Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Aleksandar1":2esnwh28 je napisao(la):
Kako ovo komentarisati?


f_blagojevic1m_ce41a74.jpg


Ovde nema sta da se komentarise.
 
zanimljivo da se istovetna, inace najduza zgrada u Beogradu, u obliku zmije, izgradjena u Bloku 21, na ovoj slici nalazi i u Bloku 28,30 i 23 takodje po sredini bloka pored stvarno izvedenih zgrada na severnim i juznim stranama tih blokova

inace Zeleznicka stanica Novi Beograd izgleda kao svemirski brod

@Aleksandar1

pretpostavljam da mislis na kulu po sred savskog amfiteatra i mostic do nje :p
 
Jao brate da sam novinar, ja bih na svakoj konferenciji pitao Vucica, zar niste rekli u martu, za 4 godine bice gotova i poslednja zgrada.

Skak'o bih mu po ganglijama zbog ove lazi. Da lazi. To je rekao u martu dovoljno blizu da mogu da kazem da je znao kako stoje stvari kad je to rekao.

Mislim bar u odnosu na emisiju, proslogodisnjeg februara. Dragana J. Vucicevica. gde je receno 5 godina odnosno pocetak 2019.

E sad treba da ga pozove opet, pa da ga pita isto da vidim kolko ce dugo publika da tapse kad bude rekao 30 godina.

sve.... aaaaaaaa
 
Stim sto je tad mostic sigurno bio na propisanoj visin za plovnost medjunarodnom rijekom
 
A gle cuda nisu nikad izgradili ni mostic ni kulu a sve je bilo dobro isplanirano. Pitam se zasto.
Cudni su putevi od makete do realizacije.
 
Bulevarac":1e31rjzv je napisao(la):
Porblem je što ovde nikoga ne interesuje korumpirano pravosuđe, policija, mediji... sve ostalo je samo posledica toga. Ovaj put je to BNV, pre toga su bile neke druge privatizacije, krađe, ubistva... a šta je sledeće možemo samo da nagađamao, ali sigurno je da će toga biti sve više u budućnosti. Ne bi me čudilo da se neki od nas iznenade koliko to daleko može da ide.

Ovo je razlog sto mi je tesko da ucestvujem u diskusiji na ovoj temi. Besmisleno mi je da pisem o tome gde bi koji most trebao da bude, a gde da prolazi tramvaj, jer oni bas zele da se mi zamajavamo tim stvarima, a ne sustinskim.

Svi pricaju o povratku u devedesete zbog iste ekipe, ali sto bi B. Srbljanovic rekla u pescaniku - ovo vise lici na osamdesete!
Imamo jednu partiju na vlasti koja donekle dozvoljava odredjene slobode, ali onda u nekom momentu demonstrira svoju nadmoc nekim gestom koji ce svima uliti strah i zacepiti usta barem na neko vreme.

djordje*******g":1e31rjzv je napisao(la):
Pominje se u tom clanku i moguci raskid ugovora, pod uslovom da Arapi ne budu zadovoljni nasim trzistem i mogucom zaradom. Beograd bi morao da otkupi arapski udeo u kompaniji.

Ovo je sasvim moguc i nazalost poznat scenario. Prodajemo zemlju i nekretnine u bescenje, pa ih onda odkupljujemo k'o za kajganu svetog petra.
 
Ono na čemu bi medijski trebalo insistirati (doduše koliko je god to moguće) je davanje u zakup zemljišta džabe u periodu od 100 godina,kao i snižavanje taksi za uredjenje gradjevinskog zemljišta 3 puta u odnosu na pre 2 meseca.Novim kreditima se još više steže omča oko grada koji je i te kako prezadužen:
"Do 2039. Beograd mora da vrati 820 miliona evra!
M. T. Kovačević | 29. april 2015. 22:02 | Komentara: 8
Prestonica ima velika zaduženja, uglavnom prema stranim kreditorima. Sa dugom opština i javnih preduzeća "ceh" skoro milijardu evra
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... liona-evra"

Evo grube kalkulacije koliko bi grad mogao da prihoduje da su naknade za gradjevinsko zemljište ostale na nivou od pre 2 meseca:
Parcelizacija zemljišta,izgradnja u prvoj fazi 300.000 kvadrata (kula,tržni centar,hotel,2 stambene i jedna poslovna zgrada) cca 170,180 miliona evra koje bi isplatio investitor za prvu fazu gradnje. Od tih para bi se mogla uraditi parcelizacija zemljišta - 40miliona, 90 miliona za železničku infrastrukturu (TPS Zemun,robno transportni centar Makiš,2 prevojnice Batajnica,Sremčica i dalji nastavak radova na Prokopu).Od tih para bi se moglo izfinansirati i deo radova da se infrastruktura dovede do granica SA (gruba procena 1/6 ukupno predvidjenih kvadrata cca 1/6 infrastrukture) -35 miliona evra,sasvim dovoljno da se zatvori finansijska konstrukcija za tu prvu fazu. Činjenica je da investitor ima toliko keša u ovom trenutku (kapital 150 miliona plus kredit koji bi dobili 130 milliona).

Time bi se zadovoljili interesi investitora jer bi troškovi gradnje bili 1.600 evra po kvadratu(sa sve taksama),sve ostalo bi bila zarada investitora(trebalo bi odbiti i porez na kraju).Kolika bi mogla biti cena kvadrata stanova na najekluzivnijem delu grada (centar,blizina reke) cca 2000-2500 evra po kvadratu i sigurno da bi bilo interesovanja kupaca za takve stanove koji bi bili odgovarajuće cene s obzirom na lokaciju i kvalitet gradnje (ne megalomanske strukture i cene po kvadratu).

Završetkom prve faze investitor bi imao prioritet za gradnju sledeće faze,Grad bi dobio nova sredstva za dalja ulaganja u infrastrukturu,bez dodatnih zaduživanja.Ako bi investitor odustao od dalje gradnje,zemljište bi OSTALO U VLASNIŠTVU GRADA i moglo bi dalje da se ponudi nekom drugom investitoru a sigurno da bi bilo interesenata.

Ovako Grad je dobio nova zaduživanja i još veću "omču",ako bi investitor odustao (otkup njihovog "udela" u kompaniji).
 
Cak ni kula na tom mestu nije originalna ideja. Resavska prepisivacka skola! :roll:
 
RioBL":2po9jzd5 je napisao(la):
A gle cuda nisu nikad izgradili ni mostic ni kulu a sve je bilo dobro isplanirano. Pitam se zasto.
Cudni su putevi od makete do realizacije.

Gle cuda opet ponavljas jeftine marketinske parole i saucestvujes u prevari.
 
@RioBL

121rk0k.png




Smesno je porediti nekadasnji strucni i dugogodisnji pristup urbanizmu sa danasnjom stihijskom otimacinom.

Maketa sa stare slike i maketa iz Geozavoda imaju zajednicko samo naziv predmeta: "maketa"

Prvu su uradili strucni domaci urbanisti, sastavljena je kombinacijom nekoliko konkursnih resenja iz 50ih, predstavlja tadasnji ideal u arhitekturi i urbanizmu - primena principa Atinske povelje u cilju formiranja upravnog grada za novu drzavu (FNRJ-SFRJ). Sama odluka da se podigne novi grad na mocvarnoj nicijoj zemlji jasno nosi u sebi veru u svetlu buducnost i sposobnosti sopstvene tehnologije i privrede.

Projekat sa makete smatran je tek zajednickom osnovom, konsenzusom u struci, koji ce sluziti za dalje projektovanje Novog Beograda.
Savski Amfiteatar je svesno izostavljen iz razmatranja, kao i celokupni pojas uz reke, jer se ideoloski ne uklapa u rigidnu strukturu novog grada. Jednostavno u tom trenutku stvaranja novog drustvenog poretka veza novog grada sa starim urbanim jezgrima Beograda i Zemuna nije bila pozeljna ni fizicki ni simbolicno.

Maketa iz Geozavoda predstavlja sustu suprotnost. Mediokritet, bahatost, licemerje, samovolju, laz, strah i neznanje.
 
@Zidar,
Mislim da ne mogu da se uporede te 2 makete.
Ova iz 50tih je konceptna maketa gde su objekti napravljeni u vidu kubusa. (takvu mozemo ti i ja da napravimo kad radimo nase projekte)
Ova iz BnV je profi maketa sa sve rasvetom i detaljima koja vredi MNOGO vise od ove za Novi Beograd zato sto je uradjena u promotivne svrhe.

Ovo pisem sa tacke gledista kvaliteta izrade makete, ne i predlozenih resenja istih da se razumemo.
 
Nista ja nisam poredio. Sami poredite makete. Ja sam se samo naglas zapitao zasto nisu napravljeni mostic i kula sa stare makete i ne znajuci odgovor zakljucio "cudni su putevi od makete do realizacije".
A sad kad vec Zidar poredi maketu domacih strucnjaka iz 50-tih i RTKL-a iz 2014 ocito je koliko su tada nasi strucnjaci bili ispred svog vremena :roll:
 
30.4.2014g
Intervju iz Politike S.Mali:profit Srbije od BNV-a 300 milion evra
img366.jpg


img367.jpg


img369.jpg


Ovde se postavlja još jedno interesantno pitanje? Sa kolikim kešom uopšte raspolaže investitor?
Njegov osnivački kapital u zajedničkom preduzeću je 150 miliona sopstveni kapital i 150 miliona kao pozajmica osnivača. Tu se pominje mogućnost da Arapski investitor uzme kredit kao i da se finansira iz avansa od unapred prodatih stanova. Kako bi to izgledalo u brojkama npr ako bi avans bio 10% od prosečne vrednosti stana (500.000 evra),potrebno je da se proda ukupno 3.000 stanova (ili ti polovina od ukupnog broja planiranih stanova) da bi smo došli do cifre od 150 miliona evra? :mrgreen:

Kako može prihod od avansne prodaje stanova da ide 100 % Arapskom investitoru i da mu se to računa kao osnivački kapital? Gde je tu učešće Grada u tom mizernom odnosu od 32%? :grand:
 
obaj ugovor je sve gori i gori. po nas naravno



prvo pitanje koje mi se nameće je ko je garant pozajmice osnivača i podd kojim uslovima se ona daje. ono što sam siguran je to da skgurno postoji neka cena tog kapitala.


i mi ovde ulažemo 116 ha zemljišta. a arapi 150 miliona evra. oni imaju 68% a mi nesretnici 32%. znači naših 116ha vredi cca 71.5 miliona. to je cca 662.000 evra/ha. to je po aru oko 6.620 evra. znači prodali smo(dali u zakup) zemljište u samom centru beograda za cenu zemljišta na periferiji borče.


pri svemu tome jednog dana ako arapi odustanu dužni smo da otkupimo njihov udeo.



da smo kojm slučajem sami uredili sa i prodavali zemljište po tržišnim cenama. i da recimo prodamo oko 30 ari od svakog hektara, siguran sam da bi po ovakvim urbanističkim uslovima dobili makar 100.000 eura po aru. odnosno 3 milke/ha, odnosno 342 miliona za celokupno zemljište. više nego predviđena dobit iz preduzeća bgd na vodi.


pa dal je ovo realno.


2011 godine bivsi vlasnici marba su dali oko 1.3 milijarde dinaraza 3.6ha u bloku 67a. pogledajte temu na forumu. i na sve to su platili gradsko građevinsko po starim, reketaškim , cenama i grade i prodaju i imaju profit.
 
http://www.nspm.rs/samo-smeh-srbina-...tml?alphabet=l

Preskocicmeo uvod i idemo na tematski deo:

Quote:
Zidanje Beograda na vodi

Najavio paša beogradski
da prodaje stanove na vodi
koje jošte nije izgradio,
naprednjaci vodu kad prodaju,
najčešće je u obliku magle.

Suze roni Vučić gospodare
što elita njega kritikuje,
sva elite tu se urotila,
naročito one arhitekte,
Beograd na vodi im ne valja.

Nadigao Vučić gospodare
onu pustu silu naprednjačku
da podrže Beograd na vodi,
spontano se oni okupiše,
sendviči im iz džepova vire.

Predstavio Vučić gospodare
magloviti Beograd na vodi,
obećava kule i gradove
ali prvo zakon da donese
Arapima zemlju da pokloni.

Odlučile vlasti beogradske
da strancima zemlju rasprodaju
pa da grade kule i gradove
i uvedu opet spahiluke
da se raja nauči da radi.

Potpisala Zorka ministarka
ugovor za Beograd na vodi
da sagradi kule i gradove
staklenoga karavan-seraja
za Arape i dahije nove.

Poručuje Vučić gospodare
da će biti Beograd na vodi
najljepši kvart grada Beograda,
jer u njemu neće biti raje
da mu kvari pogled na rijeku.

Odlučio Vučić gospodare
da sagradi Beograd na vodi
potrajaće to 30 ljeta.
Ne planira da silazi s vlasti,
hoće Vučić vladat' dovijeka.
 
Simpaticno Direktore...
mogla bi se tome dodati i basna o "Vucicu i tri praset kao i Vucic i Crvenkapica.
 
Ako se udje u suštinu ugovora (iz intervjua Gradonačelnika) može se zaključiti koliko je taj ugovor štetan i poguban za grad.
Arapski investitor očigledno ili NE ŽELI ILI NEMA KEŠA da finansira BNV. Mogućnosti finansiranja su ili UZIMANJE KREDITA OD BANAKA i/ili AVANSNA PREDPRODAJA STANOVA.

Pokušao sam orijentaciono da napravim finansijsku konstrukciju izgradnje prve faze BNV (2 stambene zgrade,1 poslovna,kula,hotel,tržni centar) cca 300.000 kvadrata troškovi izgradnje bi bili oko 400 milona evra (1.000 evra stanovi i nešto više za hotel,tržni centar,poslovni prostor).Zatim 130 miliona evra kredita Gradu (eksproprijacija zemljišta+plus izmeštanje železničke infrastrukture) plus oko 1/6 troškova infrastrukture van granica i u okviru SA 70 miliona znači ukupno 600 MILIONA EVRA.

Prihodi od avansne prodaje stanova? Po težoj SF varijanti to bi bilo da se svih 6.000 stanova prosečne cene 500.000 proda u predprodaji 300miliona evra,po blažoj SF varijanti je da su svi interesenti za stanove njih oko 1.500 bili pravi kupci-75miliona.
Koliko bi imali realnih kupaca u predprodaji stanova (uz mogućnost da bi se najbže uselili u te stanove za 3 a najkasnije za 30 godina),koji je kupac spreman da iskešira za stan 50.000 kao avans,a zna de će se useliti u taj stan najranije za 3 godine,o ostalim stanovima i rokovima izgradnje da i ne diskutujemo. Možda nekoliko stotina znači cca 10-20 tak miliona evra od avansne prodaje,znači 95% TROŠKOVA INVESTITORA OTPADA NA KREDITNO ZADUŽENJE INVESTITORA KOD BANAKA.

Šta grad mora da dobije za prvu fazu izgradnje 130 miliona +20 miliona (eksproprijacija,izmeštanje žel.infrastrukture + deo infrastrukture do granica SA) ukupno 150 MILIONA EVRA,ali čega? ARAPSKOG KREDITA koji je uzeo od drugih banaka,znači u čitavoj priči grad je "druga ruka kredita" jer će trebati da otplaćuje glavnicu kredita,kamatu koji je arapski investitor dobio od banaka,kao i kamatu koju mu "zareže" arapski investitor.Nebuloza na kub.

Prihodi grada? U prve 3 godine NULA, jer će se od avansne predprodaje stanova finansirati ARAPSKI UDEO u zajedničkom preduzeću,najranije za 3 godine,kada bude i ako bude završena prva faza radova. Jedino možemo da se nadamo 13-tom pogodku pa onda "može i nešto da kapne",ako ne "skrenemo" u medjuvremenu. :mrgreen:

Tesna koza 1 - Dobio svih 13 pogodaka (CLIP)
http://www.youtube.com/watch?v=i7oqVyUq71s
 
Samo što se 6000 stanova ukupno gradi u SA ako sam dobro razumeo. U kuli će se graditi oko 300 stanova, i to je prva faza. A pola miliona po stanu je naučna fantastika.
 
Mene živo zanima ko će biti ti budući kupci stanova u kuli? Po planu je da prvih 10-spratova bude hotel ostalo stanovi (cca 10-50 sprata), plus vidikovac za turiste.

Domaći kupci, čisto sumnjam. Kako se mogu ubediti bizmismeni,tajkuni,estradni "projektanti" itd. da je baš lepo da napuste svoje kuće sa bazenima na Dedinju,B.Kosi i usele se u zgradurinu i stanove na tamo nekom 10,20,40,50-tom spratu, gde sve vrvi od turista- gostiju hotela,raznoraznog osoblja,posetioca vidikovca ?
 
Ljudi napisacete jos 3000 strana, a od ovog projekta nista biti nece. Ovo je fatamorgana.
Kakvi elitni stanovi, turisti, budalastine. Zamajavaju nas da ne bi ziveli sada i ovde vec u maketi.
 
milos.tro":20zrtftl je napisao(la):
... i usele se u zgradurinu i stanove na tamo nekom 10,20,40,50-tom spratu, gde sve vrvi od turista- gostiju hotela,raznoraznog osoblja,posetioca vidikovca ?

Uh, ovo zvuci kao optimizam!
 
Vazno je da su isterali ljude iz svojih kuca a dice se nekom projektu sram ih bilo
 
Taj projekat je mrtvorodjence. Ako nesto i izgrade arapi to ce biti par zgrada uz samu reku da zauzmu najskuplje zemljiste. A kada to zauzmu sa soliterima od 20 i vise spratova, celom zemljistu pozadi pada vrednost.

Meni je najludja stvar na drugoj maketi da je trzni centar planiran uz samu reku. Ko bi normalan gradio objekat koji se po obicaju gradi na izlazu iz gradova i uz auto puteve na samoj obali grada.
 
Vrh