Šta je novo?

Savski trg

Pojilshte u francuskom selu defitivno :D da je to napravljeno u nekom velikom gradu sada bi imali copor pasa kako se izlezava na suncu ..a ovo za aziju...i najstarije i najlepse fontane su i pravljene na dalekom i bliskom istoku sve do Seminiraminih vrtova.. :kafa:
Za Beograd su samo grandiozne fontane..da skrecu paznju sa oronulih fasada ;) a opet da kazem voda je glavno obelezije grada Beograda dve velike reke..nema razloga da se stedi na vodenoj raskosi ionako su to fontane gde se voda reciklira..
Zahetvajmo vodopad ispod Kalemegdana ... :vops:

Izgleda je trg 2 gotov.Ono ne lici nizasta,nisu cak ni poplocali prostor,vec su sunuli asfalt kao da asfaltiraju neku malu ulicu u nekom prigradskom naselju.

A oni izrdjali krugovi sa nekim jedva vidjivim stabljikama,zbunjem ili sta li je su nerealno losi.

Takodje,nigde nema nijedne klupe,kao da je prostor napravljen da se ne sedi tamo vec da se teraju ljudi.

Ocena za savski trg ispred bolnice kec k'o vrata!

Ono jer horor! :rolleyes: Još kada bi ljudi iz STB imali hrabrost da naparve prilog,pozovu projektanta ,izvođača i pitaju "na šta ovo liči" :kafa:
Ono bi bilo loše sve i da su namenski ventilacioni otvori za metro stanicu,kada pogledamo kako je to dobro urađeno na stanici V.Spomenik..
Da zamolimo grad i ovim putem,da nije strašno i ako se negde pogreši ,da isprave grešku..trg 2 je mali i rekonstrukcija trga otvorenog pre nekoliko dana je neophodna.. :kafa:

Jasno je ko dan da ova dva trga nisu delo istog autora....

spom1-foto-D-CHIRKOV.jpg

foto-Politika

@stf

Po ovom linku - http://www.zarkouzelac.com/work/sava-square-with-memorial/ - reklo bi se da jeste isti autor. Npr. na ovoj slici se jasno vidi razlika u izgledu dve površine (jedna je bela, a druga siva), samo nisam očekivao da će ispred bolnice ostati običan asfalt:

24_sava-square-with-memorial-plan_v2.jpg

Još nisam video uživo kako je to ispalo, ali je l' onima koji su prolazili Savskim trgom zaista izgleda kao da je to to, ili deluje da ima još posla ispred bolnice?

Prošao jutros, al nisam bio ubeđen da je sve gotovo..

@ Homer

Онда се поставља питање, у чему је проблем? Ја бих рекао, у намењеном буџету.

Колегиница са факса је била ангажована да пројектује трг у Ванизелосовој. Од почетне идеје на крају скоро да ништа није остало, јер је услеђивао компромис за компромисом, због јако бедног буџета....

Овде је изгледа исти случај. Акценат је на тргу1 који је појео већину срдстава, јер је спомен обележје, а за трг2 шта је остало, остало је...

Mozda bi trg 2,trebalo nazvati..trgom samoubica..jest morbidno.. ali svako ko prodje tim trgom dodje mu da izvrsi harikiri :kafa:
SAD MORAM DA STAVIM KAO KOD LEKOVA..SVAKO KO JE PROCITAO MOJU SARKASTICNU PORUKU NE TREBA DA IZVSI HARIKIRI VEC DA SE POSAVETUJE SA SVOJIM PSIHIJATROM :rolleyes:

jos nisam video trg, ali po crtezu ti krugovi ne znam sto svima toliko smetaju, nameran drugaciji koncept druge polovine trga. jedino sto deluju malo zbijeni bar prema crtezu zbog kretanja izmedju istih. sa fotke se cini da je ipak bilo nepotrebna alegorija kamenja koje izranja.previse je usiljeno, da ne kazem studentski...

Zarđali čelik i liveni asfalt??? Čuo sam da im turističkih tura za posetu Černobilju..na ovom trgu možete vršiti pripreme.. :rant:

"Dve nedelje nakon svečanog i neslavnog otkrivanja spomen-obeležja na Savskom trgu, spomenik je izazvao nove kontroverze. Naime, u potpunosti je prekriven rđom.

Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada, priznaje da je i sam bio iznenađen kada je video „zarđali“ spomenik. - Nisam stručnjak za materijale, tako da sam pozvao idejne tvorce spomenika sa Arhitektonskog fakulteta, koji su mi objasnili da je reč o namerno izazvanoj rđi.

Idejni tvorci projekta, pobednici konkursa raspisanog 2005. godine su Jelena Pančevac i Žarko Uzelac, dok je odgovorni projektant profesor na Arhitektonskom fakultetu - Mihailo Timotijević. On objašnjava za Danas da je spomenik sagrađen od korten čelika, koji ubrzano korodira „što je i bila namera autora“.

- Čelik i sama rđa imaju određenu simboliku: rata, bombi, oružja i tragedije ovog vremena. Spomenik nosi poetiku i takvih je puno širom Evrope. Molim porodice žrtava za malo strpljenja, jer će spomenik potpuni, planirani izgled, dostići tek za dvadesetak dana - objašnjava Timotijević.

Naime, korten čeliku je potrebno 35 dana da u potpunosti korodira. Rđa će prekriti čitav spomenik, koji će, prema rečima našeg sagovornika, dobiti novi, monumentalni izgled.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/rdja_namerno_izazvana_.55.html?news_id=238070

Felix55":dvpdv2b0 je napisao(la):
"Dve nedelje nakon svečanog i neslavnog otkrivanja spomen-obeležja na Savskom trgu, spomenik je izazvao nove kontroverze. Naime, u potpunosti je prekriven rđom.

Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada, priznaje da je i sam bio iznenađen kada je video „zarđali“ spomenik. - Nisam stručnjak za materijale, tako da sam pozvao idejne tvorce spomenika sa Arhitektonskog fakulteta, koji su mi objasnili da je reč o namerno izazvanoj rđi.

Idejni tvorci projekta, pobednici konkursa raspisanog 2005. godine su Jelena Pančevac i Žarko Uzelac, dok je odgovorni projektant profesor na Arhitektonskom fakultetu - Mihailo Timotijević. On objašnjava za Danas da je spomenik sagrađen od korten čelika, koji ubrzano korodira „što je i bila namera autora“.

- Čelik i sama rđa imaju određenu simboliku: rata, bombi, oružja i tragedije ovog vremena. Spomenik nosi poetiku i takvih je puno širom Evrope. Molim porodice žrtava za malo strpljenja, jer će spomenik potpuni, planirani izgled, dostići tek za dvadesetak dana - objašnjava Timotijević.

Naime, korten čeliku je potrebno 35 dana da u potpunosti korodira. Rđa će prekriti čitav spomenik, koji će, prema rečima našeg sagovornika, dobiti novi, monumentalni izgled.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/rdja_namerno_izazvana_.55.html?news_id=238070

Нема ништа тужније од несхваћених уметника. :violina:

Homer Jay":7l9bhud0 je napisao(la):
Ne, taj još nije dobio patinu. Pre će biti ovako nešto:

Rheintorplatz-Worms-Eingang-web_04.jpg

postoje razlicita tretiranja celika kao i premiza koju mogu totalno da kontrolisu nijansu boje. tj. ili da se vremenom menja ili da zastitom prakticno promene nema...

Kod kortena je i fazon što nema nikakvih premaza jer je zapravo "rđa" zaštitni sloj. Tako da to nema veze ni sa "Srbijom" ni sa "šljivama" međ' kojima se nalazimo, već je jednostavno materijal takav. Zamislite naslov u novinama "Skandal: Pozelenela bakarna kupola na Hramu Svetog Save". Eto, to je na tom nivou.

Nije sramota informisati se, a koga baš mrzi da čita, neka gleda slike.

Homer Jay":3mdvzriw je napisao(la):
Kod kortena je i fazon što nema nikakvih premaza jer je zapravo "rđa" zaštitni sloj. Tako da to nema veze ni sa "Srbijom" ni sa "šljivama" međ' kojima se nalazimo, već je jednostavno materijal takav. Zamislite naslov u novinama "Skandal: Pozelenela bakarna kupola na Hramu Svetog Save". Eto, to je na tom nivou.

Nije sramota informisati se, a koga baš mrzi da čita, neka gleda slike.

ja upravoima imam uzorak na stolu...tako da... to sto ti pricas je bazican corten... eksperimetnise se vec 20godina. tako da jeste srbijo zemljo medj sljivama.

a nije sramota pitati sramota je ne znati, :)
jer kad se putuje po svetu o drzavnom trosku kupuje se zeni loui vuitton i jede onako dobro...a slabo se obilizi. ne mogu da verujem da neko kao on to nikad niije video u zivotu..sta je ostalo obicnom narodu..

Jednostavan zadatak: pronaći šta ovde nedostaje (slikano danas popodne): :shok:

img2536.jpg

img2537.jpg

Kad sam video da ploče nema, pomislio sam da je možda skinuta da bi se postavila ploča sa krupnijim natpisom (jer je to bila česta kritika), sad kad ovo čitam ne znam da li će materijal da menjaju. Nadam se da nije ukradena. :shok: Ako se pravi nova ploča, nadam se da će tekst biti isti (jer ne znam kakav bi bio prikladniji i pritom nekontroverzan) i da neće nikakva druga obeležja dodavati.

Drugi deo trga:

img2530.jpg

img2531.jpg

img2533.jpg

img2532.jpg

img2535.jpg

img2534.jpg

:bash: :bash:

dusanjf":2r2bazrh je napisao(la):
Felix55":2r2bazrh je napisao(la):

e srbijo zemljo medj' shljivama...
Prvo svaka cast predsedniku skupsine grada ,sto se oglasio ovim povodom jer je alarm kao i i uvek prvo dignut na Beobuildu.Tako da Alimpic ovim povodom dobija veliki plus.
lepo sto je pozvao ljude sa Arhitektonsko f. da nas ubuduce ne iznenadjuju nebuloznom shatro avagnardom sa dipomskim radom na glavnim trgovima Beograda,a jos kada pomisli na povod i znacenje spomenika situacija postaje jos ozbiljnija..ne mozete se igrati sa osecanjima ljudi kojima je taj spomenika trebao nesto da znaci.
Predlog za resenje ovog problema je da se novom timu arhitekata poveri neko novo resenje koji bi bilo nadogradnja postojeceg, posebno spomenika i trga br 2 koji treba uraditi ponovo iz temelja, eventualno zardjali celik zameniti inoxom,drvom sta god..
Na trgu 1 mozda je jednostavnije uraditi repliku fontane sa Terazija, Vukovog spomenika, ili nesto sl.
Dakle kao sto rekosmo nije strasno da se pogresi ali je jos gore da se ne ispravi greska.
I poruka studentima Avangardistima,molimo vas vezbajte se na Nbg,medju blokovima.Materijali kao sto je celik su za masinsku i auto industriju,prostor koji ljud svakodnevno posecuju treba da je prijatan ljudima,sa prijatnim tonovima,materijalima,zelenilom,vodom.Jer publika odnosno ljudi koji koriste prostor su ti koji daju konacan sud.Ako je nekome lepo da gleda zardjali celik..da nekazem degu...koje boje ,neka porica sa psihijatrom...to ogromnoj vecini ljudi nije normalno..
Poruka STB ipak se od vas ocekuje vishe hrabrosti.. :kafa:

Koliko ja nacuh izgleda da menjaju plocu da ne bude rdjava,a mozda je i "dobila noge".

Zalosno je da drugi deo trga ispred bolnice makar nije poplocan makar behatonom najgore klase i nisu postavljene neke klupice.

2012":1fwe8i7b je napisao(la):
dusanjf":1fwe8i7b je napisao(la):
Felix55":1fwe8i7b je napisao(la):

e srbijo zemljo medj' shljivama...
Prvo svaka cast predsedniku skupsine grada ,sto se oglasio ovim povodom jer je alarm kao i i uvek prvo dignut na Beobuildu.Tako da Alimpic ovim povodom dobija veliki plus.
lepo sto je pozvao ljude sa Arhitektonsko f. da nas ubuduce ne iznenadjuju nebuloznom shatro avagnardom sa dipomskim radom na glavnim trgovima Beograda,a jos kada pomisli na povod i znacenje spomenika situacija postaje jos ozbiljnija..ne mozete se igrati sa osecanjima ljudi kojima je taj spomenika trebao nesto da znaci.
Predlog za resenje ovog problema je da se novom timu arhitekata poveri neko novo resenje koji bi bilo nadogradnja postojeceg, posebno spomenika i trga br 2 koji treba uraditi ponovo iz temelja, eventualno zardjali celik zameniti inoxom,drvom sta god..
Na trgu 1 mozda je jednostavnije uraditi repliku fontane sa Terazija, Vukovog spomenika, ili nesto sl.
Dakle kao sto rekosmo nije strasno da se pogresi ali je jos gore da se ne ispravi greska.
I poruka studentima Avangardistima,molimo vas vezbajte se na Nbg,medju blokovima.Materijali kao sto je celik su za masinsku i auto industriju,prostor koji ljud svakodnevno posecuju treba da je prijatan ljudima,sa prijatnim tonovima,materijalima,zelenilom,vodom.Jer publika odnosno ljudi koji koriste prostor su ti koji daju konacan sud.Ako je nekome lepo da gleda zardjali celik..da nekazem degu...koje boje ,neka porica sa psihijatrom...to ogromnoj vecini ljudi nije normalno..
Poruka STB ipak se od vas ocekuje vishe hrabrosti.. :kafa:

sta da se radi, mnoge novine u arhitekturi u startu su neshvacene i bas im to daje velicinu...a poznato je kako se novine tretiraju kod nas...
i kao sto rekoh neverovatno da po evropskoj uniji, koju obilaze i u koju se kunu' o trosku gradjana nisu nikad videli corten.

2012":163skedb je napisao(la):
:shok: :shok: :shok: Сачувај ме Боже!!! Инокс? Инокс?!?! Па нема горе сељадије од инокса!!!!

И реплика Теразија.....

......повраћа ми се од ове две реченице.... кад неко са Беобилда призива Свилајинац гастабајтер стил, шта да очекујемо од ширих маса....јадни Београде...

sto sta fali inoksu, onako sija, azerbejdzan style..inoks, prohrom to je buducnost...

Vrh