Ok.
Iako je po meni cela ova prica daleko od razuma, sa stanovista urbanizma, ekonomije i mnogo cega drugog, da opet probam da sebe 'nateram' da razmisljam konstruktivno.
Ono sto mi je prva impresija kada vidim ove zgrade je - ograda, brana.
Kao sto sam vise puta ponovio, laik sam za urbanizam, arhitekturu, tako da molim da mi strucni deo foruma oprosti ako nesto lupim ili slicno.
Dakle...
Cela ideja da visoke zgrade idu tik do reke, a one nize dalje od obale meni nije razumna.
Prvo jer se time gubi forma amfiteatra, a dobija forma rupe (stadion R. Mitic - marakana).
Drugo, mnogo prakticnije se svodi na sledece.
Najveca atraktivnost ovog prostora je pored same blizine centra (bolje reci centralnog polozaja u gradu), je blizina reke, pogled na nju i pogled na zeleni pojas uz reku na jednoj i drugoj obali.
Da sam ja neko ko je dobio ovaj prostor da na njemu investira, trudio bih se da polozajem i visinom objekata omogucim da sto veci broj objekata ima takve karakteristike.
Stim u vezi, uz samu obalu nikada ne bih postavio objekat ogromnih gabarita.
Naprotiv, upravo bi mi prvi pojas uz obalu bio popunjen objektima manje sirine i manje spratnosti.
Time bih ostavio prostor da objekti koji su dalje od obale a nadvisuju ove iz 'prvog reda' (gledano od reke) budu jednako atraktivni za potencijalne kupce.
Posebno, ako uzmemo u obzir da se prica o nadzemnim garazama, njih bi postavio u objektima povucenim od obale, pa bi donji nivoi koji su bez pogleda i sa manje svetla bili iskorisceni za garaze, supermarkete, prodavnice i sl, a gornji spratovi 'rezidencijalni'
(stambeni, naravno) bi i dalje imali lepu 'otvorenost' ka prostoru reke i N. Beograda.
Takodje, prostor bih organizovao tako da pravac Terazije - park kod Pravnog - Sava bude ocuvan kao parkovski ili prostor trga, cime bi stambeni i poovni prostor oko tog pojasa ucinio atrakrivnijim.
Takodje na osnovu fotografija (rendera) i maketa dolazim do zakljucka da se pri odredjivanju polozaja objekata nije uzelo u obzir ni po meni osnovno - strane sveta. Time bi se znacajno povecala atraktivnost objekata, ali i citavog kvarta.
Neko ce reci, da kompromis mora da postoji i ja se u nacelu slazem, samo sto je kompromis veci, naselje ili objekati u njemu su manje atraktivni.
Ako je cilj gradnja skupog, ekskluzivnog prostora, onda kompromisi moraju biti minimalni, da bi 'klijentela' (koje po mom misljenju i nema, al to je za ovaj post nebitno) sa radoscu 'ulupala' pola ili celo milionce u stambenu jedinicu na ovoj lokaciji.
Konacno, upravo predstavljanjem ovog rendera, kao pocetka prve faze, ja zakljucujem da inveytitor i ne racuna na izgradnju celog prostora i da je procenio da trzista za tako nesto u beogradu nema. Zato i planira, tacnije testira zainteresovanost za dva ogromna objekta cijom eventualnom gradnjom (na lokaciji koja je ve cas gotovo cista i medju najlaksima za resavanje prilaza) brzo povratio ulozeno i zaradio, a ostatak prostora bi imao kao ulog u buducnost...