Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Slikanao danas u 15i20h sto bi se reklo radno vrijeme isteklo ,uklonjeno je oko 2 kilometra a ima gomila kolosjeka ,bilo je radnika koji su pripremali teren za sutra tj sjekli sine na polja od po 30 metara duzine ,na slikam gdje su sine uklonjene ,vide se kolosjeci koje treba ukloniti malo se treba zagledati jer su debelo zarasli i utonuli ,bilo je 5 radnika koje nisam slikao fino smo se ispricali , inace masina za uklanjanje sina je finske proizvodnje

Mipim

Bic3mHkIAAA-7w6.jpg:large

BicWcinIUAABgAb.jpg:large

Ok, sta bi sa (citiram) ogromnim interesovanjem za kupovinu kvadrata??? Nesto mediji cute, dal cuvaju senzaciju za dane predizborne tisine, ili je interesovanje ravno nuli? ;-)

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

laki72":2gavqdgb je napisao(la):
Ok, sta bi sa (citiram) ogromnim interesovanjem za kupovinu kvadrata??? Nesto mediji cute, dal cuvaju senzaciju za dane predizborne tisine, ili je interesovanje ravno nuli? ;-)

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

Mislim da je trenutno rano da bi se znalo koliko je interesovanje projekta na Mipim-u, treba sacekati malo.

"Beograd na vodi" predstavljen na sajmu nekretnina u Kanu (FOTO)
Sreda, 12. 03. 2014.|10:20 | Izvor: eKapija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... -Kanu-FOTO

beogradnavodimaketa12031.jpg

U Kanu je juče, 11. marta, svečano otvoren jubilarni, XXV MIPIM. U zvaničnom program najavljenih prezenatcija, na štandu "Emaar Properties" u okviru "Rivijera" izlagačkog nivoa, odžana je prezentacija razvojnog projekta "Beograd na vodi". Prezentaciju je održao predsednik Privremenog veća Grada Beograda, Siniša Mali i Rowina Armale, development manager "Trade Winds" iz Ujedninjenih Arapskih Emirata.

Pred stotinak posetilaca predstavljeni su najvažniji podaci u vezi sa ovim, po svemu sudeći, najvećim projektom u regionu, a i šire. Izložena je maketa koja je vizuelno vrlo atraktivno prikazala višenamensku prirodu korišćenja novih objekata. Konceptualno su opredeljene teritorije unutar postojećih skoro 100ha na Savi, koje se danas poistovećuju sa platoom stare železničke stanice u Beogradu. Teritorija koja se razvija obuhvata prostor od mosta Gazela sa jedne strane do mosta u Brankovoj ulici sa druge strane, reke Save sa treće strane uz postojeću tramvajsku komunikaciju duž Karađorđeve i Savske ulice. U narednih 8 godina na više od 1.800.000 kvadratnih metara razviće se potpuno novi deo Beograda sa jedinstvenim sadržajima.

Kako je na prezentaciji rečeno, najvažnija stvar sa kojoms e Beograd preporučio za izbor partnera, sem lokacije, je reka Sava. "Emaar Properties" je većinu svojih projekata koje je razvijao radio u pustinji i da bi postigao efektnost projekata, dovođena je voda. U projektu "Beograd na vodi", voda već postoji i bilo je, za početak, potrebno samo osmisliti odgovarajući redosled i pozicioniranje poslovnih sadržaja. Za to su se pobrinule svetske kompanije koje se bave urbanističkim razvojem.

beogradnavodimekate21203.jpg

Na teritoriji koja se razvija obuhvaćeni su i predviđeni svi elementi koji krase raznorodnosti ovakvih i sličnih projekata, kao i nezaobilazni sadržaji stanovanja i poslovanja. Od poslovanja, pored kancelarija i velikog šoping mola, biće pozicionirano i retail poslovanje. Pored toga neće manjakati ni hotelskih objekata. U ovom trenutku, treba naročito istaći činjenicu da će u projektu "Beograd na vodi" posebnu ulogu imati teritorija Savamale. Ona će delimično dobiti nov izgled, ali će u potpunosti biti sačuvano kulturno nasleđe i postojeća tradicija.

Domaćini ovogodišnjeg jubilarnog MIPIM-a su Rusija, Turska i Brazil. Sam izbor zemalja ukazuje na dalji proces globalizacije, ali i na neki način polarizacije - grupisanja unutar tog procesa. Poseta je u granicama nekoliko proteklih godina. Prateći programi i konferencije su postigli zavidan kvalitet.

Na ovogodišnjem MIPIM-u Srbija nema svoj štand. Međutim, prezentacija projekta "Beograd na vodi" zadržala je Srbiju u vizuri zainteresovanih investitora. Nakon uspešno održane prezenatcije pred prisutnim posetiocima, u neformalnim razgovorima postavljeno je dosta pitanja koja su ukazala na činjenicu da izlagačko odsustvo Srbije nije prošlo nezapaženo.

Iskreno se nadamo da će Srbija posle godinu dana pauze, sledeće godine ponovo imati svoj štand na svom tradicionalnom mestu.

Osim toga što mi ova maketa (kao i sve druge prezentacije Beograda na vodi) deluje kao da je neka grupa studenata arhitekture bila zadužena da pobaca generične zgrade po Savskom amfiteatru, i dalje mi nije jasno koji će to ljudi živeti u i koristiti ovaj prostor. Tu mi izgleda kao da ima više kancelarijskog prostora nego u celom gradu do sada - ko će da popuni sve te kancelarije? Ko će da kupuje te sigurno skupe stanove?

Zbog toga što na ta moja pitanja nisam nigde video ni pokušaj odgovora, mislim da je sve ovo deo predizborne kampanje i da ćemo za deset godina da se prisećamo kako se o tome nekad pričalo.

Nešto mi smrdi ovaj pristup "if you build it, they will come."

Инк, ево ти одговора:

"The Fascist and Syndicalist species were characterized by the first appearance of a type of man who did not care to give reasons or even to be right, but who was simply resolved to impose his opinions. That was the novelty: the right not to be right, not to be reasonable: 'the reason of unreason.'"

Хозе Ортега и Гасет, "Побуна маса", 1930. (најпревођенија књига на шпанском језику, испред "Дон Кихота")

Дакле, право да се не буде у праву, да се не буде разуман. И да се победи на изборима.
Ово је држава маса, а не елите; овде се може, и корисно је, лупетати и лагати без скрупула.

Fotografije trebaju ali zar se malo ne preteruje sa tim. Razumem 5-6 ali preko 20 je isuviše. Potrebni su dobri postovi a ne histerični kao oni Belkini.

ink":1m0uhckm je napisao(la):
Osim toga što mi ova maketa (kao i sve druge prezentacije Beograda na vodi) deluje kao da je neka grupa studenata arhitekture bila zadužena da pobaca generične zgrade po Savskom amfiteatru, i dalje mi nije jasno koji će to ljudi živeti u i koristiti ovaj prostor. Tu mi izgleda kao da ima više kancelarijskog prostora nego u celom gradu do sada - ko će da popuni sve te kancelarije? Ko će da kupuje te sigurno skupe stanove?

Zbog toga što na ta moja pitanja nisam nigde video ni pokušaj odgovora, mislim da je sve ovo deo predizborne kampanje i da ćemo za deset godina da se prisećamo kako se o tome nekad pričalo.

Nešto mi smrdi ovaj pristup "if you build it, they will come."

Апсолутно тачно. Од овога неће бити ништа, баш као што није било ни од безброј других пројеката. Овог пута, посебно, јер се ради о колосалном пројекту без икакве логике, пропраћеном уз пуно публицитета. Ко ће живети у овим становима? Требамо преселити пола становника језгра града да би населили ове зграде. Пословни простор? Какав пословни простор? Мисле ли да се привреда гради на основу пословног простора, па да ће нам наједном с неба пасти предузећа која ће бити спремна да закуше овај простор? Ми, нити имамо довољан наталитет, нити довољно висок животни стандард. Чак и да само тајкуни буду куповали, требаће сваки од њих да купи на десетине станова, и опет ће већина остати празно.

Овакви пројекти се не граде тек тако, већ се нађу инвеститори пре саме градње. Сумњам да игде у свету људи граде овакве пројекте, а да претходно не продају барем половину тог простора заинтересованима.

Teško nama. Iskorišćenje prostora do poslednjeg milimetra. Sem glavne kule, u čitavoj centralnoj zoni pored Save su kule do 34 sprata koje se uzdižu iz potpuno popunjenih gradskih blokova. Koji opet imaju 4 do 6 spratova po ČITAVOJ površini jednog bloka. Otvorena javna površina su samo ulice. Ali kad se ulicama oduzme širina ostavljena za automobile, čitavoj toj ljudskoj masi preostaje dakle samo trotoar širine jednake krošnji jednog (urbanog i potkresanog) drveta. Pa to je projektovano da bude ljudski mravinjak. Ima da gamižu jedni preko drugih.

Može prizemni nivo zgrada da bude otvoren za pristup koliko god je moguće, ali nismo u pustinji da se baš toliko treba sklanjati od Sunca i otvorenog prostora. Nije li baš to poenta ovog mesta? Ako su svi ljudi negde unutra i gledaju izloge, šta će onda sve ovo na obali Save?

beogradnavodimaketa12031.jpg

Nisu moji postovi histerični, nego istiniti, ali istina boli, pa je zato treba omalovažiti predstavivši njeno iznošenje histeričnim, kao i njenog glasnogovornika verovatno isto tako histeričnim. Sve već viđeno hiljadama godina unazad. No problem.

Međutim, daleko važnije od ovoga je nešto što vam je promaklo (vama ponadaocima realizacije) na slici prezentacije projekta u Kanu. Tako blizu prezentatora projekta Siniše Malog, bivšeg člana Demokratske stranke i šefa tenderske komisije Agencije za privatizaciju koja je našu imovinu vrednu 50 milijardi evra prodala za 2 milijarde evra u procesu privatizacije, a danas kandidata za gradonačelnika i člana stranke koja se beskompromisno bori protiv kriminala, 4. čovek udesno je niko drugi do Petar Matić, veliki graditelj koji je sagradio tržni centar Ušće tako što je dobio 5 hektara zemljišta i pravo da gradi promenom urbanističkog plana ne plativši ih ni dinar. Ne pojavljuje se u javnosti, ali je smogao snagde da skokne do Kana da sa Sinišom Malim prezentira projekat Beograd na vodi. Ima 3. stepen srednje škole i funkcionalno je nepismen.

Eto, i najboljim medijskim prezentatorima potkrade se greška u želji da u svojoj plitkoumnosti i malograđanskoj pohlepi prikažu sebe većim i bitnijim od onoga što jesu, pa im se u kadar uvuče neko blizak, a kao tako dalek, kao nekorumpirani, pošteni i savesni investitor Petar Matić.

Zuma":2956s0ty je napisao(la):
Teško nama. Iskorišćenje prostora do poslednjeg milimetra. Sem glavne kule, u čitavoj centralnoj zoni pored Save su kule do 34 sprata koje se uzdižu iz potpuno popunjenih gradskih blokova. Koji opet imaju 4 do 6 spratova po ČITAVOJ površini jednog bloka. Otvorena javna površina su samo ulice. Ali kad se ulicama oduzme širina ostavljena za automobile, čitavoj toj ljudskoj masi preostaje dakle samo trotoar širine jednake krošnji jednog (urbanog i potkresanog) drveta. Pa to je projektovano da bude ljudski mravinjak. Ima da gamižu jedni preko drugih.

Једино објашњење - које подразумева да ће од овога ишта бити -, јете то да се ово гради искључиво за 'елите', а можда чак не ове домаће (простора је превише). Зелени простор ће бити унутар зграда, а спољни простор ће служити искључиво у сврхе превоза од зграде до неке друге локације. Значи, добијамо својеврсно затворено насеље у сред града, на локацији која је могла бити искоришћена на опште добро.

Ево, и ја га сада приметих. Браво, Белка!
Дакле, актер једне од најтежих пљачки Београда приближио се "Седморици младих", усред антитајкунске предизборне кампање...

А ставили су и сплавиће на супротној обали. :D

Рећи ће неко маштовит - и седам џамија на Старом железничком мосту... :shock:

ink":t471yyaq je napisao(la):
Osim toga što mi ova maketa (kao i sve druge prezentacije Beograda na vodi) deluje kao da je neka grupa studenata arhitekture bila zadužena da pobaca generične zgrade po Savskom amfiteatru

Kakvi crni studenti, da li si ti svestan koliko kosta ovakva maketa?

Платио Пера Матић, новцем од конверзије коју Мишковић мора да искешира :)

a gde je zgrada pošte ?

železnička se vidi u samom kružnom toku.

gde je zgrada gde je sada simpo.

Vrh