Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

dosen":3o6pup0h je napisao(la):
Za civilnu akciju je potrebno nekoliko sastojaka: spoznanje, komunikacija, organizacija, artikulacija. Svi nasi civilni poduhvati padaju na trecoj i cetvrtoj stavci. Lenji smo da ucestvujemo u necemu i da damo svoje vreme i energiju za zajednicko dobro ( sto rece Djindjic ). Energiju preusmeravamo na sopstvene male interese recimo, usisavanje sopstvenog stana do besvesti, a sve ispred vrata ( gde stoje papuce i cipele ) se rusi i raspada.

Potreban je - fitilj. Obaranje Milosevica je pocelo protestom radnika u Kolubari, sto se ubrzo prosirilo kao plamen. Problem je to sto kod nas mora da bude kap u prepunoj casi da bi se ista pokrenulo, a autokrata Vucic ako ista zna to je kako ne preliti casu, vec je drzati konstatno prepunom.
Ne mogu gradjani poceti da ciste ispred svog stana/kuce sve dok ne shvate da i to ispred stana pripada njima, a za to mora postojati poverenje u vlast. Svako ko je poceo da sredjuje ispred kuce svojom inicijativom ispao je bu****, jer je generalni stav da time, zapravo, cinis uslugu korumpiranoj vlasti koja ne zeli da radi svoj posao. Niko te ne podrzava u tome, stavise mozes da popijes tuzbu, stvoris ljubomoru kod drugih.itd.

Da bi se zaustavio projekat "Beograd na vodi" moraju postojati slobodni mediji, dostupnost pravim informacijama i drugacijih stavova preko nacionalne frekvenicje,, inace dzaba svi protesti, jer to nece niko da vidi, niti dobiti informaciju u cemu se tu zapravo radi (slicno bilo pre 20 godina).

Ono sto je potrebno uraditi je vrsiti konstatni pritisak na vlast, EU i medjunarodnu zajednicu i organizacije za ljudska prava i slobodu medija na internacionalnom nivou. Ako autokrata ne posustane, barem ce pokazati svoje pravo lice.
 
@Milanche,
dao sam ti + za post samo zato sto si uspio da pricu vratis u normalne (tehnicke) tokove. nadam se da cemo se uspjeti tu i zadrzati ubuduce.

milanche":1uryqw5t je napisao(la):
Opet se vracamo na urbanizam. Ako zelis da vecina ulica bude sa po jednom trakom u smeru a da recimo svaka cetvrta bude 2+2, onda ne predvidjas ogroman trzni centar u centru grada, onda ne predvidjas visoke objkte i veliku gustinu u tim blokovima, onda ne pravis slepe ulice. Onda, Rio, projektujes tipicni evropski blok sa umerenom spratnoscu, bez velikih trznih centara, bez slepih ulica i nastavlljas ulicnu matricu 80/80m ili 100/100m. Tj upravo nastavljas matricu koja se nalazi u blokovima iza SA. da ne govorim o nasledju i td, koji to upravo i potvrdjuje
Da li je to ispostovano? NIje. Ne moze i jare i pare. Ne moze slepa ulica sa jednom trakom i trzni centar. Tacka.

Da, slazem se, samo zaboravljas da ovo nije projekat trznog centra vec projekat mjesovitog sadrzaja na 1,8 miliona m2.
To bi bilo otprilike kao 2/3 opstine Vracar. Sta to znaci?
To znaci da se radi o prostoru u kom su predvidjene sve vrste objekata i svi tipovi (velicine) saobracajnica. Znaci bice i trzni centar i slijepa ulica! Je li to problem?
Probao sam na brzinu, sudeci po slikama modela,da oznacim saobracajnice velicine 3+3. Mozda sam negdje pogrijesio ali sustina je da SVE saobracajnice koje NISU crvene linije su ulice nizeg novoa (2+2, 1+1,...itd)

faze.jpg


milanche":1uryqw5t je napisao(la):
Pa da li je taj plan dobar, ako vec treba da se menja. Nije.

Nijedan plan nije savrsen, ali ja ne vidim da se u planu ista mjenja :roll:

milanche":1uryqw5t je napisao(la):
Ko im je branio da sada sve predvide i metro iniju i lrt i drugo? Ko ih je bio po usima da skrljaju plan i zasto?

E upravo je tu problem...NIKO!
Maketa za BNV je objavljena prije tacno 10 mjeseci a za sam projekat se znalo da se sprema vec nekoliko godina. Svi oni koji bi trebalo da brinu o gradu ili se bar proklamiraju kao zastitinici grada (mislim recimo na Udruzenje Arhitekata) trebali su i morali da u zadnjih 10 mjeseci svaki dan vise i kod gradonacelnika i kod premijera i da vrse pritisak da se plan popravi. A koliko su puta bili i sta su rekli?
Rekli su "Sta sad mi treba da radimo, da glancamo maketu?" i samo osudili citav projekat i potpuno se ogradili od njega. Zao mi je sto cu morati napisati ali mislim da se dobar dio tzv strucne javnosti u BG nasao jednostavno uvredjen sto njihove ideje o uredjenju SA nece biti ostvarene, do te mjere da je zanemario svoju osnovnu funkciju a to je da brine o dobrobiti grada. I umjesto da se davno pocelo sa lobiranjem i uticanjem na projekat BNV (a bilo je jasno da se od njega nece odustati) dobili smo "kapu kako nam je skroje".

milanche":1uryqw5t je napisao(la):
Da li to znaci, da sutra treba da otkupljujemo zemlju od investitora potrebnu za metro/lrt/ ili drugo, koju smo mu dali, jer smo se mi malo z. pa nismo sve uneli u plan. To je, Rio, mnoogo neozbiljno.

Tako bi nam (vam) na kraju moglo i biti ali ja cu i dalje da vjerujem da mozemo da prevazidjemo, egoizam, stranacku netrpeljivost, mrznju, strah i sve drugo i da se uhvatimo u borbu sa projektom. Jos uvjek ima nade i za lrt i za zeljeznicku stanicu i za mirnije i ljepse ulice i ovakve ili onakve zgrade. Pred nama je 30 godina.
 
Ni najmanje. Vučić je za ovo malo vremena pokazao znake potpune odsečenosti od realnosti i sve ukazuje na to da neće mirno otići sa vlasti.
 
To bi sigurno bio sigurno privuklo strane investitore i podiglo Srbiju na ljestvici zemalja po pogodnosti poslovanja.
 
@Mekbejn, @Drakche,...
a ko bi onda dosao na vlast?
 
Sta je tvoj zadatak ovde???
Da desetinama besmislenih postova 'zagadis temu' do te mere da ona izgubi svaki smisao.
I nazalost, uspeo si u tome...
 
@RioBL, poredjenje je u smislu sta je potrebno da bi se pokrenula masa ljudi protiv tiranije u Srbiji, Vucic se ne moze porediti sa Milosevicem, jer je Milosevic napravio mnogo vecu stetu, a ovaj tek zapoceinje taj posao i prilicno je napredovao u tome. Vucic je za sada pazljiviji i (za sada) ima neku podrsku iz inostranstva, ali to je po meni "ista skola", koja Srbiju moze samo da zacementira kao drzavu gde nikad nece postojati prava demokratija i vladavina prava, samim tim - banana republika.

Ne razumem ovo o stranim investitorima,, no najveci investitori u Srbiji su njeni gradjani, a ne neka tamo firma iz neznamkoje zemlje koja samo zeli da prodje sto jeftinije i da sto vise zaradi. Ako bude bilo pogodno za nase grajdane da posluju, bice i za investitore. Vrlo vrlo prosto.
 
Samo trpljenje ovog malog "rio" provokatora se graniči sa samodestrukcijom. Dosadan je k'o Jehovin svedok. 'Ajd' zdravo...
 
laki72":h0xmifhe je napisao(la):
Sta je tvoj zadatak ovde???
Da desetinama besmislenih postova 'zagadis temu' do te mere da ona izgubi svaki smisao.
I nazalost, uspeo si u tome...

Moj je zadatak (koji sam sam sebi zadao) da vratim temu na pricu o projektu a ne o sendvicima, patkama a sad i o nasilnim promjenama vlasti.
I nazalost, nisam uspio u tome...
 
Drakche":chzge12k je napisao(la):
Ne razumem ovo o stranim investitorima,, no najveci investitori u Srbiji su njeni gradjani, a ne neka tamo firma iz neznamkoje zemlje koja samo zeli da prodje sto jeftinije i da sto vise zaradi. Ako bude bilo pogodno za nase grajdane da posluju, bice i za investitore. Vrlo vrlo prosto.

pa jednostavno je. Svak investitor, bio on domaci ili strani zeli da je njegova investicija sigurna. A ako napravi investiciju u sredini u kojoj su socijalni nemiri, u kojoj ministar ili vlada moze svaki cas da bude smjenjena (demokratski ili nasilno svejedno) onda on nece osjecati sigurnost za svoj novac i izabrace da investira na nekom drugom mjestu.
U drustvu koje je stalno izlozeno nemirima, potresima, krizama (kao Srbija u zadnjih 20 godina) ozbiljni investitori se radije odlucuju da svoj novac uloze negdje drugo a pojavljuju se samo oportunisti i muvatori.
 
@RioBL
moraš da shvatiš da je ovo duboko politički projekat i nije lako odvojiv od politike

A druga strana priče je što je ovde već bilo milion tehničkih i sličnih zamerki na projekat, ali jbg, ko će da čita 300+ strana
 
@Mekbejn
Znam Mekbejn. Svaki projekat je neodvojiv od politike, ali to je normalno. Neki su projekti "duboko" politicki a neki "plici" ali svakom kumuje vlast na cijem celu su politicari. tako je u svakoj zemlji.
Ne moramo ako smo nezadovoljni nekim projektom, traziti promjenu vlasti. narocito ne nasilnu.
I jeste, bilo je 300+ strana i nece niko da ih cita. zato i narednih 300+ treba da bude posveceno istoj stvari.
 
To moze biti tacno prakticno gledano, no ono sto je Srbiji potrebno su jake/demokratske institucije, a ne samovoljni pojedinci na vlasti koji su potrosna roba svuda u svetu. Mi imamo taj konstantni problem da svi koji dodju na vlast vladaju partokratijski, sto bi u jednoj demokratskoj zemlji trebalo biti najstrozije sankcionisano. Nijedna vlast nece biti faktor stabilnosti u drzavi ako bude bila cenzurisala svoje neistomisljenike, jer to vodi ka sve goroj tiraniji, sto pruzroukuje jos vecu krizu nego sto moze da prouzorkuju smenjavanje vlasti, jer smenjavanje vlasti po sebi ne bi nikako trebalo da utice na svakodnevni zivot gradjanja i standard, te neke najosnovnije stvari.

Niko ne zeli nasilnu promenu vlasti, ali nekako smo frekventno u sitiaciju da to zelimo, jer su nam politicari takvi kakvi jesu.
 
Slazem se Drakche sa nekim tvojim konstatacijama ali mi dozvoli (bez ljutnje) da se osvrnem na tvoje posljednje rijeci...

Drakche":2fuvy9aa je napisao(la):
sto pruzroukuje jos vecu krizu nego sto moze da prouzorkuju smenjavanje vlasti, jer smenjavanje vlasti po sebi ne bi nikako trebalo da utice na svakodnevni zivot gradjanja i standard, te neke najosnovnije stvari.
Niko ne zeli nasilnu promenu vlasti, ali nekako smo frekventno u sitiaciju da to zelimo, jer su nam politicari takvi kakvi jesu.

Ovo boldirano nije mi jasno. Zar nije poenta smjene vlasti bas da se time promjeni svakodnevni zivot gradjana i standard?
I ovo "niko ne zeli nasilnu promjenu vlasti ali zeli" :?:

Ne zelim da ulazim u politiku ovde. ima drugih mjesta za to a i Vucic me interesuje kao lanjski snijeg.
Volio bih samo da se ne vrati nasilje na ulice Beograda a za smjenu vlasti moramo cekati izbore. to je jedini pravi put.
 
Kome je stalo do nenasilja neki logican sled bi trebao da bude da se eliminise nasilje iz svakodnevnih govora, nasilje u skupstini, u tv studijima, u blatoidnim clancima, u postupcima i metodama politickog delovanja i borbi protiv neistomisljenika...Nasilje na ulici je samo jedan oblik koji je najcesce posledica svega pobrojanog.
 
Na ovoj temi na forumu postoji oblik nasilja. Pasivno-agresivni oblik, gusenje i razbijanje rasprave o Beogradu na vodi, upornim pisanjem par clanova o svemu i svacemu. Ponavljenjem istih stvari u nedogled. To je inteligentrno zamajavnje budalastinama. Ovo je moj poslednji post na tu temu da ne bi bio voda na vodenicu doticnog jadnika koji gazi svoje reci zavisno od potrebe. Svi znamo koga. Na Igoru je da zastiti nivo rasprave na forumu kao sto je bio slucaj sa @2012
 
Nadam se da nam je svima stalo do nenasilja. A mislim da na ovom forumu i ima mnogo obrazovanih i civilizovanih ljudi kojima nasilje nije opcija.
 
Ako butete tolerisali ovakvo brutalno trolovanje, nakačiće vam se još 10 botova i dokrajčiti forum.
 
'TOPIC DILUTION'

Topic dilution is not only effective in forum sliding it is also very useful in keeping the forum readers on unrelated and non-productive issues. This is a critical and useful technique to cause a 'RESOURCE BURN.' By implementing continual and non-related postings that distract and disrupt the forum readers they are more effectively stopped from anything of any real productivity. If the intensity of gradual dilution is intense enough, the readers will effectively stop researching and simply slip into a 'gossip mode.' In this state they can be more easily misdirected away from facts towards uninformed conjecture and opinion. The less informed they are the more effective and easy it becomes to control the entire group in the direction that you would desire the group to go in. It must be stressed that a proper assessment of the psychological capabilities and levels of education is first determined of the group to determine at what level to 'drive in the wedge.' By being too far off topic too quickly it may trigger censorship by a forum moderator.
 
osvrnuo bih se na deo teksta od miše brkića

Biće zanimljivo zaviriti u ugovor, jer kako to Eagle Hills ulaže samo 150 miliona evra čistih para (kapital) i postaje vlasnik 68 odsto Beograda na vodi. A Srbija ulaže 280 miliona evra (150+90+40 koje, istina dobija kao kredit, ali taj novac vraća) i biće vlasnik samo 32 odsto Beograda na vodi.

srbija ne ulaže ove pare koje miša brkić pominje. 150 miliona koje se uzimaju kao kredit za osnivanje firme vraćaće firma, u kojoj država Srbija ima udeo od 32%.


ovih 90 miliona je cifra koju mi svakako moramo da potrošimo ako želimo da urbanizujemo SA.

a ovih 40 miliona mi je diskutabilno da li mi to treba da platimo. bolje da je to platio investitor, pa da nam smanji procenat.

ono što nesporno Srbija ulaže, a mnogo vredi više od ovih para je zemljište.



uglavnom koliko vidim ovo je kombinacija koja se samo poželeti može, za investitora naravno. investitor će umesto obećanih 3.5 milijarde uložiti 150 miliona. na sve to će zaraditi na davanju kredita zajedničkoj firmi i državi. pri tome mi sada ne znamo ni pod kojim uslovima se daju ti krediti, ni šta je garant da će firma vratiti kredite, ja pretpostavljam da je to država Srbija. samim tim ovi krediti su u fulu naplativi i nema rizika po investitora.

očekivao sam se lošem ugovoru po nas, ali ovo je prevazišlo sva moja očekivanja.


znači investitor rizikuje 150 miliona, a mi rizikujemo sve.



a takođe bih voleo da znam u čijoj je nadležnosti da napravi promenadu, šetalište pored reke, ulice, infrastrukturu u okviru naselja i slično...


a takođe mislim da ovo što smo mi "izdali zemljište na 99 godina" zapravo samo jedna prevara da investitor ne bi morao da kupi to isto zemljište, nego da plaća zakupninu na godišnjem nivou u roku od 99 godina.


ako neko ima kontakta sa belkom nek ga pozove da belka da svoje mišljelje.



p.s.

pod ovakvim uslovima svaki malo jači tajkun u srbiji je mogao da bude umesto alabara. ne bi me čudilo da je alabar samo maska nekog tajkuna bliskog SNS-u.
 
ono što Brkić nije uračunao je vrednost (makar okvirna) tog zemljišta, koja svakako prevazilazi 150m evra (pa i 300, verovatno)
 
300 miliona evra je mala cifra, bilo da je ulaganja bilo da je delom kredit. Delta pominje 200 miliona za ulaganje u TC Autokomda, za Usce je 150 miliona investicija.
Da li je 300 miliona dovoljno za TC, neboder od 50 spratova i dve elitne zgrade?

Ulupacemo mi prvu metro liniju za komercijalne sadrzaje na obali Save, kako bi ispunili 5% SNS obecanja.
 
Vrh