Dobro je sto ovde nema minus rejtinga za postove. Ubedjen sam da bi za ovaj post osvojio sampionsku titulu.
Za pocetak da probam da ispravim neke od mnogih “tvrdnji i saznanja” koje su ovde napisane:
Gradnja je pocela mnogo pre nego sto se ovde spominje. Kod pokojnog Cede Dede sam prvi put bio negde sredinom osamdesetih, cak vrlo verovatno u prvoj polovini istih. Arkan je ubijen januara 2000.god. ako neko veruje da je on pravi srpski superheroj onda mozda i da poveruje da je poceo gradnju 3 godine posle smrti.
Deo zemljista je i posle ’45-e ostao u vlasnistvu (katastarski) 3 porodice sa Bezanije, jedna od njih je Macura, ostale 2 sam zaboravio, koga tacno zanima moze da pita Belku. Uglavnom je to deo zemljista blizi bloku 45. Tako da nemojte da vas iznenadjuju natpisi “privatan posed”.
Deo zemljista na potezu do Ostruznickog mosta je deljen 2001.god. (pre toga ne znam) od strane Srbijavoda, svrha koriscenje u sportsko-rekreativne svrhe, do neke 2005-2006 se placala neka mizerna godisnja naknada, potom je neko zabranio SV da taksu naplacuju jer je to bila jedna vrsta parafiskalnog nameta a oni nisu imali zakonskog osnova da ubiraju namet na taj nacin. Mnogo tog prava koriscenja je kasnije preprodavano, ne znam kako je sada, u periodu 06-09 je to bilo izmedju 2 i 3.000eura/aru.
Asfaltni put na nasipu je uradjen da bi se vodoprivredna vozila kretala po njemu. Striktno zakonski za sve ostale je zabranjen, to oznacava I znak. To sto neki misle da pesaci i biciklisti nisu ucesnici u saobracaju je problem tih koji ne znaju da ga citaju (zakon). U zakonu pise da su svi ravnopravni i da se odnosi na sve. Kraj. Ko god ima ideju da ce sa nasipa proterati i oterati vozila predsednika drzave, policijskih i vojnih generala, ministara, e.t.c. da bi se sredinom istog vozio na biciklu je…mnogo mlad. Kamioni koje vidjate, bar u radno vreme su najcesce servisni kamioni, od 10-tak puta koliko sam ih video kod “mog” reni bunara, samo 2 x su dosli pik-apovima, ostalo uvek sa velikim kamionima.
Struja i voda se ne kradu, vec se vlasnicima uredno ispostavljaju racuni, razlika u odnosu na standardne je sto su ovi 3-mesecni i sto je cena struje industrijska, oko 15din/Kw. Kradja – to moze samo ako neko od komsija ukrade struju drugom. (osetio na sopstvenoj kozi) Brojila su na reni bunarima i dostupna su samo ovlascenim licima.
Divlja seca suma, sigurno je da ima i toga, ali mnogo vise seku/krce Srbija sume u koordinacija sa ranije Srbija a danas Beogradvodama. To je planska seca, nakon cega se ti sektori najpre ravnaju (apropo kubika) a potom se sade drvoredi topola koje imaju funkciju sprecavanja erozije zemljista i odnosenja istog od reke koja se izlila. U tom smislu je netacna tvrdnja o kubicima koji predstavljaju namenske bazene u kojima se skuplja voda koja se izlila, upravo najvise njih ima na mestima gde nije zasadjeno drvece pa je reka nakon povlacenja sa sobom povlacila i zemlju. Mrestilista svakako nisu u kubicima, kaze se glup kao som ali cak ni on nije toliko glup da bi se mrestio na poplavljenom zemljistu. Riba se mresti u mirnim uvalama i rukavcima. Ona riba koja ostane u barama/kubicima nakon izlivanja reke iz korita jednostavno se nije na vreme, sa povlacenjem reke, vratila u korito.
Ne postoje septicke jame, niti bi ih iko normalan kopao. Zato sto bi svakog proleca gazio po sopstvenim govnima. Sva kanalizacija se odvodi u Savu. Isto kao i sa svih splavova i brodova, bilo privatnih, bilo ugostiteljskih. Da ne zaboravim, na ovom potezu, iako manje nego na suprotnoj strani ima i dosta splavova, ciji vlasnici do istih ne idu peske vec automobilima, tako da kad kunete nas setite se ponekad i njih.
Kada primetite nesto zuto iz cesme to ipak nije od septickih jama. Voda iz reni bunara ne ide direktno u vodovod vec se preradjuje u fabrici vode, toliko o zutom zlatu.
Moram da kazem da je neopevana glupost da se u reku od strane vlasnika splavova i pogotovo sojenica baca bilo sta osim organskih materija. Mi jesmo cudan narod ali nismo bas Indijci da djubre bacamo u svoje dvoriste. (zato i naglasavam posebno sojenice jer je u letnjim mesecima, kada nivo Save opada udaljenost reke od sojenica je po 15-20 a ponegde i 50 metara) Licno svake godine odnesem bar 10-tak dzakova sa otpadom, uglavnom plasticnih i staklenih flasa I kesa) koji je Sava nanosi na obalu. Ko ih baca i odakle, da li neko sa camaca i brodova, da li neko ko negde uzvodno s vremena na vreme dodje na reku pa ne zna kako da se ponasa ili su duhovi nemam pojma ali znam da ljubitelji reke to ne rade.
Sto se tice uticaja na ukupan vodostaj mogu slobodno da kazem da on ne postoji, istisnuce koje napravi sojenica u odnosu na jedan obican splav sa kucicom je u odnosu 1:10. Samo par restorana splavova na Uscu podizu vodostaj vise nego sve sojenica na Savi zajedno.Mnogo veci uticaj imaju onih nekoliko nasutih puteva izmedju nasipa i obale nego opet sve sojenice zajedno.
Dakle, imate prilike da pitate direktno jednog od vlasnika nelegalnih objekata na levoj obali Save, Sta god vam padne na pamet i sve dok je to u granicama pristojne komunikacije i normalnog medjusobnog obracanja. Sto se mene tice pravicu se da nista na prethodnim stranama ovog topika nisam procitao.
p.s.
Ne lozite se na Bljic. On vec u duzem periodu sluzi jednoj strani u unutarstranackim razmiricama EvroVadikalske stranke. Ovaj clanak je u rangu i sa svrhom kao i proslonedeljno pecenje rakije u Maju, a sve to dok se stanovnistvo davi u poplavama.