Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Pa maketa nema veze sa zivotom, niti je ovde bilo reci o bilo kakvoj studiji ovog prostora i razradjivanja ovog projekta. Ovo su nasumicno razbacani objekti po prostoru koji moze liciti na Beograd ali isto tako i na bilo koji drugi grad koji lezi na reci.
Srecom mentalnom silovanju uskoro dolazi kraj.

Stvarno, koliko može da košta ova maketa? Ja nemam o tome uopšte predstavu, ali može li da košta više od 100.000 evra? S obzirom da mislim da je sve jedna velika laž, fascinira me kreativitet laži tj investiranje u laž, koliko je neki lažov spreman da potroši novca u neku laž. Bilo bi interesantno sabrati tj napraviti analizu troškova, odnosno cenu koštanja ove lažurije.

Niko još nije između ostalog objasnio kako će se prilaziti budućem-koji-će-se-sigurno-graditi tržnom centru: da li preko šina iz pravca Savske ili iz pravca Sajma ili iz pravca sadašnje autobuske stanice ili preko nove petlje koja će se nadovezati na Mostarsku petlju ili preko nekog novog mosta koji će se sagraditi? Tačnije, možda je to Zuma ipak negde objasnio, ali sam ja propustio dok sam se nadvikivao da je sve ovo laž, tako da se unapred izvinjavam Zumi na ovom blesavom pitanju.

Jesam pisao, ali nisam ništa objasnio jer je nemoguće znati šta oni nameravaju. Samo sam rekao da se otvara ogromno pitanje. Pod pretpostavkom da se sve ovo gradi, to i po njima neće trajati manje od 8 godina, a verovatnije je od 10 do 15 ili tako nešto. Pri tome znamo da kreću od obale, a završavaju na Savskoj ulici gde su i glavni koloseci koji smetaju. Kakvog smisla onda ima žuriti sa gradnjom na obali ako se pristup velikog kapaciteta (koji je neophodan i za tržni centar i za kulu) otvara tek za minimalno 8 godina, po uklanjaju svih šina? Nabojao sam razne mogućnosti, ali svaka od njih ima i prednosti i mane. Privremeni nadvožnjaci, itd, ali sve to ili dodatno košta, a na kraju će se baciti, ili nije sasvim odgovarajuće. Tako da niko ne zna.

Ovde se javnosti informacije dele kao u ratu, "on the need to know basis". Ako nekoga neprijatelj zarobi i muči, nikako ne može odati plan koji ne zna.

dsc06939.jpg

dsc06938.jpg

dsc06937.jpg

dsc06936.jpg

belka":1ylnmz7l je napisao(la):
Stvarno, koliko može da košta ova maketa? Ja nemam o tome uopšte predstavu, ali može li da košta više od 100.000 evra? S obzirom da mislim da je sve jedna velika laž, fascinira me kreativitet laži tj investiranje u laž, koliko je neki lažov spreman da potroši novca u neku laž. Bilo bi interesantno sabrati tj napraviti analizu troškova, odnosno cenu koštanja ove lažurije.

Niko još nije između ostalog objasnio kako će se prilaziti budućem-koji-će-se-sigurno-graditi tržnom centru: da li preko šina iz pravca Savske ili iz pravca Sajma ili iz pravca sadašnje autobuske stanice ili preko nove petlje koja će se nadovezati na Mostarsku petlju ili preko nekog novog mosta koji će se sagraditi? Tačnije, možda je to Zuma ipak negde objasnio, ali sam ja propustio dok sam se nadvikivao da je sve ovo laž, tako da se unapred izvinjavam Zumi na ovom blesavom pitanju.

Потрошити - и то, нашег новца. Оваква макета, без икакве сумње - имавши у виду квалитет - може коштати и доста више од 100,000 евра. То би био неки минимум, јер се ради о врхунском квалитету.

Оно што је највише шокантно је којих је ово размера.

Znači to pitanje niko do sada nije razjasnio. Znači pristup postoji na maketi, jel tako? Ali još niko nije objasnio red koraka kako će se to uraditi. Pa to onda znači da sam ja totalno u pravu, apsolutno u pravu. Sad mi uopšte nije jasno kako neko može da napiše da postoji ijedan promil šanse da se nešto gradi? Ovo je potpuno neverovatno. Zato je dakle, morala da se izvede i predstava sa čupanjem šina, jer ih je strah zato što su svesni koliku su laž plasirali.

Ovo sve vezano za projekat Beograd na vodi po meni polako ulazi u zonu sumraka. Znam i scenario za drugi čin (ako za njim bude bilo potrebe tj ako neko za godinu dana priupita nešto u vezi ovog projekta): predsednik Vlade će pokazati odgovornost i brigu, iznerviraće se pred svekolikom javnošću i smeniće nesposobnog gradonačelnika (Zoranu Mihajlović ili Sinišu Malog, čiji će zamenik biti Goran Vesić) i kazniće ih rotacijom na neko ministarsko mesto, a sve zbog nedovoljnog angažovanja na realizaciji projekta.

belka":2sknxsgg je napisao(la):
Stvarno, koliko može da košta ova maketa?
Око 100 000 евра будући да има и real feel ефекте воде и ноћног осветљења. Наравно, на цену утиче и то где је она рађена. Рецимо, колега је радио једну макету за једну нашу компанију и наплатио је 15 000 евра, а исту такву би у Немачкој наплатио 60 000 евра. А неупоредиво је мање детаљна. Имајући то у виду, цена може имати распон од 50 000 евра до 150 000 евра.

direktor":2sknxsgg je napisao(la):
Sta je ovo hidrocentala
Стари железнички мост.

belka":2sknxsgg je napisao(la):
Niko još nije između ostalog objasnio kako će se prilaziti budućem-koji-će-se-sigurno-graditi tržnom centru:

То није нека филозофија. Било којом улицом из Савске. Пружни прелаз са рампама може да се направи за врло мало новца и врло брзо. Заборављамо да се и Сајму прилази преко пружних прелаза са рампама а Сајам је ипак велики комплекс који генерише изузетно високе посете.

Ovaj Mali ne bi mogao da bude pripravnik kod mene. Pa pogledajte tu facu, ovo je ludilo. Kakav to sistem može da dovede do ovakve negativne selekcije da ovako nešto ispliva na površinu i nešto priča javno, u naše ime? Ovo je strašno.

Maketa 100.000 evra? I više od toga? je*******ote, ljudi pa mi smo naje*******ali. Kad se probudite 17. marta ujutro, sedite, skuvajte kafu, sedite sa ženom, i kad vas pita: Šta ti je?, odgovorite slobodno: Draga, naje*******ali smo.

Оно, нешто ми се чини да се канал до Егејског мора у овој кампањи - не помиње? Беше то враџбина из исте секте, као и ова о Калифату на Сави?

A kakva li je tvoja faca Belka? Po onome šta i kako pišeš u najmanju ruku neurotična i histerična. Faca Siniše Malog deluje bar smireno.

Panto, ovo mi je potpuno otvorilo oči: maketa 100.000 evra. Neverovatno. Stvarno sam se šokirao. Sad tek razumem zašto sam mali i glup i ne razumem vizije. Jednostavno nisam vizionar. Mnogo sam mali, nisam ja Mali.

Апропо визија, некадашњи немачки канцелар Хелмут Шмит је изјавио: "Човек који има визије треба да посети лекара" :)
Био је суперуспешан државник. То му је најпознатија изјава.

Ja sam izrazito lep čovek Dedinje, šmeker sa beogradskog asfalta, odrastao i prekalio se u blokovima 61-64, i prošao posebnu školu da izvalim folirante poput Vučiča i Malog. To neka prodaju ovoj nesrećnoj Srbiji, meni ne mogu. I ne znam što se ti brineš za moj fizički izgled, ako se ja ne bavim tvojim?

stf":knpcnq55 je napisao(la):
belka":knpcnq55 je napisao(la):
Stvarno, koliko može da košta ova maketa?
Око 100 000 евра будући да има и real feel ефекте воде и ноћног осветљења. Наравно, на цену утиче и то где је она рађена. Рецимо, колега је радио једну макету за једну нашу компанију и наплатио је 15 000 евра, а исту такву би у Немачкој наплатио 60 000 евра. А неупоредиво је мање детаљна. Имајући то у виду, цена може имати распон од 50 000 евра до 150 000 евра.
........

He, he... pa jedna fabrička maketa u kitu za sklapanje aviona lovca iz II svetkog rata, u popularnoj razmeri 1/48, nekog kvalitetnog japanskog proizvođača košta preko 20 eur-a. Potrošni materijal (lepak, boje, gitovi...) posebno.
A ova maketa je vrhunski rad, pravljena po naružbi i sa zadatim rokom isporuke, delo profesionalaca koji imaju radionicu i ko zna kakve mašine.
Mnogo košta da se napravi, a ako je kupac pravi, može i da se dobro proda :)

Panto, genijalno, prosvetljujuće, naučiću napamet.

Овај главни торањ, као и целокупан пројекат, су копија једне од верзија развојног пројекта за део Сеула у Јужној Кореји. Знао сам да ми на нешто асоцира.

A koliko vidim, po ovoj "viziji" Beograda na vodi, "gradiće se" i pešački most kakav je naš član Zidar osmislio, samo što je njegov trebao da bude kod Beton Hale.

Ozbiljno - za razliku od dosadašnjih rendera, most prikazan na maketi nema stubove u vodi. Valjda su shvatli da prvo pada u oči problem kako će se odvijati rečni saobraćaj...
E, ali ovaj most na maketi je očigledno pešačko-biciklistički. Uzan, vitkog luka, onako kako je Zidar zamislio "svoj".
Znači, kao je prikazano na maketi, automobili bi i dalje koristili Mostar, Gazelu i Brankov most. Divno.

A da li je iko razmišljao o kanalizaciji za ovaj novi deo Beograda? Elementarna stvar. Oni bi da grade kule, a gde je cevovod kojim će fekalije da se odvode? Elementarna infrastruktura?

Sve je ovo šašavo, ali ipak - izbori su u nedelju.

Све је ово измишљотина, а сам пројекат је склепан из низа постојећих. Убеђен сам да овде нико ништа није узимао у обзир - а понајмање канализацију. Као што наведох изнад, ово необично асоцира на један од планова за Сеул, само што је све у мањем издању, а и умешали су у то штошта другог.

Али, имаћемо добар експонат за неки будући Музеј окупације, ако она макета не заврши у кући неког тајкуна.

Možda ovog pored Malog? Uf, pardon, možda on nije tajkun, već ugledni biznismen, otkud tajkun pored Malog, zar on nije protiv Malog, tačnije Mali protiv njega?

belka":kbnlj68j je napisao(la):
Panto, ovo mi je potpuno otvorilo oči: maketa 100.000 evra. Neverovatno. Stvarno sam se šokirao. Sad tek razumem zašto sam mali i glup i ne razumem vizije. Jednostavno nisam vizionar. Mnogo sam mali, nisam ja Mali.

Bilo je na rtsu, kosta oko 900 000 evra!

Господе Боже! Па с толико новца су могли обновити колико фасада? Хиландару је потребно прикупити 500.000-600.000 евра годишње, како би радови наставили садашњим - поприлично спорим - темпом, а ово дебили бацају толики новац на макету! Знао је Дачи да оде тамо и да се прави као велики верник и патриота пред изборе - а што ова држава даје за обнову једног прворазредног споменика културе и народне светиње, не питај.

Vrh