Иако то није уско везано за Савски трг, у одсуству бољег места, питао бих форумаше за њихово виђење најбољег превода енглеске фразе:
"ICONIC BUILDINGS"
"ICONIC BUILDING" је оно што задњих деценија тражи скоро свако ко планира важну нову зграду или адаптацију.
Да ставе на разгледницу града, сви би хтели нешто супер-привлачно, попут Ајфелове куле, криве куле у Пизи, сиднејске опере, Билбао музеја итд.
Гугл превод даје "иконска зграда", што (по Интернет претрази) још нико није употребио као израз, или "иконична зграда" (што је употребљено неколико пута).
Мени природније звучи "иконичка зграда", пошто кажемо "механичка ствар", а не "механична ствар".
Или би било боље користити слободан превод и рећи "разгледнична зграда" (што је кратко али нови израз), или "зграда за разгледницу"?
Које су по Вама "нај-иконичније зграде" у Вашем граду и земљи?
Колико близу или далеко су оне од "иконичке/разгледничне моћи" сиднејске опере или Билбао музеја?
За мене, Београд још нема нешто архитектонски супер-фасцинантно да стави на разгледницу и буде светска атракција.
Постојеће разгледничке зграде (Калемегдан, Храм С. Саве, Београђанка итд.) не изгледају довољно необично.
Мислим да ни споменик Немањи, без обзира на висину, није довољно необичан, да би постао светска или европска визуелна атракција.
Исто мислим и за Кулу Београд, у изградњи (пошто је отишла из руку Либескинда).
Музеј Савремене Уметности на ушћу, који сматрам можда архитектонски најбољом зградом у Србији, ми изгледа светски фасцинатан само изнутра.
Да ли је могуће да Србија у блиској будућности добије "иконичку зграду" која би била светска архитектонска атракција?
Шта мислите каква би то зграда могла бити, например нова Београдска опера, Музеј Шумановић, итд?
Подсетио бих да то не мора бити нешто јако велико и скупо - много је важнији необичан и маштовит облик да се привуче пажња многих очију и многих фотоапарата.