niko ne pominje vise spomenik koji postoji na trgu gdje ce isti biti izmjesten ili ostaje na trgu ....
Postu vise niko ne pominje
A ni uklanjanje barake kod bolnice se vec trebalo desiti ...
Niko ne spiminje ni ulaz u stanicu sava koji treba biti srusen i da se ona prekomponuje ....

Direktore, pričamo o ekipi koja je izmestila železničku stanicu nedovršeni betonski sanduk nepovezan sa ostatkom grada, koja je srušila Lastinu stanicu bez smišljanja alternative, koja je ostavila Beograd i Novi Sad bez železničke veze na neodređeni broj godina... Gde će biti okretnica? Što se njih tiče, može i u Maloj Moštanici. Ne voze se oni busom :D

On the bright side, makar Savski trg na renderima izgleda pristojno.
 
A i ja se svasta pitam ...zato je tu homer za tus realnosti sa hladnom vodom ...
 
Ево и нас. Свесно смо изашли из оквира конкурса износећи став. Решавали смо саобраћај, у први план ставили пешаке, додали неке нове квалитете и садржаје тргу пошто је исти, јелте скраћен за железничку станицу комада 1, велику пажњу смо посветили симболици простора препозавајући класичну форму овог трга:


КОНЦЕПТ

2m5zb5c.jpg


САОБРАЋАЈ

AzMhEGl.jpg


ЗОНЕ

rTfapdV.jpg


СИМБОЛИКА

anej9i.jpg


ДИЗАЈН ПОПЛОЧАЊА/ТРГА

FEKgpcb.jpg


2f07rf7.jpg


30xeb04.jpg


316nln5.jpg
 
Delija kakv je ovo ulaz podzemni nivo ispred hotela petrovgrad ...
Osvjezenje u svakom slucaju nzm zasto podsjeca me na trg u kraljevu ...
 
mene podseca na trg...


Mislim da je Beograd opet propustio sansu da dobije pravi trg...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Fantastično! Svaka čast za ovaj predlog, šteta što nešto slično tome ne dobijamo, meni se ne dopada pobedničko rešenje.
 
Хвала, ја сам само део тима. Цела екипа је:

ILJA MIKITIŠIN, dipl.inž.arh.
IGOR MIKITIŠIN, MSc Arch.
RAJKO ANĐELIĆ, Msc. Arch.
NEMANJA DAČIĆ, Msc. Arch.
MILOŠ PAŠIĆ, dipl.inž.arh.
 
Vrh