Šta je novo?

Savski nasip - nelegalna gradnja na levoj obali Save

Треба да буде знак за забрану саобраћаја моторним возилима, а не знак за забрану саобраћаја који се најчешће ставља у пешачким зонама или саобраћајницама намењена возилима са дозволом (објекти владе, МУП-а, остали државних органа...). Овде је апсурдно забранити саобраћај бициклистима.
 
Izvini, ja sam bosanac pa sporo kontam. Znaci, trebalo bi donijeti PROPIS da se zabrani saobracaj motornim vozilima osim vozila sa posebnom dozvolom i onda za to postaviti odgovarajuci znak. Je li tako?
 
Na tom istom nasipu, od Bloka 70 do Bloka 45 već postoji pešačko biciklistička staza, na kojoj je svaki saobraćaj motornim vozilima strogo zabranjen, uostalom motorni saobraćaj je zabranjen na SVIM nasipima bez obzira da li na njima postoji biciklistička staza, isto kao i što je zabranjena parkiranje na trotoaru, čak iako znaka zabrane nema.
Obzirom da na nasipu nema saobraćajnog znaka (jer ga stalno ruše) policija može da piše kazne, a ona to ne radi, za razliku od trotoara gde piše kazne svakome ko se parkira na trotoaru, bez obzira što na tom mestu ne postoji znak zabrane parkiranja na trotoaru! Parkiranje na trotoaru je jedino dozvoljeno ukoliko postoji znak koji to omogućava. Obzirom da na Savskom nasipu, ali i na ostalim nasipima u Srbiji ne postavljaju znakove koji omogućavaju kretanje motornim vozilima nasipom, ono je ZABRANJENO, bilo ili ne bilo saobraćajnog znaka za zabranu kretanja motornih vozilia.

Sama zabrana kretanja motornim vozilima po nasipu, nije neki vid represije prema građanima, nego naprotiv osnova zaštite tog nasipa od urušavanja, urušavanje nasipa se upravo dešava vožnjom motornih vozila, dok težina biciklista svakako ne utiče na oštećenje nasipa, uostalom na prva 3km Savskog nasipa postoji znak da je to pešačko biciklistička staza, i nigde ne postoji znak da je dozvoljena vožnja motornih vozila ni na prvom, ni na drugom delu nasipa!
Obzirom da je znak zabrane srušen, ostali su samo oni prethodni znaci na nasipu, koji označavaju pešačko biciklkističku stazu.

Na tom istom nasipu na delu od bloka 45 do Bloka 75 je obeležena pešačko bicikistička staza, ali se odvija i servisni saobraćaj, zato i na samom kraju prvog dela nasipa kod bloka 45 postoji rampa sa čuvarom 24 sata koji onemogućava motornim vozilima (osim servisnoj službi da koristi nasip), ali i omogućava pešacima i biciklistima da prođu pored čuvara, jer je 1 deo nasipa pešačko biciklistička staza!
Ukoliko je na prva 3 km Savskog nasipa obeležena pešačko biciklistička staza i omogućen pristup servisnim službama, ne vidim nijedan razloga da pešačko biciklistička staza ne postoji i na prestalih 8km istog tog nasipa, uostalom pisali smo da je na drugom delu nasipa kupljena i postavljena solarna rasveta, upravo da osvetli pešačku stazu, a ne drumski put do vikendica!

Beograd vode, koje su odgovorne za čuvanje nasipa, navode da nemaju para za jednog čuvara koji bi radio 24 časa, pa po tome ispada da je Savski nasip ostavljen na milost i nemilost svih onih koji žele da ga unište jer vidimo da je svo dozvoljeno, od vožnje motornih vozila, kamiona, šlepera, podizanja nivoa nasipa nasipanjem šuta, sečom drveća koje štiti nasip, nelegalna gradnja u zoni nasipa i pored reni bunara, kopanje septičkih jama...
Čuvar i rampa postoje i rade ali 100 m dalje od mesta gde se vozila penju na nasip, dovoljno bi bilo samo poostaviti betonske prepreke na tom uključenju, a servisnu službu preusmeriti da se na nasip penje 100m ranije.

Još jednom molim admine da obrate pažnju na postove koji imaju za cilj da unište temu, jer da bi napisao neki kvalitetan post potrebno je vreme, dok jednom bosancu kako sebe naziva RioBL to nije potrebno, on bez čitanje prethodnih 30 strana zaključi u jednoj rečenici da su biciklisti i vozači motornih vozila isti i da je to samo neka njihova svađa. Njega ništa drugo ne interesuje oko Savskog nasipa, nigde ne piše zašo misli da je dobro ili loše da se seče šuma, da se zida nelegalno, vozi nelegalno--- niti daje argumente za te svoje stavove, osim jeftinih konstatacija!
 
Bulevarac":yy8nuaem je napisao(la):
Još jednom molim admine da obrate pažnju na postove koji imaju za cilj da unište temu, jer da bi napisao neki kvalitetan post potrebno je vreme, dok jednom bosancu kako sebe naziva RioBL to nije potrebno, on bez čitanje prethodnih 30 strana zaključi u jednoj rečenici da su biciklisti i vozači motornih vozila isti i da je to samo neka njihova svađa. Njega ništa drugo ne interesuje oko Savskog nasipa, nigde ne piše zašo misli da je dobro ili loše da se seče šuma, da se yida nelegalno, vozi nelegalno--- niti daje argumente za te svoje stavove, osim jeftinih konstatacija!

Dobro, shvatam.

Ja generalno pravim izgleda jednu nenamjernu gresku. Kad naidjem na post sa kojim se slazem ja uglavnom kliknem na onaj uzdignut palac u uglu kao da se slazem i dam pohvalu ali se ne zna ko je pohvalio. A kad naidjem na nesto s cim se ne slazem onda dam svoj komentar, tako da po mojim postovima mnogi steknu utisak da ja stalno nesto zamjeram i kontriram. Rijetkost je da ja negdje napisem "bravo, tako treba" ili nesto slicno iako se u mnogo cemu slazem sa Bulevarcem i ostalim forumasima.

Zato na ovoj temi nigdje nisam napisao zasto sam protiv sjece suma, nelegalnih vikendica i slicno. Jer su to drugi pisali i ja sam to "lajkovao". Medjutim to niko nije registrovao. Registrovano je jedino kad sam skrenuo paznju na saobracajni znak uz nasip (a zapravo je cini mi se astrodule prvi skrenuo paznju na to) pa je ispalo da sam ja neki negativac na ovoj temi.

i zato za kraj da te demantujem u zadnjoj konstataciji:
sjeca sume - ne
ilegalne vikendice - ne
voznja automobilima po nasipu - ne
voznja biciklima po nasipu - da
setanje po nasipu - da

Trebaju li argumenti? Ne. Jer ih niko ni ne trazi a Bulevarac i mnogi drugi su ih iznosili prije mene.
Ziv ti meni bio Bulevarac :sesir:

P.S.
lajkovao sam ti prethodni post. Jesi li primjetio?
 
Nacrt Zakona o ozakonjenju objekata, pretrpeo je ozbiljne izmene.

Члан 5.
Предмет озакоњења не може бити објекат:

4) изграђен у првом и другом степену заштите природног добра (осим
викендица и других породичних објеката за одмор) odnosno vikendice predsednika države, njegovog sina, i ostalog komšiluka odnosno krem de la krema ove prevare od države.

http://www.parlament.gov.rs/upload/arch ... 964-15.pdf
 
Da, ovo je zaista vrhunski stav. Zabranjeno je u prvoj i drugoj zoni zaštite, ali ako to što gradite nazovete vikendica, naravno da može :D
Pošto vikendica naravno skroz drugačije utiče na prirodno stanište, ne dolazi na mesto drveća, ne znači fekalne ispuste, ne uznemirava živi svet i menja postojeću floru i faunu.... naravno da ne, to rade samo KUĆE ili ZGRADE, ali ako je za razonodu onda ništa.... vikendica naročito ne utiče na zaštićeno dobro ako se onako lepo preparceliše sve i ogradi kao na Savi, ako dovezete vozila iz kojih moguće curi motorno ulje iznad područja reni bunara, napravite par saobraćajnica sa gustim saobraćajem, naravno ukopate septičku jamu....

koji manijaci, mamu im ....... :bash:
 
Члан 5.
Предмет озакоњења не може бити објекат:

4) изграђен у првом и другом степену заштите природног добра (осим
викендица и других породичних објеката за одмор)........

Da li je nasip i podnožje nasipa "zaštićeno prirodno dobro" ili vodoprivredni objekat, veštački napravljen?

Ja pre mislim da se ovo što je naknadno ubačeno odnosi na vikendice u nacionalnim parkovima i sl., a ne na divljačku gradnju u podnožnju nasipa Save.
 
Juce sam provalio tek da mi je prof Tomina snajka, predaje mi turisticke destinacije i koja ironija, prica nam o prostornom planiranju i zasticenim zonama :)))


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Obrazlažući Predlog zakona o ozakonjenju objekata pred poslanicima, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je da u Srbiji ima najmanje 1,5 milion nelegalno izgrađenih objekata i navela da je cilj tog zakona da se smanji cena ozakonjenja, ali i da se smanji administracija i birokratija.

Ovo je inače šesti zakon o legalizaciji u prethodnih 18 godina, a u Skupštinu dolazi nakon jednog od niza neispunjenih obećanja da će se nelegalnoj gradnji stati na put.

U javnosti i među poslanicima opozicije posebnu pažnju izazvala je odredba u članu 5 u kome se između ostalog kaže da predmet ozakonjenja ne može biti objekat izgrađen u prvom i drugom stepenu zaštite prirodnog dobra osim vikendica i drugih porodičnih objekata za odmor. Poslanici opozicije kritikovali su taj član jer kako su rekli, omogućava legalizaciju vikendica državnih funkcionera koji su izgrađeni u zaštićenom području, što su poslanici vladajuće većine i resorna ministarka Zorana Mihajlović negirali.

737374678952619.jpg




http://www.istinomer.rs/clanak/1305/Kuc ... ndica-moze
 
http://www.politika.rs/rubrike/Politika ... ta.sr.html

................
Бабићев амандман на члан 5

Влада није прихватила амандмане којима се тражило брисање спорног става члана 5, којим се омогућава легализација викендица и кућа за одмор изграђених на простору првог и другог степена заштите природног добра, али је прихватила амандман Зорана Бабића (СНС), којим се, како је наведено, прецизира овај члан.

Према Бабићевом амандману „предмет озакоњења у другом степену заштите природног добра не могу бити изграђени објекти, осим викендица и породичних кућа за одмор, али озакоњење није могуће уколико је објекат изграђен у заштитном појасу пута, железнице, далековода, водотока, полетно-слетне стазе, као и друге заштитне зоне у складу са одредбама посебних закона”.
 
Mozda je dobro sto je Nikolic napravio vikendicu tu kraj Save. Postojanjem njegove vikendice skrenuta je paznja javnosti na problem koji tu postoji znatno duze a bio je izgleda ranije manje vazan.
 
Tako mlad, a već napredan
marco_de.manccini
......
- Тата, видиш како је све на крају добро испало, гаса ће ове зиме бити мање, али ће зато бити скупљи.
- Па како је то добро испало?
- Зар не схваташ да овако нећемо платити ни динар више него прошле године?
 
RioBL":1d7wt05n je napisao(la):
Mozda je dobro sto je Nikolic napravio vikendicu tu kraj Save. Postojanjem njegove vikendice skrenuta je paznja javnosti na problem koji tu postoji znatno duze a bio je izgleda ranije manje vazan.

Nikolic je medju prvima ovog ekspanzivnog talasa u poslenjih 3-5 godina kada je najviše štete učinjeno. Pre toga tamo je bilo 10tak objekata (naravno 10 previše), međutim nije NIkolić poslednji stigao.

Ipak, slažem se da je ovo dalo veći medijski odjek ovom problemu, ali je sa druge strane onda isti ispolitizovan, šatro ovo se samo zbog Nikolića radi... Da nema njegove vikendice, ko zna, možda bi i srušili sve da malo podiđu narodu.
 
Još jednom da sumiramo ono što većina medija ili ne želi ili nije sposobna da uradi.
Problem Savskog nasipa je nastao 2008 godine, ne ranije, kako mnogi političari i nadležni žele da običan narod misli.
Do 2008, na celom potezu od 8km, nije bilo više od destak nelegalnih objekata.
2008 je napravljena planska devastacija i otimačina, tada je vlast činila DS, gradnačelnik je bio Đilas, koji je SLAGAO u intervjuu da je to neki stari problem, koji se njega ne tiče!
Nakon što je DS otišao na zasluženo mesto, došao je SNS i Toma, koji je za sebe isto oteo deo obale, praveći se mutav, da ne zna da to nije dozvoljeno.
Danas SNS, pokušava sve to da legalizuje, menjajući zakon, koji se ne odnosi samo na Savski nasip, već sve ostale STROGO zaštićene celine. Sve to otvara Pandorinu kutiju, odnosno sve to miriše na mnogo lošega u budućnosti, svuda po Srbiji.
Ovo nije samo naš, interni problem, jer pomoć tražimo od svih, a nekima i želimo da se pridružimo.
Ovakvi zakoni, svakako nas udaljavaju od svega toga, jer normalno da sve ovo što oni žele da legalizuju, u iole uređenim državama nije moguće,

Evo i novog članka, kome naravno ništa ne verujem.
Sumnjam da je ova vlast sposobna i željna da reži problem Savskog nasipa ali i mnoge druge problem, već se sve svodi na praznu priču.

Mihajlović: Rušimo i vile i vikendice
Zakon o ozakonjenju nelegalno izgađenih objekata, koji bi trebalo da bude usvojen u skupštini, predviđa da se konačno završi sa nelegalnom gradnjom.

8701861485640a5afd0139328202381_extreme.jpg



http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1065227
 
Bulevarac":16jvxkoz je napisao(la):
Još jednom da sumiramo ono što većina medija ili ne želi ili nije sposobna da uradi.
Problem Savskog nasipa je nastao 2008 godine, ne ranije, kako mnogi političari i nadležni žele da običan narod misli.
Do 2008, na celom potezu od 8km, nije bilo više od destak nelegalnih objekata.
2008 je napravljena planska devastacija i otimačina, tada je vlast činila DS, gradnačelnik jr bio Đilas, koji je SLAGAO u intervjuu da je to neki stari problem, koji se njega ne tiče!....


Izvini, ali mislim da ovde nisi u pravu - što se tiče vremena nastanka problema.

Betonski stubovi za sojenice, na jednakim rastojanjima, su postavljeni i prodavani mnogo pre 2008. godine.
Jeste to bilo u vreme DS-a, ali pre 2008.
 
relja":2q3nzxuw je napisao(la):
Bulevarac":2q3nzxuw je napisao(la):
Još jednom da sumiramo ono što većina medija ili ne želi ili nije sposobna da uradi.
Problem Savskog nasipa je nastao 2008 godine, ne ranije, kako mnogi političari i nadležni žele da običan narod misli.
Do 2008, na celom potezu od 8km, nije bilo više od destak nelegalnih objekata.
2008 je napravljena planska devastacija i otimačina, tada je vlast činila DS, gradnačelnik jr bio Đilas, koji je SLAGAO u intervjuu da je to neki stari problem, koji se njega ne tiče!....


Izvini, ali mislim da ovde nisi u pravu - što se tiče vremena nastanka problema.

Betonski stubovi za sojenice, na jednakim rastojanjima, su postavljeni i prodavani mnogo pre 2008. godine.
Jeste to bilo u vreme DS-a, ali pre 2008.

Evo satelitskog snimka iz Aprila 2007
To je deo od Šljunkare, u dužini od oko 1km (početak nasipa, kod tramvajske okretnice).
Na snimku ja ne uočavam nijedan nelegalan objekat.

ViqxFt8.jpg



Evo sada satelitskog snimka, istog tog dela nasipa, u dužini od oko 1km, ali iz Jula, 2009. Razlika je očigledna?
aovJoHI.jpg




Poslednji snimak je iz Septembra 2015.

JxIr3vE.jpg



I na ostalih 7km nasipa je slična situacija, brojao sam sve nelegalne objekte na snimcima iz 2007 i ranije.
Koliko se sećam, na celom potezu od 8.5 km ih je bilo desetak.
Kada budem imao vremena, označiću svaki objekat brojem, koji je na ovom potezu bio pre 2007, valjda će tada biti jasnije.
Svakako treba od nadležnih tražiti i dalje objašnjenja zašto ništa nisu preduzeli da ovo spreče, jer su nadležni i plaćeni, upravo za to.
Kršili su i izigravali zakon, da bi oteli za sebe obalu u Beogradu!
 
Prvi stepen zaštite vikendicu čuva
albicilla RSS / 20.11.2015.


Prirodne vrednosti Srbije su tokom poslednjih 7-8 godina pod ozbiljnim pritiskom kako pojedinaca, tako i interesnih grupa. Interesne grupe su do sada imale posebno pogubne posledice po prirodu u Srbiji, kako krče sebi put kroz rupe u zakonu i drugim aktima – a što je još važnije –njihovim izmenama.
SLIKA%202_zpse2wjsquq.jpg

http://blog.b92.net/text/26028/Prvi-ste ... dicu-cuva/
 
ПОЛИТИКА

Ко је крив за милион и по нелегалних објеката
Министарка Зорана Михајловић упитала је ДС зашто нису издавали дозволе, јер је само у време њихове власти од 2000. године изграђено 800.000 дивљих објеката

Zorana%20KROP.jpg




http://www.politika.rs/rubrike/Politika ... ta.sr.html
 
Vrh