Upravo tako! Mogu I ocigledno moze im se kako misle sve I bas zato ne treba im se ostajati duzan I treba im se suprostavljati I upirati prstom u njih kada rade ovakve I slicne stvari ili pak kada ne rade a po zakonu bi trebali. Nisam siguran da se I neko od njih ne krije iza ovog "nika".relja":11hptcd2 je napisao(la):Mučno je za čitanje, znam. Valjda ne želim da pomisli da je, ako popustimo, zaista i uspeo da da nas napravi takvim.
Imam osećaj kao da nam se kroz njegove postove rugaju Toma, Mrka, Drobnjak, Velja, Tole...
Licemerno je covece to sto ti pises. Opravdavati izgradnju vikendica time sto sistem ne valja. Snalazenje u cemu? To da moze da provodi vikende na Savi i uziva za razliku od nas glupih postenjacina koji se mrcvarimo u gradu na 45 stepeni? Upravo je tvoje razmisljanje tipicno za Srbiju danas. Prvo da se drzava promeni (a to je izgleda nesto imaginarno a ne ljudi u njoj) a onda cu ja da postujem zakone. Daleko cemo mi dogurati sa takvim razmisljanjem.Борчанац":2hgqlugw je napisao(la):Нисам стекао утисак да се руга. Има свој став као и већина других у земљи. Уз недостатак начина да се људи снађу, они налазе своје. На седам милиона нас има милион бесправних објеката. Који служе бар половини популације. Лицемерно је нападати и квалификовти због тога у Србији. Ако му напишете да је за лудницу, какав одговор да се очекује. Ја нешто мислим да треба да будемо још и захвални јер се јавио да разјасни неке ствари. Да сте слободни да питате...могао је и да игнорише ову патетичну тему из које избија немоћ.
Не треба мета да буде Невенковић, бар не директно. Треба наћи мацолу за рушење системског зида. Систем треба мењати а људи ће се равнати по њему. Овако, не чуди да се сматра будалом онај који учини нешто за себе, ако је у прилици.
Ја се питам када ћемо да урадимо као народ нешто за себе.
Борчанац":1i65gduc je napisao(la):...
Бунари су проблем! Невенковић, Тома...нису! Ако смо паметни...
Борчанац":3h2bkzg8 je napisao(la):...треба да будемо још и захвални јер се јавио да разјасни неке ствари. Да сте слободни да питате...могао је и да игнорише ову патетичну тему из које избија немоћ.
Не треба мета да буде Невенковић, бар не директно....
Toliki moral koji ti ovde prosipas bi mogao da imas kad ides kod svojih drugara na iste te splavove/vikendice (whatever) ili nam govoris da ne napadamo, lincujemo doticnog (mada ja napad tj. linc ne prepoznah ni u jednoj recenici). Fino sto imaju papire i masu njima valjda je tu negde i pasus koji govori o tome kako je sve to moralno. I da ponovim - okrivljavanje sistema i drzave za sopstvene ili tudje nemoralne postupke je krajnje licemerno i jedna obicna baljezgarija.Борчанац":fh39up6n je napisao(la):Ја напишем бунари су проблем, ти ме демантујеш са истим тим, бунари су проблем. Рељо.
А ти Миланче исто. Па бар ви нисте као неко дерле да се расправљате а не читате.
Не оправдавам ја. Напротив, више сам него свестан проблема. Само тријажом долазим да је бављење једним, удаљавање од другог. Ако су погрешили, треба да постоји неко ко ће да реагује и да казни, то нисмо ми.
Не знам шта је могао још да учини за вас осим што се понудио да разјасни све што вам је непознато. Систем је тај који то треба да не дозволи, забрани, казни...
Понекад помисим да је важније ко је ту бесправно градио од чињенице да је то неко дозволио и да у Србији данашњој нема силе да неко одговара или да добијеш информацију, реакцију када укажеш на проблем.
Моје мишљење баш и није типично за Србију, а ти га Миланче ниси баш добро ни разумео. Где ћемо да догурамо видећемо, ја за сада видим да на добром путу нисмо. Е ако је то до мене, најмањи је проблем. Само ја да линчујем некога и етикетирам без да сам сигуран какве је рупе у закону искористио не могу.
На Дунаву има викендица које и сам посећујем а између насипа и реке(Борча и Бела стена) другари који их поседују имају неке папире. Знам да не могу да буду власници ваљда и да је орочено то што изграде...када видим некога питаћу како то функционише, али су на неки начин сигирно чисти пред законом.
Да ли је тај закон чист и да ли је то све морално, не знам. Знам само да мора да се нађе институција која одговара за то, или да се таква створи. Ако будемо спаљивали појединце које сматрамо злом, тек тада је дискутабилно докле ћемо стићи.
Propustio si sjajnu priliku da cutis i ostanes pametan. No, kako je tvoj post, isto kao i ovaj:Milance":nenmvdeo je napisao(la):Ovde nema dobre argumentovane rasprave vec se svodi na baljezgarije doticnog pokusavajuci nas ostale da napravi glupavim i naivnim postenjacinama.
Tipicna reakcija retarda, mene to uopste ne cudi.relja":nenmvdeo je napisao(la):Valjda ne želim da pomisli da je, ako popustimo,
Za pocetak setuj word, buni me “I” ne znam da li zelis da kazes aj-aj,-aj ili iiiiii.rasho62":nenmvdeo je napisao(la):Mogu I ocigledno moze im se kako misle sve I bas zato ne treba im se ostajati duzan I treba im se suprostavljati I upirati prstom u njih kada rade ovakve I slicne stvari ili pak kada ne rade a po zakonu bi trebali. Nisam siguran da se I neko od njih ne krije iza ovog "nika".
relja":nenmvdeo je napisao(la):Pogodili smo te u živac, bla, bla, trc-prc
relja":nenmvdeo je napisao(la):gura nam prst u oko.
Pa sto ne rekoste odmah u cemu je problem? Evo ja da vam kazem ko je vama kriv:Milance":nenmvdeo je napisao(la):To da moze da provodi vikende na Savi i uziva za razliku od nas glupih postenjacina koji se mrcvarimo u gradu na 45 stepeni?
Milance":nenmvdeo je napisao(la):Licemerno je covece to sto ti pises.
Milance":nenmvdeo je napisao(la):Toliki moral koji ti ovde prosipas bi mogao da imas kad ides kod svojih drugara na iste te splavove/vikendice (whatever) ili nam govoris da ne napadamo, lincujemo doticnog (mada ja napad tj. linc ne prepoznah ni u jednoj recenici). Fino sto imaju papire i masu njima valjda je tu negde i pasus koji govori o tome kako je sve to moralno. I da ponovim - okrivljavanje sistema i drzave za sopstvene ili tudje nemoralne postupke je krajnje licemerno i jedna obicna baljezgarija.
Ono sto nije za forum nije ni za PP.boca-ica":nenmvdeo je napisao(la):a škakljive stvari koje ne može da navede u postu , može PP
Zuma":nenmvdeo je napisao(la):seča drveća.
juce:Nevenkovic":nenmvdeo je napisao(la):Na Zuminim slikama je najveci deo drveca polomljen a ne posecen.
Zuma, dobar ti je zum :kk: ali pogresan focus.Zuma":nenmvdeo je napisao(la):Pravilni rezovi testere na deblima koja plivaju.
Pogledi sa strane
Branislav Đorđević
Kako smo urušili vodoprivredu
Na bujičnoj reci Kladnici napravljena namenska akumulacija, čiji je glavni zadatak bio da štiti kopove od kojih zavisi energetska sigurnost Srbije, no, nadležni su je poverili na upravljanje – ribolovcima.
Nesreću koja je zadesila Srbiju pokušavaju da opravdaju defetistički, kao događaj koji se nije mogao izbeći. Padavine se, naravno, ne mogu izbeći (a biće sve višerušilačke zbog globalnih klimatskih promena), ali bi štete bile mnogostruko manje da država par decenija nije sistematski urušavala čitav sektor voda, delatnost koju u svim zemljama smatraju najvitalnijim sistemom države.
Srbija je jedina zemlja u svetu koja je rasparčala svoju vodoprivredu (uprkos stavu iz Zakona o vodama da je Srbija jedinstven vodoprivredni prostor), a uništila je i sva svoja vodoprivredna preduzeća koja su nekada vrlo uspešno održavala i gradila sisteme.
U svetu se tim sistemima upravlja jedinstveno, na nivou države. Pomenimo samo da je u SAD briga o vodnim režimima i poplavama centralizovana na federalnom nivou i da se tim poslom bavi Inženjerijski korpus vojske SAD, koji ima najbolje inženjere hidrotehnike. Srbija je svoju razbijenu vodoprivredu pre 24 godine ostavila bez stabilnih sredstava, čak i bez sredstava koja su neophodna za održavanje zaštitnih sistema, pa čak i rupe u budžetu pokriva uzimanjem i onih minimalnih sredstava koja su odvojena za vodoprivredu.
„Politika” je 22. 9.2011. na udarnom mestu objavila članak „Fond za vode spasao budžet”, u kome se kaže da su „obezbeđena sredstva za oktobarske povišice” tako što su pokupljena sva sredstva koja su bila odvojena za vodoprivredu. Neka mudra Nena je kao komentar članka napisala: „Voda pamti!” Voda nam je zapamtila i ja navodim samo par primera krajnje nebrige države, koja je dovela do ove nesreće.
Da je dato još samo malo nedostajućih sredstava za stavljanje u funkciju već potpuno završene brane „Stubo–Rovni” iznad Valjeva, ta akumulacija bi potpuno „progutala” talas sa tog dela sliva i to bi značajno umanjilo talas na celom toku Kolubare. Da je stavljene u funkciju potpuno završena brana „Selova” na Toplici (već godinama se čeka da se još samo izmesti jedna deonica lokalnog puta), cela dolina Toplice bila bi potpuno bezbedna.
Davno smo upozoravali REIS „Kolubaru” i REK „Kostolac” da su neki zaštitni nasipi nedovoljno pouzdani i da ih treba povećati na najlakši način, korišćenjem materijala iz otkrivke, vlastitom mehanizacijom, vlastitim snagama. No, mi hazardiramo, jer smo „eksperti” da nasipe gradimo džakovima, kada voda dođe do grla. Da pomenem primer koji pokazuje svu našu nesuvislost, na koju smo uzaludno upozoravali. Da bi se površinski kopovi REIS „Kolubare” branili od poplava, na veoma bujičnoj reci Kladnici napravljena je namenska akumulacija „Paljuvi–Viš”, čiji je glavni zadatak bio da štiti kopove potpuno ublažavajući bujične povodnje. Tako važnim objektima se u svetu upravlja sa najvišeg nivoa države. No, nadležni su taj vitalni objekat, od koga zavisi energetska sigurnost Srbije, poverili na upravljanje – ribolovcima. Dobro ste pročitali. Ribolovci su potpuno zapustili sistem, brana je obrasla šumom (zbog toga je ugrožena), i što je tragično i nesuvislo, nisu je i pored upozorenja da nailaze ekstremne padavine blagovremeno ispraznili da može da prihvati talas.
Ko će sada da odgovara što je taj vitalni objekat tako obezvređen i što nije obavio svoju zaštitnu funkciju? A da ne govorim o nizu drugih slabih tačaka na nasipima koji su prosto vapijuće upozoravale da ih vlastitom mehanizacijom i sa malo sredstava (ali sa dobrom voljom i mudrošću) treba na vreme ojačati. Tačno je da su povodnji bilo ogromni, ali je sasvim izvesno da se zaštitni sistem bez mnogo novca mogao blagovremeno dovesti u stanje da se spreči tragedija Obrenovca i katastrofa potapanja površinskih kopova.
A šta tek da kažem da su nekadašnje vlasti za uspinjače i skijališta uvek nalazila sredstva, ali nisu našle sredstva za najvažniji vodoprivredni objekat Srbije – branu „Svračkovo” na Velikom Rzavu, pa se izvođač, naša renomirana „Hidrotehnika”, morao povući sa tog gradilišta. A od tog objekta zavisi hoće li ljudi u Čačku, Gornjem Milanovcu, Požegi, Arilju, Lučanima imati čašu vode u sve dužim periodima malovođa Jer najgora posledica klimatski promena je upravo to: nahrupe veliki, sve veći povodnji, a nakon toga nastupe dugi, sve nepovoljniji i duži periodi suša i malovođa.
Ako hoćemo da obnovimo Srbiju, moramo najpre da obnovimo sektor voda, dajući mu mesto koje ima u celom svetu. Sada ni ja, a ni drugi ljudi koji su decenijama u poslu sa vodama, ne znamo ni da li resor voda uopšte postoji, jer se prvi put od kako postoji Srbija uopšte ne pominje u delatnostima ministarstava.
Diplomirani inženjer građevinarstva, Beograd
Branislav Đorđević
objavljeno: 29.05.2014.
Nevenkovic":9d56a1xx je napisao(la):Retard
relja":9d56a1xx je napisao(la):retard
Nevenkovic":9d56a1xx je napisao(la):Meni je jasno dokle dosezu tvoje kognitivne sposobnosti: copy+paste=end. Dodatne potvrde nisu potrebne.
Nevenkovic":9d56a1xx je napisao(la):Tipicna reakcija
Aferim. Ubacio si kvacicu na c.relja":9d56a1xx je napisao(la):Tipična reakcija
Posto retardi ne mogu da ukapiraju o cemu ti pises napisao sam "branis". Ionako mi je "branis" samo posluzilo kao uvodni deo recenice.Борчанац":9d56a1xx je napisao(la):Невенковићу, нисам те ни бранио.
Ako si preskocio:DusanBG":9d56a1xx je napisao(la):Samo moram da se osvrnem na ovaj cudan srpski obicaj da se sve svede na zlobu.
Milance":9d56a1xx je napisao(la):da moze da provodi vikende na Savi i uziva za razliku od nas glupih postenjacina koji se mrcvarimo u gradu na 45 stepeni
Temu su u mulj oterali neki drugi. Osim onog bulevarcevog pitanja o sticanju zemljista koji odgovor je izostao?DusanBG":9d56a1xx je napisao(la):Ok, covek je pokusavao i uspeo da skrene temu u mulj. Krenuo sam da pisem i pisem ponovo, ali sam shvatio da nema poente, sve sam vec napisao u prethodnih x strana, kao i neki drugi, ali ionako je izostao smislen odgovor.
Борчанац":2bhf79tj je napisao(la):...
Морално не знам како да окарактеришем. Што би се неко секирао за исправност поступка ако аминује неко ко се бави тиме и одговара за то. Неко допуштење имају па је питање и колико је нелегално. Да се хвале било би некултурно... свакако нам недостају информације.