stf":15o8ieaa je napisao(la):
Није питање зашто ја то не видим.Питање је зашто то неће видети 99.9 људи који се нађу ту а локација је таква да ту у сваком тренутку циркулишу сви слојеви друштва.
Сваки споменик или меморијални комплекс мора да испуни један основни услов - да остави јак утисак на сваког пролазника или бар већину а баш на томе ће пасти овај...плато. У осталом,сами сте се усудили да ово поредите са неким квалитетним пројектима у свету који су баш успели у томе и чија је то главна одлика.
Квалитет материјала, однос боја, као и дизајн детаља јасно указују на то да се за естетику у овом случају није питао ни политичар ни "мајстор Радојица" већ професионалац.
Такође је наведено да је пројекат радио Архитектонски факултет, па се зна и ко је одговоран.
Професионалац?!
Ово је по мени трагично лош избор материјала и чист аматеризам.
И од кад је то београдски АТФ мерило квалитета? Тамо је до данас остао још само један човек (можда два) који иза себе има квалитетне пријекте а факултет је последњих 20 година урушеног угледа а знам доста колега који главом без обзира беже са њега.
У квалитетном пројекту сваки детаљ има своје зашто. Ако ти лично ниси схватио зашто, то не значи да је погрешно урађено....идемо даље у објашњење твог неразумевања ове приче:
Објасни ми детаље овог пројекта као што је шахт на његовом почетку или већ сада очигледно аматерски псотављени гранит?Или то што друга половина "спомен парка" неће ни бити урађена налик првој?
Да ли си се можда запитао зашто одскачу? Има ли то свој разлог? Можда и треба да одскачу на тако фреквентном простору да би гласно "звале" да се седне, и размисли о жртвама?
И ето ти си изфантазирао читаву филозофију око ових клупа и њиховог одскакања за које се по сушењу платоа испоставило да уопште не одскачу. Иначе,ја сам пре пар месеци идентичне клупе предвидео на неком мањем платоу поред једне галерије у склопу синтезног којег сам радио и и пошто ми тај плато није био ни обавезан на целу ствар сам потрошио око 20 мин.Овакве клупе се такође могу срести у сваком другом тржном центру старије генерације.
А те жардињере са цвећем можда треба да потсећају на гробове жртава.... Материјализација тих жардињера додатно наглашава заборав којим су жртве изложене, и самим тим може да утиче да се то не деси. Материјализација тих жардињера можда потсећа на пролазност времена...
А ти си аутор овог пројекта па смело стојиш иза ових халицинација? А жртве ратова 90их су заправо једине жртве које нисмо заборавили.Да иронија буде већа,ради се баш и о најмњаим жртвама током 20. века.
Овај трг је велики напредак у нашем друштвеном односу према жртвама....па колико су само неупешатљива она спомен обележја радницима РТС-а на Ташу, или оно спомен обележје испред Игуманове палате на Теразијама.....та два су у мору других неприметних спомен обележја. Наспрам њих, ово спомен обележје виче.
Ово је једино једва приметни напредак у уређењу јавног простора и огроман корак назад када је у питању одавање почасти нашим жртвама. Скоро је на ССЦ-у неко поставио само део споменика из времена СФРЈ и међу њима има неколико десетина правих ремек дела.На жалост већина су изван градова и заборављени Потрудићу се да то ископам па да упоредимо. И баш примери које си ти нашао погодним за поређење доказују да ми последњих година,па и деценија,нисмо дорасли елемнтарним културолошким и цивилизцијским обавезама као што је одавање почасти сопственим жртвама.
То може бити из разлога што....
...... си у последње време добио жестоко изражени опозициони негативан став према скоро свему.
Хвала што си на прави начин дефинисао моје писање последњих месеци. Жестоко негативни став је најмање што могу да урадим против жестоко лоших ствари које подноси овај град.Са друге стране,увек сам први хвалио квалутетне појаве које су на жалост права реткост. Ево на пример овде сам данима балавио над Сквер Најном и тај објекат је побрао силне међународне награде.Исто тако сам радо оплео по низу катастрофалних пројеката и урбанистичких "егзибиција" .
И могу да ти обећам да ће моји ставови бити још радикалнији сада кад ми је јасно да и власт и многи из градских структура читају овај форум зато што:
Београд је једини град који има ретроградни ГУП
Београд је једини град где планери "дају приоритет" јавним инвестицијама искључујучи приватне
Београд је једини град у Европи који приоритет даје аутомобилском концепту занемарујући висококапацитетни ЈГП
Београд је једини град чијих је 800 централних хектара под складиштима,шљункарама,пропалим предузећима,дивљим насељима и пругама.
Београд је вероватно једина престоница која је немерљиво боље изгледала и била уређенија пре 30 или 40 година
Београд има више обала од Црне Горе а укинули су му дирекцију за обале након чега су оне докрајчене дивљим сплавовима.
Београд је вероватно једина престоница која нема ни један уређени већи трг који је по дефиницији један од основних цивилизацијских и демократских институција сваког друштва већ неких 5000 година.