Šta je novo?

Savski trg

Homer Jay":ztbgtk4l je napisao(la):
Fasada na stanici i danas može "lako" da se sredi da lepše izgleda (boja na ovoj slici deluje umirujuće dok mi je sadašnja žuta nekako drečava). S druge strane, čini mi se da je Ekonomski fakultet krečenjem i dogradnjom trajno unakažen :(

За фасаду станице не знам које је најбоље решење, а ово сада ми се не свиђа.
А кад је реч о Економском факсу, рекао бих да он реконструкцијом није "унакажен", јер је та стара соцреалистичка фасада била поприлично ругло Београда и трнчина у оку естета и архитеката овдашњих...

Za fasadu OK, izgleda grozno na toj slici. Ali nadgradnja Ekonomskog je meni fuj, danas liči na predimenzioniranu zgradu seoskog doma kulture:

ekonomski1.jpg

Хомере и ја сам имао сличне асоцијације. "Стара соцреалистичка" фасада је појам естетике и квалитета у односу на ово што имамо данас,поред тога што је више него очигледно да се зграда пре реконструкције много више уклапала са околним објектима од овога реконструисаног промашаја,како изгледом тако и габаритима.

Пантографе баш бих волео да нам елаборираш ту причу о естетама и архитектама којима је зграда у претходном стању била трнчина у оку?

Homer Jay":34532vmu je napisao(la):
Za fasadu OK, izgleda grozno na toj slici. Ali nadgradnja Ekonomskog je meni fuj, danas liči na predimenzioniranu zgradu seoskog doma kulture:

ekonomski1.jpg
Povraća mi se, svaki put kada vidim tu najogavniju zgradu u BG..jednostavno malo je reči opisati tu grozotu,mogli bi da je kandidujemo za najgroznije zdanje na svetu!

Мени понајвише смета што је реконструкцијом одфикарен део јавног парка. Иако је по дефиницији то и даље јавни простор, капије су често закључане што је супротност од у старту замишљене намене тог амфитеатра на отвореном.

Делија,
Читах некада давно у тексту неког нашег великог архитекте (рецимо да је био Михајло Митровић, али можда и није) у "Политици", где су такви текстови почешће излазили, о томе како је Београд (али и Србија) срећан што готово и да уопште нема тешке соцреалистичке архитектуре, да је од импозантних грађевина опстао само Дом синдиката, а да је - на срећу - фасада Економског факултета промењена, као и зграда у Крагујевцу (беше општина, градски комитет, или управа "Заставе", не сећам се). Ја бих се с тиме сложио, а свакако имам блажи став о соцреалистичким зградама од наших архитеката-модерниста, од којих су неки и данас живи.

И данашња зграда је грозна, али мислим да то има више везе с њеним оригиналним изгледом, него с накнадном "исправком".

Дакле ради се о једном архитекти а не о "естетама и архитектама" и одмах да ти кажем ради се о Ђорђе Бобићу који је једна од већих срамота српске архитектуре. А иначе,чак и са ове старе слике је више него очигледно да је стара фасада била умерена,једноставна и складна а никако предимензионисана,наметљива и украшена нападним комунистичким симболима што су неке од одлика соцреализма у архитектури.

Економски је преуређен у стилу перматранзиције са примесама цецесије. За праву цецесију (срећом) нису имали довољно пара али су то надокнадили бахатошћу.

Novi izraz bobulda objasnjenje imas u temi ko im ovo dozvoli mislim da je potrebno otvoriti temu gdje bi bio samo rijecnik beobuilda

А по узору на Цецину кућу претпостављам? :)

Цецесија = Сецесија од укуса по Сесином ресепту:)

Делија,
Не знам, не верујем да је о Бобићевом тексту реч, јер бих добро размислио пре него што преузмем неку његову оцену. Истини за вољу, и мени је ова стара фасада заиста језива: не могу да замислим да оивичава будућу Теразијску терасу. Колико год осредња и банална, ова нова ми мање боде очи.

Мени је управо супротно.Није ми јасно како ти практично иста нијанса фасаде са суседним објектима и граничним линијама објекта које су у старој варијанти потпуно поклапају могу више бости очи од овога што имамо сад ?

Иначе

Posle rata je nastao socrealizam i u arhitekturi, ali je na sreću relativno brzo nadvladala moderna pod uticajem Bauhausa i Korbizijea

http://djordje*******obic.com/?p=3563

Није то тај текст - знам ја толико и без Ђоке Бобића, а и мало више (како је, преко ЈНА, у Београду и Југославији модерна надвладала соцреализам, како је Тито пустио да у земљи постоји модерна архитектура, али је остао подозрив према модерном сликарству итд.).

Кад је о згради реч - јбг, ствар укуса; мени је стари Економски очајан (а и нови је, понављам), док ми Дом синдиката и није тако лош.

Усклађеност боја фасада и праћење линија околних објеката ипак нису ствар укуса.

Па, добро; немам ја диплому те софистициране школе за укус.

nemojte ništa da brinete.

radićemo mi i novu obnovu ekonomskog, kao i rušenje raznih objekata zarad terazijske terase, i prilikom toga ispravićemo sve ove propuste.

MilisaV wrote : ,,. . . rušenje raznih objekata zarad terazijske terase i prilikom toga ispravićemo sve ove propuste. ,,
avaj
dok im pamet iz . . . dodje u glavu , teško da ce iko od članova BB biti u stanju
da sam lično prošeta takvom lepotom Bgda :(

Мени највише смета овај црвени додатак којим су закрчили цео тај простор. Прва асоцијација ми је хоботница у поодмаклој трудноћи.

И крајње немаштовито запремински, обликом, а боја је тек у ... А тако се и "слаже" са бојом перматранзиционих кровова горе :bash: . "Please shoot me now" архитектура. И то нагуравање додатних ниских волумена који загушују парцелу, то је претеча крмачизма који је касније захватио цео град и поготово Нови Београд.

Ekonomski fakultet zasluzuje vecu i moderniju zgradu, i na drugoj lokaciji. Ovoj vise pristaje da bude hotel, sa kolovozom koji bi prolazio ispred samog ulaza.

Mrkonjić se dogovorio sa investitorima iz Kuvajta da se ruši zgrada železničke stanice (spomenik kulture) i da se na njenom mestu gradi poslovno objekat.

dedinje":q6vg0u5m je napisao(la):
Mrkonjić se dogovorio sa investitorima iz Kuvajta da se ruši zgrada železničke stanice (spomenik kulture) i da se na njenom mestu gradi poslovno objekat.

Izvor?
:shock:

nek ostave zgracu a nek ruse sve okolo sve koloseke nek povade i one barakice oko stanice

Ma da i sta je bilo kad se otreznio ,da li ko lakstu uzima za ozbiljno neka pravi na kolosjecima

ajde sad ovako posto vidim da nisi bas nesto bistar kaze kad sklone stanicu tj kad je izmeste tj tad nema koloseka nego prazan prostor kapira nema nista sem prazne zemlje ravnica pusto aj sad ako si razumeo klimni dvaput glavom gore dole

Vrh