Šta je novo?

Savski trg

Чекај,нико нема коментар на слике које је поставио lynx?! :o

И после ми неко овде тумачи шта је аутор хтео да постигне и симболику спомен плоче које више нема...

А тек друга половина "спомен парка"... Волео бих и ја да ово испадне макар пристојно сређен простор али нема од тога ништа.

lynx,бојим се да је нова " спомен плоча" већ постављена. :violina:

dusanjf,novina zardjalo gvozdje...pa to imamo jos od bronzanog doba..ako iko moze da razume gomilu zardjalog gvozdja na Savskom trgu,taj ce uci u anale arhitekture... :cool:
Stf,ako to ovo sto je na Savskom trgu uradjeno ne lici na Romvill onda nisi ni bio da ga vidis uzivo,Inox je pomenutu u kontekstu sve je bolje od zardjalog gvozdja..cak je i glavna Avenija u Romvillu uredjena sa vise ukusa..ceo projeka je dno dna srpske arhitekture ,verovatno je i majka projektanta rekla sine...bolje da si upisala gradjevinu,tamo rokaju beton i celik.. :kafa:
Stf,nadam se da ti nisi deo ovog projekta...u suprotnom primi moje saucesce...avangrdseljizam.. :dil:

@2012
pa znas kako za mnoge je marina abramovic apsurd i mnogi je ne shvataju. radi stvari koje covek radi od bronzanog doba pa je ipak jedna od prvih imena svetske umetnosti.
zardjalo gvozdje na otpadu je gomila djubreta, ali fino odmeren komad otrgnut od starog i stavljen u novi osmisljen prostor postaje umetnost, tj u ovom slucaju arhitektura. i beton je bio konstruktivni element pa je sad postao i estetski momenat arhitekture.

ja cu ti reci samo da ja ovaj trg ne smatraam remek delom nase arhitekture 21 veka. mnogo nedostataka, i studentskog neiskustva se tu vidi i to sam i rekao cim je objavljena prva fotografija...takodje kao i ti smatram da je trebao biti dosta smeliji i odvazniji s'obzirom na lokaciju.
ali milsim da je vrlo vazan za neke buduce projekte, svojom inovacijom sto formom sto odabirom materijala, a na to posebno mislim corten. nisu ti studenti nista novo izmislili, i ponavljam ono sto sam rekao da ako je i bilo copy paste, neka je.
ovaj trg razbija sve dosadasnje klishee uspostavljene zadnjih 20 godina. i bas je dobro sto je preko puta stanice znajuci strukturu ljudi koja se tu moze naci. treba se navikavati na nesto novo.

Homer Jay":i9pkolka je napisao(la):
Zamislite naslov u novinama "Skandal: Pozelenela bakarna kupola na Hramu Svetog Save". Eto, to je na tom nivou.

Bice to uskoro i za Crkvu Svetog Marka: "skandal !" :D

Nema inace u ovom spomeniku nista avangardno, ovo je samo varijacija na temu moderne.

images
1929 - Paviljon u Barseloni, Mies van der Rohe

A i kao da je corten novina, decenijama se uspesno koristi i jedan je od najlepsih i najprijatnijih materijala koje je industrija proizvela u poslednje vreme, ima sve kvalitete metala a toplinu drveta.

images
images
images
images
images

Ljudi nisu upoznati ni sa starim dostignucima arhitekture (krivi su zajedno sankcije, vize, RTS, prosvetni sistem i drzavna gradnja to jest naravno ljudi koji su za njih odgovorni) vec samo sa domacim alukobondom i gipsanim labudovima/lavovima pa cim vide nesto iole drugacije automatski kukaju iako je to nesto sasvim normalno.
(necu da ulazim u kvalitet izrade spomenika, nisam ga video uzivo)

Kada se pojave automobili na struju zalice se kako su besumni pa ih ne cuju kada prelaze ulicu van pesackog prelaza (to se trenutno desava u Parizu pa razmisljaju da kolima dodaju zvuk benzin motora :rolleyes: )

Samo je trebalo kolege da ostave plocu mesec dana napolju da uhvati patinu pa tek onda da je postave na trg da se narod i nadlezni ne uzbude sto je "tako brzo zardjala". Ali sta cemo, izbori su, nema se vremena za finese. :rolleyes:

Ovako cemo verovatno dobiti rad kamenorezaca sa Orlovace.

Verovatno je i Staklenac jednom smatran dostignućem arhitekture... kao mnoštvo drugih arhitektonskih promašaja kod nas i u ostatku sveta.

Inače mi nimalo ne smeta da spomenik bude od cortena (simbolika je jasna), ali one okrugle "žardinjere" ispred bolnice su totalni promašaj za taj prostor.

img2532.jpg

Ako je suditi prema ovoj slici, onda je trg ispred bolnice nedovršen jer su jednostavno šahtovi isuviše iznad nivoa podloge. Ono što meni pada na pamet jeste da korten ipak ostavlja fleke dok korodira, pa će možda sačekati da se na žardinjerama uhvati patina pre nego što stave podlogu oko njih.

Ovo je samo pretpostavka. Ovakav asfalt nikako ne deluje kao finalni sloj.

Za "nestanak" ploče na trgu nemam komentar jer neću da rizikujem da ispadnem isuviše bezobrazan :/

Uklonjen zarđali spomenik

Iako su autori spomen-obeležja tvrdili da ono nije „zarđalo“, već da je namerno sagrađeno od korten čelika koji ubrzano korodira, spomenik je pod dosad nerazjašnjenim okolnostima juče uklonjen. Kako Danas nezvanično saznaje, spomenik je demontiran kako bi se obavila dogradnja.

Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada, koji se svojevremeno najžustrije zalagao za podizanje ovog spomenika, juče nije želeo da komentariše uklanjanje spomenika.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/uklonjen_zardjali_spomenik.55.html?news_id=238165

Kako objašnjavaju u gradu, spomenik je demontiran i sklonjen da bi se povećala slova, jer je to bila jedna od zamerki porodica žrtava kojima je spomen obeležje namenjeno. - Čim se natpis poveća kako bi bio vidljiviji, spomenik se vraća na svoje mesto. Nadamo se da će za to biti dovoljno nekoliko dana - objašnjavaju u Starom dvoru.

http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest/autori-zeleli-smo-da-rda-prekrije-spomenik/36474.phtml

@ 2012

Не, нисам аутор овог пројекта, већ браним струку.

Заиста се није тешко информисати и описменити. Поготово у доба интернета. Ти се у том истраживању лепо сналазиш за метро, па би тај таленат могао употребити да се информишеш о кортен челику и његовој примени.

Поређење употребе кортен челика са лимом у Ромвилу је класична неинформисаност, необразованост...како год.

Као што рече Зидар, кортен челик има све позитивне карактеристике челика, а топлину дрвета. За урбане просторе један од најбољих материјала.

stf,Zalosno je struku i sprsku arhitekturu da im ljudi drugih profesija ukazuju na propuste,grozotluk i bezobrazluk...ovo za pismenost ja to mogu i tebi da kazem isto..gde su ti oci i ukus...a o stilu da ne govorim.Dobro se razumem u istoriju umetnosti da bi mogao da dam pristojan sud.
Zalosno je kada tatine cerke i sinovi zavrse arhitekturu jer su umislili da imaju talenta..a onda nagrde Savski trg...sta je sledece Slavija..daleko bilo..
Ovde se ubiste prikazivanjem trgova ruralne evrope,nemate hrabrosti da na prikazujete ni modernu ni avangardu...prosetajte malo do Valensije i sl..
Publika je ta koja uzdize,hvali ili gazi neko delo...ovo na Savskom trgu je pregazeno masom,stampedom ljudi sa pristojnim ukusom..
Ako si hteo da branis struku,onda sedni pa nacrtaj svoj predlog trga da ga uporedimo sa ovim fijaskom od dilpomskog rada..mozda si bas ti taj talenat..koji ce Beograd odenuti u avangradno ruho.. :kafa:
Ne treba biti dipl.arh.da bi se znalo da se javni prostori,trgovi,bulevari daju na projektovanje iskusnim arh.ili pozeljno medjunarodnim konkursom poput Beton hale,Naucnog parka I SL..samo tako dovodimo svet u Beograd..a mladji arh.ranac na ledja pa u obilazak sveta i ucestvovanje na medjunarodnim konkursima.
I eto nisam arh.ali ovih dana obidjoh salon arhitekture u muzeju,moje utisak je da ono sto videh o domacih timova je kao sedam mrsavih krava.. ;)
Valensija danas..
http://www.urbanity.es/upc/fotos/29_450_1268521962.jpg
Ovo vec ima smisla..
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...6682699847_593264846_8663973_1087524206_n.jpg

@2012
kontraverzan si...pa ovo je spanska matrica...
nazalost arhitektura je oduvek bilo zanimanje za bogate.

Naravno da je za bogate..ali talenta i anti talenta ima u svim socijalnim slojevima,zato mi je i zao kada vidim ocajne pokusaje , minimalisticke imtacije posebno na velikim trgovima i dovodjene ruralnih vrednosti u metropole i znacajnim gradskim tackama.. :kafa: Bolje je uraditi kopiju nekog uspesnog resenja iz neke metropole, nego romvill na trgu..
http://www.jdiezarnal.com/valenciaciudaddelasartesumbraculo07.jpg
http://s3.amazonaws.com/europaconcorsi/project_images/3072060/europaconcorsi2_full.jpg
Predstavljanje projekta i publika..uveditie ovako nesto i kod nas..
http://i25.photobucket.com/albums/c94/gm2263/Miscellaneous/RentzoPianoAthensMegaronHall1.jpg
Eh ta Spanija ceo trg napravljen o drvenih ploca..
http://farm6.static.flickr.com/5303/5565852136_ece647b34f_b.jpg

2012":1c7htnon je napisao(la):
Naravno da je za bogate..ali talenta i anti talenta ima u svim socijalnim slojevima,zato mi je i zao kada vidim ocajne pokusaje , minimalisticke imtacije posebno na velikim trgovima i dovodjene ruralnih vrednosti u metropole i znacajnim gradskim tackama.. :kafa: Bolje je uraditi kopiju nekog uspesnog resenja iz neke metropole, nego romvill na trgu..
http://www.jdiezarnal.com/valenciaciudaddelasartesumbraculo07.jpg
http://s3.amazonaws.com/europaconcorsi/project_images/3072060/europaconcorsi2_full.jpg
Predstavljanje projekta i publika..uveditie ovako nesto i kod nas..
http://i25.photobucket.com/albums/c94/gm2263/Miscellaneous/RentzoPianoAthensMegaronHall1.jpg
Eh ta Spanija ceo trg napravljen o drvenih ploca..
http://farm6.static.flickr.com/5303/5565852136_ece647b34f_b.jpg

ok, sad te kapiram malo bolje, megalomanija...u svakom slucaju validna ti je samo prva...
uglavnom budi realan i priznaj da je ovaj trg korak ka tome.

@ 2012

Ти си особа која воли бомбастичне и шљаштеће елементе у простору, али то не значи да је употреба неких других "сумрак архитектуре" ....итд....

А поређење кортена са Ромвилом је нобразоваснот и то је све...па се ти љути колико хоћеш....

Važi ajde uradi anketu na trgu 2 posebno ,na recimo dva sata .pa vidi kako ljudi doživljavaju Corten,uostalom treba biti hrabar i reći da je sve u redu sa tim trgom pored toliko većinski izrečenog mišljenja nas Beobuildovaca.. ;)
A ove floskule tipa "neobrazovanost" je tvoj strah od onoga šta ljudi zaista misle, a misle sve najgore...pomiri se s tim..a ima free "Cortena" u romvillu posle seobe koliko hoćeš..Da sam na tvome mestu a da mislim de je neko neobrazovan, ne bih ulazio u raspravu sa neravnopravnim na tu temu,ali bih saslušao mišljenje, a tvoje etiketiranje govori samo tvojoj inferiornosti u nedostatku argumenata ovoj raspravi.A zapravo si hteo da kažeš da su svi ovde većina nas,neobrazovani koji smo smo opravdano ukazali na nedostatak talenta ovih projektanata..a vi ste kao avangarda srpske arh....Gospode :rolleyes:
Napomena;na Beobuildu ne moraš biti dipl.arh da bi raspravljao na ovu temu ili izrazio mišljenje da li je nešto dobro,lepo ili loše u ovom slučaju gubiš..na veliko.. :kafa:
Ne uvažavanje mišljenja publike govori da... sujeta vlada, kada talenta nema..
Samim tim što je predsednik skupštine grada okrenuo crveni tel.,da bi pozvao nekog sa arhitekture i pitao (zbog negodovanja javnosti) šta se to dešava sa i na trgu..je samo znak da je trg uzeo svoju prvu žrtvu to jest ..svoje projektante.. :kafa:
Dobru nameru grada neko je vešto nadajmo se privremeno upropastio..namerno ili slučajno prosudite sami..
Pojedinci ovakvom lošom odbranom "struke" dovode arhitektonski f.u nezgodan položaj, da za buduća neka rešenja čak i neke lokalne projekte raspisuje međunarodne konkurse...

@2012

Мислим да си, као неко ко се залаже за водопад испод Победника, најмање позван да судиш о естетским дометима овог трга.

Koliko shvatam, prilikom primene zarđalog čelika treba voditi računa da se voda ne akumulira na određenim mestima, s toga što će se na tim delovima nastaviti proces koji će dovesti do totalnog propadanja materijala. Skoro sam imao prilike da vidim zgradu Muzeja praistorije i rane istorije u Minhenu, koji je ceo prekriven zarđalim čeličnim pločama. Najniži redovi imaju kompletno uništene donje ivice, i to odaje ružan utisak. Mislim da zgrada nije starija od 30 godina.
Ne bih da zvučim ko ptica zloslutnica, al čini mi se da će se slična stvar dogoditi i sa ovim žardinjerama na Savskom trgu.

2012":3u97bj8i je napisao(la):
Važi ajde uradi anketu na trgu 2 posebno ,na recimo dva sata .pa vidi kako ljudi doživljavaju Corten,uostalom treba biti hrabar i reći da je sve u redu sa tim trgom pored toliko većinski izrečenog mišljenja nas Beobuildovaca.. ;)

Samim tim što je predsednik skupštine grada okrenuo crveni tel.,da bi pozvao nekog sa arhitekture i pitao (zbog negodovanja javnosti) šta se to dešava sa i na trgu..je samo znak da je trg uzeo svoju prvu žrtvu to jest ..svoje projektante.. :kafa:

sto bi rekli izvuceno iz konteksta.
odlican post...klasican presek stanja u zemlji, bolje nego rengen...od vlasti pa do obicnog gradjanina...
kolko smo se srozali...

sizif":1kmvywm2 je napisao(la):
@2012

Мислим да си, као неко ко се залаже за водопад испод Победника, најмање позван да судиш о естетским дометима овог трга.
To je bilo sarkasticno nije valjda da ne kapiras.. ;) Ali kada malo bolje razmislim...vodopad bi privukao mase..a i nema ga niko evropi.. :cool:
Dodje mi da udjem u bure...spustanje 5 eur. :kafa:
http://youtu.be/Dni9psxe_T0

2012

Nisi valjda stvarno odvalio ono za vodopad :laugh: :kk:

@ 2012

Мишљења "маса" су дискутабилна свуда у свету. Масе природно не знају све, свако има своју струку, и због тога је струка ту да објасни, образложи и подучи масе. Ово није случај само у архитектури, већ и у свим друштвеним сверама.

Употреба Кортен челика у овом конкретном случају је, наравно, дискутабилна због културног стања нације. Прво је струка на овом форуму образложила зашто је то "зарђало", а онда су и аутори то потврдили. Разлози су оправдани.

Једноставно негирање тог објашњења је само надобудност, карактеристична за нас Србе, да се у све разумемо најбоље, и да смо најпаметнији.

Да се масе питају, цео Београд би био прекривен бетонским лабудовима и патуљцима. Масе су ту да науче, а одбијање еманципације је одлика сељобера. Измешу осталог, зато је Београд паланка...

Mislim daj...zardjale materijale mozes da stavljas po skandinaviji i sl.ali ljudi obog podeblja su mediteranskog/vizantijskog senzibiliteta pa vole raskos,boje,toplinu ,svetlost ..jeste da se preteruje posebno sa svetlosnim efektima...ali ono sto je skandinavcima neukusno ne znaci da je i mediterancima...za mentalno stanje nacije je bolje da Ne stavljas Corten..potrebni su nam toplina i vedrina mediterana...a ne ustogljenost severa...zato se oni i osecaju prijatno kod nas..
Mase ne znaju sve ... ali znaju sta je lepo i ruzno..tradicija gradnje ovog podneblja je poprilicno duga i raznovrsna..pa bi nasi maldi arh.trebalo da svoje vidike istrazuju na temeljiu velikih civilizacija koje su ovde ostavljale tragove..a ako cemo da primenjujemo moderna svetska iskustva, onda oni to rade mnogo bolje od nas..primer japanca i beton hale..naucnog centar i sl.
Uostalom posetite salon arhitekture traje jos koji dan...videcete da su domaci arh.u miljama velikom zaostatku za svetskom scenom..to bi najbolje govorilo o stanju struke arhitektonske misli danas u Srbiji..sedam mrsavih krava...negde na pojilistima i medju rdjom.. :kafa:

Mislim da je ideja sa malim slovima i tablom koja namerno rdja iskorak u arhitekturi kod nas i zao mi je sto su zbog svojih razloga ljudi iz gradske vlasti odlucili da izmene tablu. :notok:

To bas spada u onu diskusiju oko toga sta se svidja masama,a sta ne.

I dalje ne mogu verovati na sta lici deo trga ispred bolnice.

Ako sam razumeo tabla ce biti vracena samo sa vecim slovima.

Vrh