Поздрав свим форумџијама!
Имам једно питање, тј, молбу. Да ли неко од вас активнијих чланова има можда рендер/цртеж плана за Савски трг којим је требало да буде претворен у кружни ток око покојне ГЖС, који би се уливао на никад изграђен мост до Булевара ЗЂ (претпостављам да је Б. Јовин аутор тог плана, можда грешим). Тај мост, ако се не варам, био би друмски-метро, мада ми није јасно како би регионални метро са тог моста (по Јовиновом плану из 1976.) "ударао" у гребен који води горе ка Славији. Плус, ако би се код ГЖС тај правац секао са метро осом север-југ, колико дубоко би морало да се копа за тако нешто (на крају крајева, такав је план и данас, да се ту укрштају две метро линије, обе под земљом)? На гуглу и овој теми сам тражио, али нисам успео наћи никакав визуелни приказ. Ако је некоме такво нешто при руци, врло бих волео то видети. Но ако није, све пет. Хвала унапред.
П.С.
Чисто да се не чудите откуд овакав први пост, већ месецима пратим овај форум, и уживам у бројним мени новим информацијама и занимљивим расправама. Поготово пошто нисам стручњак за архитектуру или саобрађај, али ме генерално занима историја урбанизма у Југославијама, па сам овде нашао масу корисних података, планова, слика итд. Живим у Загребу, али сам годинама живео у Београду и и даље из породичних и приватних разлога често тамо дођем, тако да ми је супер сазнати историјат неких мени врло познатих и драгих делова града и објеката, а посебно планова који никад нису реализовани. Укратко, форум је сјајан, камо среће да други градови имају овако нешто (Загреб нпр. има као неки одељак на skyscrapercity, али није то ни приближно прегледно као ово овде, а штета, град исто има врло занимљив урбанистички развој). Ко зна, можда временом постанем и редован члан. :lol:
Ето, укратко представљање, чисто да не испадне да сам упао на тему као падобранац.