Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Na ovaj spisak infrastrukture sada treba dodati cenu još jednog mosta na Dunavu. Tu sad treba i neka nova pruga i sva oprema i infrastruktura nove železničke trase. Zatim izmeštanje železničke stanice, obe autobuske stanice, pravljenje novih stanica na Novom Beogradu, troškovi prilagođavanja javnog sabraćaja koji do njih vodi. Zatim izmeštanje kargo terminala i pravljenje novog. Zatim je pitanje ko plaća ono što ostaje vlasništvo grada. Naprimer nasipanje terena u čitavom SA, pa ko plaća projekat i izradu nove obalutvrde? Zatim ko plaća proširenje Savske ulice i ko plaća sve ulice unutar Savskog amfitetra i opremu na njima? Ko plaća park, zelenilo i javne površine? Plus gomila stvari koje sam sigurno zaboravio i sve one koje ni nikom drugom ne mogu pasti na pamet sve dok ne počnu radovi, dok se ne ispostavi da niko ne zna gde su sve zakopane stare instalacije, dok se nanovo ne otkrije par zakopanih potoka i nestalih izvora baš tamo kuda se kopa. Sve to ni u ludilu ne može koštati samo još 120 miliona plus 130 za železnicu. Ovolike nove trafo, gasne i sve druge razvodne stanice, izmeštanja terminala i jezivo teška kopanja ili bušenja Starog grada uzduž i popreko? Koliko košta samo kombinovani železničko drumski most preko Dunava?

Zamolio bih nekoga ko se u to razume da pažljivo pogleda ono što je na mapama označeno kao stavka koju tek treba praviti, pogleda kuda te trase vode, kao i ove spiskove, pa proba da da okvirnu procenu ukupne sume koju mi moramo ubrzo negde da nađemo. A fore tipa, "to nam ionako treba pa neću da ga računam", neka pokuša da objasni onome ko sad te pare koje nam kao ne trebaju negde mora da nađe, i onima koji će te kredite posle plaćati.

Ова земља је као скеч Монти Пајтона. А ми овце.
Нека, амнезија је чудо.

Zvezdara64":17i1axa8 je napisao(la):
Ti ne razmenjujes misljenje, ti relativizujes argumente. Npr. za saobracajni problem oko BnV resenje vidis " da projektu Bnv treba metro a mozda je i ovo sto kazu da je Mali najavio, ujedno i odgovor".

Da. I?

I tom neobavezujucom izjavom si resio pitanje saobracaja u svojoj argumentaciji.

Kakvoj argumentaciji? Gdje ti vidis argumentaciju? Ja sam samo napisao da vidim rjesenje eventualnog saobracajnog problema u izgradnji metroa. Argumentacija bi bila kad bi ja obrazlagao zasto je metro rjesenje a to nisam jos ucinio.

Metro nije odgovor za vlasnike luksuznih stanova, oni koriste svoje automobile i to ti odlicno znas.

hmm...recimo da. Oni bi koristili i glisere na Savi.

Nisi glup i naivan,...

O hvala! Prijatno sam iznenadjen :) Obicno me nazivaju placenikom i botom, mada nije lose biti ni dobro placen. :roll:

a uzimas neobavezujuce izjave i ideje, kao sto je ova o metrou, kao ozbiljan argument u raspravi. Zasto gradski celnici i republicka vlast prvo ne naprave Metro? Valjda ozbiljni ljudi kucu planiraju od temelja? Kako to nisi do sada istakao kao normalan preduslov za gradnju?

Zasto nije napravljen metro u Beogradu do danas trebas pitati sve one koji su upravljali gradom u zadnjih bar 100 godina a ne mene. A da prvo treba da se gradi metro to i ja kazem. Stavise, izrazio sam nadu (a jos je imam) da bi projekat BNV mogao potaknuti izgradnju metroa.

Tvojom analogijom: metro je za ostatak jadnika( nas gradjana Srbije) koji nece smeti da koriste ulice da bi milioneri iz BnV mogli opusteno da se kurce u limuzinama.

Ovde si nesto pobrkao. Ja sam pobornik metroa i ne mislim da je ono sredstvo za "jadnike" kako kazes.

Ovo smrdljivo naselje nije za Srbe, nema tih milionera ovde. Ovo je za strance. Ponavljam, tvojom analogijom, ti mislis da smo mi Srbi i gradjani Srbije bednici koje treba strpati ispod zemlje. Zasto ti RioBl mrzis Srbiju i nas Srbe?

Uh, ovde si Zvezdara bio nesto totalno uznemiren :shock:
Znas sta mislim i znas da mrzim Srbiju i Srbe i jedino jos neznas zasto mrzim!?
Mili moj. Sto ne udahnes duboko i polako procitas moje postove. Mozda nadjes neku rjec gdje spominjem mrznju ili kakvim slucajem neku drugaciju rjec. odgovor na to sto te muci se nalazi u mojim ranijim tekstovima.
Zelim ti puno srece i zdravlja. Nemoj da se uznemiravas zbog beobuild foruma.

To je samo bio primer nivoa tvoje rasprave i argumentacije. Ako bi i mi ostali na forumu poceli da relativizujemo argumente i cinjenice kao i ti, mogli bi lako da dodjemo do zakljucka npr. da ti mrzis Srbiju. To je jadna i bedna rasprava, ali ti insistiras na njoj.

stani iza svojih stavova jasnim argumentima i cinjenicama. Relativizaciji argumenata su skloni manipulanti

Cekanje ludom radovanje.
Necu vala da cekam 30 godina, ja sam svoju gajbu u Beogradu na vodi odavno pronasao.

mh9ate.jpg

RioBL":xdf3dqwi je napisao(la):
...Nemoj da se uznemiravas zbog beobuild foruma.

Ima jedan narodni poslanik vladajuće partije, nezaboravne fizionomije, poslednji je preleteo od Šešelja ka Vučiću (kojeg je nazivao izdajnikom), i to pravo u Glavni odbor, retko bezobrazan i iritantan tip, čuven po tome da kada mu dokažu da nije u pravu, kako u Skupštini tako i na televiziji, stalno ponavlja:
"Zašto ste nervozni?"
jer nema šta više da kaže.

relja":1bvqm4bj je napisao(la):
RioBL":1bvqm4bj je napisao(la):

Ima jedan narodni poslanik vladajuće partije, nezaboravne fizionomije, poslednji je preleteo od Šešelja ka Vučiću (kojeg je nazivao izdajnikom), i to pravo u Glavni odbor, retko bezobrazan i iritantan tip, čuven po tome da kada mu dokažu da nije u pravu, kako u Skupštini tako i na televiziji, stalno ponavlja:
"Zašto ste nervozni?"

Је л' овај ?

B1D_FkaCAAAZ3Ib.jpg

Zvezdara64":2kj3xli4 je napisao(la):
To je samo bio primer nivoa tvoje rasprave i argumentacije. Ako bi i mi ostali na forumu poceli da

relativizujemo argumente i cinjenice kao i ti, mogli bi lako da dodjemo do zakljucka npr. da ti mrzis Srbiju. To je jadna i bedna rasprava, ali ti insistiras na njoj.

stani iza svojih stavova jasnim argumentima i cinjenicama. Relativizaciji argumenata su skloni manipulanti

Da li ti znas sta znace rijeci koje upotrebljavas?
Relativizacija argumenata i cinjenica je kad recimo, ti kazes "Zemlja je okrugla" a ja kazem "ne, ona je pomalo kockasta".
Kad sam ja neku cinjenicu relativizovao?
Sve sto sam napisao je da vjerujem da ce projekat BNV izaci na dobro za gradjane Beograda. To moze biti relativizacija samo ako je cinjenica da nece :roll:
Slazem se da je rasprava jadna i bjedna :(

relja":287yi0ds je napisao(la):
RioBL":287yi0ds je napisao(la):

"Zašto ste nervozni?"

Ne brini Relja. Imam ja jos svasta da kazem :)

Vidis Relja, palo mi je na pamet...i mene mnogi forumasi svojim nickom ili pisanjem podsjecaju na nekog.
Recimo, ti si mi asocijacija na glumca Relju Basica.
Laki me podsjeca na mog omiljenog lika iz maratonaca i najdrazeg glumca Batu Stojkovica
Pantograf me podsjeca na nekog starog profesora sa bradom i naocalicama (ala Frojd)
Zuma me podsjeca na indijanskog poglavicu
stf na neki lik iz crtanog filma, itd...

a ja tebe podsjecam na nekog politicara kojeg ne volis. i ne samo tebe vec mnoge podsjecam na nesto sto mrze u Srbiji.

Vidis, zato ste vi meni simpaticni i ne mogu se ljutiti ninakog a vi se lako naljutite na mene :)

I zato vam kazem, da mi se cini da ste previse optereceni politikom, sto je i razumljivo nakon ovoliko godina koje je Srbija prozivjela u muci, patnji i ponizenjima. I ja sam imao teskih trenutaka u zivotu ali ako necemo bar sa malo vedrine i nade gledati u buducnost necemo ni imati snage da uradimo nista konstruktivno i dobro.

Nadam se da ce vremenom za sve nas stvari biti bolje :)

Vidiš, Rio, i nas taj tvoj "smisao za humor" podseća na njihov. Valjda je to uslov za ufur.

A, kao da ne znaš kada će nam biti bolje?
Pa - 2017.

@Times, +

RioBL":egm3on2i je napisao(la):
Vidis, zato ste vi meni simpaticni i ne mogu se ljutiti ninakog a vi se lako naljutite na mene :)

Pa sta je bilo miko mala.. Jel su te ovi simpaticni ljudi uvredili? Rio, koliko ti godinica imas? Ne brini nista, sve ce biti uredu.

Samo nemoj da nas ubedjujes da je Zemaljska kugla na coskove i da je BnV dobar za sve gradjane. Dobar je samo za mali deo izabranih gradjana. Slobodno iskazi svoj stav ali ne maltretiraj ljude na forumu beskonacnim ponavljanjem istih teza bez argumenata. To je ruzno, vredjas te ljude.

RioBL":egm3on2i je napisao(la):
A da prvo treba da se gradi metro to i ja kazem.

Ovo su tvoje reci, tvoja izjava. Znaci, po tebi, BnV je besmislen bez metroa. Budi covek i drzi se svoje reci. Kad bude izgradjen metro javi se ponovo na forum da raspravljamo o besmislu BnV

RioBL":33cuq1hm je napisao(la):
I zato vam kazem, da mi se cini da ste previse optereceni politikom, sto je i razumljivo nakon ovoliko godina koje je Srbija prozivjela u muci, patnji i ponizenjima.
Ne, politika i politicari previse kontaminiraju svakodnevicu i sve oko sebe. Posto posecujem duze vreme jos neke forume zapazam da su admini sve tolerantniji na politicke teme i rasprave, a ranije su uvek bili u fazonu samo nista o politici. Mislim da je to bas zbog ove cinjenice koju sam upravo naveo. Jednostavno je nemoguce da gledas svaki dan kako politikanti zagadjuju sve sfere zivota i kako njihove egomanijakalne odluke negativno uticu na razvoj i buducnost svih nas. Sta reci o tome na koji nivo je podignuto divljastvo i mobing politickih stranaka prema gradjanima kad me je u izbornoj noci u nedelju uvece za vreme glasanja zvala neka likusa i predstavila se "dobro vece, zovem vas iz izbornog staba
censored.gif
da vas pozovem bla bla truc...Nisam hteo da slusam dalje i spustim slusalicu. Posle nekoliko sekundi zvoni ponovo telefon sa istog broja. Postali su bre obesniji od ovih sekti sto zvone na vrata.
Mogu samo da ponovim reci Olje Beckovic" ovo nikad nije bilo". Izvinjenje svima i Igoru zbog ponovnog pominjanja politike ali doslo se do tacke kad ju je sve teze zaobilaziti i ignorisati.
A sto se tebe tice meni nista ne smetas, ali jedna iskljucivost i nasilje radjaju drugo. Smeta mi sto me svakodnevno ponizavaju i vredjaju i atakuju na moj nervni sistem sa svih sprava koje imaju ekrane, sto kroz saopstenja sto kroz zakone koje donose, to sto mi svime sto kazu i rade govore da me dozivljavaju kao infantilno stvorenje koje nije u stanju da razlikuje dupe od glave.

Izvesno je da od projekta BNV nema ništa (ekonomski neisplativo), a pitao sam se kako će se izvući od svojih obećanja. Razvlačenje na 30 godina je idealno, jer će za 2 do 3 godine većina zaboraviti na obećanja.

Austrijiski ORF je iyvestio o projektu BNV, rekao bih vrlo realno. U tekstu se navodi da zvanicna i strucna udruzenja protestvuju protiv tog plana. Ima i podnaslov da li je ovo Vucucev spomenik. Ko zna nemacki evo linka
http://orf.at/stories/2274485/2274482/

Citao sam i ranije na nekom nemackom sajtu zanimljiv tekst o bnv, gde se postavljaju pitanje beogradizacije Srbije u odnos na projekat. Zanimljiv tekst, ali sam zaboravio na om sajtu sam to nasao bio.

Inace sto se tice ljudi koji brane bnv i njohovog postovanja ovde. Ja zaista nemam nista protiv toga da oni pisu i iznose stavove, pa cak da to rade i iz nekog interesa. Svako ima pravo da kaze sta misli, sve dok ne vredja druge ucesnike. Na kraju i u stvarnom zivotu, a ne ovde u imaginarnom prostoru, postoje oponenti, koji bi takodje pokusali da opovrgnu naizgled ocigledne stvari. I to je prosto tako, uvek bilo i bice. Zato je moj stav da iznosenjem argumenata se najbolje "bori" sa tim, na kraju tako se i uci diskusiji i u stvarnom zivotu i u profesijama svakog od nas pojedinacno. Zato, po mom misljnju, jedini kriterijum da li neko da se banuje, ili da se brisu postovi treba da bude da li neko vredja drugu osobu ili ne. I mislim da Igor za sada radi odlicno.

RioBL":2va00x9h je napisao(la):
Ne kazem Milanche da ne treba ni jedna ulica u BG imati vise od 1 trake. Dobro si rekao, most na Adi, kineski most, itd...ali ne mislis valjda da 6 traka treba u centru. Ja u takvom centru nebih volio zivjeti.Em sto 6 traka guta povrsinu, em sto stvara buku, em sto zagadjuje okolinu, znas sve i sam.
Opet se vracamo na urbanizam. Ako zelis da vecina ulica bude sa po jednom trakom u smeru a da recimo svaka cetvrta bude 2+2, onda ne predvidjas ogroman trzni centar u centru grada, onda ne predvidjas visoke objkte i veliku gustinu u tim blokovima, onda ne pravis slepe ulice. Onda, Rio, projektujes tipicni evropski blok sa umerenom spratnoscu, bez velikih trznih centara, bez slepih ulica i nastavlljas ulicnu matricu 80/80m ili 100/100m. Tj upravo nastavljas matricu koja se nalazi u blokovima iza SA. da ne govorim o nasledju i td, koji to upravo i potvrdjuje
Da li je to ispostovano? NIje. Ne moze i jare i pare. Ne moze slepa ulica sa jednom trakom i trzni centar. Tacka.
p.s Proslo je neopazeno, a to je da je u Savskoj predvidjan intezitet saobracaja od 3 automobila u sekundi. Ne daj boze nekog sudara...

RioBL":2va00x9h je napisao(la):
Danko68 je dobro ovde napisao da je ovo dugotrajan projekat u kom ima vremena da se prave korekcije i prilagodjavanja pa tako i infrastrukturna....Dobro kazes, nema se plana za LRT, recimo, ali to je zato sto do juce niko nije ni planirao ovakve zgrade u SA. Posto se urbanisticka slika grada pocinje bitno mjenjati moraju se praviti hitno novi planovi i umjesto metro linije po terazijskom grebenu praviti primarnu trasu kroz SA.
Pa da li je taj plan dobar, ako vec treba da se menja. Nije. Ko im je branio da sada sve predvide i metro iniju i lrt i drugo? Ko ih je bio po usima da skrljaju plan i zasto? Da li to znaci, da sutra treba da otkupljujemo zemlju od investitora potrebnu za metro/lrt/ ili drugo, koju smo mu dali, jer smo se mi malo z. pa nismo sve uneli u plan. To je, Rio, mnoogo neozbiljno.

Da li to znaci, da sutra treba da otkupljujemo zemlju od investitora potrebnu za metro/lrt/ ili drugo, koju smo mu dali, jer smo se mi malo z. pa nismo sve uneli u plan.

vec sam ranije govorio da nas ovo ceka.
i to ne samo za trasu metro/lrt-a :grand:

Железнице Србије су тражиле да се у обзир узме подземна траса бг:воза.

Alabar je vrlo sarmantan harizmatican svez eto da kazem i nesto lepo o ovom projektu, a onog naseg nekog direktora preduzeca bnv kao da su trazili po bajlonovoj pijaci...

Igor":1xirlpn1 je napisao(la):
Mi imamo veliki veliki problem sa legitimnoscu skoro pa nepostojece opozicije i dela struke i dokle god budemo u tom politickom vakumu nece postojati volja ljudi da se ozbiljnije pokrenu i iskazu misljenje.

Ne treba gradjanima opozicija, dovoljni su gradjani. Civilna akcija je legitimnija od bilo koje partije. To u Srbiji ne shvataju jer su navikli da sve komande dolaze odozgo i da mora da postoji vodja. Sve vazne stvari koje su izvojevane na Zapadu namaju nikakve veze sa politickim partijama. Cak uprkos svim partijama.

Kao sto komsije ne mogu da se dogovore da ociste deponiju ispred zajednicke zgrade, tako ne mogu ni da odbrane Beograd.
Treba shvatiti da politicari samo reaguju na artikulisani zahtev gradjana. Oni nisu gradjani vec izolovani sloj koji radi po sopstvenim pravilima. Organizovani gradjani su jaci od partija. Primer za to je par hiljada organizovanih takstista kojima nijedna vlast ne moze nista u poslednjih 50 godina ( naravno ne podrzavam taksiste ).

Za civilnu akciju je potrebno nekoliko sastojaka: spoznanje, komunikacija, organizacija, artikulacija. Svi nasi civilni poduhvati padaju na trecoj i cetvrtoj stavci. Lenji smo da ucestvujemo u necemu i da damo svoje vreme i energiju za zajednicko dobro ( sto rece Djindjic ). Energiju preusmeravamo na sopstvene male interese recimo, usisavanje sopstvenog stana do besvesti, a sve ispred vrata ( gde stoje papuce i cipele ) se rusi i raspada.

Za razliku od gradjana, taksisti imaju ove stavke: komunikacija, organizacija, artikulacija ... vrlo ucinkovite i zato ostvaruju svoje sebicne ciljeve.

Svaka čast dosen.
Samo jesi li siguran da moć divljih taksista potiče (samo) iz njihovog jedinstva? Da tu nema i eksternih faktora (neko ko im čuva ledja)?

Vrh