Šta je novo?

Savski trg

Svojevremeno napisao a dalje stojim , da kada bi nj. roditelji morali da plate uklanjanje gragfita drugacije bi bilo . . .
Savski trg je pokriven kamerama i stvarno je vrlo lako utvrditi ko je to zvrljao
(setite se samo ,,onog,, snimka sa takve kamere kod Arene)

Jedino sto zelim, a to je da cujem sta zapravo nam ti grafiteri porucuju, jer to jeste jedan oblik javnog govora
ponavljam da su zeleli samo štetu ,
mogli su i ona nova stajalista da oštete u laksem uspravnom stavu nego da čuce šarajuci nizak zidic a to nisi uradili
a sigurno im nije nedostajalo vremena

Jos jedan put smatram da je Savski trg sada odvratan ali mi ne pada napamet da ga oštecijem ni nakakav nacin

Боцо, не тражи чињенице где их нема. Тај сту је ижврљао све живо, од свеже реконструисаних возова, петљи код нбг арене, ма шта му падне на памет..., Нема тај никакву поруку, осим да је паћеник са комплексом више/ниже вредности. Стајалишта није ижврљао јер би већ сутра била замењена.
Што се мене тиче, одрадио (не платио - пара можда има, већ одрадио посао који му држава зада док не исплати сваки динар) би он кречење и реконструкцију сваког зида где је жврљнуо.

Каква су напаст ти шарачи. то нису цртачи графита... то су искомплексиране полусвесне незавршене особе (можда јер су клинци а можда јер су заостали). ми и наш град смо њихови таоци.

Михаило":2gwz4owo je napisao(la):
Боцо, не тражи чињенице где их нема. Тај сту је ижврљао све живо, од свеже реконструисаних возова, петљи код нбг арене, ма шта му падне на памет..., Нема тај никакву поруку, осим да је паћеник са комплексом више/ниже вредности. Стајалишта није ижврљао јер би већ сутра била замењена.
Што се мене тиче, одрадио (не платио - пара можда има, већ одрадио посао који му држава зада док не исплати сваки динар) би он кречење и реконструкцију сваког зида где је жврљнуо.

Svaki put kad ovako nesto vidim pomislim da je taj kontroverzni singapurski pravni sistem iz raja izasao. Tamo bi ga ukebali negde skrivenom kamerom a onda javno sibanje bambusovim prutom. Plus naplata stete.

Михаило":20qj0eku je napisao(la):

Svaki put kad ovako nesto vidim pomislim da je taj kontroverzni singapurski pravni sistem iz raja izasao. Tamo bi ga ukebali negde skrivenom kamerom a onda javno sibanje bambusovim prutom. Plus naplata stete.

Išarase ceo grad, BGvoz i sada Savski trg
BGvoz nije pokriven kamerama jeste neko opravdanje za postojanje NN pocinioca
Savski trg je jeste pokriven sa više kamera
http://www.24sata.rs/Kamere
http://www.naxi.rs/kamere
http://www.android.co.rs/srbijauzivokamere.html
a tu su i kamere policije i dr. firmi
i moze se utvrditi ,,zumbiranjem,, ko nam to žvrlja grad i ko je napravio u zbiru do sada sigurno vec milionsku štetu
vreme je da neko odgovara ili oni koj ne rade svoj posao (zaštite javne imovine) ili oni koj žvrljaju
jer ne želim da se moj novac koj se sliva u gradsku kasu tako razbacuje

Nisam uspeo da na netu pronadjem sta te skracenice zapravo znace, pa ako neko nesto zna nek napise bar da znamo
sčim ili skim imamo posla

Ali ovaj korten je tako lepo interagovao sa sprejem.
Uspostavili su novi ontološki sklad uzdignut iznad urbanog patosa.
Oplemenjen vanvremenskom intervencijom daje novu instalaciju na trgu koji je vapio za promenom.

Još uvek me opčinjava ovaj spoj rđe, prljavštine i rustike kao takve spram bele boje intervencije građanskog umetnika koji je urbani aspekt tu uključio u izvesnom subverzivnom aktivizmu.

Боцо, не претеруј. Има прегршт стајалишта са потписом тог СТУ-а. Међутим, Алма их редовно пере и фарба.

СТУ, ВМТ, ИМСО, СУХО.... све на радну акцију. Да коначно нађу смисао у својим паћеничким животима.

brdjanin":k7unwmvz je napisao(la):
Ali ovaj korten je tako lepo interagovao sa sprejem.
Uspostavili su novi ontološki sklad uzdignut iznad urbanog patosa.
Oplemenjen vanvremenskom intervencijom daje novu instalaciju na trgu koji je vapio za promenom.

Još uvek me opčinjava ovaj spoj rđe, prljavštine i rustike kao takve spram bele boje intervencije građanskog umetnika koji je urbani aspekt tu uključio u izvesnom subverzivnom aktivizmu.

Care :D

Само да видите шта су урадили од оне рампе, насупрот раскрсници са ул. Миловна Миловановића - претворили је у јавни тоалет :evil: Одвратни, бесловесни ликови!

stf":oz86h9ae je napisao(la):
Feanor":oz86h9ae je napisao(la):
Kao sto smo najavili...
poenta?

Мислим да је неко већ написао пар страница раније како ће разне сподобе да се олакшавају насред спомен-парка...људи, оно је грозотла!

Danas prošao rampom...
Pa ako su već napravili javni wc mogli su makar da obezbede da se redovno ćisti !

Rustična kakofonija ugaženih i svežih govana razvučenih skoro slučajno u napetoj nemarnosti umetnika pank-dadaiste.

А друга страна трга у много бољем стању - пар минијатурних графита и то је то. Узгред, изгледа да кортен још није добио ону бордо-браон нијансу какву сам виђао на сликама. Можда је за тај процес потребно више времена од неколико недеља?

У Србији рђа свуда успева само не тамо где је хоћемо.

ПС: Промакло ми је да је на "тргу" и штрокави јавни вц.Јел то оно сиво киосколико здање? Убудуће ово не би требало називати тргом док се неки основни елемнти који дефинишу један трг не остваре.

Potrudili su se da to ne bude ni park, kako je mesto uredjeno tridesetih godina proslog veka, niti trg koji je mogao da nastane da nije nastalo takvo resenje koje je ljude sateralo u uzak prostor uz kolovoz dok prostrani plato zvrji dostojansveno prazan i ogradjen.

Nedavno sam primetio da na platou nije bilo ni jednog jedinog prolaznika, dok su trotoari okolo bili prepuni ljudi. Oni koji su Beogradu i Beogradjanima dali ovo premudro resenje, nisu mogli cak ni da ostave mali trg, prosirenje na mestu spoja Nemanjine i Savskog trga, to jest na uglu.

Izgon rastinja koje je tu postojalo preko osam decenija, i to u vreme kada planetarno pregrevanje pustosi susama i uraganima,pokazuje da neko ocigledno jos nije ili ne zeli da bude obavesten o tome.

JohnyBgood":229dh4ye je napisao(la):
Михаило":229dh4ye je napisao(la):

Slazem se u potpunosti :kk:

Трактат једном говнету

Простор без активног суживота са пролазником, а да је у исто време препун људи,
је трагедија за једну урбанистичку целину. Још уколико не носи никакав свој
печат времена или људи којима се обраћа прети да тоне у заборав и бесмисао.

У делу захвата у простору на предметном тргу је и платформа, истурена према улици али
опет заклоњена растињем, бујним и довољно високим да се не примети људска фигура,
поготово кад чучи. Управо на том месту је омиљена тачка за уметничку интервенцију.
Ту анонимни донатор чучне и остави део себе као клицу инсталације и немог, миришљавог
сведока битисања донатора у једном недефинисаном временском тренутку баш у тој тачки
простора. Таква врста инсталације би се могла назвати "уметник је био овде", али пошто
сувише подсећа на већ постојеће називе инсталација, избећи ћемо именовање у овом трену.

Вишедимензионалност ове инсталације, која се чини само у првом тренутку фиксна и
непомична, се исказује у садејству са живим човеком, појединцем из масе која хрли
узаврелим тргом. Анонимни донатор, инсталатер, је оставио део себе и уградио га у
трг, али ће тек други анонимни појединац, перформер, који загази у његово дело и разноси
га случајно и енергично по тргу учинити да крене перформанс, својеврсни "flash mob"
случајних "угазитеља" који, као да их је неко додирнуо невидљивим штапићем, постају
активни учесници перформанса и шириоци уметникове интервенције по тргу.

Сваки пролазник даје свој печат, динамика његовог корака одређује димензије интервенције
а уколико још примети "донацију" и крене да је размазује по плочнику тада се види и
спонтаност његових покрета ногу и читавог тела док шара около. Трг је тада кошница
"фекалног валцера" развученог између градских и приградских стајалишта градског превоза.

Једног момента се перформанс заврши и остаје траг по тргу који се опет претвара у инсталацију.
Овога пута је инсталација прошла кроз фазу активног учешћа свих пролазника тргом и замрзнута
је у времену јер се "боја на сликарском платну осушила".

Тако трг оживи на један посебан начин, и знатижељни намерник се може шетати иза сваког
појединог пролазника тргом и служећи се чулом мириса утврдити да ли је и он постао
активни "оплеменитељ" простора, који му је до тог тренутка био потпуно небитан,
успутан, непримећен. Тако поред вида и слуха и чуло мириса постаје активни начин
спознаје ове урбане целине, а у суграђанима се буди још једна димензија за сагледавање
простора око себе.

Као и свака урбана интервенција, и ова има своје време трајања. Прве кише и друге
временске прилике ће учинити промене у инсталацији које ће касније водити ка нестајању.
Органолептичке промене ће уступити место променама боје и структуре, а убрзо и физичком
нестајању уметничког артефакта.

Радознали намерник може једно време изучавајући трагове, правце кретања, бројеве ципела,
крупноћу корака сазнати пуно о броју људи, њиховој енергичности, брзини, намерности или
случајности промене праваца кретања и другим карактеристикама односно као форензички
детектив сазнати о једном прошлом времену и становницима овог града.

Нажалост, не тако трајна интервенција неће дати материјал за изучавање као окамењени скелети
у Помпеји, али данашње време и не дозвољава и не трпи трајна добра и дуговечне сведоке.

(посвећено свима који ових дана пролазе Савским тргом)

заиста ми је мучно да читам ово пљување из стране у страну.

толика количина мржње и несхватања. и гордости, зависти, можда злураде ироније...нисам сигуран шта је, али огромна количина негативне енергије која је потпуно незаслужена. не кажем да је ово неко царево ново одело које треба сви да схвате као сјајно, али схватите барем да постоји другачији начин размишљања који је такође легитиман.

прошао сам пре неки дан и видео људе који ту седе. такође, видео сам људе који седе чекајући на станици (она одлична огромна клупа). трг - заправо је плато, се користи баш како треба односно једино како може.

Ово никада неће бити заиста трг, у смислу да људи долазе да га посећују. Нема ни потребан мир, а нема ни енергију. Нема једноставно садржаје и није у додиру ни са једним објектом-стожером намене. Нема кафића, нема продавница, нема ништа. Одувек транзитни плато сада има места за седење (убудуће и хлад), станица има места за седење а лепо је одвојен сав тај саобраћај како би плато имао колики-толики мир. А сада, то је плато који коначно има намену...спомен плато, озбиљна тема.
Како је та тема обрађена може бити за дебату (лично мислим да је сасвим добро осмишљено), а како је изведено је сасвим друга прича, око које ћемо се вероватно сложити.

Мени је најмучније што су сви намерно заборавили да тај "трг" никада и није био ништа више посећен него данас, јер је жртва нехуманог саобраћајног чвора, и то користе као зацементирану критику на рачун новог решења.

Нова критика је говно, а протом се заборавља да и то говно неко треба да чисти и тај неко не ради посао за који је плаћен. Гована има и по граду, на сред улице, у сваком парку, у сваком жбуну, поред великог броја дрвећа....гована је на све стране.

Већи проблем говнета је очигледан недостатак јавног WC-а на истом том "тргу", а то нико не помиње, јер је битније свалити кривицу на пројектанте, само зато што се некоме трг не свиђа. На крју ће изглед "трга" бити крив што се неко на Карабурми посрао на травњак.

Овај "трг" ће постати трг и добити посетиоце оног дана када 90% површине не буду заузимали аутомобили. Дотле....

Ocigledan manjak javnih toaleta u gradu jeste problem koj niko ne porice.
Sam trg u svom sastavu ima javnu glavnu zeleznicku stanicu
koja treba da po svojoj prirodi da poseduje m n o g o b r o j n e lak uocljive toalete

Da li ih ima u dovoljnom broju, da li su lako uocljivi, da li su u zadovoljavajucem stanju ?
NE, rezime je porazavajuci
Pa ne moze ni jedan javni wc na trgu da preuzme n e d o s t at a k gl. zel. stanice

Da je sve u redu niko ne bi prelazio ulicu i cucao iza spomeniko
ako na dr. strani ima uredjeno , opremljene higijenski resene uslove normalnog wca
Mozemo krivicu da svalimo i na opstu kulturu a to bi bilo zavaravanje

Projekat Savskog trga meni jeste promasaj i ruzan ali nikako nije kriv za preuzimanje funkcije javnog wca
vec ga je u to pretvorila davno prevazidjena , ne funkcionalna i gotovo ne dostojna stara zgrada zeleznicke stanice tj nj. stanje i br njenih wca.

U ovom slucaju koliki to javni wc mora postojati na Savskom trgu da bi zadovoljio potrebe korisnika zeleznicke stanice
pa zar nije i normalnije da ona to ima reseno i jos da moze da primi neki postotak ,,slucajnih prolaznika,,

Na zalost taj model se potvrdjuje sirom grada samo se menjaju subjekti i lokacije
nema javnih cesama, nema javnih wca

A za sve su krivi kafedjije koje svojom ,,ssuskavom,, rukom uredjuju grad , tako da u blizini njihovih objekata
nema cesme ,nema wca kako bi gradjani m o r a l i uci kod njih u lokal.

Postoji tema na BB ko uredjuje grad - pa ocigledno kafedjije :lool:
govn#$% jeste po celom gradu ali je sve to od ,,ssuskavih ruku,,

@друм1

Велики аплауз за текст.

Ok, osvrnuo bih se ponovo na citav Savski Trg kao celine sa nekoliko uzglednih razmisljanja & viz. prikazom.

Kruzni tok mi se i dalje namece kao neko "ocigledno" resenje. Na slici je prikazan crvenom bojom (zgrada zeleznicke je slucajno crvena). Kruzni ne bi isao tik pored zgrada hotela i bolnice, vec vise uvucen ka unutrasnjosti, ostavljajuci cak prostor za park/trg ispred ovog niza zgrada (zeleno), kao sto je to sada slucaj, samo malo "okrnjeni". Time bi se dobio relativno sirok plato ispred same zgrade zeleznicke; zelena, pesacka povrsina, "stagod".

Ljubicasto su glavni ulazi/izlazi iz toka, a zuto "sporedne" ulice.
Kako ce izgledati SA zavisi od buduceg projekta, ali je svakako bi trebala da postoji jedna ulica kojom bi se izlazilo iz toka, nezavisno od opterecene Savske ulice, ka unutrasnjosti SA.

Oni koji voze iz pravca Nemanjine ulice ka Gazeli bi morali da naprave pun krug, ali to bi bila "cena" ne-koriscenja Savskog mosta za prelazak preko reke. Trebali bi vec na Slaviji da skrenu u Bulevar Oslobodjenja, ako zele da predju preko Gazele. Ovo je momenat u kome bih rekao "ko sisa vozace?" , no dobro.

Jezgro Savskog trga bi bila sama zgrada zel. i okolina kao slobodna zona za pesake, kao i metro stanica u podzemlju.
Ovde se namece problem ostalog gradskog prevoza (tramvaji), ali to bi moglo biti integrisano u vec "postojece" podzemlje (linija iz Nemanjine, recimo, bi se spustala nanize i racvala u podzemlju, gde bi se direktno presedalo za metro liniju...).

Razmisljao sam kako u Beogradu skoro nijedan projekat koji ukljucije saobracaj ne moze biti savrsen u smislu pragmaticnosti, ali mozda i ne mora, samo da nije totalni fail, u nasim prilikama i to bi bio neki uspeh.

Kruzni tok se zaista namece, samo se plasim da bi tu neko ozbiljno podzemlje bilo zeznuto zbog poplava. I malo bih preusmerio Karadjordjevu da ulazi u kruzni tok pod nekim normalnijim uglom. Ovaj ugao je OK jedino ako se pretvori u jednosmernu prema Ekonomskom fakultetu, a da onda nesto drugo ulazi u kruzni tok pod puno drugacijim uglom za smer od Ekonomskog/Brankovog mosta. Trece, sta bi sa idejom mosta u osi Nemanjine?

Vrh