Kurs od 115 dinara je veštački kurs. Naučili me najpametniji ljudi u Srbiji. Kurs se održava zaduživanjem i to non stop. Probajmo da se ne zadužimo u naredna 3-4 meseca 1 milijardu evra, pa ćemo odmah imati kurs od 150 dinara, probajmo još 4 meseca da izdržimo, a da se ne zadužimo 1 milijardu evra, eto kursa od 190 dinara, i probajmo još 4-5 meseci iza toga da ne uzmemo ne 1 nego 3 milijarde evra, i eto kursa od 240 dinara. Voleo bih da sam toliko pametan da mogu da napravim neku svoju teoriju, ali samo mogu da gledam i učim, a volim od najpametnijih, takav sam, šta ću.
Mekbejn je napisao da se veštački kurs održava prodajom deviznih rezervi, što je apsolutno tačno, ali se one pune zaduživanjem, tako da je to samo tehnikalija koja može da se koristi dok imaš da ubaciš devize u devizne rezerve, a kad ne budeš mogao da ih ubaciš, nećeš moći ni kurs da braniš na ovom nivou. Već sam napisao da je javni dug - dug Republike Srbije premašio 21,1 milijardu evra, kada se proknjiži 700 miliona evra uzetih od UAE, koji se vraćaju za 10 godina sa kamatnom stopom od 2%, dakle svake godine glavnica miruje, plaća se kamata od 14 miliona evra, i posle 10 godina, vraća se čitavih 700 miliona evra odjednom. E sad bih samo podsetio da je Vlada Mirka Cvetkovića 2011. godine izvela prvi udarac u tom smeru kada nas je zadužila za 1 milijardu dolara prodavši obveznice sa dospećem 2021. godine sa kamtom od nekih ako se ne varam 6-7%. Dakle, svake godine plaćamo nekih 60-70 miliona dolara, da bismo 2021. godine imali anuitet od 1 milijarde dolara ili 700 miliona evra odjednom. Da podsetim da je posle toga usledilo još 1 ili 2 takve prodaje pod tom Vladom, a zatim je Vučićeva Vlada odmah po formiranju imala 2 ili 3 udarca ovog tipa, pa zatim 2013. još 1 ili dvaput i na kraju ovih 700 miliona evra od UAE. Tvrdim i potpisujem da nema teorije da dočekamo septembar bez još jednog udarca ovog tipa (milijardu dolara), a verovatno ni decembar.
Nema slika o skidanju šina i o količini skinutih šina, pa zamolih, pošto ja to ne znam, ako neko može da postavi sliku, neko od ljubitelja slike, da vidimo koliko je skinuto i kako napreduju radovi. Nadam se da ovaj post niko neće razumeti kao post političkog ismevanja i provociranja, već post doprinosa kontstruktivnoj raspravi o mogućnostima realizacije, kao i samoj realizaciji projekta Beograd na vodi.