Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=443418#p443418:18b0e5bm je napisao(la):
Igor » 30 Mar 2017 11:21 pm[/url]":18b0e5bm]Zuma koji minut i sekundu smatras najpogodnijim za izvlacenje fotografije i iz kog video linka?
Pretpostavljam da je najbolje prvo probati sa sekvencom u trajanju od recimo pola sekunde (sa dužinom se može eksperimentisati) koja je negde u intervalu između 20. do 35. sekunde u ovom snimku

https://www.youtube.com/watch?v=_41dU6Sq-Rk

Za detaljan vizuelni pregled ovog intervala (ali ne za Photoshop) je koristan usporen snimak na Youtubu. Može se probati sa nekoliko takvih sekvenci od pola sekunde u raznim delovima ovog intervala, pa videti šta ispada najbolje. Nevolja je što u tom intervalu bager nije nepomičan, sem na kraju, kad se ne vidi ceo, ali mi ipak izgleda da je ovaj deo snimka najjasniji. Činjenica da se bager uglavnom kreće u momentima kad je osvetljenje najbolje se možda može kompenzovati komandom za ponovno centriranje svakog frejma izabrane sekvence, što je takođe opisano u spomenutom Youtube uputstvu (to je inače namenjeno uklanjanju podrhtavanja kad se snima iz ruke). Mada zaista nemam predstavu šta se može očekivati iz tih procedura kad je u pitanju ovako mutan i loše osvetljen snimak pokretnog objekta, ali je za utehu da se ne gubi puno vremena na istraživanja ili razmišljanje. Jednostavno se probaju komande koje u njemu već postoje. Takođe, u listi postoji čitav niz filtera za usrednjavanje susednih frejmova, pa se može probati koji je najbolji. Ako to ne pomogne, može se ići i dalje, recimo da se ručno pozicionara desetak (uvećanih?) susednih frejmova, ili se proba sa drugim delovima snimka, ali bi to zahtevalo više vremena od brze i automatske procedure koja tamo već postoji.

Kratko uputstvo je ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=tZup--tpyzk

Nece photoshop da mi uveze ovaj youtube snimak cak ni posle konverzije :(

Očigledno nisi pogodio konverziju iz Googlovog u video formate koje Photoshop podržava.

Evo Zuma je lepo našao raniju prepisku, u pitanju je najverovatnije JCB3. Millenium inače ima 2 takva komada, pa nek provere dal je neki od ta dva na snimku ili nije, tj gde su bili tog dana.

20170331_091119_zps4tgmyxkn.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=443306#p443306:jalnvvzm je napisao(la):
laki72 » 30 Мар 2017 11:56 am[/url]":jalnvvzm]
Bojim se da me nisi razumeo. Uopšte nisam postavio pitanje zbog 7 ili 10 metara, vec upravo zbog sveukupne širine koja je izgubljena, ajd da kažem tokom zadnjih 70-80 godina.

dakle da ponovim. Dal nas to suženje korita u kombinaciji sa podizanjem vodostaja kao posledicom Djerdapa, realno ugrožava, ili ne?
Наравно да не, јер је висинска кота свих обалоутврда пројектована да прими одузету количину воде. Рецимо, постоје одбрамбени пољопривредни насипи дуж целог тока Дунава са војвођенске стране удаљен од саме реке у просеку 200 метара. Пре његове изградње Дунав се у пролеће изливао и по неколико стотина метара у ширину. Насип је пројектован са висином која може да надомести тих пролећних неколико стотина изгубљених метара.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=443323#p443323:jalnvvzm je napisao(la):
Zuma » 30 Мар 2017 12:54 pm[/url]":jalnvvzm]
A kako bi bilo da za promenu počneš da koristiš zdrav razum i komentarišeš pravu suštinu poruka umesto uobičajenih manipulativnih verbalnih egzibicija? Katastarske parcele su inače VEĆ promenjene i prilagođene novom prostornom planu BNV-a, sa ucrtanim budućim putevima, ali su sasvim nebitne za smisao mog teksta koja bi trebao da bude očigledan i osnovcima

Права суштина твојих порука? Смисао текста? Пријатељу, суштина твоје поруке и јесте тврдња да се не поштује катастарска линија. Ево твог текста:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=443212#p443212:jalnvvzm je napisao(la):
Zuma » 29 Мар 2017 08:21 pm[/url]":jalnvvzm]Čemu ovako idiotski izbor? Čak ni katastarska linija parcela ne ide tuda. Kako se uopšte drugačije može iskoristiti dobijeni slepi prostor u obliku trougla, između pruge i nove ograde? Ako neko zna bio bih mu zahvalan da kaže. U međuvremenu mi na pamet ne pada ništa drugo sem novih pokušaja da iskoriste svaki mogući trik da za sebe uzmu makar i još samo malo građevinskog prostora.

Суштина и смисао твог текста изнад јесте да се непоштовањем катастарске линије краде јавни простор зарад комерцијалних квадрата. Што није тачно. Катастарска линија се поштује у милиметар а простор између пруге и нове ограде је предвиђен за улицу а не комерцијалне квадрате. Написао си да ћеш бити захвалан ономе ко ти објасни намену и смисао те површине. Ево објаснио сам. Буди сад захвалан како си обећао, и захвали ми се. :gobb:

Дакле, по обичају се цела суштина и смисао твог текста заснивају на погрешно интерпетираним подацима. Самим тим, твој текст губи и смисао и суштину.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=443212#p443212:jalnvvzm je napisao(la):
Zuma » 29 Мар 2017 08:21 pm[/url]":jalnvvzm]A što se tiče tvoje poruke u vezi zatrpavanja reke, tek moram da skupim dovoljno energije da budem u stanju da pristojno odgovorim i smislim kako da ti i po treći put objasnim istu stvar. Ovaj put ću izgleda morati i da crtam, pošto vidim da nema drugog načina.
Одлично! Цртај. Једва чекам. И ја ћу да нацртам.

Par današnjih slika, kao što se može videti nasipaju šljunak, čini mi se da će ga nasipati do susedne terase a
ne samo u ovom delu gde su ranije ispumpavali vodu.

IMG_20170331_174010.jpg

Zastava, simpatičan detalj.

IMG_20170331_172638.jpg

IMG_20170331_170212.jpg

IMG_20170331_170248.jpg

IMG_20170331_170316.jpg

IMG_20170331_170308.jpg

IMG_20170331_172650.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=443455#p443455:2jffv3mj je napisao(la):
stf » 31 Mar 2017 08:31 am[/url]":2jffv3mj]
Суштина и смисао твог текста изнад јесте да се непоштовањем катастарске линије краде јавни простор зарад комерцијалних квадрата. Што није тачно. Катастарска линија се поштује у милиметар а простор између пруге и нове ограде је предвиђен за улицу а не комерцијалне квадрате. Написао си да ћеш бити захвалан ономе ко ти објасни намену и смисао те површине. Ево објаснио сам. Буди сад захвалан како си обећао, и захвали ми се. :gobb:

Дакле, по обичају се цела суштина и смисао твог текста заснивају на погрешно интерпетираним подацима. Самим тим, твој текст губи и смисао и суштину.
Ne, suština moje poruke je da je trugaoni slepi prostor između pruge i ograde ovako postao nedostupan i neupotrebljiv. što čak i na slici može videti svako sa pola mozga. Pošto ti sigurno nisi takav, čemu namerno pisanje koje samo generiše šum?

IMG_4558_resize.jpg

Meni je zaista fascinatan taj dugotrajni i namerni napor da uvek izdvajaš formalističke ili savršeno nebitne aspekte svakog teksta ili situacije, parcijalna ili opskurna "urbanistička pravila", samo ako mogu da zbune čitaoce Beobuilda i učine upitnim nešto što bi inače bilo očigledno.

Kod pravdanja položaja ograde se oslanjaš na apsurdnu činjenicu da će ovuda jednog dana proći put, iako onda ove zaštitne pružne ograde neće ni biti, jer neće biti ni pruge.

Kod pravdanja nasipanja Save se oslanjaš na činjenicu da se to iz raznih razloga radi i drugde, kao da je činjenica da se ponekad, opravdano ili ne, radi nešto što ima loše aspekte, SASVIM dovoljan razlog da se to loše ponovi i ovde. Umesto da objasniš razloge zašto je nasipanje opravdano BAŠ OVDE, gde ćemo imati pola kilometra prazne livade od reke do Savske ulice.

Pa onda to potvrđuješ opet formalnom pričom o tome da se strogo sledi nekakva stara regulaciona linija obale. Pri tome naravno redovno ignorišeš moju primedbu da čak i ako je ona stvarno na tom mestu, što tek treba da vidimo, to nema značaja jer nova nožica nasipa nije na istoj dubini kao Nemačka, pa onda ne može biti i na istoj horizontalnoj poziciji kao ona, pošto obaloutvrda nije vertikalna nego zakošena.

Da ne spominjem sad dugački niz apsurdnih logičkih kostrukcija poput one najdugotrajnije i najkorisnije, o posledicama "lepote različitosti" Beogradske arhitekture. Otprilike, pošto je Beograd često rušen, pa je postao zanimljiv i zbog silom nametnute raznovrsnosti stilova, mi sada obavezno treba da NASTAVIMO da i dalje ignorišemo elementarne principe sklada, lepote i harmonije, pa da ga gradimo tako kao da se on i dalje ruši, mada na drugi način. Dakle, da susedne zgrade mogu ili čak moraju da budu drastično različite po svemu, po visini, arhitekturi i gustini stanovanja. Pa samo ako neki investitor može na tome da zaradi, naći će se neki arhitekta koji će to opravdati apsurdnim logičkim egzibicijama poput ove.

Zašto sve ovo radiš, to je ono što meni nikako nije jasno, uzevši pre svega u obzir da su sve vlasti i sve politike prolazne.

Зна ли се шта је са псећом кућицом која је била на каскадама старе обалоутврде ?

Kuče je sada takođe postalo izbeglica, pa spava u rupi na travnjaku koju je samo iskopalo, iza ograde, kod biciklističkog lifta. A njegova kućica još uvek odoleva, i čak se vidi na prethodnoj slici. Moram da pohvalim radnike što je čuvaju.

IMG_4537_resize.jpg

Jel ti palo na pamet zuma da ce pruga da se ispegla recimo

To sam predložio još u maju prošle godine, pa i nacrtao. Ali naravno, ne na našu štetu, ka vodi, tako da po običaju NAMA uzmu prostor za šetalište, nego u suprotnu stranu, ka kopnu, pošto će ionako da ruše ove oronule barake. Inače će širina prolaza ispred tobože privremenog "reklamnog štanda" nazvanog Savanova postepeno da se pretvori u trajni budući standard za širinu javnog prostora pored reke.

IMG_2373e_resize.jpg

IMG_2362e_resize.jpg

IMG_2387e_resize.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=384268#p384268:10so91p5 je napisao(la):
milos.tro » 04 May 2016 07:24 am[/url]":10so91p5]MIslim da je ovde najveci problem sto se mnoge stvari osmisljavaju i rade ad hok od danas do sutra.U cemu je bio problem da se bici staza provuce iza Savanove porusi tih nekoliko objekata koji moraju ionako da se poruse do kraja juna? Nikakav samo da se malo razmisljalo unapred.Ista greska da biciklisti i pesaci "seku" jedni druge ponavlja se i na novoj promenadi,gde ce biti jos veca koncentracija i pesaka i biciklista,potpuno nepotrebno.
Problem je u tome što je na delu jedan osmišljen i dugoročni pristup koji fazno ostvaruje svoje konačne ciljeve, a nas uz pomoć svojih vernih plaćenih pomagača na privremenom radu u Beobildu polako privikava na neprirodno stanje, kao kuvanu žabu kad joj se u loncu vrlo postepeno podiže temperatura. Uvede se mala promena, a kad se uzbuna stiša, ta promena se ne samo NE ukine, nego postaje osnova za sledeću, veću promenu. Nisu to slučajni izbori da bi se nešto moglo postići popravljanjem detalja i gubljenjem iz vida celine. Ranije nikom na pamet nije padalo da se u starom gradu mogu praviti ovoliki kompleksi zgrada. Sad je to postalo normalno, pa samo gledaju da li je zlo urađeno na kvalitetan i profesionalan način. Ovo sa ogradom je još jedan tipičan primer.

Prostor između pruge i reke je u obliku peščanog sata, širok na krajevima a uzak u sredini.

IMG_2362c_resize.jpg

Sećate se kakva se povika podigla kad su na javnom travnjaku napravili Savanovu uz privremnu dozvolu za "pokazni štand"? I šta se posle desilo? Ništa. Tako su zauzeli proširenje na jednom kraju javne obale oblika "peščanog sata", i postigli da je slobodan prostor ispred Savanove otprilike sličnih dimenzija kao i na srednjem, najužem delu "peščanog sata". I sad, narod naivno misli da pošto su nam već uzeli jedan kraj ovog proširenja, onaj kod Zarićevog mosta, ostaviće nam makar drugi, kod Brankovog mosta. Ali malo morgen, što reče Sloba, to samo znači da ako se nekažnjeno može uzeti prvi deo, može i drugi. Tako sad tobožnja "pružna" ograda uopšte više ne ide pored pruge, nego prati reku na istom rastojanju koje je postojalo na najužem delu peščanog sata, pa sem kod Savanove, ostajemo i bez proširenog dela obale kod Brankovog mosta.

IMG_4558_resize.jpg

Zumo, to sto si nacrtao bi bio logican nastavak sirenja setalista i mislim da ce jednog dana i doci do realizacije a mislim da su i u BnV razmisljali o tome samo sto verujem da je trenutni problem eksproprijacija postojecih zgrada kroz kojih bi trebala da prodje ta buduca udaljenija pruga od setalista.

Spijuniranje 00-24h
Jos da je bolji aparat, citao bi im sa usana :D :D

lf6pUk7.jpg

2EkSN4N.jpg

3Pcee1U.jpg

XepYS5c.jpg

i toi toi wc je na visini :D

jA6KKwC.jpg

aCNblbO.jpg

FzPjPSU.jpg

8ZsxEV7.jpg

zxeWq9i.jpg

q3i0xEu.jpg

s6YSrUu.jpg

2PnYTYG.jpg

a evo i odakle je sve to zumirano :D (21x zoom)

jRQhdch.jpg

Cia,bia, vatikan...slika za svakog po jedna.
Neka se Bukira zabrine odose plusici :D

Budućim stanarima neće biti potreban veliki zum da bi gledali u nečije prozore. Uzevši u obzir širine ulica, rastojanje između zgrada je nekih 40 metara, a one same su duplo više. Pa će, sem par bogataša sa pogledom koji su uzeli ostatku Beograđana, za ostale pogled sa prozora pre biti nešto slično ovome.

blic-vas-pita-da-li-u-beogradu-treba-da-bude-zabranjeno-susenje-vesa-na-terasi-anketa-anketa-616338-velika.jpg

ve%C5%A1-568x357.jpg

54c5fa6c-d4cc-4096-8ac9-1ed8b0765237-susenje-vesa.JPG

susenje-vesa-po-kisi.jpg

174846669.jpg

Dobro, možda bez ove poslednje :lol:

Ali sad ozbiljno, gde će toliki ljudi da suše veš? Postoje li posebno odvojeni prostori za to?

Živeti u zgradi ima svoje prednosti i mane, kao i živeti u gradu ili na selu. Onaj ko se odrekao bašte, kuće itd zarad stana, neka se odrekne i žice za sušenje veša, jer ne mora da kupuje kosilicu za travu, grabulje, motike i ostale stvari za održavanje dvorišta. Ako neko posle toga kaže da nije u stanju da priušti sebi mašinu za sušenje veša neka ide na selo i priušti mnoštvo drugih stvari koje bi svakako morao imati.
Dakle kažnjavao bih sve koji bilo šta okače na terasu. Stvarno mi nikada neće biti jasna malogradjanština koja se razmnožila po ovoj zemlji...

Inače Zuma, ovo više govorim zbog slika, ništa lično :)

Videćemo nakon izbora kako će napredovati ovo ruglo. Pre nego što postave skele za fasadu, bolje da pripreme dinamit. Biće to lep spektakl, gledaću dok jedem kokice.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=443649#p443649:e2erhnyz je napisao(la):
spatiotecte » Sub Apr 01, 2017 3:09 pm[/url]":e2erhnyz]Zumo, to sto si nacrtao bi bio logican nastavak sirenja setalista i mislim da ce jednog dana i doci do realizacije a mislim da su i u BnV razmisljali o tome samo sto verujem da je trenutni problem eksproprijacija postojecih zgrada kroz kojih bi trebala da prodje ta buduca udaljenija pruga od setalista.

Ti si brate mili baš optimistican. :D Pre će biti da su stavili provizornu ogradu, da zahvate što više mogu, a kasnije kad i ako se demontira pruga biće ono.. Pa tu je ograda, vazda bila... Mi samo gradimo do nje... Kao na selu kad se na kvarnjaka šire avlije. Tako se zapati i ostane za uvek...

Sto Stf reče (na daleko lepši način), oni sami povukli liniju, pa sada morate biti srećni što su ogradu ZAISTA stavili na tu liniju koju su prethodno sami povukli (Da ga citiram da me opet ne bi napao: "Ајде опет да те завере побијем. Катастарска линија парцела иде баш туда. Баш по тој огради.")

A inače, to je onih legendarnih desetak metra javnog prostora na najvišem nivou obalotvrde, oko kojih sam toliko očajavao od kako sam prvi put ugledao prostorni plan. Ko mi je kriv što nisam odmah poverovao da će toliku glupost ZAISTA da forsiraju na baš čitavoj desnoj obale Savi. Dakle i u već formiranoj Savamali i ko zna još gde. Sad samo čekam da neko kaže da je javna zelena površina u Savskom pristaništu takođe prevelika, pa da i ona mora da se svede na tih desetak metara.

Sumnjam da će neko od zvaničnika primetiti Monti Pajtonovski apsurd da su nekadašni prizemni magacini na teretnoj obali (koji su zbog istovara robe tačkama ili na leđima nosača MORALI biti tik do šlepova) ipak ostavili više slobodnog prostora na obali od BNV-a sa zidom 100-metarskih kula i apsurdno velikim brojem ljudi na obali. Tako da javni deo prostora ispred starih teretnih magacina sada mora da se SUZI posebnom žičanom ogradom. Inače bi to bilo suviše velikodušno prema Beograđanima.

Vrh