Već sam se jednom opekao tvrdeći da je konkurs za novi Savski most koji će zameniti Zarićev, namešten. Tada nije ispalo onako kako sam tvrdio da će biti, pa sam se čak i "javno izvinjavao" Malom i Vesiću na forumu, ali meni mnoge stvari u vezi sa konkursom za Savski trg "smrde".
- Prva stvar je da su svi nagrađeni timovi iz inostranstva na neki način već povezani sa Beogradom i gradskim vlastima. Prvonagrađeni
Fenwick Iribarren već uveliko radi projekat
Naci stadiona u Surčinu (bez konkursa, naravno), drugonagrađeni biro
"Medprostor" iz Slovenije je već uradio projekat za
skver na raskrsnici Palmotićeve i Džordža Vašingtona (taj projekat je, koliko sam razumeo, donacija grada Ljubljane čiji je zamenik gradonačelnika bio predsednik žirija ovog konkursa), a trećenagrađeni
SWA group je već radio projekat
Promenade u "Navodnom Beogradu" i to upravo u saradnji sa CEP-om.
- Druga stvar su nerealno kratki rokovi realizacije. Vesić kaže da će trg novi izgleda dobiti početkom jeseni!? Ako je konkurs tek završen pre par dana - koliko sad vremena treba da se te ideje pretoče u projekat za izvođenje radova? Koliko vremena da se izdaju lokacijski uslovi? Koliko vremena da se dobije građevinska dozvola? Koliko vremena da se odabere izvođač radova? Koliko da se završe radovi? To nas navodi na dve mogućnosti: a) Vesić laže (sasvim izvesno, to je aksiom, beše najavljivao i spomenik Đinđiću na novom Studentskom trgu za 15. godišnjicu atentata); b) sva projektna dokumentacija je već pripremljena, konkurs je sproveden pro forme, tek da se ispoštuju pravila.
- Iako je "Vesić laže" uvek najizvesniji odgovor za sve nedoumice u Beogradu, ne isključujem mogućnost opcije B iz prethodne stavke. Najpre, konkurs je bio anketni. Dakle, ne mora da bude baš onako kako predlaže pobednički rad, već on služi kao inspiracija. Imajući u vidu uslove konkursa - da se tretira samo deo Savskog trga ispred pokojne stanice, da je pozicija spomenika fiksirana, da su trase automobilskog i tramvajskog saobraćaja unapred definisane, da su zahtevane zelene površine - dolazi se do zaključka da je predmet konkursa manje-više bio "kakav ćemo kamen da stavimo, kakva će biti šara popločanja, gde će biti travica, gde drvce, gde klupica, a gde kantica". Dodatni razlog za razmišljanje u ovom pravcu je to što firma BNV finansira ove radove, što je pejzažni arhitekta Eagle Hillsa sedeo u žiriju, i što je početak radova na Savskom trgu bio najavljivan još za prošlu godinu, kada konkursa nije bilo ni u naznakama.
- I još jedna stvar koja mi je zapala za oko, to je
tekst iz "Novosti" da je delegacija iz Srbije posetila atelje vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Moskvi, i autoru spomenika Stefanu Nemanji predstavila pobedničko rešenje španskog tima sa konkursa za Savski trg. Tekst je objavljen 3. februara u "Novostima", što znači da je napisan najkasnije 2. februara popodne. U delegaciji Srbije je bio Vesić koji je 2. februara gostovao na Pinku, a 1. februara na Studiju B (dakle bio je u Beogradu). U delegaciji je bio i Folić koji je 31. januara dao izjavu Tanjugu o pobednicima konkursa. Osim ako Folić nije dao Tanjugu izjavu u Moskvi, postoji osnovana sumnja da su gradski čelnici bili u Moskvi pre 31. januara, odnosno da su ruskom vajaru predstavili pobedničko rešenje pre objavljivanja rezultata konkursa.
I par stvarčica, nevezano za iznete sumnje:
- Spomenik je predimenzioniran, a problem verovatno jeste što ga jedan broj ljudi ne doživljava kao spomenik Stefanu Nemanji, već jednom drugom vladaru iz "novije istorije Srbije" maskiranom u srednjevekovnog župana.
- Metro stanica je, prema nekim izjavama gradskih čelnika (ha-ha), planirana iza Železničke stanice, a taj prostor nije bio predmet konkursa. Isto su za Trg rekli da će metro stanica biti otprilike na prostoru gde je sada Staklenac, a da će iznad nje biti Opera. Gde će onda ugurati kinesku garažu, bog te pita!?
- Besmislene su kritike Zidaru što se nije rukovodio konkursnim ograničenjima. STF i Delija mogu da posvedoče da plato ispred NBS nije bio predmet konkursa za Slaviju, pa su oni ipak dali rešenje. Kasnije su nagrađeni timovi sa konkursa dobili "bonus" da projektuju plato, i u svom rešenju su "macnuli" neke elemente rada naših kolega sa foruma. U nekoj široj slici, dobro je ponuditi i neke ideje koje bi mogle da oblikuju neke odluke ili konkurse koji će tek uslediti u (boljoj) budućnosti. Ideja nikada dosta i uvek je poželjno mišljenje "out of the box"