Šta je novo?

Savski trg

Tekst sam preuzeo sa FB:

Ogromna je čast što sam, od '99, poznavao Miodraga Živkovića (1928-2020), vajara, profesora FPU, autora takvog niza spomenika od kojih većinu znamo svi iako često bez svesti ko im je autor. Pred njegovim Tjentištem i takvom dinamikom i sam Bernini bi se skamenio, siguran sam. Ovde, pak, stavljam samo tekst njegove ostavke na mesto člana žirija za buduću spomenčugu Stefanu Nemanji. Svaka mu je reč proročanska.
Autor fotografije Žileta, člana (i) Akademije arhitekture Srbije, pred modelom Tjentišta, je Rajko Karišić. Elem:

"Prinuđen sam da podnesem ostavku na člana žirija za spomenik Stefanu Nemanji. Moja odluka je neopoziva i zasnovana je isključivo na profesionalnim razlozima.
Još na prvom zasedanju posle pregleda konkursnih radova, žiri je jasno i nedvosmisleno iskazao nezadovoljstvo veoma niskim umetničkim i idejnim nivoom dela prispelim na prvi stepen konkursa za spomenik rodonačelniku srpske države Stefanu Nemanji. Bilo je glasnih predloga da bi možda konkurs trebalo poništiti i raspisati novi. Pod pritiskom autoriteta predstavnika društvene zajednice u žiriju, pristali smo na izbor pet rešenja, koja je trebalo da učestvuju u drugom krugu do izbora najprihvatljivijeg za realizaciju u zadatom prostoru.
Članovi žirija su u više navrata vršili podrobnu analizu tih pet izabranih radova i konstatovali da ni jedan ne zadovoljava vizuelne, simboličke i sadržajne zahteve postavljene u konkursu. Zato je jedan od zaključaka diskusije bio predlog da se prva nagrada ne dodeli ili da se eventualno dodele dve istovetne nagrade i da njihovi autori, uz sugestije i zahteve žirija, pripreme radove za drugi stepen izbora. Na Vaše insistiranje, gospodine predsedniče žirija, preglasavanjem, ipak je dodeljena prva nagrada radu pod šifrom 02500, ruskog autora sa saradnicima. Predstavnici struke u žiriju bili su nadglasani 5:4 (…)
(…) potom je žiri u pisanoj formi obavestio dobitnika šta bi po njihovom mišljenju trebalo izmeniti prilikom izrade konačnog predloga. Istini za volju, komentari nekih članova žirija bili su da to što se predlaže podrazumeva potpuno novo rešenje rada za realizaciju. Skulptorsku predstavu Stefana Nemanje trebalo je prilagoditi istorijskim činjenicama: način odevanja, dostojanstveni stav samodršca, a posebno da portret vladara odgovara njegovom liku. (U Studenici, iznad sarkofaga u kojem su mošti ovog srpskog velmože, nalazi se freska gde je on predstavljen u uspravnom stavu, kao ktitor ovog manastira). Ruski vajar je uradio portret inog čoveka sa bradom, što nije Nemanjin lik. (Bilo je mišljenja da glava više liči na cara Dušana, a što je izazvalo autoritativan komentar da su oni oba Nemanjići i da je zato prihvatljivo takvo rešenje). Odnos dimenzija skulpture i postamenta je u nesrazmeri i predloženo je da se jedan deo postamenta ukloni, posebno da se vodi računa da odnosi veličine skulpture i postamenta budu harmonični po dimenzijama, zbog objektivno različitog značaja ovih delova spomenika. Takođe, zahtevano je da autor smanji dimenzije skulpture u prirodnoj veličini s obzirom na veličinu objekata u okruženju i njihove međusobne odnose.
Posebno je naglašeno da je Stefan Nemanja bio ratnik, vladar i duhovnik i da odeću i atribute ratnika treba prilagoditi vremenu u kojem je on živeo, a oreol ukloniti. Autor je od svih zahteva žirija prihvatio jedino da ukloni oreol, a priložio je portret, koji nema ništa zajedničko sa likom Stefana Nemanje.
Dalje postupanje, čime se van odredbi konkursa i bez saglasja sa žirijem, ovom autoru daje mogućnost da u drugom stepenu ne vrši realne izmene po zahtevu žirija, već virtuelne izmene uz pomoć kompjutera, prevazilazi granice struke, razumevanja i lepog ukusa. To je sramota.
Apsurd ovog konkursa u celosti je da se od onoga koji je dobio prvu nagradu traži da menja ceo projekat. Osim toga, preskače se drugi stepen konkursa gde bi on morao prihvatiti sugestije žirija i podneti realna materijalna dela, poštujući vajarsku i struku arhitekture, bez obzira na mogućnosti novih tehnologija. Konačno, spomeničko rešenje bi trebalo da odgovara realnom izgledu stvarne – materijalne makete spomenika.
Nasuprot ovakovom stavu struke i iskustva, vi ste, gospodine predsedniče žirija, doneli odluku da su promene kompjuterskog-virtuelnog karaktera dovoljne. Većina članova žirija povinuje se vašem autoritetu i ja to razumem.
Kao već bivši član žirija iznosim svoj beskompromisni stav: Zbog iznetog, ovaj konkurs ne može imati legitimitet struke i etičkih principa. Umesto da se u potpunosti menja nagrađeno rešenje, treba menjati sve: raspisati novi konkurs i izabrati autora sa rešenjem dostojnim ovom velikom izazovu umetnosti i naše istorije."
prof. Miodrag Živković, član žirija u ostavci

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=761672#p761672:ixbble4v je napisao(la):
spatiotecte » Pet Jul 31, 2020 1:18 am[/url]":ixbble4v]Eto prilike da poprave grešku i prebace prelaz tamo gde je popločavanje.
Tu će biti privremena autobuska stanica ja mislim , pa je zato pomeren pešački.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=761967#p761967:356c0gt2 je napisao(la):
Marc23 » 01 Aug 2020 04:45 am[/url]":356c0gt2]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=761786#p761786:356c0gt2 je napisao(la):
Strahinya » Pet Jul 31, 2020 12:06 pm[/url]":356c0gt2]Iskreno, mislim da bi u Beogradu bio priličniji spomenik despotu Stefanu Lazareviću koji je zaslužan za izgradnju grada i utvrđenja, nego Nemanji. Ali dobro.. nije ni to kraj sveta. Svakako bi trebalo porazmisliti i postavljanju spomenika trima srpskim kraljicama Nataliji, Dragoj i Mariji. :) :)

Imamo vec spomenik despotu Stefanu Lazarevicu na Kalemgdanu:

https://secureservercdn.net/160.153.138 ... revic3.jpg

Imamo i bistu kraljice Marije, postavljenu prosle godine u Zemunu:

https://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/u-zem ... 63932.html

Postoji i spomenik kraljice Drage u Gornjem Milanovcu odakle je poreklom:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... in,_01.jpg

A imamo i bistu kraljice Natalije izlozenu u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu:

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D ... strobl.jpg

Naravno, apsolutno se slazem sa tobom i smatram da su i ovi ljudi dosta toga uradili za Srbiju i da njihova imena ili spomen obelezja ne trebaju da budu zaboravljena, niti zapostavljena.
Да...

Уз понеку напомену:

Споменик деспоту Стефану није на Калемегдану, него на Београдској тврђави.

Попрсја краљице Наталије има неколико. Био би ред неко од њих изнети из депоа музеја на неко достојно јавно место.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762127#p762127:27qyd6ij je napisao(la):
ZvezdarkaVracaric » Sub Avg 01, 2020 4:47 pm[/url]":27qyd6ij][
Да...

Уз понеку напомену:

Попрсја краљице Наталије има неколико. Био би ред неко од њих изнети из депоа музеја на неко достојно јавно место.

Nazovi kako zelis, Kalemgdan ili Beogradska tvrdjava, meni je lakse da za ceo kompleks tvrdjave nazivam Kalemgdanom, ali sustina je da slazemo oko ideje. I ja sam za istu stvar koju si predlozila. Mnogo vise davanja na znacaju licnostima koje su nepravedno bile na margini uvazavanja...

Nestadoše u mišju rupu kričari onih koji kažu da je ono na čemu stoji Stefan Nemanja "jaje".
Što neko reče ranije, ne shvatam poentu stepenastog platoa ispred ulaza u bivšu zgradu GŽS, pa onda silaženje stepenicama do ulaza.
Da li se zna šta će biti sa linijama gradskog prevoza, pošto će izgleda pre Savski trg negoli ta njihova okretnica kod TC u BNV u zoni Mostara?

Kontam da je priča o “jajetu” apsolvirana?

Ko je nestao?

Sent from my iPhone using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762057#p762057:354umcrw je napisao(la):
roger » 01 Aug 2020 08:25 am[/url]":354umcrw]Tekst sam preuzeo sa FB:
Hvala za ovaj tekst.

Njegovi radovi su poznati širom sveta, bili deo postavke MoMA, izazivaju ushićenje bez obzira na to da li posmatrač uopšte zna čemu su posvećeni. Na žalost, svoju karijeru i život je okončao u ovoj raboti gde je zajedno sa svojim kolegama ižvakan i ispljunut kako bi pružio kredibilitet palanačkoj megalomaniji i ništarijama. Načinio je grešku samim tim što se uhvatio u kolo s takvima, a ono za šta ga na kraju krajeva ipak krivim je što i prema sopstvenom priznanju nije hteo da talasa ni kada je postalo jasno kuda ovo sve ide. Bio je dovoljno star i iskusan da je trebao da zna s kim ima posla i da s takvima ne može na finjaka i finese. Na kraju smo dobili maloazijsko jaje od nekoliko desetina metara kojem je mesto u Nur-Sultanu, a ne u Evropi. Ipak, šta god ja zamerao Živkoviću neka mu je laka zemlja. Postigao je daleko više u životu nego što ću ja ikada.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762210#p762210:3lko96uu je napisao(la):
bojan7b » 01 Avg 2020 22:19[/url]":3lko96uu]Kontam da je priča o “jajetu” apsolvirana?

Ko je nestao?
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762206#p762206:3lko96uu je napisao(la):
solecar » 01 Avg 2020 22:02[/url]":3lko96uu]Nestadoše u mišju rupu kričari onih koji kažu da je ono na čemu stoji Stefan Nemanja "jaje".

Znam šta ste napisali, ali nisam siguran na koga se odnosi. Poslednji koji je pomenuo “jaje” sam ja, konstatujući da je u pitanju žezlo (edit: a sve u informativne svrhe, za slučaj da neko ne zna šta je u pitanju, ne ulazeći u to na šta kome liči)

Post se odnosi na postolje na kojem stoji Stefan Nemanja i nema veze sa tvojim "jajetom" i žezlom. Neki su spomenuli da liči na "jaje" , a kada sam ja spomenuo da nekim drugima liči postolje na jaje , bio napadnut da sam ja to rekao i da celu stvar politizujem. Usput sam i spomenuo da Savski trg neće postati centar svih centara niti će to biti i BNV i naveo razloge (argumente) zbog kojih to mislim. Par dana nisam bio pri kompjuteru, te tako nisam ni pisao o svemu nabrojanom, ali zato jesu drugi članovi, ali nijednog dušebrižnika nema da kaže kako i ti drugi politizuju celu priču.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762131#p762131:3l1oadi2 je napisao(la):
Marc23 » 01 Aug 2020 05:08 pm[/url]":3l1oadi2]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762127#p762127:3l1oadi2 je napisao(la):
ZvezdarkaVracaric » Sub Avg 01, 2020 4:47 pm[/url]":3l1oadi2][
Да...

Уз понеку напомену:

Nazovi kako zelis, Kalemgdan ili Beogradska tvrdjava, meni je lakse da za ceo kompleks tvrdjave nazivam Kalemgdanom, ali sustina je da slazemo oko ideje. I ja sam za istu stvar koju si predlozila. Mnogo vise davanja na znacaju licnostima koje su nepravedno bile na margini uvazavanja...
Није реч о томе шта ја "желим", већ шта су чињенице.

Београдска тврђава је једно, Калемегдан друго, те уопште није свеједно кад се то брка.

И јесмо ту где смо, зато што неке мрзи да науче и тако једноставну ствар.

Kinder Surprise.jpg

Ničim izazvano posadiše Stefana Nemanju na kinder jaje. Bravo majstori!

Prilozi

• H_ak9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTXprN01EQV8vOWZjYmZjNGI1NjliNmUzY2M3NDYzMWY5ND...jpeg
    H_ak9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTXprN01EQV8vOWZjYmZjNGI1NjliNmUzY2M3NDYzMWY5ND...jpeg
    105,2 KB · Pregleda: 2.140
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762057#p762057:i2p3zovg je napisao(la):
roger » Sub Avg 01, 2020 2:25 pm[/url]":i2p3zovg]Tekst sam preuzeo sa FB:

Ogromna je čast što sam, od '99, poznavao Miodraga Živkovića (1928-2020), vajara, profesora FPU, autora takvog niza spomenika od kojih većinu znamo svi iako često bez svesti ko im je autor. Pred njegovim Tjentištem i takvom dinamikom i sam Bernini bi se skamenio, siguran sam. Ovde, pak, stavljam samo tekst njegove ostavke na mesto člana žirija za buduću spomenčugu Stefanu Nemanji. Svaka mu je reč proročanska.
Autor fotografije Žileta, člana (i) Akademije arhitekture Srbije, pred modelom Tjentišta, je Rajko Karišić. Elem:

"Prinuđen sam da podnesem ostavku na člana žirija za spomenik Stefanu Nemanji. Moja odluka je neopoziva i zasnovana je isključivo na profesionalnim razlozima.

....

Kao već bivši član žirija iznosim svoj beskompromisni stav: Zbog iznetog, ovaj konkurs ne može imati legitimitet struke i etičkih principa. Umesto da se u potpunosti menja nagrađeno rešenje, treba menjati sve: raspisati novi konkurs i izabrati autora sa rešenjem dostojnim ovom velikom izazovu umetnosti i naše istorije."

Opus ovog beskompromisnog umetnika govori sve o njegovim umetničkim dometima.
Pogledajte njegove spomenike i pogledajte spomenik Nemanji.
I ovaj je našao da kritikuje umetničku vrednost spomenika na Savskom trgu.
A iz njegovih ruku izađe ovo:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... a_1941.JPG

Dajte molim vas...
Maltene celi opus mu je glorifikacija komunističkih mitova - Sutjeska, Kadinjača...
Pa njemu se želudac obrtao što se spomenik Nemanji uopšte gradi. Nije mi jasno ko ga je uopšte i zvao u žiri...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762349#p762349:39sz6ngs je napisao(la):
Perkan » 02 Aug 2020 10:53 am[/url]":39sz6ngs]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762057#p762057:39sz6ngs je napisao(la):
roger » Sub Avg 01, 2020 2:25 pm[/url]":39sz6ngs]Tekst sam preuzeo sa FB:

....

Opus ovog beskompromisnog umetnika govori sve o njegovim umetničkim dometima.
Pogledajte njegove spomenike i pogledajte spomenik Nemanji.
I ovaj je našao da kritikuje umetničku vrednost spomenika na Savskom trgu.
A iz njegovih ruku izađe ovo:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... a_1941.JPG

Dajte molim vas...
Maltene celi opus mu je glorifikacija komunističkih mitova - Sutjeska, Kadinjača...
Pa njemu se želudac obrtao što se spomenik Nemanji uopšte gradi. Nije mi jasno ko ga je uopšte i zvao u žiri...

Управо и ја хтедох поставити онај несретни пример споменика пилотима браниоцима Београда...

Хвала.

Но, и није можда ту највећи проблем да ли је то глорификација митова, премда јесте, него што је заправо већина Живковићевих скулптура лишена неопходне асоцијативности.

И самим тим, у ствари није споменик догађајима и личностима, него некакво својеврсно ругање њима...

Слично као и опус несретног Богдана - хоћу да будем вајар по сваку цену - Богдановића (видети, на пример, Камени цвет у Јасеновцу, или споменик Јеврејима на њиховом гробљу у Београду)...

Ma naravno....
A onda se iz ideoloških razloga kao i iz razloga političke frustriranosti maše mišljenjem takvog pojedinca u cilju diskvalifikacije spomenika Nemanji.

A suština je sledeća:
- opanjkavanje vlasti na svakom mestu po svaku cenu
- sprečavanje ili ako već ne može da se spreči, unazađivanje samog spomenika Nemanji, koji umesto grandioznosti, asocijativnosti i lepote kakvu Nemanja zaslužuje mora da postane kutija šibica sa uvrnutim ćoškom (kao ovaj spomenik na keju) da bi cela stvar u očima prolaznika postala besmilena, neasocijativna itd.

Alibi su umetnici koji svoje korene vuku iz komunizma koji ideološki ne mogu da daju merodavno mišljenje na bilo koju srpsku nacionalnu temu, jer je preziru.

Nije mi jasno kako neko može da tako nonšalantno verbalno unižava čoveka čiji su radovi slavljeni i izučavani širom sveta. Voleo bih da čujem s koje pozicije se to iznosi i šta su autori tih komentara ostvarili što ih čini kompetentnim.

Ako vam smeta period komunizma u čije je vreme većina njegovih najboljih dela nastala, nemojte to mešati sa vrednosnim ocenama kapitalnih umetničkih dela. Ja sam daleko od komuniste i uopšte levičara ali imam elementarni ljudski osećaj sramote da čoveku koji je ostvario to što je ostvario prebacujem nešto iz ideoloških pobuda. Meni ovo izgleda kao projekcija: s obzirom da se jedna rogobatna skalamerija uzdiže gde joj nije mesto iz ideoloških pobuda, mi ćemo sada da to okrenemo ka čoveku koji se pobunio protiv palanačke megalomanske estetike i reći kako su njegova dela bezvredna pošto je stvarao u vreme dok su komunisti bili na vlasti, a i ne razumem baš šta je "nacrtao". Da ne upadam sad u istu zamku i pitam vas ko je autor skalamerije i u kojim svetskim muzejima i školama se njegova dela izlažu i izučavaju.

Komentar o "lišenosti neophodne asocijativnosti" je žalostan i komičan u isto vreme. Ne može sve biti naivna umetnost i doslovno, pećinsko precrtavanje lova na bivole i konje. Da zanemarimo Kinu XII veka gde se apstraktna umetnost pojavila praktično prvi put, vi ljudi niste odmakli od kraja XIX veka od kada su takve forme počele da se razvijaju u okviru formalne likovne umetnosti. Teško je uopšte razgovarati s takvima, pošto se obično pravo ponose svojim redukovanim shvatanjem umetnosti. Ali jeste kvalitetan zapis ovih vremena u kojima živimo, u kojima se simplifikovano razmišljanje proslavlja kao bistrina i zdrava narodna pamet. Tako i nastaju ovakve monstruozne statue, izmeštene van ose, da unose mentalni nemir i prostorni nesklad (ideologije da ostavimo po strani).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762394#p762394:3kimadox je napisao(la):
COTOHA » Ned Avg 02, 2020 2:42 pm[/url]":3kimadox]Nije mi jasno kako neko može da tako nonšalantno verbalno unižava čoveka čiji su radovi slavljeni i izučavani širom sveta. Voleo bih da čujem s koje pozicije se to iznosi i šta su autori tih komentara ostvarili što ih čini kompetentnim.
Ne treba nikoga vrebalno unižvati, ali isti taj čovke unižava svojim mišljenjem mišljenje ostalih članova komisije optužujući predsedavajućeg da je on nametnuo vlastitu volju svojim autoritetom. To je unišavanje svih onih koji misle drugačije. Njemu niko ne zabranjuje da kaže svoje mišljenje o radu, ali isto ružno je da on svoje mišljenje stavlja kao neupitno i ispravno. Veoma ružno i neprihvatljivo za rad u komisiji. DAti svoje mišljenje i viđenje o radovima je jedno, a hteti da ga nametneš nešto sasvim drugo. ;)

Au bre....

Dakle ovo je palanačka estetika:

Prilozi

• 1565794103690-spomenik-nemanja-pre-livenja-830x0.jpg
    1565794103690-spomenik-nemanja-pre-livenja-830x0.jpg
    177,2 KB · Pregleda: 1.802
a ovo ti je umetnost:

Prilozi

• Spomenik_pilotima_1941.jpg
    Spomenik_pilotima_1941.jpg
    205,5 KB · Pregleda: 1.805
blam je čitati kako anionimni član internet foruma pokušava da diskredituje pre nekoliko dana preminulog ostvarenog i priznatog umetnika, i to ne pokušavajući da ospori njegove tvrdnje o radu komisije i stručne komentare (za šta je i bio angažovan, a ne da tamo glumi dekor), već na nizak i primitivan način, pomoću izmišljenih lažnih tvrdnji sa stanovišta ideologije, ali i očiglednog opšteg nepoznavnja opusta tog umetnika (a u ostalom i mnogih drugih stvari).

Neka vreme pokaže ko se ovde blamira...
A vremenu niko ne može da utekne... koliko se god trudio!
Sve na kraju dođe na svoje!

Живот нису чисте боје, па бих ја прогутао и 23-метарског Немању да је задржана изворна функција ГЖС и да се са друге стране зграде налазе четири чеона колосека. Прогутаћу ја и овог Немању, али уз услов да се у зграду усели репрезентативни Историјски музеј Србије, да се обнови фасада Поште, а у њу усели нека институција првог реда, да се нареди оној бабускери на челу ПТТ-а да обнови или прода зграду хотела преко пута, да се дозида спрат хотела Петроград, да се напокон нађе решење за Лику, да се освежи фасада Загрепчанке (ипак је нереално очекивати њено рушење)...

Сам трг ће, признали ми то или не, бити много лепши од оног "решења" од пре десетак година и то све са прегломазним Немањом и залуталом локомотивом. За мене је велика зелена површина и бројно дрвеће по ободу трга само плус на овом месту. И да, најзначајнији капитални потез је изненашујуће успешно одвлачење колектора под земљу.

За споменик се слажем да је могао да се нађе на неком срећнијем месту, али сам по себи уопште није лош. Нажалост, критике Суботићке и професора Живковића пре говоре о њиховој неспремности да искоче из матрице у којој су деценијама функционисали, него о вредности споменика. Овако, без иједне конкретне замерке, мени личе на пљувачину Ђоке клесара на Роденову "немодерност".

Симболика поломљеног византијског шлема је, по мени, храбра и на месту. Србија је и пре Немање имала кнезове и жупане, али тек слабљењем Ромејског царства, под ударом Арапа с југа, Турака са истока и крсташа са запада, стварају се услови да у наредна два века постане независна држава, финансијски јака, а на плану уметности претеча европске ренесансе (Сопоћани, Милешева, Дечани...). Сводити причу на банализацију типа "Нећемо ваљда да се враћамо у феудализам" стварно није на нивоу нашег форума.

Pa gdje si ti sizife kako ide sizifoski posao slazem se svaka ti ka u njegosa nego te moram ispraviti
Hotel ptt odavno nije u vlasnistvu poste
Zgradu ZS za Muzej ZS
Zgradu poste za IMS
Zgradu bolnice uz dogradnju na praznom placu za muzej prirodnjacki
Dogradnja hotela petrovgrad naravno
Zavrsetak like i stavljanje u funkciju
Palata jadran (ako ti je to zagrebcanka) da se presvuce novom fasadom neko je vec kacio ovdje super resenje...
Da se resi sudbina hotela Beograd ....

A šta očekivati od ovih ljudi na vlasti. Kada osoba koja vrši funkciju koja joj to nije, pokazuje koliko ne poznaje ni noviju istoriju zemlje u kojoj živi.

Горан Весић June 27 ·

Враћен је српски грб на зграду бившег Министарства саобраћаја у Немањиној 6, која је саграђена у периоду од 1927. до 1931. године, према пројекту архитекте Светозара Јовановића. Данас се овде налази Саобраћајни институт ЦИП.

Аутори скулптура, изведеним у камену, су Тома Росандић, Драгомир Арамбашић, Живојин Лукић, Лојзе Долинар и Ристо Стијовић.

После Другог светског рата са фасаде зграде уклоњен је грб Краљевине Србије и постављен грб нове државе - комунистичке Југославије. Занимљиво је да је грб нове државе имао пет буктиња уместо шест колико их је било званично јер је свака буктиња представљала једну од шест социјалистичких република које су чиниле Југославију. Радили су на брзину, а није ни било места за шесту буктињу! Али таква су била времена и боље им је био крњи грб нове државе него цео грб старе државе.

Сада је исправљена та неправда и враћен је грб Краљевине Србије онако како је то учињено на згради старе железничке станице. Следећа композиција која се враћа тамо где је била је “Сима Игуманов и сирочад” рад Лојзе Долинара која се налазила на Игумановој палати на Теразијама.

84677653_3559862780708269_7510302305644707454_n.jpg
Izvor: Facebook stranica gorana vesića: https://www.facebook.com/Goran.Vesic.zv ... 3927374821

Za ove koju si bežali se časova istorije - Kraljevina Srbija NIJE postojala u periodu kada je sagrađena ova zgrada (1927 - 1931). U tom periodu, teritorija Srbije je bila deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (a kasnije Kraljevine Jugoslavije), tako da je normalno da je na toj zgradi postavljen grb te države. Čak i za sve ove (uključujući i gorana vesića), koji su bežali sa časova istorije - vrlo je vidljivo da je grb na zgradi grb Kraljevine SHS, tj. Jugoslavije. Isti sadrži srpski beli krst sa četiri ocila, hrvatsko šahovsko polje, i slovenački polumesec sa šestokrakim zvezdama.

Nije mu dovoljno jedno lupetaranje u prvoj rečenici, već goran vesić mora da istakne svoju glupost i u narednim rečenicama. Kada je zamenjen grb, stavljen je grb FNRJ koji je sadržao 5 baklji. Te baklje su simbolizovale "bratstvo i jedinstvo konstitutivnih naroda (Srba, Hrvata, Slovenaca, Makedonaca i Crnogoraca)" - taj grb je postojao do 1963. godine. Tada je dodata i 6 baklja (koje su od tada simbolizovale republike). Više o tom grbu na: https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%93%D ... 1%98%D0%B5

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=761821#p761821:3ku003l5 je napisao(la):
Drakche » Pet Jul 31, 2020 4:00 pm[/url]":3ku003l5]U zabludi ste kada mislite da postoji nekakav kontinuitet "drustva" od srednjeg veka pa do danas. Srednjem veku nije ni postojalo drustvo kakvo poznajemo, a i geneticki smo se prilicno udaljili od tog sveta. Ali sve to nije ni bitno, jer se drzava gradi na buducnosti celog naroda koji sada u njoj zivi, a ne na dalekoj, maglovitoj, okrutnoj proslosti.

Само што није постојало ни само друштво како ти замишљаш:

Владар - властела - сељаци

Већ постоји и нешто што се зове средњовековна комунална управа у српским градовима на Приморју и у северној Албанији (Котор, Будва, Бар, Улцињ, Дриваст, Сард итд.) где сви ти градови имају статуте (Будвански статут чак 295 члана), велика и мала већа итд.

То што, због мањка знања о овом периоду, мислиш да је то било неко мрачно доба са горепоменутом друштвеном поделом и сличним глупостима, то је твој проблем. Мада шта уопште рећи некоме ко каже да не треба дизати споменике средњевековним владарима јер је Србија република.

Vrh