Šta je novo?

Savski nasip - nelegalna gradnja na levoj obali Save

Mesalice i kamioni prolaze jos uvek. Cak sam zatekao i bager kako pravi ostrvce ali nisam imao baterije da ga slikam..

Pogledajte prilog 1

Bulevarac, slažem se da verovatno nije bilo mnogo prijava na ovo stanje zadnjih par godina, ali jednostavno ljudi su videli da im ništa ne mogu na taj način.
Ovo je zemlja gde ti svaki papir može da završi u kanti ili u beskrajnom prebacivanju odgovornosti, ali tako nekome odgovara. Jednostavno je tako.
Ipak,smatram da ste delom i uspeli da pokrenete ovu temu, inače ne bi bilo rampe (pa i dignute).

Znaš kako, iz ličnog iskustva, steknutog na nekim drugim slučajevima koji nemaju nikakve veze sa Savskim nasipom, u pitanju su parkinzi i nepropisno obeležavanje istih, od strane nadležih službi, shvatio sam da nekada postoje crvene linije koje pojedinci ne smeju, ne žale ili ne mogu da pređu, jer svakako ne bi ispravljali svoje greške tek nakon nekoliko obraćanja, često moram da se pozovem i na poverenika, ali onda se desti promena, i oni promene svoju prethodnu odluku, i postupe onako kako sam smatrao da je ispravno, odnosno po zakonu.
Desilo se u onom jednom slučaju da nisam uspeo, odnosno nisam išao dalje, ili nisam išao dobrim putem, pa sam dobio odgovor od načelnice da ih tužim. Trenutno nemam volje da se opet bavim tim slučajem, ali verujem da ukoliko bi pametnije iskoristio pravne mogućnosti, da bi se možda i to rešilo. Svakako da nadležni često žele da ne rade svoj posao iz mnogo razloga, ali siguran sam da mnoge od njh možemo da nateramo, ukoliko sam kao pojedinac to ispeo, verujem da neka malo organizovanija grupa, koja bi se ozbiljnije time bavila, može baš dosta da promeni.
Možda i grešim da bi mogli dosta toga da promene, ali želim da verujem da je to ipak tako :)

Danas je neko okačio na FB Savski nasip

Steffan Ranitke‎ to Savski nasip
6 hrs ·
Ovim postom se JAVNO ZAHVALJUJEM policajcu na motoru koji se nalazi na nasipu i radi svoj posao! Koja milina ici nasipom i slusati prirodu, a ne brinuti da li ce me pregaziti bahati olos u kolima i kamionima. Kako su pravili kolone, pa samo pitaju jel jos tamo, cviknuli da ne ostanu bez dozvole, i naravno sve mu po spisku sto radi svoj posao. Samo da je tako svaki dan. Izgleda da jos ima nade.

Nadležni iz Beograd voda dostavili su mi odgovor na pitanje da li je dozvoljen saobraćaj privatnim vozilima.

Vodni objekat Savski nasip se koristi po Zakonu o vodama i po njemu nije dozvoljeno kretanje privatnih putničkih vozila.
Kretanje je dozvoljeno vozilima JVP „Beogradvode“, VP „Galovica“ i JKP BVK“. Saobraćajni znak je postavljen na početku
deonice kod bloka 45. Kretanje bi trebalo da kontroliše saobraćajna policija.

Требало би тај члан из Закона о водама где се говори о забрани кретања приватним путничким возилима, поставити овде на теми. Наравно исто би треба копирати, увећати и поставити на таблу поред рампе на Савском насипу. Требало би исто делити као летке на неком од будућих протеста.

Мислим да би овај члан Закона требало допунити да је забрањено и приватним камионима, разноразним доставним возилима,ј ер њима исто ови што имају стамбене објекте довозе разноразни материјал за градњу и слично.

piše kome je dozvoljeno, ostalima je zabranjeno.
spominjanje putničkih vozila u odgovoru je verujem odgovor na moje pitanje da li je privatnim putničkim vozilima dozvoljen sobraćaj, jer su nadležni odbili da zaključaju rampu, koju su postavili nakon naše višemesečne prepiske (mada sam temu sa rampom započeo pre više od 1.5 godine), navodeći da će time izazvati saobraćajni kolaps na nasipu, jer je pun svakakvih vozila.
Mi smo im se opet obratili, navodeći da oni upravo tome služe ad spreče saobraćajni kolaps i da poštuju zakon, odnosno onemoguće kretanje vozilima.
Obaveštena je i policija više puta, imali smo i razgovor sa zamenikom A. Šapića.
Išli smo i do Beograd voda.
Imali smo još svakakvih akcija, ali neophodno je i dalje nastaviti sa pritiskom i odgovorima, koji su nadležni dužni da dostave, po zakonu.
Nadam se uskoro više info.

"Dalje neće moći :)
Stanje od jutros, rampa je zaključana, privatna vozila za sada koriste sporedne puteve, jer nadležni nisu preduzeli ništa da sačuvaju nasip i spreče ih u tome. I jutros je bio saobraćajac na motoru, upozoravao vozače i mislim pisao neke kazne, verujem saobraćajne, mislim da bi morao da podnosi krivične prijave, jer je nasip objekat od specijalne važnosti, i na njemu je strogo zabranjen saobraćaj svima, osim servisnim službama. Nastavljamo dalje, sledeće je na redu da se sve rampe osposobe i poruše svi nelegalni putevi, koje su sazidala NN lica, a nadležni nisu preduzeli ništa da ih u tome spreče. SAMO JAKO! :) "

izvor:FCB Savski nasip

Neko je već otfikario katanac. Izvor ista FB strana kao u prethodnoj poruci.

Valjalo bi otici i staviti novi :p

Ja sam čuo da ima, zato je bio i tekst kojim se brane vlasnici sojenica i pristup kolima pre par nedelja. Ima na prethodnim stranama

U grupi na FBu su okacene slike polomljene rampe..
Valjda se to i moglo ocekivati od ljudi koji nemaju strah od zakona..

Cini mi se da je samo iscupan zajedno sa betonom posto su plitku rupu iskopali..
Ako je to slucaj nije veliki problem da se namesti opet..

Pogrešno napisah da vlasnik ima, za njega ne znam, ja sam čuo da neki urednik ili tako nesto ima. Da ne širim dezinformacije.
Tako da izvinjenje Jevrosimoviću ako nema. Ako ima sram te bilo. :)

treba ankerisati stubice koji se podizu i sputsaju i resen problem. Ali nece...

POSLEDICE DIVLJE GRADNJE Razvaljena rampa na Savskom nasipu na Novom Beogradu
A. Janković | 15. 05. 2016 - 09:29h
| Komentara: 17

Rampa koja je fizički sprečavala inače zabranjeni saobraćaj na Savskom nasipu iza novobeogradskih blokova, obijena je, a zatim i razvaljena, saopštilo je danas Udruženje "Ulice za bicikliste".

9fdcc8c6b692b7a111adae00094668ab.jpeg

Rampu su postavile i zaključale JVP "Beograd vode", jer je nasip objekat za odbranu od poplava i na njemu po zakonu nije dozvoljen saobraćaj motornih vozila.

Pored rampe, stradao je i znak zabrane saobraćaja u oba smera. Oba ova dela se mogu tretirati kao krivična, ali izgleda da to nadležne ne brine previše, rekli su iz Udruženja "Ulice za bicikliste".

Kako kažu aktivisti, njihov pokušaj da prijave ovo rušilačko ponašanje policiji prošao je bez rezultata, jer prema PU za Novi Beograd štetu mora da prijavi "vlasnik", odnosno JVP "Beograd vode".

7a8b7e64d707fd56c0e8f981e08207fa.jpeg

Iako nasipom dnevno prođe i do 1.000 vozila, koristeći ga kao saobraćajnicu ka sremskim selima i divljim vikendicama u koritu Save, broj prekršajnih prijava koje su saobraćajci napisali ne prelazi broj deset, dok se na prijave biciklista da su ugroženi na nasipu ne obaziru i ne izlaze na teren.

Na Savskom nasipu je trasirana i Savska biciklistička ruta ka Bojčinskoj šumi 2014. godine, i ista je obeležena saobraćajnom signalizacijom za koju su saglasnosti dali Sekretarijat za saobraćaj i JVP "Beograd vode".

- Iako je nekom smetala ta signalizacija na nasipu pa je srušio, gradska saobraćajna inspekcija je odbila da naloži postavljanje saobraćajnog znaka "pazi na bicikliste" koji je deo signalizacije biciklističke rute, jer "nikome nije predat na održavanje." Zbunjuje činjenica da je ovaj znak već par puta rušen a onda ponovo vraćan po nalogu te iste saobraćajne inspekcije, da bi se odjednom ista praktično proglasila nenadležnom? - pitaju se iz Udruženja.

Kako iz "Ulica za bicikliste" navode, i Sekretarijat za saobraćaj, koji je za ovu biciklističku rutu dao saglasnost, odbija da zaštiti bicikliste od bahatih vikendaša, upućujući ih na JVP "Beograd vode", iako je iz dokumentacije jasno da je Sekretarijat za saobraćaj upućen u to da su biciklisti na Savskom nasipu legalno i da saglasnost "Beograd voda" postoji. Isti sekretarijat je takođe pokušao da odbije da postavi znak zabrane saobraćaja u oba smera na Savaskom nasipu, ali je na kraju morao da postupi po nalogu saobraćajne inspekcije.

I predsednik poseduje divlju vikendicu

- Razlozi za ovakvo zabijanje glave u pesak i prebacivanje nadležnosti nadležnih insitucija mogu se naći u tome što se iza Savakog nasipa nazale divlje vikendice nekih uticanjih ljudi, a na prvom mestu predsenika Republike Srbije Tomislava Nikolića - izjavljuju iz "Ulice za bicikliste".
Srušena rampa na Savskom nasipu na kojem se nalaze divlje vikendice
Foto: Ulice za bicikliste / Privatna arhiva Srušena rampa na Savskom nasipu na kojem se nalaze divlje vikendice
[pin on pinterest] [share it]

- Ipak, postavljamo pitanje, da li je javni interes da stotinak bahatih građana zemljom nasipa korito reke Save, ugrožava sistem za odbranu od poplava, nasip, vodoizvorište, džogere i bicikliste, a da ih sistem svojim nečinjenjem štiti? - zaključuju iz Udruženja.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/posled ... du/6kwm6rr

Kucica kod sljunkare ima kamericu uperenu ka rampi..Koje su sanse da bi ustupili uvid u snimke?

Nikakve osimnako netrazi policija sa nalogom plus mogu reci da nersdi ili da nemaju server

Ja sam u utorak prošao i bila je tu rampa. Pod tu, mislim razvaljena pored, izgleda da je neko i odneo u međuvremenu.

Saobraćaj funkcionisao naravno (ne) noramalno.

Ali ovom prilikom bih da pomenem još jednom da veliki izvor problema sa saobraćajem nisu samo vikendice sa one strane nasipa, već i neformalno naselje koje se diže nekih kilometar posle rampe na poljoprivrednom zemljištu, plus kompleks teniskih terena koje je neko napravio na istom tom zemljištu i od zemljišta uz nasip sebi napravio parking na kome u svakom momentu ima barem 10-15 automobila.

Sada ovde možete videti bar još 5-6 kućica, a pre 3-4 godine je na celom potezu bila jedna jedina i to ono ograđeno gazdinstvo još 100 metara niže. Eto nam nove kaluđerice uz NBG.

Vrh