[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=437720#p437720:3ie8zxf2 je napisao(la):
Zuma » 05 Mar 2017 07:23 pm[/url]":3ie8zxf2]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=437682#p437682:3ie8zxf2 je napisao(la):
vucko35 » 05 Mar 2017 04:56 pm[/url]":3ie8zxf2]
Malo precenjuješ tu reku i topografiju,kao da je cela Evropa Sahara,a mi smo oaza zelenila.
Zar Beč nema reku,London,Čikago?Misliš da se Katedrala sv.Pavla u Londonu vidi iz svih uglova?Dok sam lutao po Parizu nisam mogao da vidim Ajfelov toranj iz svake pozicije(a tražio sam ga jer mi je bio orjentir).
Moja poenta da se to jedno Beogradsko brdo koje toliko braniš mnogo promenilo i izgradilo u poslednjih 70 godina,ali ti to nisi primetio,i ne želiš da primetiš i nisi mogao tad da braniš te vizure,pa mislim da ne možeš ni sad.
Moje mišljenje je da je bolje ići na revitalizaciju delova Beograda i ići u visinu(S.A.,Luka Beograd i uopšte stari Dorćol),nego ići na tzv.3. Beograd.
Ne može Bg da bude prečnika 200 km,to je suludo.
Ja sam razočaran visinom objekata između dva mosta,trebalo je više ići,ali kao što am ranije rekao jadni smo,pa je i Kula Beograd uspeh za nas,ako se uopšte izgradi.
Replicirao sam Stf-u, ali nije bitno. Evropski gradovi obično imaju istorijski deo gde su visine novih objekata ograničene. Poenta je da se sačuva ambijent i skyline. To znači da pogled uglavnom ne sme da istovremeno obuhvati i staru četvrt i neku ogromnu kulu. U slučaju Beograda Evropski deo grada je isuviše mali po površini. Ovo što se sada radi sa BNV-om i Skyline projektima znači da će moderne kule biti vidljive i relativno velike prividne veličine u odnosu na stare zgrade maltene iz čitave oblasti starog grada. To znači da mi u Beogradu ČITAV taj stari ambijent i skyline GUBIMO, u potpunosti. U drugim gradovima, gde se takva stara arhitektura prostire ne većoj površini, to ne mora da bude kritično. Ako se vizuelno degradira jedan istorijski deo, ostaje neki drugi, koji je negde dalje. U Beogradu gubimo sve. U tome je razlika, i to bitna razlika.
Upravo si sam rekao.Istorijski deo Beograda je mali.Taj deo sa zgradama istorijskog značaja je na potezu od Kalemegdana do Tramvajskog mosta,koji i neće biti ugrožen ovom gradnjom.(pričam o delu Beograda koji se vidi sa reke,naravno da ima još delova Beograda sa strarim lepim zgradama)
Zgrade oko Štajge,(ironično one se tek sad vide kad je raščišćen S.A.)u Kneza Miloša se i ne vide sa reke zbog zida Palata Pravde i posleratnih stambenih zgrada pored,a dalje u brdo i da ne pominjemo.
Tako da mi nije jasno koju vizuru ti braniš?
Postavio si sliku sa čini mi se Beograđanke i rekao,oh ovog pogleda više neće biti.Onda su te ljudi napali zbog dronova.Postavio si sliku sa reke i rekao ljudi koji dronovi?Koju vizuru od te dve braniš?
Ako braniš sa reke,pa rekao sam ti,zamisli 1917. da je neko rekao stop,nema više gradnje na Kosančićevom,Zelenom,Obilićevom Vencu.Ne bi bilo današnje vizure koju toliko ceniš.
Ako braniš sa brda na reku:SA KOG MESTA na pešačkom nivou,a koji predstavlja javnu površinu(trotoari,ulice,parkovi,trgovi),postoji onakav pogled na reku?Da svaki Beograđanin,posetilac ili turista može da ga vidi?Početak ili kraj Knz Mihajlove?Zelenjak?Kneza Miloša?Sarajevska,Nemanjina?
Ima Terazijski Plato I kalemegdanska Tvrđava.Sa Kališa se ništa ne menja,jer do Tramvajskog mosta se ne gradi ništa,a od mosta sve zgrade prate obalu reke,tako da će se ona i dalje videti skroz do Blokova.Te zgrade će blokirati pogled na Mostar,Bip pivaru za koje me zabole.
Ti u stvari braniš pogled jednog malog broja ljudi koji imaju stanove sa pogledom na reku,a koji će im sad biti blokiran delimično ili u potpunosti.
Zato osim tih ljudi niko neće saosećati sa tobom po ovom pitanju.Odatle moj komentar o rušenju Savskih blokova....naravno šaljiv.Moraćete da prošetate 5 minuta do keja,tako vam je to kad živite u gradu