Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Jos jedan video moguceg prosirenja!
I sam znaš da je to naučna fantastika. Previše ima tamo ljudi da bi ih bagerima raselili a da ne bude veći broj žrtava.

Zato su i bacili oko na Sajam, a mi ćemo iz džepova da gradimo Sajam u Surčinu.

Čak se Maldini uključio u propagandu i predlaže da se Hala 1 pretvori u Muzej.

Sajam, hipodrom, šećerana, Luka BGD, pristanište, zimovnik... tek ako se sve to popune ima šanse da nastve u naselju Staro sajmište.
 
Na sajtu "Navodnog Beograda" su promenili one 3D interaktivne mape, tako da sada imamo ažuriranu viziju tog naselja - nakon Perle i Rivijere, ubačen je i ovaj blok stepenastih zgrada i ceo prostor za Poštom, školom i vrtićem iza pokojne štajge.

Promenjen je i Vida hotel tako da sada izgleda kao na renderima koji su ranije procurili.

Na osnovu ovih nedefinisanih transparentno-belih kockica deluje da je u pripremi novi dizajn za BW central, blok iza Kule, završni objekat u bloku gde su Perla, Rivijera i Terase, kao i da će blok iza Gazele ka Sajmu ići u visinu.

Ni sam ne znam šta sam otkucao, ali na osnovu slika ćete i sami lako zaključiti :D

image-1678283435-9424.jpg

image-1678283453-9425.jpg
 
Ova 3 zida izgledaju jezivo. Projekat je sve gori.
Mislim da neće to tako izgledati, već da je to neka ukupna masa gabarita. Jbg, nisam arhitekta ni urbanista, pa ne znam kako se to tačno kaže.

Uglavnom, neka rešenja sa internih konkursa koja smo videli predviđaju više vertkala i verujem, tj. nadam se da će se držati toga.

Ipak im je to "prajm" lokacija, bio bi žešći blam da idu sa nekim rešenjem stambenog bloka u SSSR predgrađu ili odmarališta na turskom primorju.

Mada se sa ovima nikad ne zna.
 
Prostor iza Gazele (celina 4, tekst sa Beobilda):

"Ova zona obale je u najvećem delu rezidencijalnog karaktera, ali planirani su isto komercijalni i javni sadržaji i kompleksi. Ovde bi se komercijalna zona nalazila uz most Gazelu i bliže Mostarskoj petlji, dok bi stanovanje bilo uz reku. Komercijalna zona bi u korelaciji sa zgradama Mlina i Bigza bila zona posebenog karaktera izgrađenosti, pa bi visina objekata mogla da ide do maksimalnih 60 metara. Poseban karakter je planiran i za stambenu zonu sa parkoviskim površinama i vezama sa primarnim saobracajnićama, dok je ya stambene ygrade preporučena znatno niža spratnost(Pr+6+Ps). U okviru ove zone se nalazi i jedan zaštićen objekat, a to je zgrada fabrike kartona Milan Vapa."​

Stambene zgrade su porasle x2 minimum, rekao bih. I treba ovaj investitorski ološ da pustimo da gradi i na sajmu i da budemo presrećni što neko uopšte želi da nas kolonizuje?
 
Овај други део Савског трга иза бивше станице је поражавајуће осмишљен. А начичкане зграде као неко дете кад прави град од коцкица.
 
Da. U odnosu na ovo sto sad imamo je prosto neverovatno da je neko uspeo da toliko sredi obalu reke Save. Ja sam odusevljen.
 
Sreća u nesreći je da ovaj tzv. Vida hotel može biti izgrađen tek kad Beograd bude imao bar 2 metro linije u potpunosti završene i funkcionalne. Zašto bi investitor sam sebe kanibalizovao korišćenjem parkinga Galerije za goste ovog budućeg hotela kad parking Galerije i sad nije dovoljan da “napuni” tržni centar.
 
Ovo je vrlo zanimljivo razmisljanje. Jedino sto ce mozda da se poveca broj posetilaca u galeriji kada sve zgrade budu gotove. Jedan deo posetilaca ce da ide pesaka.
 
Vrh