Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444039#p444039:32m20boe je napisao(la):
Zuma » 03 Апр 2017 04:26 am[/url]":32m20boe]Slika uvek pomaže. Crveno je planirana dodatna ulica i ulični trotoar oko zgrade. To je razlog postavljanja ograde u sredinu travnjaka, a ne pored pruge. Da li nam je to zaista potrebno na jednom ovako bitnom mestu? Ili je bolje ono što sam od početka predlagao upravo zbog ovakvih nebuloza, par starih baraka i zgrada u prvom redu porušiti, pa onda ulicu i trotoar pomeriti na mesto označeno plavim linijama?

OkoBrankovogMosta1.jpg

Нисам био свестан да позиваш на рушење заштићених објеката Зума и још их називаш баракама .... твоји ставови полако метастазирају .... Чак ни ови из БнВ-а нису толико бахати да руше заштићене објекте па су нужно овде провукли улицу поред пруге.

Svako razuman bi srušio te hangare i barake, kao što je urađeno nizvodno od mosta gde je ceo prostor prodisao.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444045#p444045:2d7hhv59 je napisao(la):
stf » 03 Apr 2017 06:55 am[/url]":2d7hhv59]
Нисам био свестан да позиваш на рушење заштићених објеката Зума и још их називаш баракама .... твоји ставови полако метастазирају .... Чак ни ови из БнВ-а нису толико бахати да руше заштићене објекте па су нужно овде провукли улицу поред пруге.
Zanimljivo je da tebi nije problem sakriti ceo Savski amfiteatar i sve zgrade čak i na dalekom horizontu okolnih brda, sa objašnjenjem da je sve to ružno, ali je ti je problem ove barake nazvati barakama

IMG_2376_resize.jpg

zatim ti nije bio problem od fantastične i zaštićene zgrade Beka ostaviti samo gole zidove pa zatim sakriti i njih, usput od jednog njenog sprata napraviti dva, pa im onda još dograditi neko čudo koje se kao testo izvlači iz tih zidova

IMG_2449.jpg

a jeste problem OVA zašitićena zgrada iako su od nje ostala SAMO četri šinama poduprta zida sklona padu, pa su i oni delimični, ispresecani i prožeti betonom na najčudnije načine.

spanska-kuca.jpg

Zuma manipulant prvo na ortofoto se vide samo tri kuce od brankovog mosta i o njima oricamo
Ti uvaljujes u pricu barake koje jesu za rusenje
Takodje trpas beko gdje mu nije mjesto beko su raskrili da brze propane sve sa aminom zavoda koji to gleda sa tvrdjave
A kuca do brankovog mosta je pocela da se renovira u mutnom jer se ocekivala restitucija kuca je vracena a vode se neki sporovi oko tih radova sto su izvedeni
Manipulant postao zuma

Каква је, да је, заштићена је и сам предлог за рушење било које заштићене зграде је варваризам епских размера. Као што ваћ написах, чак ни творци БнВ-а, какви год да су, нису отишли толико дакеко да руше заштићене зграде ...

Зума, овим варварским предлогом си се дискредитовао за сва времена.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444067#p444067:110z7hfs je napisao(la):
Zuma » Pon Apr 03, 2017 9:52 am[/url]":110z7hfs]
spanska-kuca.jpg

Ово би могао бити сјајан изложбени простор, или галерија. Објекту се може прићи и са стране шеталишта и са улице. Средити фасаду и ставити стаклени кров, као на Рајхстагу.

Осим ако Зума не мазне багер и сруши је преко ноћи :D

Pa ako se hoce pista za setaliste onda ovi objekti smetaju :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444177#p444177:2kmtphhf je napisao(la):
SRBO » Pon Apr 03, 2017 4:37 pm[/url]":2kmtphhf]Е одлично им је то с тим ниским шеталиштем које ће да буде под водом више него што није

Не разумем, не треба нам шеталиште зато што ће током високог водостаја бити потопљено? А онда ћемо током нормалног водостаја, који је већи део године, уместо шеталишта имати оне каменчуге, ђубре и смрдљиви муљ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444142#p444142:2g3rgbgs je napisao(la):
Igor » 03 Apr 2017 02:06 pm[/url]":2g3rgbgs]Pa ako se hoce pista za setaliste onda ovi objekti smetaju :)
Pistu !? Tebi je ovo pista?

file.php

Šta OVDE ostaje od prolaza kad se dodaju klupe, ograde i stubovi za osvetljenje? I tu još ne uzimam u obzir ovo što se vidi u prvom planu. To je inače plastična cev na navodnjavanje zelenila, a dijagonalni ivičnjak verovatno znači da će ovde biti još i travnjak tog oblika. Koliki će biti prolaz u TOM slučaju? Dva metra?

Za proklamovani cilj silaska Beograda na reke, i za glavno, zapadu okrenuto obalsko šetalište centra glavnog Srpskog grada, to više nije ni "usko", nego je FARSA. Ne znam kojim se to mentalnim procesom na Beobuildu dolazi do zaključka da ovde može i mora da stane još i ulica, samo zato što postoje bedni ostaci četri zaštićena zida? Ako je neko insistirao na zaštiti starih gradskih ambijenata i starih zgrada, onda sam to bio ja. Ali stvari obično nisu crno-bele, ponekad se nešto mora izgubiti da bi se dobilo nešto vrednije. Bez jasne hijerarhije vrednosti nije moguće donosti odluke. Zgrada nije baš toliko značajna ni u istorijskom smislu, ni u arhitektonskom, a od nje jedva da je nešto ostalo. A dobitak u prostoru bi imao ogromno značenje ako centar javnog života grada mora da se preseli na obale reka, a jednostavno mora, pre ili kasnije. Ja bih pre sve napore usmerio na rekonstruisanje predratne fasade pošte pored železničke stanice, pa da turisti stvarno imaju zašto da dolaze u BNV, nego čuvao ovaj bedni ostatak jedne zgrade, ako zbog nje gubimo veliki i dragoceni otvoreni, javni obalski prostor čitavog reda zgrada tik pored Save. Gubici i dobici su prosto neuporedivi. Pre će biti da oni ovaj zaštićeni ostatak štite zato što žele da naprave SVOJE zgrade u istom redu, tik na obali, na mestu većine preostalih i nezaštićenih, koje će srušiti. Više mi liči da je tajna ove zaštite u tome, a ne u ljubavi prema četri gola zida na nezgodnom mestu, pošto su svi drugi ostaci starih obalskih objekata ovako blizu Save odavno uklonjeni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444072#p444072:23rdow19 je napisao(la):
direktor » 03 Apr 2017 09:12 am[/url]":23rdow19]Zuma manipulant prvo na ortofoto se vide samo tri kuce od brankovog mosta i o njima oricamo
Ti uvaljujes u pricu barake koje jesu za rusenje
Stavio sam onu sliku koju sam tada uspeo da nađem. Toliko je upečatljiva da se često koristila, pa prva iskače kad se pretražuje. Nemam problema da pošaljem i sliku ostatka ovog reda, ali je ona zahtevala prilično vremena dok sam je iskopao. Sad mi reci da li tebi ovi bivši i nepravilno poređani magacini sa dvorišnim prolazima zaista izgledaju kao nešto što trajno treba da nas predstavlja kad se Beograd gleda sa obale i reke? I sasvim nezavisno od toga, da su vrednije one ili prostor koji zauzimaju?

IMG_2346c_resize.jpg

Takodje trpas beko gdje mu nije mjesto beko su raskrili da brze propane sve sa aminom zavoda koji to gleda sa tvrdjave
A kuca do brankovog mosta je pocela da se renovira u mutnom jer se ocekivala restitucija kuca je vracena a vode se neki sporovi oko tih radova sto su izvedeni
Manipulant postao zuma
Sve ovo drugo je opis kako se nešto ranije desilo, a ne šta bi bilo korisnije na obali Save kod Brankovog mosta. Objasnio sam razloge za i protiv, i zašto mislim da je u ovom posebnom slučaju bolje da se žrtvuju četri preostala zida jedne zgrade, ako se dobija sve ovo ostalo.

Zuma nisam rekao da je to sto si postavio na fotografiji pista vec da ti tome tezis, po mogucnosti sto sire setaliste bez sadrzaja. Nesto slicno vec imamo na drugoj strani reke i vidimo koliko je poseceno u odnosu na drugaciji koncept tj vec postojecu nedovrsenu promenadu. Sadrzaji i desavanja dovode ljude.

Grešiš po obadve stavke. Ne težim obali bez sadržaja nego bez ozbiljnijih zgrada (tj da budu dovoljno daleko). To zaista nije isto. Ogromne stambene i poslovne zgrade su daleko od jedinih sadržaja koji na obali mogu postojati.

I drugo, tačno je da sadržaji i dešavanja dovode ljude (plus položaj), ali se baš zato leva i desna obala Save ne mogu upoređivati. Ovde u bliskom zaleđu već postoji čitav stari grad, a sad se pravi još 2.000.000 kvadrata, a na levoj obali nema ničega sem ogromnog parka, pa širine šetališta ne mogu biti iste. Na desnoj obali širina mora biti drastično veća jer će zainteresovanost za čitav kraj biti drastično veća.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444281#p444281:jhlz0a2k je napisao(la):
Igor » 03 Apr 2017 10:02 pm[/url]":jhlz0a2k]Zuma nisam rekao da je to sto si postavio na fotografiji pista vec da ti tome tezis, po mogucnosti sto sire setaliste bez sadrzaja. Nesto slicno vec imamo na drugoj strani reke i vidimo koliko je poseceno u odnosu na drugaciji koncept tj vec postojecu nedovrsenu promenadu. Sadrzaji i desavanja dovode ljude.

Jasno, da se ne lazemo, prekoputa su livade.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444292#p444292:3r9jbru2 je napisao(la):
Zuma » 03 Apr 2017 11:02 pm[/url]":3r9jbru2]Grešiš po obadve stavke. Ne težim obali bez sadržaja nego bez ozbiljnijih zgrada (tj da budu dovoljno daleko). To zaista nije isto. Ogromne stambene i poslovne zgrade su daleko od jedinih sadržaja koji na obali mogu postojati.

I drugo, tačno je da sadržaji i dešavanja dovode ljude (plus položaj), ali se baš zato leva i desna obala Save ne mogu upoređivati. Ovde u bliskom zaleđu već postoji čitav stari grad, a sad se pravi još 2.000.000 kvadrata, a na levoj obali nema ničega sem ogromnog parka, pa širine šetališta ne mogu biti iste. Na desnoj obali širina mora biti drastično veća jer će zainteresovanost za čitav kraj biti drastično veća.

Na ovoj strani obale ne bi bilo nicega jos 50 godina da se sadasnji gradonacelnik i premijer nisu prihvatili posla da ovaj deo urede. Treba im cestitati na tome i biti im vecno zahvalan a ne traziti sitnice i dlaku u jajetu zasto je ovako a moglo je tako. Do sada nije bilo NIKAKO a bolje je i ovako nego nikako.

Mada iskreno ja licno ne bi voleo da je staza presiroka.

Da imas stan u vlasnistvu koji ne mozes da sredis, da li bi ga poklonio nekom drugome i tvrdio da je tako bolje? Pri tom mu i dao malo para pride.

Za to se ide u zatvor, a ne cestita se.

Postoji zakon o eksproprijaciji koji kaze jasno i glasno da ako je to nacionalni interes moze se oduzeti imovina ...bla bla. Inace gomila tamo ljudi je bila nelegalno ili su imali neko navodno stanarsko pravo. Ipak grad je skoro svima izasao u susret. Sve je pocelo da se odvija po planu i ljudi su bili zadovoljni.
Sad fora je u tome sto su bas tu udarili na istureno odeljenje CIA i onda su nastali problemi :) Dok nisu na to naisli sve je bilo ok. Kao sto svi znamo protesti patkice su finansirani iz US ambasade. Zatim tu je postojao i neko ko je imao interesa da odugovlaci i cinio je sve da stopira ovaj grad i razvoj ovog grada. Time bi drzao ne samo Beograd nego celu Srbiju kao taoca. Problem za nekoga je u tome sto je premijer kao kada se igras sa opasnim elementima. Moze svaki cas da eksplodira i nestabilan je a to nekome ne odgovara.

Iskreno mislim da su uradili dobar potez sto su to srusili. Ja da sam se pitao to bi bilo sruseno sve u jednom danu i mnogo brze.
Na zalost potrajalo je dosta ali dobro svakako na vreme.

Svakako za rusenje zasluzuju
:sesir: :sesir: :sesir: :sesir: :sesir: :sesir: :sesir: :sesir: :sesir: :sesir: :sesir: :sesir: :sesir: :sesir: :sesir: :sesir: :sesir: :sesir:

ps: Mislim da bi trebala da se sprovede istraga ko je okupljao proteste i patkicu. Ko se borio protiv Beograda na vodi? Zasto to nekome smeta? Ko je to finansirao? Ko je platio Ad Sense na Facebook-u (preko 2 miliona USD) pozivajuci ljude na protest. Pronaci nalogodavce i organizatore skupa i pohapsiti ih.

Eksproprijacija je kada drzava otkupi privatnu svojinu za svoje potrebe. A davanje drzavne svojine privatnim licima bez nadokade se ne ne naziva eksproprijacija nego lopovluk.

Ovaj forum postaje besmislen. Dok god se ovakvim likovima dozvoljava da prosipaju g*** gde stignu, mene na forumu vise nema.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444281#p444281:kcg9ixzw je napisao(la):
Igor » 03 Апр 2017 10:02 pm[/url]":kcg9ixzw]Zuma nisam rekao da je to sto si postavio na fotografiji pista vec da ti tome tezis, po mogucnosti sto sire setaliste bez sadrzaja. Nesto slicno vec imamo na drugoj strani reke i vidimo koliko je poseceno u odnosu na drugaciji koncept tj vec postojecu nedovrsenu promenadu. Sadrzaji i desavanja dovode ljude.

Зато што се људи најбоље осећају у пропорционалном простору. Колико год се део форумаша упирао да прикаже променаду као нехуман простор, факат је да је он далеко хуманији он новобеоградске обале. Хуманост не чини само количина зеленила или проста математичка ширина, односно површина јавног простора већ њен однос према малом човеку.

Градски живот је ужурбан и све је ужурбанији. Људи имају све мање слободног времена и то мало што имају, желе да проведу у јавном простору а не да 2/3 времена потроше долазећи и одлазећи са тог јавног простора. Зато су између осталог, широки НБГ кејеви промашај, а променада, са свим својим димензионалним проблемима - далеко посећенија, чак и овако, слепа, саката, недовршена.

На променаду ћеш доћи ако имаш пола сата слободног времена, сат у врх главе. За новобеоградску страну ти треба барем 2 сата минимум, ако не долазиш колима. А то је тек посебан урбанистички промашај - да на шетњу кејом мораш да дођеш колима и да тај долазак планираш. Па који је урбаниста смислио такву глупост? Планира се одлазак у ЗОО врт, на Авалу, на Аду, на Космај - не на обичан градски кеј ...

Mislim da gužva posećenosti ne bi trebala biti merilo vrednosti nekog prosotra. Manja posećenost šetališta novobeogradske obale i uopšte manja gužva pešaka na Novom Beogradu, njegovim parkovima, trotoarima, parkinzima, bulevarima je meni znak da je taj deo grada mnogo ravnomernije građen, tj. to je plus, a ne minus.
Ako bi merilo bilo gužva pešaka i sadržaji, prepunjena pešačka trasa od Zelenog Venca ka Palati Albanije bi imala veću vrednost od recimo platoa hrama Svetog Save na kom je manje gužve i sadržaja.

Aко ћемо реално, ни ова нова променада није на изволте пешацима, већ мора да се иде около-наоколо и то из свих приступних праваца.

Plusić Horuse!

Ronilac u blatu, nadam se da je to ono blato što je lekovito
za kožu. :D

Na tvojoj slici izgleda da će ići i dalje od betonske grede, tj. nogice nasipa.

Nego, na budućoj saobraćajnici ili bulevaru u SA, radi su uveliko.

Ogromne cevi, za kanalizacjiu, vodovod i grejanje se montiraju, ovim tempom čini mi se
da će za mesec dana biti završeno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444067#p444067:1qfcj2vi je napisao(la):
Zuma » Pon Apr 03, 2017 9:52 am[/url]":1qfcj2vi]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444045#p444045:1qfcj2vi je napisao(la):
stf » 03 Apr 2017 06:55 am[/url]":1qfcj2vi]

a jeste problem OVA zašitićena zgrada iako su od nje ostala SAMO četri šinama poduprta zida sklona padu, pa su i oni delimični, ispresecani i prožeti betonom na najčudnije načine.

spanska-kuca.jpg
Covek koji je kukao za šupom/dragstorom kao ambijentalnom celinom gde su se biciklisti odmarali, oce da rusi zakonom zasticene zgrade :bash: :roll: :lol:

Vrh