[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=443455#p443455:2jffv3mj je napisao(la):
stf » 31 Mar 2017 08:31 am[/url]":2jffv3mj]
Суштина и смисао твог текста изнад јесте да се непоштовањем катастарске линије краде јавни простор зарад комерцијалних квадрата. Што није тачно. Катастарска линија се поштује у милиметар а простор између пруге и нове ограде је предвиђен за улицу а не комерцијалне квадрате. Написао си да ћеш бити захвалан ономе ко ти објасни намену и смисао те површине. Ево објаснио сам. Буди сад захвалан како си обећао, и захвали ми се.
Дакле, по обичају се цела суштина и смисао твог текста заснивају на погрешно интерпетираним подацима. Самим тим, твој текст губи и смисао и суштину.
Ne, suština moje poruke je da je trugaoni slepi prostor između pruge i ograde ovako postao nedostupan i neupotrebljiv. što čak i na slici može videti svako sa pola mozga. Pošto ti sigurno nisi takav, čemu namerno pisanje koje samo generiše šum?
Meni je zaista fascinatan taj dugotrajni i namerni napor da uvek izdvajaš formalističke ili savršeno nebitne aspekte svakog teksta ili situacije, parcijalna ili opskurna "urbanistička pravila", samo ako mogu da zbune čitaoce Beobuilda i učine upitnim nešto što bi inače bilo očigledno.
Kod pravdanja položaja ograde se oslanjaš na apsurdnu činjenicu da će ovuda jednog dana proći put, iako onda ove zaštitne pružne ograde neće ni biti, jer neće biti ni pruge.
Kod pravdanja nasipanja Save se oslanjaš na činjenicu da se to iz raznih razloga radi i drugde, kao da je činjenica da se ponekad, opravdano ili ne, radi nešto što ima loše aspekte, SASVIM dovoljan razlog da se to loše ponovi i ovde. Umesto da objasniš razloge zašto je nasipanje opravdano BAŠ OVDE, gde ćemo imati pola kilometra prazne livade od reke do Savske ulice.
Pa onda to potvrđuješ opet formalnom pričom o tome da se strogo sledi nekakva stara regulaciona linija obale. Pri tome naravno redovno ignorišeš moju primedbu da čak i ako je ona stvarno na tom mestu, što tek treba da vidimo, to nema značaja jer nova nožica nasipa nije na istoj dubini kao Nemačka, pa onda ne može biti i na istoj horizontalnoj poziciji kao ona, pošto obaloutvrda nije vertikalna nego zakošena.
Da ne spominjem sad dugački niz apsurdnih logičkih kostrukcija poput one najdugotrajnije i najkorisnije, o posledicama "lepote različitosti" Beogradske arhitekture. Otprilike, pošto je Beograd često rušen, pa je postao zanimljiv i zbog silom nametnute raznovrsnosti stilova, mi sada obavezno treba da NASTAVIMO da i dalje ignorišemo elementarne principe sklada, lepote i harmonije, pa da ga gradimo tako kao da se on i dalje ruši, mada na drugi način. Dakle, da susedne zgrade mogu ili čak moraju da budu drastično različite po svemu, po visini, arhitekturi i gustini stanovanja. Pa samo ako neki investitor može na tome da zaradi, naći će se neki arhitekta koji će to opravdati apsurdnim logičkim egzibicijama poput ove.
Zašto sve ovo radiš, to je ono što meni nikako nije jasno, uzevši pre svega u obzir da su sve vlasti i sve politike prolazne.