Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

@ Лаки72
Ниси луд, него си разуман, али то овде није на цени, уопште.
И ето одговора на нашу својевремену расправу на тему: Има ли пара за метро? Наравно да има, али ће паре бити потрошене (као и седамдесетих, као и деведесетих) на Прокоп, на Укоп, и на тунеле са шест трака између Бубањ потока и Лештана... уз рушење трећине Лештана.

@Делија
Ово ти је један од најбољих постова до сада. Какав црни "неолиберализам" у Србији, то бре нема везе.

Delija":quscbmdz je napisao(la):
У време тих највећих економских слобода у краљевини Србији приватна имовина је била светиња а на пример сваки предузетник је до најситнијих детаља морао да поштује прописе који регулишу спољашни изглед његове радње. Реља вероватно зна више о томе.
Ako moras do najsitnijih detalja da postujes propise koji nesto regulisu onda to nije liberalizam/neoliberalizam. Neoliberalizam podrazumeva da trziste ume sve da resi samo od sebe i da je svaka regulacija suvisna i zapravo stetna. Ti zapravo pricas o regulisanom kapitalizmu a ne o liberalizmu i neoliberalizmu.

Primere koje sam dao sam naveo kako stvari izgledaju kada se radi bez kontrole i kada se izvrdavaju propisi, sto je sumarno isto kao i kada ne postoje propisi, tj. ono sto proparigira neoliberalizam.

Не знам о чему пишеш.Ем што мешаш економски систем са урбанизмом и архитектуром ем што не знаш шта је либерална економија. Једно су урбанистички прописи а друго регулисање економског система.

За почетак,разграничи појмове као што су "регулисање" и "уплитање".Веома је битна разлика.

Ето,народу је усађено да је свака приватна инвестиција атак на српско утопијско друштво где нико ништа не ради и где држава треба да ти поклони радно место а свака државна интервенција је дар са неба.Међутим,кад се нема пара ни да се офарбају клупе а камоли направи парк криви су,иначе у Србији непостојећи "неолиберални капиталисти" а не држава која је буквално прегазила сопствени приватни сектор где на сваки допринос држава удари рекет од преко 35% разних намета.

Ништа,ајмо да порушимо ту заоставштину поганог либералног капитализма као што су Београдска Задруга,БИГЗ,Руски Цар,читав низ задужбина,хотела па чак и институција које су настале донацијама одвратних лебаралних капиталиста.

@Delija Cemu takav ton? Ja sam vrlo ubedjen da znam sta znaci liberalna ekonomija, ali to je moja rec protiv tvoje i necemo se ubediti pa je mozda najbolje da ni ne pokusavamo.

Posebno nema razloga da se zestis sto ljudi ne reaguju svi isto na tvoj predloge. Voleo bih da mozemo da raspravljamo u manje uzavreloj atmosferi (to se odnosi na celu atmosferu na forumu a ne na raspravu izmedju tebe i mene), jer ti i ja imamo slicne poglede na ekonomiju, iako ocigledno ne i na terminologiju. Dalje, kao sto si video i ja isto smatram da je jako bitna urbanisticka regulativa jer steta koja tu moze da se napravi losim odlukama je prosto nemerljiva.

Takodje se slazem da je sistem koji sada imamo kompletno pogresan i smesa svega najgoreg. Niti je liberalan, niti je uredjen. I slon je korupciji i potpuno je netransparentan. Komunisticka vlast je sve drzala pod kontrolom a realno je ostavila urbanisticki haos; kao da to nije vec bilo dovoljno lose, posle njih stvari su krenule po gorem.

Који тон? Либерализам не подразумева то да је свака регулација сувишна и непожељна,напротив. Држава створи услове за развој тржишта,постави јасну регулативу а онда пусти да се тржиште несметано развија по претходно постављеним правилима али без икаквог уплитања у даљи развој тржишта као што су сибвенције,нарушавање конкуренције,фаворизовање одређених привредних субјеката,неплаћање пореза појединих фирми,доношење закона по вољи појединаца,градња инфраструктуре тамо где ти други кажу...

Па ми смо 14 година изгубили Динкићевим субвенцијама које су биле благо речено деструктивне. Купиш једно радно место за 10.000 евра а изгубиш три јер нема тог приватног и поготово домаћег инвеститора који би пословао у условима те нелојалне конкуренције где држава субвенционише подобну буразерску компанију. То је најдиректнија деструкција слободног тржишта и било какве конкуренције.И после се питамо откуд монопол и картели? Будалаштине.

Delija":a7hvmzwo je napisao(la):
Држава створи услове за развој тржишта,постави јасну регулативу а онда пусти да се тржиште несметано развија по претходно постављеним правилима али без икаквог уплитања у даљи развој тржишта као што су сибвенције,нарушавање конкуренције,фаворизовање одређених привредних субјеката,неплаћање пореза појединих фирми,доношење закона по вољи појединаца,градња инфраструктуре тамо где ти други кажу....
To se zove zdrav razum a ne liberalizam. Ono sto ja znam kao definiciju liberalizma je sto manje mesanje drzave u bilo koju sferu drustva. Sto, po definiciji, ukljucuje i urbanizam.

A ton o kojem pricam i za koji smatram da je neprimeren je npr. ubacivanje traktata o Dinkicu. To implicira neupucenom citaocu da sam ja nesto rekao pozitivno o Dinkicu iako ga ja nisam ni spomenuo. Dalje, nabrajas koju je sve stetu on naneo Srbiji, sto isto implicira da ja imam neke veze sa tim i da ja podrzavam ceo intervencionisticki haos koji postoji kod nas. Tebi to deluje kao dobra fora; meni to deluje kao providna fora, ali pre svega mi deluje neprimereno a celom forumu daje neozbiljan ton.

Nadam se samo da ovo nije standardan docek za nove clanove.

Kod:
Nadam se samo da ovo nije standardan docek za nove clanove.

Nije. Ovo je tek pocetak :)

Добио си похвалу за добар почетак!
Имаш тај неки борбени дух. Тако и треба, изнеси мишљење и не дај се уплашити.
При томе Делија се није ништа посебно супротстављао, нити имплицирао. Више додао шири контекст!
Добродошао. :vops:

@Delija
O cemu pricas? O subvencijama kod nas sa jedne i LIBERALNOM KAPITALIZMU sa druge strane?
Pa ako zagrebes malo povrsinsku laz u koju se sve to pakuje, videces da upravo oni koji navodno zagovaraju liberalne principe u svom dvoristu (svojoj zemlji) cine sve suprotno. Ko je pokrivao dugove City banke? Ko je upumpao lovu u americku autoindustriju? Ko u Opel? Ko upravo 'spasava' Peugeot. Nije li EU svim silama suzbijala ekspanziju Japanskih automobila i drugih proizvoda???
Na kraju, ciji proizvodjac dobija subvencije po litri mleka tolike da se nasim mlekarama vise isplati da mleko uvezu nego da ga otkupljuju od lokalnih farmi???
Pokusaji Liberalnog sistema su doveli do toga da nam je industrija nestala, jer veliki uvek moze da te ubije dampingom.
I repliciracu ti za jos nesto. Tvrdis kako treba porusiti BG Zadrugu, Kolacevu... jer mi eto mrzimo liberalni kapitalizam.
Odgovoricu ti pitanjem, trebamo li onda da porusimo novobeogradske blokove, ceo nekadasnji autoput 'Bratstva i jedinstva' nebrojeno skola, Djerdap itd zato sto nismo pristalice komunizma koji nam je u vreme izgradnje ovih objekata propagiran?

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

Kad smo mogli da dva puta podignemo toranj na Avali možemo da podignemo i tu kulu na obali Save. A što se tiče mosta koji je sada nacrtan na predplanu nizak tako da onemogućava plovidbu to će se sigurno ispraviti. Most je pešački neće biti problema da se u defi ntivnom projektu podigne nekoliko metara više. Onda će sa njega biti i lepši pogled.

wk_

Опет мешаш појмове.Не можеш да ставиш знак једнакости између либералног капитализма и лебералности као особине и/или принципа. Либерални капитализам не подразумева и немешање државе у разне сфере друштва па и надлежности саме државе. Први пут наилазим на овакву тезу.А либерализам као појам изван економије има много мање везе са немешањем државе а много више са слободоумношћу,отвореношћу за нове идеје,концепте,вредности...

У свакој нормалној држави државне стручне институције се баве урбанизмом као највиша инстанца.Ту приватни сектор има уплив тек у домену јавно-проватног партнерства или међународних урбанистичким конкурса. Бити либералан не подразумева и дозволу да се свако бави чиме хоће и уређује шта хоће.

Лаки 72,или си ти погрешно протумачио оно што сам написао или те ја не разумем.

Belka dužan si da naglasiš da bi ti voleo da se ostvari projekat BNV ali da smatraš da je to sad nemoguće i nepotrebno. Inače izgledaće (a ti to sigurno nisi tako mislio) da SA treba da ostane ovakav kakav je sada. U tom slučaju bi bio smatran za neprijatelja Beograda.

Ako bude 220, pretpostavljam da će mu šibnuti neku antenu od jedno 20m da pokriju to, tek toliko da nadjačaju pilon ^^
Što se tiče cele ove teme, ja navijam za kozlić! :)

laki72":3s1d1s76 je napisao(la):
Dal sam ja lud posto mislim da nam je umesto ove kockarske varijante ta milijarda bolje utrosena ako je ulozimo u izgradnju METRO linije ?!

Ulazemo u nesto trece (SA) da bi potrosili pare za ono prvo (metro) kako bi rekli da na kraju niti imamo pare za to isto niti da je racionalno bacati nesto drugo (tramvaj) sto vec imamo, odnosno da je sasvim opravdano ne bacati to drugo (tramvaj) i pored cinjenice da se zbog problema sa tim drugim (tramvajem) gradi ono prvo (metro) koje sada ne moze biti izgradjeno zbog toga sto smo potrosili pare na nesto trece (SA)!

I na kraju to trece ostade i bez prvog (metroa) i bez drugog (tramvaja)! To samo ovde moze i nigde vise.

:shock:

Moram da primetim da se primecuje napredak kod forumasa. Prvo se govorilo kako od ovog projekta nema nista a sad se vec govori pa dobro bice trzni centar i mozda kula i posle toga ce stati. Napredujemo! :gobb:

Realno zaboravite na politiku i zar stvarno mislite da bi tako ozbiljan investitor dozvolio sebi da mu propadnu pare i ugled. Nismo ni svesni koliko je emaar ozbiljna i velika kompanija, dovoljno je pogledati njihove reference. Bolju firmu kojoj bi smo ,,ustupili'' tako atraktivno zemljiste nismo mogli ni da pomislimo.

Do tada, njihov...

Tržni centar u Dubaiju najposećenija turistička atrakcija na svetu

Jedna od najposećenijih turističkih atrakcija na svetu je - tržni centar. I to ne bilo koji - već najveći svetski tržni centar u Dubaiju.

Godišnje, taj ogromni mol poseti 75 miliona turista - što znači da se tu odigrava više pešačkog saobraćaja nego na Ajfelovoj kuli, Nijagarinim vodopadima i Diznilendu zajedno, piše CNN.

Naravno, tržni centar u Dubaiju nije "običan". U Ginisovoj knjizi rekorda zabeležen je kao najveći na svetu, jer je ceo objekat, sa pratećim sadržajima, smešten na 1.124.000 kvadratnih metara!

Otvoren je 2008. godine, a u njemu je smešteno 1.200 prodavnica, ledena pista olimpijskih dimenzija, akvarijum, najveća prodavnica obuće na svetu, 14.000 parking mesta i simulator za letenje "boingom 737".

Izgradnja je koštala 20 milijardi dolara, a na poslovima u tržnom centru angažovana je cela "armija ljudi" - njih 20.000!

Samo na čišćenju unutrašnjosti radi 100 ljudi, koji brišu, usisavaju i glačaju tržni centar posle zatvaranja - radno vreme je do 22 sata radnim danom, a vikendom do ponoći.

Još veći posao imaju radnici na održavanju pratećih objekata i terena. Veštačko jezero i fontana zahtevaju svakodnevno održavanje, jer pustinjska klima podrazumeva stalno "peščano zagađenje". Radnicima "od krvi i mesa" u tom poslu pomaže i mali robot - usisivač koji čisti dno jezera.

http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... a-na-svetu

Treba nekima vremena da pocnu da prihvataju realnost, nisam mislio ni na kog ponaosob ovde vec uopste jer je takva tendencija svuda. Beograd na vodi je realnost a zna se ko je "prvenstveni krivac" za to.
U medjuvremenu malo slika koje ce dace Bog uskoro postati samo jedna ruzna uspomena :

21.jpg

23.jpg

26.jpg

27.jpg

28.jpg

29.jpg

34.jpg

36.jpg

38.jpg

40.jpg

42.jpg

Delija":1azfildz je napisao(la):
Србија је присвојила најгоре из једног и другог система.

Комплетан опис нашег друштва.

Milijarda evra za rasciscavanja SA jednostavno nije tacna sifra, treba mnogo manje od te sume.

Заборављаш да Драганче Ђики рачуна са уграђивањем рођачких фирми ... имај то у виду.

Dedinje, nisi čitao moje postove, sve sam već rekao i povukao se, jer ništa pametno nemam reći više, a na temu se vraćam za mesec dana, sredinom aprila kada se završi započeto čupanje šina ili uveliko bude u toku, da vidimo kako se razvija projekat i u kom pravcu ide.

wk_":82lqwzqx je napisao(la):
Ono sto ja znam kao definiciju liberalizma je sto manje mesanje drzave u bilo koju sferu drustva.
http://en.wikipedia.org/wiki/Economic_liberalism
wikipedia":82lqwzqx je napisao(la):
Economic liberalism is the ideological belief in organizing the economy on individualist lines, meaning that the greatest possible number of economic decisions are made by individuals and not by collective institutions or organizations.
Delija":82lqwzqx je napisao(la):
Либерални капитализам не подразумева и немешање државе у разне сфере друштва па и надлежности саме државе. Први пут наилазим на овакву тезу.А либерализам као појам изван економије има много мање везе са немешањем државе а много више са слободоумношћу,отвореношћу за нове идеје,концепте,вредности...

У свакој нормалној држави државне стручне институције се баве урбанизмом као највиша инстанца.Ту приватни сектор има уплив тек у домену јавно-проватног партнерства или међународних урбанистичким конкурса. Бити либералан не подразумева и дозволу да се свако бави чиме хоће и уређује шта хоће.
Izvini sto sam izostavio rec "kapitalizam" kada sam postovao na temu liberalnog kapitalizma pa sam ti omogucio da relativno dobro odigras Sopenhaurovu tezu #2.

Po tvojoj definiciji Svedska je pojam liberalnog kapitalizma; tesko da bi se iko slozio sa time.

Ali posto je ovo internet forum, pa je naravno mnogo je bitnije ispasti u pravu nego se baviti temom, pa cak i kada ti neko eksplicitno kaze da se slaze sa tobom i da misli da su razlike samo terminoloske. Ja cu jos jednom da pokusam da pokvarim zabavu pa cu priznati da nisam u pravu: evo, priznajem da sam zatucani komunista koji bi rusio zgradu Zadruge i uzimao procenat kada Dinkic deli pare stranim investitorima, ako ce to vratiti ovaj topic na temu urbanizma. Ako nece, onda bih se ipak vratio uvrezenom misljenju da to nisam a da sam zabrinut zbog toga sta nam vlasti rade sa gradom.

Vreme je predizbornih galama. Međutim, o nekim neuspesima se ćuti. Neuspesima iz novije istorije:

One Giga project, nikad počet projekat, 0 uloženo a traži se odšteta od države Srbije 160 miliona evra
http://www.b92.net/mobilni/biz/776896

Par "tiho neuspešnih projekata"
IT park, Embasy Group u Indjiji, - uloženo 15 miliona evra, nejasno kakav ugovor imaju sa državom, za sada niko ne želi u Inđiju
Naučno tehnološki park Zvezdara - uloženo ?, državna investicija, ponovljen poziv za useljavanje, slabo interesovanje

Nije da nemamo neuspehe. Zašto je "Beograd na vodi" toliko imun i iznad toga? Ista odsutnost razuma je prisutna i ovde.

Delija":1z7vwwqv je napisao(la):
Да последње три-четири генерације Срба нису живели у квази-комунизму не бисмо о овоме ни дискутовали.

У здравим друштвима ни политичари а ни "грађани" се не баве ни урбанизмом ни економијом већ својим послом.За све остало се побрине тржиште и здрава конкуренција. У капитализму средства добијена од приватне привредне активности,пореза итд се усмеравају на унапређење инфраструктуре,јавне објекте и површине и то јесте тако,у противном то није капитализам. Ја вам гарантујем да се у Београду неће иградити нити један већи парк све док не добијемо неколико великих приватних инвестиција или више малих у неком делу Београда. Ко хоће да настави са заблудама и да се понаша инертно након 70 година уљуканог квази-комунистичког система где се држава пита за све и сваког нека настави.Главницу штете таквог размишљања смо давно претрпели.

Posledice promene političkog sistema su tako ogromna tema da nema smisla upušati se u sve pogrešno što je rečeno. Zbog toga ću preskočiti sve sem najvažnijeg.

Glavni problem je što je Srpski narod svoju usađenu naviku da rešenja i vođstvo očekuje od institucija komunističke države i od mudrosti nekog autoriteta jednostavno PRENEO na poverenje u kapitalistički sistem. U glupavo verovanje da par magičnih matematičkih principa usklađivanja ponude i potražnje na slobodnom tržištu može poništiti sebičnost grupa i pojedinaca čija je jedina obaveza da gledaju svoja posla i bore se samo za sopstvenu korist. Pošto je svako od drugih razdvojen zidom sopstvenih interesa, a jedina interakcija totalno razdvojenih entiteta je putem tržišta, tako ispada da je tržište ustvari sama Država. To jednostavno nije tehnički moguće i nije tačno, ali je glavna zabluda i glavni cilj kapitalističke propagande. Tobože, to nisu više interesi neke klase, već pravedni prirodni zakon optimalne organizacije koji je jednak za sve.

Na taj način, tačno ono isto što je ranije očekivao od partije i vođe, tj od Države, narod sada opet očekuje od Države ili od kapitalista. Dakle opet od nekog drugog, od autoriteta. Ništa se u masovnom verovanju nije promenilo. Ako stvari ne valjaju neko ne radi svoj posao? Nikom ne pada na pamet da ON ne radi svoj DRUŠTVENI posao artikulacije pojedinih sopstvenih ili grupnih interesa koji kapitalizam očekuje od njega. Tako i Delija najviše napada komunizam i nevoljnost naroda da se promeni, a ovo što je gore napisao je idealni primer upravo tog, starog načina razmišljanja. Vi vredno radite a neko će se pobrinuti za sve. Nekad institucije države, nekad investitor, nekad mistični "sistem".

Ono što ja sve vreme pokušavam da prenesem je upravo da više ne može svako da gleda samo svoj posao jer se onda sve raspada. Verovanje da negde uvek postoji (ili bi trebalo da postoji) skup mudraca u nekoj instituciji koji znaju sve o svakome, koji su najbolji stručnjaci, nezavisni od svih uticaja, i koji odlučuju za dobro svih nas, mora već jednom da umre. Novi sistem nije takav. Ako se i dalje traži nešto takvo, to postoji samo u bajkama. U kapitalizmu ne postoji nikakav urbanistički zavod koji ima neke apsolutne i univerzalne kriterijume, pa brine o nama umesto nas. Institucije kapitalizma su samo tehnički koordinatori, posrednici između najvećih interesa. Jedini urbanistički zavod koji stvarno postoji je telo koje posreduje između interesa. Gleda se ko šta nudi i ko šta traži, pa zatim ko ima koliku snagu, pa zatim kakve će biti posledice odluke po one koji imaju uticaja. Samo se realne društvene snage uzimaju u obzir.

Smisao ove priče o politici je pokušaj da se razjasni zašto se ne sme pasivno čekati. Ljudi moraju da shvate da se u razvijenom kapitalizmu u oblasti urbanizma od njih očekuje da budu aktivni igrači, da znaju šta bi im bilo potrebno, šta žele, i koliko to žele. Samo organizovana ili bar po željama sinhronizovana i glasna grupa može da artikuliše neke svoje interese, i samo se oni uzimaju u obzir u institucijama kapitalističke države. Ne očekujte nikakvu struku da vas štiti, a još manje da vam napravi grad u kome je vama prijatno. Ako je vama prijatno, onda je neki interes zaradio manje nego što je mogao, pa ako se vi ne pojavite na "tržištu" sa sopstvenim zahtevima, i ne budete jači od njega, to sigurno nećete dobiti na poklon, jer se stvari u kapitalizmu ne bacaju, a u institucijama pravo na uticaj imaju samo realne društvene snage.

Јел чујеш Стф, 220м? :p
Да додам, овде кажу 210м -.-
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qe7Og9JVW6U[/youtube]

Vrh