Poštovani,
Predlažem najodgovornijima za kulturu zemlje da se hitno, putem javnog konkursa, planira, projektuje i izgradi novi i adekvatni Muzej Save Šumanovića u centru Beograda, zbog neadekvatnosti mesta i prostora Galerije Šumanovića u Šidu.
Pozivam javnost i forumaše da podrže taj predlog, kao i da daju svoje ideje za najbolje mesto za taj muzej.
Ako nema izgleda za finansiranje novog muzeja u centru, predlažem adaptaciju bivše Železničke stanice na Savskom trgu.
Poslao sam poruku koja se nalazi pod temom "Muzeji grada Beograda" (strana 28 pri dnu) ovog foruma, pa molim da tamo komentarišete.
viewtopic.php?f=3&t=87&p=643605#p643605
Detaljnije objašnjenje predloga je ispod.
Hvala na razumevanju.
Dr C
--------
Nedavno mi je bilo veliko zadovoljstvo saznati za izložbu "Šidski pejaži Save Šumanovića" - tog našeg tragičnog Van Goga - u Domu Vojske u Beogradu. Istovremeno mi je bila velika žalost saznati da tih 27 remek dela srpskog slikarstva većinu vremena čami u skladištu neodgovarajuće i "zabačene" šidske galerije, daleko od očiju javnosti. Kao i većina ostalih od ukupno oko 150 takvih pejzaža, i većina ostalih od ukupno 417 slika i crteža, koje ta galerija ima.
Sposobna zemlja ne stavlja svoje najveće kulturno blago u skladište, u neodgovarajuću i neprivlačnu zgradu, u gradiću izvan glavnih tokova stanovnika i turista. Sposobna zemlja stavlja svoje najveće kulturno blago na stalnu izložbu, u privlačnoj zgradi, na najfrekventnijem i najreprezentativnijem mestu u zemlji. To je obično sam centar ili najlepše mesto u najvećem ili najznačajnijem gradu.
Naprimer, Muzej Van Goga nije u njegovoj rodnoj kući, sa 50 slika na izložbi i 550 u skladištu, u njegovom rodnom gradu Zundertu, od 20 hiljada ljudi, za koga niko nije čuo. Muzej Van Goga je u centru Amsterdama, najznačajnijeg grada Holandije, u zgradama koje su projektovali najbolji arhitekti zemlje i sveta (Rietveld i Kurokawa). Kao rezultat takve mudrosti, Muzej Van Goga je najposećeniji Muzej u Holandiji i najposećenije mesto u Amsterdamu. To je osnova kulturne svesti i umetničkog ponosa te zemlje, kao i njen glavni turistički magnet, "koka koja nosi zlatna jaja".
Srbija pametno promoviše Teslu kao svetskog naučno-tehničkog genija. Srbija bi trebala promovisati Šumanovića kao svetskog umetničkog genija. Jer kvaliteta, i ugodnost oku i duši, njegovih slika, u poredjenju sa slavnim svetskim modernistima, to zaslužuje.
Usput, smatram da bi izgradnja Muzeja Šumanovića u centru Beograda, gde dolazi najveći broj stranih turista, više doprinela širenju istine o monstruoznosti ustaškog režima, nego pohvalna izgradnja muzeja u relativno zabačenom i malo posećenom području Jasenovca ili Donje Gradine. Pokažete ljudima svu lepotu koju je stvorio Šumanović, i onda im kažete da nije imao vremena stvoriti mnogo više jer su ga ubile fašiste ustaše u 46-toj godini, samo zato što nije bio njihove nacionalnosti.
Zato predlažem najodgovornijima za kulturu zemlje Srbije da se hitno, putem javnog konkursa, planira, projektuje i izgradi novi i adekvatni Muzej Save Šumanovića u Beogradu, na najfrekventnijem i najreprezentativnijem mestu, a gde bi bila stalno izložena većina Savinih slika.
Moje prve ideje za takvo mesto su:
- podnožje Kalemegdana
- park Ušće (gde su odgovorni našli mesto za novi veliki tržni centar i neboder, pa valjda mogu i za muzej)
- preko puta Hrama Sv. SAVE, ispred Meterološke opservatorije (gde se sad nalazi električna stanica ?? koja ruži izgled čitavog kraja).
Ukoliko sada nema novca za dobru novu zgradu muzeja, predlažem da se u Muzej SAVE Šumanovića adaptira zgrada bivše Železničke stanice na SAVskom trgu.