[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=621975#p621975:17jpw48h je napisao(la):
spatiotecte » 12 May 2019 01:12 pm[/url]":17jpw48h]Sve to stoji sto si rekao Zidar,
Ali uporedjujemo grad koji ima 2000 godina arhitekture i urbanizma i koji je krajem 19og veka bio najveca svetska sila i grad Beograd koji je do pre 150 godina imao kuce od slame i blata i koji je tek 1875te dobio prvu zgradu sa 2 sprata.
Cak i u periodu od 1945-1991 nije izgradjen nijedan trg koji ispunjava taj naziv u celom gradu.
Znaci nasa kolektivna percepcija javnog prostora je daleko unazadjena i hendikepirana.
Jednostavno oporavak jednog takvog drustva ce trajati jako dugo, nismo jos dostigli taj stepen civilizacije da pravimo lepe zgrade i dobar urbanizam.
Ovde cak nije problem ni u parama jer koliko god mi pricali da nisu ulozene velike pare, da su ove zgrade ruzne jeftine, da je ulicna mreza lose koncipirana itd (sve to stoji), ovde je vec ulupano vise od 300 miliona evra u BnV i taj iznos ce samo da raste kako budu prolazile godine i kako se budu pravile nove zgrade a to nije uopste mala suma jer za taj novac bas moze da se napravi nesto kvalitetno ali mi to jednostavno ne znamo da sprovedemo.
Ovde je problem u glavi i mentalitetu.
Moze slobodno da se poredi jer je postavka slicna, prazan prostor koji neko zeli da popuni, nema tu ni reci o nasledju i umecu, o nama ili Francuzima.
Surova gradjevina.
Nije da se meni pariski projekat estetski svidja, naprotiv, u poredjenju sa centrom Pariza ovaj kraj je krajnje osredan. Urbanizam je dosadan, zgrade su ruznjikave, glavna avenija je teska vetrometina, ali pristup stvaranju grada je dobar, stvoreno je pravo gradsko tkivo, raznovrsno i zivo.
Mozda su Francuzi nekada imali smisao za pravljenje lepog grada, od Baroka do Empira, ali su ga potom ne samo izgubili vec otisli u sustu suprotnost i masakrirali svoja predgradja. Nemamo mi ni u cemu da zavidimo savremenim generacijama Francuskih graditelja, naprotiv, dok su oni u 20. veku nazadovali mi smo u svakom pogledu napredovali.
Dok nas nisu unistili. Bombardovali. Porobili.
Oporavak ne mora biti dug i bolan, moze biti munjevit i ekstatican. Da je samo stara promenada prosirena umesto da je unistena i da je u Savskom amfiteatru najpre podignut makar jedan novi objekat koji nije krmaca, sta god bio, pozoriste, fakultet, pa cak i spomenik, dokazali bi smo da je oporavak samo stvar volje i inata.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=621979#p621979:17jpw48h je napisao(la):
Delija » 12 May 2019 01:20 pm[/url]":17jpw48h]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=621972#p621972:17jpw48h je napisao(la):
zidar » 12 May 2019 02:05 pm[/url]":17jpw48h]
Tako da kada vam neko kaze "vi sto ste protiv BnV hocete zmije, pacove i narkomane"...
Само што су змије, пацови и наркомани по друштво далеко мање штетни од те елите која ће се населити у наводни београд.
Иначе, код нас је права транзиција почела тек пре неколико година сазревањем последње генерације која није имала скоро па никаквог додира са вредностима титоизма и која је по могућностима које даје ова несрећна глобализација у равни са било којим младим човекам на западу. Ми смо у урбанистичком и економском смислу тек негде у 1850-ој и београдском пашалуку. Тек се стамбено збрињавамо, покрећемо прве фирме. Доћиће и унивезитети на ред, за неких 30-40 година. Само да издржимо овај притисак колонизатора и косовке издаје која се захтева од нас а коју ни по коју цену не смемо починити.
Шпатуло, улупано је 300 милиона наших пара и милијарду евра нашег земиљишта.
Ulupano je jos vise, odose PKB, izvori vode, aerodrom, rudnici...
Mi smo sada istovremeno i u goroj i u boljoj situaciji nego 1850.
Goroj situaciji, jer je tada bilo vise nade da cemo se ropstva osloboditi sopstvenim snagama, tanana nada dakako, ali se pokazala opravdana, uz ogromnu zrtvu sloboda je izvojevana a Beograd se ponovo nasao na mapi sveta. Danas je nada daleko tanja, doduse vremena su brza i ludja tako da ko zna koja se vrata mogu otvoriti.
Boljoj situaciji, jer smo u poslednjih sto godina postigli ogromne uspehe kao narod, sto kroz borbu, sto kroz nauku, obrazovanje, sport, umetnost pa i neimarstvo i urbanizam (Novi Beograd je rajski vrt u poredjenju sa Pariskim predgradjima).
Nije isto porobiti narod kmetova koji ne zna za bolje i narod kojeg su sapleli, ali koji ume da hoda, trci, skace i sanja. I koji pamti.