Šta je novo?

Savski trg

Evo detalja ploče koju sam kritikovao: :notok: :notok: :notok:

rOuKh.jpg

pW3lc.jpg

z3GJB.jpg

3RDsg.jpg

9zGr4.jpg

s074f.jpg

Zadnja strana:

CQoZ4.jpg

QfdIM.jpg

Originalna ploča i ovo ne mogu da se porede.

"Crtice" na staklu koje su napravljene kad je postavljena i nova ploča izgledaju mi jako loše:

PyHta.jpg

w035d.jpg

Ova limenka i autobusi (sa sve nalepnicama ulaz/izlaz :lol: ) dosta narušavaju ambijent:

ck1Ht.jpg

RwSsd.jpg

Ova rampa mi se mnogo sviđa i mislim da je "afričko-azerbejdžanska trava" pun pogodak:

yhMk2.jpg

Rešenje autobuskog stajališta je dobro, samo što ovde već ima dosta grafita i ne znam kako se oni uklanjaju sa kortena:

iS1vS.jpg

P6YN7.jpg

Ove žardinjere od kortena mi se mnogo sviđaju i sviđa mi se taj efekat "lavirinta" koji stvaraju, kao i to što nisu u sve zasađene iste biljke:

aa1dz.jpg

rCMWk.jpg

jRejY.jpg

Asfalt je za :notok: :notok: :notok: , ali sada kada je posiveo ne izgleda toliko loše kao prvih dana i ne primećuju se više toliko neravnine.

да било би сјајно да додају клупе у лавиринту!

мени је исто лавиринт као концепт занимљив, али мислим да је претесан за нормалну комуникацију.

мислим да је фонт намерно тако исечен. као нешто што је недовршено/срушено, сирово, из рата. то и јесте поента кортена. боља је прва плоча јер осим што је и она од кортена, далеко је уочљивија и јасније је да је правоугаоник (читај: надгробни споменик)

sasa901":1h8s1c5p je napisao(la):
sto i sa druge strane ne ubace klupe :/

I meni je ova druga strana bas bez veze i puno losija od ovog dela ispred hotela. Ove ogromne zardinjere su bas zakrcile prolaz i tu jos posejali zbunje da dodatno zaklanja pogled :bash: Na srecu u prirodi izgleda malo bolje nego na slikama (barem meni koji sam kosarkas) ali opet puno, puno losije od ovog dela koji je uspeo.

PS Kad vidim grafite pozelim da uvedemo singapursku a ne evropsku reformu pravosudja. Sibanje bambusovim prutom, po mogucnosti na mestu saranja grafitima. A onda ribanje cetkom da ono sto si za*** ocistis.

Их, још само два кила масне фарбе да се прекрије рђа.
Чисто да буде мало лепше и чисто :)

drum1":1rrd63b1 je napisao(la):
мислим да је фонт намерно тако исечен. као нешто што је недовршено/срушено, сирово, из рата. то и јесте поента кортена. боља је прва плоча јер осим што је и она од кортена, далеко је уочљивија и јасније је да је правоугаоник (читај: надгробни споменик)

Ne znam da li je namerno, ali ploča izgleda vrlo loše i prva asocijacija je na nešto fušerski urađeno, a ne na ratna stradanja. Ako su neravnine na slovima i ostale nepravilnosti na ploči namerne, onda je to trebalo da bude ipak malo očiglednije, da prolaznik može da shvati da je i to deo rešenja i razmisli o poruci koju nosi, a ne da izgleda kao nešto što je doneto sa otpada. Osim toga, ploča se svojim materijalom uklapa samo sa ovom kućicom na autobuskom terminusu kojoj u ovom obliku tu i inače nije mesto. Originalna ploča od kortena bi izgledala mnogo elegantnije i upotpunjavala bi ostatak trga, a ne odudarala od njega. Ovakvi spomenici valjda ipak treba da odišu nekom smirenošću iz poštovanja prema žrtvama, a ne da šljašte (naravno, neki bi rekli da je "rđa" nepoštovanje žrtava, ali "zarđala" ploča je bila deo skladnog rešenja sa jasnom simbolikom, a ova sada izgleda kao da je pala sa Marsa). I tračice na staklu mogu da se tumače na razne načine, ali izgledaju toliko "jeftino" da se ne mogu opravdati.

Interesantno je da je desna polovina trga danas mnogo humanija nego pre rekonstrukcije. Trebalo je samo strpljenja da zelenilo izraste.
Jos da je budzet bio veci pa da je umesto asfalta stavljen granit.....

To je taj problem sa travom na pogresnom prostoru. Nekada je cela ta povrsina bila travnata i....odvratna, nehumana, jezivo depresivna....

Isto je i sa levom polovinom. Trg bi bio humaniji da su yasadjena starija stabla. Opet, problem sa budzetom. A trg je takav da je trebalo kupiti i zasaditi odrasla stabla. Ovako cemo imati konacan izgled trga za 40 godina.....stekare....

Ne znam zasto, ali crtice na spomeniku me asociraju na bombe...

drum1":8qige9ka je napisao(la):
louderick":8qige9ka je napisao(la):
Feanor":8qige9ka je napisao(la):
Ne znam zasto, ali crtice na spomeniku me asociraju na bombe...
to i treba da asocira na bombe.

мене асоцирају на душе које путују ка небу

ok. mene vise ipak podseca, graficki, i ta dinamika, na bombe... ali ako ima vise asocijacija delo je komunikativnije i uspesnije...

louderick":20egxc1s je napisao(la):
drum1":20egxc1s je napisao(la):
louderick":20egxc1s je napisao(la):
to i treba da asocira na bombe.

мене асоцирају на душе које путују ка небу

ok. mene vise ipak podseca, graficki, i ta dinamika, na bombe... ali ako ima vise asocijacija delo je komunikativnije i uspesnije...

слажем се потпуно. нисам сигуран да ми се свиђа што подсећа на бомбе, али и не треба да ми се свиђа, тај део историје је ужасан.

Mene ploca podseca i na ono da su uspravne linije zivi ljudi dok su oni vodoravni jedno sa zemljom jer su mrtvi,polozeni.Realizacija je losa sa tom zamenjenom plocom ali ima simbolike,nije da nije.

То са цртицама је покушај да се извуче нека симболика из нове непримерене табле. Аутори су опет успели да извуку неки смисао из бесмисла....

Стара табла је имала сопствену симболику и цртице јој нису биле ни потребне.

Можда ће "у датом тренутку" (када пажња јавности буде усмерена и усредсређена на нешто друго) вратити стару плочу?

Што се тиче уклањања графита са површина које су у кортену, ствар јесте компликованија, али изгледа није неизводљива. На овом месту сам наишао на предлоге да се површине захваћене графитима третирају содом бикарбоном - исти поступак као пескирање, само се корсити сода:

http://www.finishing.com/169/45.shtml

Na post apokaliptičnom trgu,teško je nešto "popraviti"

Firebird-011":ol5g0fn9 je napisao(la):
Можда ће "у датом тренутку" (када пажња јавности буде усмерена и усредсређена на нешто друго) вратити стару плочу?
Тешко.

Плоча је замењена због притиска породица жртава а не јавности. Јавност би најрадије цео трг у инокс а фонтану са водоскоком и да свира и светли.

Уместо да су тим људима објаснили симболику "зарђале" плоче, а верујем да би уди схватили и прихватили, плоча је замењена , јер су и ови из града необавештени па су били "згранути" што је плоча већ зарђала.....

Sredicemo nedostatke 2014 kad saobracaj drugacije organizujemo i povecamo trg

Тооо директоре! Бар мало позитивних струјања данас...

Planiraju li da ciste ove grafite i kako to ide sa kortena MORAVAC javi se i koliko kostaju sredastva za uklanjanje grafita sa tramvaja
dsc02985.jpg

"VMT.", "~~~~", "STU..." - ganut sam, evo suza mi niz obraz ide, nikada nisam video nešto tako lepo, tako dubokoumno, tako višeslojno, tako pametno! Ovo je revolucija, ovo je smisao života, ovo je dar od Boga!!! O, presveti autori žvrljotina, hvala vam što ste podelili svoju mudrost sa nama!

Sigurno ne podrzavam te zvrljotine,
to me ne sprecava da sebe ne upitm zasto ,,pomahnitali grafiter,, sa spejom u ruci nije isarao okolne povrsine
kao sto su ta dva stajalista ?
Zasto nisu isarana, hajde da razmislimo ?
Ljudi nam nesto vec dugo porucuju -govore samo smo mi to ne vidimo niti cujemo ili se pravimo Tose :grand:

sto se mene tice Savski trg je jos gori nego sto je bio,
tezak promasaj :blah: koj sve nas dosta kosta a niko ne odgovara :violina:
na zalost, proci ce jos dosta vremena dok se ne preuredi :(

Пре 15 година,кад су се појавили графитери код нас,стварно је било ликова који се могу назвати уметницима...
Данас...људи који немају ни трунке талента жврљају глупости и то на местима којима не приличе графити...

Тотално промашена поента,ни трунке смисла ни за естетику ни за неку поруку(политичку,уметничку било какву)... вмт сту и други назови графитери...одморите мало...

Ponovo taj STU...Trebalo bi raspisati poternicu na nivou grada i dati 100 000 dinara onome ko otkrije koje mladjani gospodin koji je uspeo da isara vozove gradske zeleznice,tramvaje,fasade u Bulevaru a sada se bacio i na trgove...

@boca-ica

Da, da, sigurno su u pitanju visoki i prefinjeni estetski kriterijumi žvrljača :roll: Te barabe žvrljaju šta stignu, zabole njih da li je to korten, cigla, kamen, čelik, mermer itd.

Vrh