Mislim da ima dosta neopravdanog prezira prema "open concept" kuhinjama ovde na forumu. Prvo, nekome hrana i kuvanje "smrdi" a drugima "miriše". Drugo, samo zato što je nešto moderno ili trend ne znači da je iz starta "amerikanizovana fora" ili nešto bzvz. Meni je stari koncept kuhinje otužan i skoro je uvek mali ružan sobičak u ćošku stana gde vam baba leti prži na +38 stepeni prženice ili pohovane šnicle. Generalno, "kuhinja" je tradicionalno vidjena kao mesto za mukotrpan rad gde će domaćica da se usmrdi i izmasti dok gosti uživaju u odvojenoj sobi. Pritom, nema smisla nositi hranu i pribor iz jedne odvojene sobe do stola koji se nalazi u drugoj sobi (tamo i nazad), tu je mnogo smislenija/svedenija open concept kuhinja i dnevni boravak. Neki se ovde bune da smo open concept kuhinje preuzeli od Amera, a niko se nije dosetio da smo zatvorene/odvojene kuhinje preuzeli od Engleza, koji se oduvek prave "gospodom". Stare Srpske seoske kuće, domaćinske, su imali nad ognjištem kotao i verige, kuvalo se maltene u dnevnoj sobi, i uvek je bio integralan deo prodice da se kuva, jede, i greje sve na jednom mestu.
Uostalom, jedino vam treba kvalitetan aspirator ako vam je to problem oko open concept kuhinje.