Šta je novo?

Savski trg

I te kako treba raspravljati o ukusima da nam ne bi neko prodavao maglu u vidu "modernog korten trga" sa desne strane Savskog trga... Da ne pricam o modernom siblju koje uopste ne prilici Beogradu niti lici na nesto... Da ne pricamo o trgu koji je sa najbitnijeg pravca zatvoren i obesmisljen...

Mislim da je problem celog grada neodrzavanje i bahatost ljudi... nadlezni ne rade svoj posao kako treba a mnogi "gradjani" nemaju osnovnu kulturu..
Mislim da bi visoke kazne za zvrljanje fasada, zapisavanje parkova i bacanje otpadaka bile idealne da malo dovedu u red ljude koji su bahati.. (dakle 5000 minimum za zapisavanje.. tolike su kazne za slicne prekrsaje u inostranstvu)... Kada bi ljudi pazili onda bi i odrzavanje bilo mnogo lakse i jeftinije... a od para koje grad prikupi na kaznama moze da se placa redovno odrzavanje parkova, platoa, trgova, itd....

Од количине затуцаности овдашње средине ми се благо речено повраћа и оно што сам јео прекључе....

Нисам тврдоглав, нити сам одушевљен естетским решењем платоа, али морам да браним стуку од острашћених индивидуа који су умислили да се у све разумеју и свима имају за право да попују о чему стигну и како им се дигне патка, а све што се не уклапа у њихов фетишизаторски приступ естетици вређају до приземних граница.

Ниједан архитекта не треба нити може да се прилагођава аљкавости јавних служби. Не могу да поверујем који имбецилни разлози се стављају на душу пројектантима, а притом се потпуно и намерно игнорише чињеница да се једнако лоше одржавају и површине по вашем укусу.

Да је направљен врт са травицом и жбуњем и цветићима, да ли би он био боље одржаван? На шта би личила та трава и ти цветићи услед недостатка заливања и окопавања а окружена толиким загађењем а лети упеклим сунцем? На шта би личила жива оградица? Ја је већ видим напуњену папирићима, паклицама цигара и опушцима као на толико места у граду....Видим коришћен тоалет папир поред редова гована у подножју вртних жбунова. Осећам уринирану траву као ону код Паласа. Видим блато услед згажене траве ради прекраћивања пута за 3 милисекунде. Видим одваљену заштитну оградицу услед наслањања хиљаде људи као у Булевару........

Просто не могу да поверујем да се овде оптужују пројектанти за неодржавање платоа и како на то "нису мислили" а притом се жели вртно уређење које мора далеко озбиљније и пажљивије, много чешће да се одржава. Ако не могу да шмрком оперу садашњи плочник, што је минимум минимума минималног потребног одржавања, одакле вам идеја да би те исте службе редовно заливале траву, окопавале цвеће, крајцовале живу ограду итд. итд. итд....

???

Jeddnoga lepog dana mozda cete procitati vest koja najavljuje gradnju nekih kula na tom mestu, gde su vrtne povrsine posle blizu jednog veka postojanja, pretvorene u pusti plocnik.

Pa trg nikom nije predat na odrzavanje u tome je problem

stf":1c28hur0 je napisao(la):
Парк код министарства финансија је леп пример пристојног и компромисног решења : испоштована је историја пројекта, испоштоване су навике људи са прилазима. Испоштовано је зеленило, врста клупа, ограда, преграда, осветљење, цвеће, дрвеће и остало растиње. Материјали и поплочање. Тамо где су раније били пролази и данас су. Тамо где су некад били путељци за скраћивање пута су и данас. Ограда на којој стоји челична преграда је таква да се лако може скинути свака жврља која се појави и то са мало инвестиције. Ограда коју су намонтирали на Савски трг не може да се опере ни у сновима. Када се и очисти онда ће се видети остаци тог графита. Тај парк није руиниран, усран, и прљав. Ретко се налети на неко смеће, јер су канте постављене поред сваке клупе. Врло наменски : седнеш, поједеш, попијеш, бациш идеш даље. Психологија људска налаже да када је нешто лепо и уређено ретки су примери да ће неко хтети да се опходи бахато. Са Савским тргом је све речено. Свако ко му приђе реагује са гађењем и у складу са тим се изазива бахатост чак и код врло умерених људи (кад је већ прљаво дај да га докрајчим).

Где су канте за смеће на платоу савском?

Још једно питање за тебе СТФ, каква је реакција дрвета или траве на урин а каква је реакција бетона (или јефтине имитације бетона) на урин и где се он више задржава (осећа) ?

Али пошто је дошло ново време, можемо да направимо и истраживање са темом "реакција зарђалог кортена на људски урин", јер ту комбинацију до сада нисмо имали прилику да анализирамо.

Иста екипа градског зеленила која одржава мањеж, ташмајдан и парк у немањиној би могла да одржава Савски трг. Само кад би имали шта да одржавају. Јер беле плоче не знам којим средствима треба да одржавају, и на који начин ваде јогурт из хрпе шибља дубоко у огради...

Још једном, са свим утисцима, најгори промашај у дизајнирању паркова и тргова у историји Београда.

Ја припадам тој групи затуцаних пошто не види трунку естетике у десном делу трга...
Такође сам острашћен јер не видим логику да се направи зид између трга и велике станице поред њега... Да не крећемо сад о решењу које треба да има као језерце а у ствари га нема (можда и због одржавања или лошег извођења радова)...

Али главни проблем имам са лопинама на власти које су некоме дале да ради тај посао и немају проблем са тиме што је посао урађен очајно и што знају да се то неће одржавати како треба...

Па обичне асфалтне стазице и трава би биле лепше него ово што имамо данас... Иначе стф не прави се мутав кад врло добро знаш да у граду има доста паркова који се како тако одржавају...

Мени је нејасан свако ко се усуди да десни део трга назове естетским и стручним... Пф...

Где су канте за смеће на платоу савском?
KANTE postoje pogledaj moje slike malo bolje 4 kom ako se nevaram
Ja vas donekle shvacam prostor je prenamjenjen iz PARKA ----- u ==== PLATO i vama se to nesvidja vi bi ste radije da je osto park
Sad je gotovo za prosutim mlijekom nema plakanja .
Ako uspijemo progurati prosirenje i kruzni tok stanje ce biti daleko bolje
I jednako se neodrzava kao prje smo se sad vise primjeti

Слика прва:
IMAG0156.jpg

ни једна канта
Слика друга:
dsc07021.jpg

ни једна канта
Слика трећа:
dsc07025.jpg

ни једна канта
Слика четврта:
http://www.dodaj.rs/f/3d/49/ZxRSEGY/dsc07032.jpg
ни једна канта.

Очекујемо чист град а на цео плато су ставили једну малу канту? Са десне стране испред апотеке нема ни једне једине канте.

Ja sam licno od pocetka prema desnoj strani parka bio skeptican. Na slikama su mi se te zardinjere cinile preglomaznim (i horizontalno i vertikalno) mada kad sam jednom prilikom tuda prolazio autobusom iz te vizure mi se ucinilo manje lose nego sto sam ocekivao.

Mislim da je ideja podizanja trave i niskog rastinja na taj nivo verovatno bila da se spreci gazenje, ali su onda napravljeni zakloni koje nazalost neki koriste da bi taj prostor koristili kao javni WC. Mislim da to arhitekta nije ocekivao. <uzdah>

Mozda treba razmisliti o radikalnom smanjenju ili uklanjanju tih zardinjera desno (koje uzgred JESU i ruznjikave uz to sto generisu ocigledan problem). Meni je levi deo trga OK, jos samo malo da uzraste to drvece bice sasvim lepo. A ako je barijera toliki problem, mozda moze da se ukloni horizontalna precaga sa svakog 4 segmenta tako da bude ograda u komadima sa 3 segmenta (4 vertikalna stuba i 3 horizontalna) pa onda prekid itd. Tako bi se ocuvala i ideja vizuelne definicije prostora ogradom a da to opet bude porozno za one koji zure na autobus.

Sta mislite o ideji interaktivne diskusije?Recimo da se stf I vozd sretnu na trgu i na licu mesta diskutuju o uredjenju savskog trga,i da tu bude prisutan neko neutralan.Evo ja se prijavljujem dobrovoljno.Pa da se prodiskutuje o predjasnjem stanju,trenutnom a i o buducem.

Naravno civilizovano i argumentovano putem reci i argumenata.A zapisnik to jest zakljucke sa diskusije da postavimo na forum.

Od svih slika izaberes one gdje se nevidi kanta evo plus zeljeznicka iz vazduha srusena
1941bombardmentcbbg.jpg

dsc07028.jpg

Kod kucice kanta je od kortena cak ima i ljudi sjede setaju znaci nije tacno da je trg prazan :wink:

Искрено, који утисак вам одаје оваква слика?
dsc07028.jpg

И размислите зашто је Беч Беч, Лондон Лондон, а Београд турска касаба:
HC-800px-Wien10Hofburg24.JPG

Trafalgar+Square_Maze_01%5B3%5D.jpg

Schwarzenbergplatz++%252840%2529.jpg

4083699068_7757d91951_z.jpg

Direktore,vise setaca ima u Cernobilju,oko rekatora.. :D a i korten podseca na odbacene objekte oko reaktora,pitam se da li je uvezen odatle.. :shock: Kada bi sliku savskog trga postavili u nekom arhitektonsko urbanistickom casopisu ,svi bi pogodili da je Pjongjang u S.Koreji.. :roll:

A da zamolimo one grafitere sto nam isarase Bgvoz
da nam ulepšaju Savski trg
možda ce tako na nesto i da lici
kao sto je i ,,dugin,, most ulepšan

Koliko jadno izgleda ovo najvece i verovatno najstarije stablo sto je ostalo na tgu. Generalno ne podrzavam secu stabala i unistavanje postojeceg zelenila po parkovima i trgovima, ali da bi imali trgove nalik pariskim i beckim moramo nekad naciniti presedan. Nisam za to da nam svako drvo bude uniformisano i "oblikovano" ali mi je isto tako nedopustivo da mali trgovi u cetru grada lice na divlju sumu (neka raste sve sto je zeleno) bez ikakvog reda i smisla. Za tako nesto su veci parkovi poput usca, hajd parka i kosutnjaka.

Пар информација за осташћену а неинформисану екипу која манипулише информацијама и одбија истину.

1. На левој страни трга је посађено 15 нових стабала а посечена су само 2. На десној страни трга је посађено 7 стабала на пре тога није било ниједног.

2. На левој страни трга има мање ниског зеленила али отпорније врсте са већим еколошким ефектом. НА десној страни трга је остао једнак број зелених површина са већим еколошким ефектом.

3. Некада је на левој страни трга било 4 клупе а сада их има 8 само на платоу и још око 50 метара дуга стајалишна клупа. Са десне стране нити је било нити их има.

4. Постоје 3 канте за ђубре.

5. По оригиналном пројекту је предвиђен црни гранит а узет је бели због финансија. Асфалт на левој страни трга је такође резултат финасија а није проблем пројектанта.

6. Конкурс је расписан за плато а не парк и добили смо плато и то јако фин. Потребно је да стабла мало порасту и направе хлад и да се трг преда на одржавање да би се редовно прао и добићемо јако пријатно место за предах. Међутим, прави трг нећемо добити док год се саобраћај не убаци у кружни ток.

На крају, екипи која не разуме концепт платоа и трга морам представити најчувеније европске тргове и да видимо та вртна уређења, концепт цвећа и травице, количину ниског растиња итд, итд, итд...

Трг Светог Марка / Венеција
30m5ops.jpg

Градски трг / Мадрид
xbk8bd.jpg

Трг Светог Петра / Рим
2en9bp4.jpg

Трафалгар сквер / Лондон
kb1oy.jpg

Трг испред Лувра / Париз
m9rcm1.jpg

Трг Хероја / Будимпешта
2q1uz4x.jpg

stf
Divnih primera, a po nekima sam i tabanao
svaki prikazan ,,pločnik,, ima svoju ,,šaru,, što je ispušteno kod Savskog trga
,,šara,, utiče na drugaciji doživaljaj-zar ne ?
ovako ,,blanko ,, - uveliko pokazuje reakcije i odnos gradjana
- a zar to nije trebalo da se nauči u školi

stf odličan 5.

samo ja smatram da ova lokacija trenutno sa ovakvim saobraćajnim rešenjem nije pogodna za plato/trg, već za park/vrt.

kad bi se ubacio saobraćaj u kružni tok, sa prolaskom tramvaja kroz sredin, onda bi bilo dobro raspisati novi konskurs za uređenje trga.

samo bi ja ovaj trg nazvao "Trg industrije i železnice" ili "Železničko-industrijski trg".

@STF
dsc07025.jpg

Преко Рима, Мадрида, Париза до савског трга. Лепота.

Предлажем свим учесницима овог пројекта, да за следеће изборе ураде плакате са овом сликом :"Савски трг, за Европски Београд, раме уз раме са римским, мадридрским и лондонским трговима/платоима". Од лепоте застаје дах. Десетине и стотине хиљада туриста долази у Београд да види велелепно издање једног трга/платоа. Такву маестралну архитектонску/аутохтону композицију нису видели никад у својој историји. Инспирација за највеће уметнике.
Извињавам се учесницима расправе на цинизму, али и даље не могу да верујем да неко може да брани овај накарадни пројекат.
@stf
То што није било новца, не значи да не може да се уради лепо и квалитетно.

И још кратку реплику : раније су клупе биле дрвене и на њима је седење (лети и зими) било изводљиво. Данас су клупе (већ почеле да се троше и пуцају) бетонске (јефтина имитација) и на њима седење на температурама (-10, 0, 10, 15, 30+) бесмислено непријатно. Тако да је та врста материјала можда прихватљива за Мадрид где је просек 20 степени. У Београду то није просек и зна се да чак и кратко седење на тим екстремним температурама може да изазове стомачне/бешика проблеме.

@ Boco i Milisave

Наравно да није требало расписивати никакав конкурс за уређење ове локације док год се не оформи прави трг. Ово уређење је било предизборни популизам на који се заборавило одмах после избора у пуном смислу те речи. Али за то опет нису криви пројектанти.

Трг је празан јер није трг, него раскршће. Људи немају никакав разлог да ту обитавају. Уосталом ни пре реконструкције на њему није било ништа више људи него данас, само се то заборавило или се манипулистички игнорише. На том тргу се чека аутобус, и то један од оних са слабим тактом типа 551 и 552 и то је све.

Када трг постане трг измештањем саобраћаја, претварањем зграде железнице у музеј или нешто друго, када се отовре два започета и никада завршена хотела, када се врати фасада Поште, доћиће и више људи.

@ Вожд

Прво фотка. Који је смисао њеног постављања и који је смисао коментара? Препродавци секундарних сировина су однели заштитну решетку? И? У чему је фора? Исти ти препродавци су у пар наврата однели голубове са фонтане испред Цвијете Зузорић....и да ли су пројектатни фонтане криви за то? Питам баш за ту фонтану због очите фетишизације свега предратног?

Друго. Не капирам цео пост. Пошто си изгледа коначно увидео концепт трга, тј. платоа и начин вртног уређења истих у европским метрополама очито си изгубио смислену аргументацију и почео чисту острашћену циничну пљувачину.

Тешко ишта може да се уради квалитетно када се уплиће предизборна ситна политика и уграђивање. Рецимо, да ли је ико од вас приметио да су гранитне плоче исте као оне на Ташу? Шта то значи? Да им је остало у магацинима па су га искористили иако је по пројекту предвиђен тамни? Или се набављач мора уградити? Дотични каменолом?

Треће. Клупе. То није обичан бетон, већ композитни, лаки. Он има другачије термичке ефекте од обичног. Ја сам у пар наврата седео на њима и ниједном ми није сметало. Осим тога, тај трг је пролазногг карактера, и као што сам у небројено наврата поновио, није предвиђен за дуже задржавање те нема никакве опасности од "проблема са бешиком".

veliki pozdrav za ekipu koja gleda napred i brani savski trg sa svim njegovim pozitivnim i negativnim stranama.
ekipa koja pokusava da uporedjuje udarne evropske trgove sa nasom temom praveci neke paralele polako pocinje da vredja.
ljudi bez zle namere imate internet gledajte, informisite se...ali stvarno...

Kada su nastali poplocani trgovi u Veneciji, Rimu, Madridu, tada ti gradovi nisu imali milionske brojeve stanovnika, desetine kilometara u precniku i stotine hiljada automobila i raznih dimnjaka. Priroda je bila mnogo blize srcu grada gde se ti trgovi nalaze, bas kao i u Beogradu do pre pola veka.
To sto oni izgledaju tako i danas je postovanje zastite istorijskih vrednosti kao i u slucaju bilo koje stare i vredne zgrade. Ali to ne znaci da su stanovnici tih gradova odusevljeni takvim trgovima.

Jedan od lepih primera neslaganja sa takvom tradicijom svi mozete da vidite na prikazanim slikama Trafalgar trga, na jednoj od njih je zeleni lavirint.Na Spanske stepenice u Rimu su postavljene brojne saksije sa cvecem, a trg u Budimpesti u zaledju ima gusto rastinje koje lici na sumu. Dvoriste Luvra nije trg, a u neposrednoj blizini trga Konkord , ali i Luvra se nalaze veliki vrtovi bogati drvecem i drugim rastinjem, jos uvek im ne smetaju ni drvoredi starih platana.

Zanimljivo je da isti clan foruma smatra da ljudima ne treba vrt na jednom tako bucnom i zagadjenom mestu, a voleo bi da ljudi setaju po ostrvu na sred Slavije, ali bi sada voleo da malo vecu verziju ostrva u moru gasova vidi i na Savskom trgu !
Lavovski se bori za ovu plocu uprkos svim razumnim razlozima koje skoro svi navode, samo zato sto je ubedjen da se grad razlikuje od blatnjavih sela po sjajnim plocnicima.

A zasto su porte nasih srpskih pravoslavnih hramova u stvari vrtovi ? Da li je starije poreklo jednog takvog obicaja uredjena dvorista hrama ili bezivotni poplocani trgovi zapadne Evrope?

Vrh