[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=760544#p760544:20ri5idp je napisao(la):
Marioneta » 27 Jul 2020 15:37[/url]":20ri5idp]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=760369#p760369:20ri5idp je napisao(la):
solecar » Ned Jul 26, 2020 9:53 pm[/url]":20ri5idp]Šlem na kojem stoji Stefan Nemanja nije šupalj, već ima unutrašnjost ispunjenu oblikom koji neke podseća na jaje. Što se tiče pokušaja da se opravda naziv „kod konja“ , smešan je, zato što se i u tom slučaju i u slučaju spomenika Stefanu Nemanji, ne misli na osobu, nego na ono na čemu je osoba. U jednom slučaju to je konj, u drugom postolje koje podseća neke na jaje. To što se oko tog postolja nalazi puknuti šlem, ne znači da se misli na šlem.
Što se tiče vlasti, i toga da mi je cilj jedino kritikovanje svega što oni rade, je još smešnije od onoga da si „nepristrasan“ i „objektivan“ i da „realno sagledavaš stvari“. Onaj ko realno sagledava stvari, vidi i kada neko kaže da je nešto urađeno kako treba ili kada neko napiše da bi trebalo da, naprimer spomenik ovakvih dimenzija bude postavljen na neko uzvišenje, kao što se to radi u svetu, a ne da ga gura u rupu.
Kada su to ismevani nazivi „kod konja“ i „kod Vuka“? Nikad. To što vi(idolopoklonici lika i dela jednog čoveka i njegove biblioteke i svi članovi iste) spominjete je samo jedan od pokušaja da se opravda ono što se prihvatilo kod naroda i što nikako ne ide na ruku. Nisam ja kriv, ili možda ipak jesam, što drugi vide ono unutar šlema kao oblik jajeta ili za bilo šta što neko drugi kaže za bilo koju stvar, a koja se vama ne sviđaju.
Šlem i njegov oblik ni na koji način ne podseća na jaje, već to poređenje služi da bi se ismevao i omalovažavao spomenik, a time i vlast koja je čitavu priču pokrenula i realizuje. Naziv "kod konja" nije smislila ni ova vlast ni neka politička partija, niti spomenik knezu Mihajlu podseća na konja, već je konj deo spomenika i narod je smislio taj naziv sa istim smislom kao i "kod Vuka", skraćen oblik žargonskog komuniciranja. Tvoje poređenje ismevajućeg i ispolitiziranog posmatranja spomenika Stefanu Nemanji sa drugim spomenicima nema nikakve veze. U šlemu se ne može ni naslutiti jaje, a to što ga ti voliš videti umesto šlema i svega ostalog govori o nameri da na prizeman način oduzmeš svaku vrednost spomeniku i svemu što se na Savskom trgu radi i to sve isključivo zbog politikantskih razloga.
Možeš do sutra da ponavljaš kako sam ja autor izreke da je šlem u stvari jaje, pošto ništa pametnije ne možeš da smisliš. Tačnije, ne možeš da prihvatiš da ja nisam autor rečenice "obilk na koji se naslanja šlem podseća na jaje", već samo osoba koja je rekla da je druge ljude to asociralo na jaje.
Umesto što ko papagaj ponavljaš naučeno da imam nešto protiv SNS - a i predsednika, bolje upotrebi te tvoje moždane ćelije da daš makar jedan konkretan kontra argument potkrepljen nekim činjenicama na bilo šta što sam ranije pisao, ali da to ne bude u stilu da si mi već odgovorio, ili da nemaš ti šta da mi odgovaraš kada me neće ništa što ti kažeš ubediti da grešim.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=760544#p760544:20ri5idp je napisao(la):
Marioneta » 27 Jul 2020 15:37[/url]":20ri5idp]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=760369#p760369:20ri5idp je napisao(la):
solecar » Ned Jul 26, 2020 9:53 pm[/url]":20ri5idp]A to verovatno da će BNV postati centar modernog se zasniva na osnovu čega? Na osnovu podignutih zgrada? Ako je na osnovu toga, onda on nikako ne može da bude centar te vrste, jer se to može reći za svaku novogradnju.
Na osnovu kompletne infrastrukture i lokacije na kojoj se nalazi. Praktično svi putevi kroz grad prolaze kroz BNV ili u njegovoj neposrednoj blizini. BNV je prostorno direktno nadovezan na stari centar grada i predstavlja prelaz ka poslovnoj zoni koja se razvija na NBG. Ako se probije tunel ka pančevačkom mostu i napravi metro imaćemo centralno čvorišta metroa u BNV ... Savska promenada i čitav prostor pored tržnog centra i zgrada u celini sa Savskim trgom i svim pratećim sadržajima koji će se nužno pojaviti predstavlja potencijal za veoma frekventno kretanje ljudi slično kao što se to dešava na knez Mihajlovoj, samo još sadržajnije jer stari grad nema prostora za moderne sadržaje, npr. parkovi i igrališta, izložbe i predstave na otvorenom ... Ceo prostor do sajma pruža mogućnost za dalji razvoj i širenje ... Naravno ni novobeogradska strana Save ne bi trebala da ostane u obliku u kojem je sada. Prosto je neprirodno da se prostor od TC Ušće do Sava centra uz Savu zadrži u sadašnjem obliku. ...
Praktično mogu da ti navedemn milion putanja od tačke A do tačke B koji ne da ne kače BNV, nego ni blizu istog ne prolaze. Ovo je Beograd, a ne Rim, tako da ipak ne vode svi putevi ka BNV.
Centru Beograda nisu potrebni novi parkovi, jer ih ima sasvim dovoljno. Potrebnije mu je zelenilo, sa kojim opasno kuburi. Isto važi i za NBG stranu uz Savu. Okanite se sečenja zelenila i unakažavanja uređenih zelenih površina pored reke, ili na nekim drugim lokacijama, zarad ispunjenja nekih vaših "vlažnih snova".
Kalemegdan, Trg republike koji ste pretvorili u ravnu anemičnu popločanu površinu, prostor oko SRC "25. maj", Studentski park, Prostor oko fontane u Knez Mihailovoj ulici (ugao sa Čika Ljubinom), Park vojvode Vuka, prostor ispred glavnog ulaza u TC Rajićeva... , su mesta na kojima i te kako mogu da se održavaju manifestacije na otvorenom, što se i čini (predstave, koncerti i sl.).
BNV će graditi do Sajma, po odavno utvrđenom i usvojenom planu. Isto tako nema niđe veze izgradnja u blokovima 18 i 18a sa izgradnjom BNV. To bi bilo kao da ja kažem da će BNV postati centar zato što će na Kosmaju da nikne fensi naselje.
Marioneta » 27 Jul 2020 15:37[/url]":20ri5idp]Sve su to elementi koji Savskom trgu i BNV daje karatker buduće centralne gradske zone. To takođe doprinosi da se dosadašnji centar očuva u što je moguće izvornijem obliku, te da moderni sadržaji kao što je TC Rajićeva, koliko god se uklapali u ambijent ne dodaju i grade. Praktično, ceo stari grad treba sačuvati kao svjevrstan živi muzej ...
TC Rajićeva se uklapa u ambijent Starog grada? :lool: